Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 23, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Slovenië met één stap tot een A1-niveau verlaagd. Het ratingbureau voegde eraan toe dat de rating van het land in de toekomst nog verder zou kunnen zakken. Voor de redenen voor de ratingverlaging verwijst Moody's onder meer naar de verslechtering van de financiële voorwaarden voor de Sloveense regering, veroorzaakt door de schuldencrisis in de eurozone. Slovenië was vier jaar geleden nog de snelstgroeiende economie van de eurozone, maar kreeg omwille van zijn afhankelijkheid van de eurozone tijdens de wereldwijde crisis van drie jaar geleden zware klappen. Twee jaar geleden kende de Sloveense economie een inkrimping van 8 procent. Het land stevent opnieuw af op een recessie.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is een standbeeld opgericht voor Steve Jobs, de overleden oprichter van het technologiebedrijf Apple. Jobs wordt in Boedapest geëerd wegens zijn steun aan de Hongaarse computerfirma Graphisoft ten tijde van het communisme. Gábor Bojár, oprichter van Graphisoft ontmoette Jobs in het midden van de jaren tachtig op een beurs in Duitsland en mocht daar zijn ontwerpsoftware presenteren op een computer van Apple. Het levensgrote standbeeld van Jobs staat in het Graphisoft Park, een complex met technische bedrijven. Eerder kwam het Hongaarse postbedrijf Magyar Posta met een gedenkblad en speciale postzegel van de oprichter van Apple.

Nederland verstrekt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van 13,6 miljard euro. Samen met de bijdragen van andere eurolanden kan het Internationaal Monetair Fonds op die manier zwakkere landen in de eurozone te hulp schieten. De lening werd in het Nederlandse parlement goedgekeurd en zal door de Nederlandsche Bank worden verstrekt. De Nederlandse centrale bank krijgt daarvoor van de regering een staatsgarantie. Twee weken geleden werd tijdens een top van Europese leiders afgesproken 200 miljard euro beschikbaar te stellen aan het Internationaal Monetair Fonds. De eurolanden brengen daarbij een bedrag van 150 miljard euro aan.

Het Europese systeem van uitstootrechten kan ook opgelegd worden aan buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die in Europa actief zijn. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Daardoor kan de maatregel vanaf januari in werking treden. De Europese Unie besloot drie jaar geleden om de luchtvaartsector op te nemen in het systeem van uitstootrechten. Daardoor worden maatschappijen die Europese luchthavens aandoen vanaf januari volgend jaar verplicht om rechten te verwerven om hun uitstoot te dekken. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen tekenden bij een Britse rechtbank protest aan. Daarbij werd aangevoerd dat de maatregel ingaat tegen het internationale gewoonterecht en de vrijmaking van het luchtverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten.

Microsoft en Nokia hebben de afgelopen maanden met het idee gespeeld om een gezamenlijk bod uit te brengen op het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), producent van de BlackBerry. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Over de resultaten van die plannen zijn geen details bekend. Ook webwinkel Amazon zou interesse getoond hebben in Research in Motion, maar het Canadese bedrijf zou een aanbod zelf hebben afgeslagen. Research in Motion staat al langere tijd onder druk, onder meer door concurrentie van Apple. Na de recente bekendmaking van teleurstellende kwartaalcijfers, kelderde het aandeel van het Canadese bedrijf. Waarnemers dringen aan op een drastische verandering of een verkoop.

De groep China Three Gorges heeft in de privatisering van de energiegroep Energias de Portugal (EDP) een participatie van 21,35 procent verworven. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,7 miljard euro verkregen. De biedingen van onder meer het Braziliaanse Eletrobras en de Duitse groep EON werden afgewezen. China Three Gorges wordt op die manier de grootste aandeelhouder van de Portugese energiegroep, ver voor het Spaanse Iberdrola (6,79 procent). De Portugese overheid beschikt op dit ogenblik nog een belang van 25 procent in de energiegroep, maar dat zal tot minder dan 4 procent teruggedrongen moeten worden. Tegen eind januari moet de privatisering rond zijn. De energiegroep is ongeveer 8,5 miljard euro waard. Ook andere overheidsbedrijven worden geprivatiseerd.

De Chinese autogroep Pang Da stopt met zijn hulppogingen aan Saab, in reactie op het bankroet van de Zweedse autobouwer. Dat heeft de Chinese onderneming bekend gemaakt. Er werd aan toegevoegd dat Pang Da alle mogelijke stappen zal ondernemen om een toegekende lening van 45 miljoen euro terug te krijgen. Om het Zweedse automerk uit het slop te trekken, had topman Victor Muller van moederbedrijf Swedish Automobile oorspronkelijk de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da bereid gevonden om Saab over te nemen. Het Amerikaanse General Motors, nog altijd aandeelhouder van Saab, sprak echter een veto uit tegen die transactie.

Het Amerikaanse ministerie van justitie gaat onder voorwaarden akkoord met de voorgenomen fusie tussen de beursexploitanten NYSE Euronext en Deutsche Börse. NYSE Euronext en Deutsche Börse zijn al maanden bezig met hun fusie, waarmee een bedrag van 9 miljard dollar is gemoeid. De Amerikaanse justitie wil dat een dochterbedrijf van Deutsche Börse een belang verkoopt in Direct Edge, een volledig elektronisch handelsplatform. Volgens NYSE Euronext is met het ministerie afgesproken dat Deutsche Börse tenminste twee jaar de tijd heeft, na de afronding van de fusie, om het belang in Direct Edge te verkopen. International Securities Exchange, een dochter van Deutsche Börse, heeft sinds drie jaar een belang van 31,54 procent in Direct Edge.

