Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2011

Nieuwsoverzicht

De financiële groep Bank of America moet 335 miljoen dollar betalen omdat dochterbedrijf Countrywide zich het voorbije decennium schuldig heeft gemaakt aan discriminatie. Dat heeft het Amerikaanse minister van justitie beslist. De financiële instelling liet volgens het ministerie klanten van Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse afkomst gedurende een periode van vier jaar hogere rentes betalen voor hypotheken dan andere bevolkingsgroepen. In totaal zouden 200.000 klanten zijn getroffen. Het bedrijf stemde in met een schikking. De gedupeerden krijgen een schadevergoeding van de bank, die tijdens de bewust periode een winst maakte van bijna 7 miljard dollar.

Oliemaatschappij British Petroleum doekt na veertig jaar zijn afdeling voor zonne-energie op. De beslissing is opmerkelijk nu concurrenten volop investeren in de technologie. Het Britse concern zegt echter dat de technologie niet langer winstgevend is. De aanhoudende internationale economische uitdagingen hebben de zonnesector volgens het bedrijf ernstig getroffen, waardoor het moeilijk zou zijn geworden om op lange termijn winst te maken. British Petroleum had de productie van zonnepanelen al twee jaar geleden al stopgezet en investeerde steeds minder in de activiteiten. De maatschappij wil nu ook haar aandeel in zonneprojecten in onder meer Italië, Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten van de hand doen.

Noorwegen is bereid om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een bedrag van 7 miljard euro te lenen. Dat heeft de Noorse premier Jens Stoltenberg gezegd. Noorwegen wil op die manier helpen de Europese en globale economie te stabiliseren. De lening moet ervoor zorgen dat het Internationaal Monetair Fonds voldoende geld in kas heeft om de crisislanden te helpen. Volgens Stoltenberg zal de lening van 55 miljoen kronen ook de Noorse economie en jobs ten goede komen. Op de voorbije Europese top van 8 en 9 december werd beslist om in totaal 200 miljard euro in het Internationaal Monetair Fonds te pompen. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, die echter wel afnemer is van het merendeel van de Noorse uitvoer.

Het Britse telecombedrijf British Telecom heeft het internetbedrijf Google in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd wegens patentinbreuken. Google zou met zijn besturingssysteem Android en de diensten Google Maps en Google Music zes patenten van het Britse bedrijf schenden. Google stelt dat de klacht ongegrond is en voert aan zich krachtig tegen de aantijgingen te zullen verdedigen. Een groot deel van de betwiste patenten omschrijft diensten die ook andere bedrijven dan Google bieden. Het is echter niet duidelijk of British Telecom ook andere bedrijven zal aanklagen. Inmiddels wordt Google door zes bedrijven aangeklaagd. Ook Apple, Oracle, Microsoft, eBay en Gemalto hebben tegen het internetbedrijf klachten lopen wegens patentinbreuken.

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T begraaft zijn overnamebod van 39 miljard dollar voor het Amerikaanse filiaal van Deutsche Telecom. AT&T kon de Amerikaanse antikartelautoriteiten niet overtuigen dat het ervoor kon zorgen dat de impact van de overname van T-Mobile USA op de markt kon beperken. Om een maandenlange juridische strijd te vermijden, kwam AT&T met Deutsche Telecom overeen het bod te laten vallen. Helemaal onverwacht komt de beslissing echter niet. AT&T legde vorige maand immers nog een provisie aan van 4 miljard dollar voor een eventuele mislukking van de overname. AT&T zou na de overname samen met Verizon 75 procent van de markt en 90 procent van de winst in handen krijgen. AT&T zal nu aan T-Mobile een afgesproken boete van 3 miljard dollar betalen.

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft zijn Amerikaanse concurrent Apple in Duitsland beticht van vier nieuwe patentschendingen. Eén van de klachten heeft betrekking op het gebruik van emoticons of smileys. Samsung is in Duitsland al verwikkeld in een juridisch gevecht met Apple, maar de nieuwe klachten worden volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf ingediend in een afzonderlijk dossier. De vorige zaak, die werd ingeleid in april, gaat over patentschendingen rond de telecommunicatiestandaard voor standaarden voor mobiele telefonie van de derde generatie. Van de vier nieuwe klachten houden er twee verband met standaarden, terwijl de andere twee betrekking hebben op nuttige toepassingen.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de voorbije week voor een bedrag van 3,361 miljard euro aan overheidsobligaties opgekocht van eurolanden met problemen. Dat is beduidend meer dan de week voordien, toen voor een totaal van 635 miljoen euro aan overheidsobligaties werd opgekocht. Toen was er echter wel sprake van een bijzonder beperkte opkoop. De Europese Centrale Bank begon in de lente van dit jaar Grieks staatspapier op te kopen en sinds afgelopen zomer slaat ze ook Italiaans en Spaans papier in. Het totaalbedrag is ondertussen al opgelopen tot meer dan 211 miljard euro. De instelling maakt geen verdere details bekend over de landen waarvan obligaties worden gekocht.

