Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2011

Landen met meer fastfood hebben ook groter obesitas-probleem

Landen met een hogere densiteit van fastfood-restaurants worden met een groter obesitas-probleem geconfronteerd dan regio's met een mindere dekking. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. De onderzoekers merken op dat het resultaat ook blijft gelden wanneer rekening gehouden wordt met andere factoren, zoals inkomen, inkomens-ongelijkheid, stadswijk of het gebruik van motorvoertuigen en internet.

In de Verenigde Staten worden gemiddeld 7,52 fastfood-restaurants per 100.000 inwoners geteld. De Amerikaanse obesitas-niveaus liggen op 31,2 procent voor mannen en 33,2 procent voor vrouwen. In Canada kunnen vergelijkbare cijfers worden opgetekend. In Japan worden daarentegen slechts 0,13 fastfood-restaurants geteld per 100.000 inwoners. De obesitas-niveaus liggen er op 23,2 procent voor mannen en 22,9 procent voor vrouwen. Ook Noorwegen zit ongeveer in diezelfde klasse.

Het is volgens de onderzoekers geen toeval dat dat landen met de hoogste obesitas-niveaus en de grootste densiteit aan fastfood-restaurants ook de speerpunt van de vrije markt uitmaken, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittanniƫ, Australiƫ, Nieuw-Zeeland en Canada, in vergelijking met een landen met een meer geregeld beleid, zoals Japan en Noorwegen. "Het debat rond de obesitas-problematiek is teveel gericht op het individu en negeert de grote krachten in de maatschappij die wereldwijd het gedrag bepalen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home