Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 21, 2011

Veiligheid in Britse radiostad Ambridge laat te wensen over

Het leven in Ambridge, in het fictieve dorp uit het beroemde Britse radiofeuilleton, gaat met grote risico's gepaard. Het risico op een overlijden als gevolg van een ongeval ligt er gevoelig hoger dan het reƫle nationale gemiddelde. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse arts en auteur Rob Stepney, die wou bekijken of het radiofeuilleton dichter bij het echte leven staat dan de soaps op televisie. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de personages uit de Britse televisiereeksen Coronation Street en East Enders een groter overlijdensrisico hebben dan bomexperts en autopiloten.

"De mortaliteit in Ambridge ligt iets lager dan het nationale Britse niveau," merkt de British Medical Journal op. "Personages die geen slachtoffer worden van een ongeval hebben een goede kans om een lang leven te leiden." Over een periode van twintig jaar registreerde de onderzoeker in Ambridge vijftien overlijdens, waarvan negen mannen en zes vrouwen. Dat betekent bij mannen een mortaliteit van 7,8 overlijdens op duizend inwoners, tegenover 8,5 overlijdens in de algemene bevolking. Bij de vrouwen ging het om 5,2 doden in Ambridge tegenover 5,8 overlijdens op nationaal niveau.

De veiligheid in Ambridge moet volgens Stepney echter tot bezorgdheid leiden. "In Ambridge lopen de mannen 27 procent kans om door een ongeval of zelfmoord te overlijden, tegenover 4 procent in de algemene bevolking," voert hij aan. De vijftien doden werden op twintig jaar tijd onder 115 personages gecompenseerd door drie geboortes. Ambridge komt daarbij aan 5,6 geboortes per duizend inwoners, tegenover 11,4 geboortes op nationaal vlak. Algemeen stelt Stepney dat het leven in Ambridge relatief veilig is, op voorwaarde dat men ongevallen kan vermijden.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home