De rente op Spaanse obligaties op tien jaar is tijdelijk weer onder de 5 procent gezakt. Dat is het laagste peil sinds oktober en wijst op een zekere kalmte op de obligatiemarkt. De rente op tienjarig staatspapier daalde daarbij tot 4,993 procent. De Spaanse rentes gingen onder het niveau werd bereikt na de jongste Europese top die met oplossingen moest komen voor de schuldencrisis. Half november bedroeg de rente nog 6,8 procent. De Europese obligatiemarkt plukt de vruchten van de operaties van de Europese Centrale Bank, die recent fors meer overheidsobligaties opkocht van eurolanden met problemen. De rente is inmiddels weer gestegen tot 5,26 procent.

De kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de kredietrating van Hongarije verlaagd tot de zogenaamde rommelstatus. Het is al de tweede afwaardering van de Hongaarse rating in één maand tijd. Vorige maand had ook sectorgenoot Moody's al de Hongaarse kredietstatus tot rommel verklaard. De afwaardering dreigt de Hongaarse banksector verder onder druk te zetten. Hongarije heeft van alle Oost-Europese landen de hoogste schuldgraad en de zwakste economische vooruitzichten. Aan de nieuwe rating werden ook negatieve vooruitzichten gekoppeld. Een mogelijke verdere verlaging wordt daardoor niet uitgesloten geacht. Recent werden gesprekken tussen het Internationaal Monetair Fonds en Hongarije stopgezet.

Steve Jobs, de gewezen topman van het technologiebedrijf Apple, krijgt postuum de Trustees Grammy Award. Jobs wordt daarbij geroemd omwille van de uitzonderlijke bijdragen die hij als een niet-performer aan de muziekindustrie heeft bijgedragen. Apple maakte de mp3-speler populair met de iPod en lanceerde met iTunes de meestgebruikte methode van wereldwijde muziekverdeling. Daarnaast ontwikkelde Apple een aantal softwarepakketten waarmee muzikanten vrij goedkoop en makkelijk muziek kunnen opnemen. Daarnaast krijgen ook George Jones, Diana Ross, Glen Campbell en de overleden Gil Scott Heron een award voor hun hele muzikale carrière.


De Italiaanse economie is tijdens het derde kwartaal van dit jaar zoals verwacht gekrompen met 0,2 procent. Dat heeft het Italiaanse statistiekbureau Istat bekend gemaakt. Het gaat om de eerste inkrimping sinds twee jaar. Tijdens het tweede kwartaal was er nog een groei met 0,3 procent van het bruto binnenlands product geregistreerd. Volgens de Italiaanse regering stevent het land af op een recessie. Rome rekent voor volgend jaar op een inkrimping van het bruto binnenlandse product met 0,4 procent. Onder leiding van Mario Monti voert de Italiaanse regering momenteel een belangrijk bezuinigingsprogramma door. Die maatregelen waren nodig om uit het vizier van de financiële markten te geraken.

In Griekenland hebben ook de begrafenisondernemers zich bij het protest tegen de besparingsmaatregelen van de regering aangesloten. De sector hield daarbij optochten met honderden lijkwagens in de hoofdstad Athene en de havenstad Thessaloniki. De begrafenisondernemers protesteerden met hun acties met de extra belastingen die ze vanaf volgend jaar op hun lijkenwagens moeten betalen. Tot nog toe golden lijkwagens in Griekenland fiscaal als bedrijfsvoertuigen. Vanaf volgend jaar gelden ze echter als privé-luxewagens, waardoor de belasting zal verzesvoudigen. Dat kan voor vele eigenaars echter de dood van hun onderneming betekenen. Om de staatskas te spijzen, besloot de Griekse regering om allerlei noodbelastingen in te voeren voor diverse bevolkingscategorieën.

Begin volgend jaar is het precies één decennium geleden dat de Europeanen voor het eerst met eurogeld konden betalen. Er wordt een speciale munt van 2 euro geslagen om de Europese eenheidsmunt te vieren.De zeventien eurolanden brengen daarbij in totaal negentig miljoen herdenkingsmunten op de markt. Het ontwerp is van de hand van de Oostenrijker Helmut Andexlinger. Hij won een online competitie waaraan bijna 35.000 mensen deelnamen. Een woordvoerder van de Europese Commissie stelde dat ruim 330 miljoen Europeanen in verschillende opzichten van de eenheidsmunt profiteren. Daarbij wordt onder meer gewezen op de historisch lage rentevoeten voor het aankopen van een huis of auto, de afschaffing van wisselkoersen en de gemakkelijker prijsvergelijkingen.

Het Russische Rosneft is voortaan het grootste olieconcern ter wereld, waarmee het Amerikaanse ExxonMobil naar de tweede plaats wordt verdreven. Rosneft produceerde in de eerste negen maanden van dit jaar 88,6 miljoen ton olie, terwijl ExxonMobil het op 87 miljoen ton hield. Rosneft produceert ongeveer 2,34 miljoen vaten per dag, tegenover 2,33 miljoen vaten voor ExxonMobil. De productie bij Rosneft is in de voorbije negen maanden met 2,9 procent gestegen, vooral dankzij Iouganskneftegaz, een onderdeel van het vroegere Joekos. De productie van Iouganskneftegaz is de voorbije vijf jaar met 30 procent gestegen. De Russische energiegroep Joekos werd zeven jaar geleden ontmanteld. Topman Mikhaïl Khodorkovski werd wegens fraude veroordeeld.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home