Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2011

Hiphop mogelijk platform voor aanleren van taal

Hiphop-muziek vormt een uitstekend platform om een taal aan te leren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Alberta naar het taalgebruik in hiphop-muziek. De Canadese onderzoekers stelden vast dat het aantal hiphop-muzikanten dat door de consumenten werd beluisterd, bepalend was voor de vertrouwdheid van de betrokkenen met specifieke woorden en uitdrukkingen die in de sector worden gebruikt en die niet als mainstream worden bestempeld, zoals hiphop-aanwijzingen voor vrienden (road dog) of kapitaal (guap).

De onderzoekers stelden ook vast dat de respondenten meer geneigd waren om een vocabularium te beheersen indien de hiphop-muzikanten van hun voorkeur het woord in hun songteksten gebruikten. "Dat effect bleef zelfs gelden wanneer ook andere bepalende factoren - zoals demografie, de algemene kennis van de popcultuur en de totale muziekvoorkeuren - in de resultaten werden verrekend," voeren de onderzoekers aan.

"Het meeste onderzoek rond het aanleren van een vocabularium op basis van media-blootstelling richt zich op kinderen en anderstaligen," merken de onderzoekers op. "Het onderzoek naar het leerproces van adolescenten bij het aanleren van een vocabularium door een vrijwillige blootstelling aan muziek, brengt een aantal nieuwe aspecten van het taalonderwijs naar voor en houdt rekening met de intenties en motivaties van de leerlingen. De structuuropbouw van het vocabularium kan daarbij een cruciaal onderdeel vormen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home