Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 20, 2011

Canada historisch voorbeeld voor aanpak schuldencrisis

De wereld moet bij de aanpak van de schuldencrisis terugkijken naar de manier waarop Canada er tijdens de jaren negentig is in geslaagd om zijn problemen aan te pakken. Dat voert het webmagazine EconomyWatch aan. Daarbij wordt opgemerkt dat Canada tegen het midden van de jaren negentig door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal officieel tot erelid van de derde wereld werd benoemd, maar amper enkele jaren later heel die situatie had omgekeerd en opnieuw de hoogste kredietwaardigheid kreeg toegemeten.

"Het ratingbureau Standard & Poor's besloot in 1992 om de hoogste kredietwaardigheid van Canada naar beneden te herzien," merkt EconomyWatch op. "Oorzaak van die verlaging waren de problemen rond de fiscale gezondheid van het land. Amper zes jaar had Canada echter zijn budget al in evenwicht gebracht en binnen het decennium had het land opnieuw zijn hoogste kredietwaardigheid teruggewonnen."

Er wordt opgemerkt dat Canada sinds de jaren zestig onafgebroken met een fiscaal deficit werd geconfronteerd. In het begin van de jaren tachtig was het tekort opgelopen tot 100 miljard dollar, maar tegen het midden van de jaren negentig was dat al opgelopen tot 500 miljard dollar. Op dat ogenblik bedroeg de overheidsschuld 71 procent van het Canadese bruto binnenlandse product. Bij de grote economieƫn liet alleen Italiƫ op dat ogenblik een slechtere prestatie optekenen.

"Onder leiding van de liberale premier Jean Chretien werd tijdens de eerste helft van de jaren negentig echter zwaar gesnoeid in de overheidsbestedingen, geholpen door een daling van de Canadese dollar en de economische bloeiperiode van de tweede helft van de jaren negentig, waardoor uiteindelijk weer overschotten konden worden gerealiseerd," wordt er nog opgemerkt. "Negen jaar geleden kreeg Canada opnieuw de hoogste kredietwaardigheid."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home