Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 20, 2011

Politie heeft eenvoudig instrument om vertrouwen te winnen

Een respectvolle houding van agenten tegenover de bevolking, heeft een belangrijke invloed op de perceptie bij het publiek over politiediensten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland. De Australische onderzoekers voeren daarbij aan dat zelfs een relatief korte interactie met het publiek een bijzonder groot effect kan hebben op de perceptie van de bevolking over de legitimiteit van zowel de individuele agent als de hele politiedienst.

Onderzoeksleider Lorraine Mazerolle, professor criminologie aan het Institute for Social Science Research van de University of Queensland, benadrukt dat een legitiem optreden van politie bestaat uit een neutrale besluitvorming, het aangeven van betrouwbare motieven, de nadruk op participatie van de burger en het behandelen van het individu met waardigheid en respect. Die elementen kunnen volgens de onderzoekers de basis vormen om bij het publiek een andere perceptie over de politie te bewerkstelligen.

Bij het hanteren van de betrokken principes tijdens wegcontroles bleek volgens de onderzoekers dat de bestuurders ervan overtuigd waren dat de agenten echt bezorgd waren over verkeersongevallen door alcohol-intoxicatie. In het kader van de betrokkenheid van de burger wordt daarbij volgens de onderzoekers ook informatie over veiligheid in de gemeenschap verstrekt en wordt gepolst naar de bekommernis van de burger over onder meer criminaliteit in zijn buurt.

Een normale controle neemt volgens Mazerolle ongeveer een halve minuut in beslag, maar door de uitgebreidere interactie werd dat in het experiment opgedreven tot anderhalve minuut. "Die extra minuut kwalitatieve communicatie maakt echter een hele wereld van verschil," aldus Mazerolle, die het experiment ook wil uitvoeren in Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Staten, om te onderzoeken of de resultaten ook in een andere context blijven opgaan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home