De Spaanse kledingketen Zara, onderdeel van de groep Inditex, moet een boete van 1,8 miljoen dollar betalen na de vaststelling dat in Brazilië slavernijpraktijken waren aangetroffen bij toeleveranciers van het bedrijf. In augustus kreeg Zara nog een boete van 10,7 miljoen dollar opgelegd, maar de groep slaagde erin een vergelijk te bereiken met de Braziliaanse aanklagers. Aanvankelijk was Zara verantwoordelijk gesteld voor de arbeidsomstandigheden van de leveranciers, maar in de nieuwe schikking wordt aan Zara opgedragen om de controle op zijn toeleveranciers te verscherpen, zodat gelijkaardige misbruiken in de toekomst vermeden zouden kunnen worden

De Spaanse oliegroep Repsol heeft een samenwerking ondertekend met het concern Alliance Oil voor het ontginnen van olie en gas in Rusland. De twee bedrijven zetten hiervoor een joint-venture op met een waarde van 645 miljoen euro. Alliance Oil is gevestigd op de Bermuda-eilanden, maar is actief in Rusland en Kazachstan. In de joint-venture krijgt Alliance Oil een meerderheid van 51 procent. Repsol zelf heeft een belang van 3,5 procent in Alliance Oil. Het Spaanse olieconcern is ook al in Rusland aanwezig via een aandeel van bijna 75 procent in de groep Eurotek-Yugra. Musa Bazhaev, chief executive van Alliance Oil, merkt op dat zijn bedrijf vooral geïnteresseerd is in de expertise van Repsol in het winnen van zware olie.

Het Duitse technologieconcern Siemens heeft twee gewezen generaals uit het Amerikaanse leger aangeworven. Siemens hoopt daarmee meer kans te maken op contracten van de Amerikaanse overheid. Eén van de generaals is Stanley McChrystal, die tot juni vorig jaar de leiding had over de Amerikaanse missie in Afghanistan. McChrystal werd destijds ontslagen door Barack Obama vanwege kritiek op de Amerikaanse regering. De tweede topmilitair is de voormalige luitenant-generaal John Sylvester. Hij gaf onder meer leiding aan troepen tijdens de eerste Golfoorlog en tijdens diverse oorlogen in het Balkan-gebied. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste markt voor Siemens, dat vorig jaar één vijfde van de totale omzet uit Amerikaanse activiteiten haalde.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft een lening van 2,9 miljard euro voor Portugal goedgekeurd. Het gaat om de derde schijf van een hulppakket van 78 miljard euro dat het Internationaal Monetair Fonds samen met de Europese Unie in mei aan Portugal heeft toegekend. De Portugese regering heeft nu al 13,6 miljard euro ter beschikking gekregen. Het steunpakket en de besparingsmaatregelen hebben de Portugese economie echter nog niet uit de rode cijfers kunnen halen. Volgend jaar verwacht de Portugese regering opnieuw een inkrimping van het bruto binnenlands product. Inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie hebben Portugal al gewaarschuwd zich te richten op maatregelen om het begrotingstekort blijvend te verlagen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft vergevorderde plannen om een nieuwe televisiedienst te lanceren. Het bedrijf zou daarover al hebben gesproken met enkele grote mediabedrijven. Dat hebben een aantal bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Het nieuwe televisie-platform moet gebruikers onder meer de mogelijkheid bieden om programma's te kijken op tijden dat het hen uitkomt. Volgens de bronnen zou Apple ook bezig zijn met de ontwikkeling van een eigen televisietoestel. Steve Jobs, wijlen topman van Apple, gaf enkele weken voor zijn dood aan zijn biograaf Walter Isaacson al aan dat het bedrijf plannen had voor de televisie-markt.

De Amerikaanse retailketen Bi-Lo neemt zijn sectorgenoot Winn Dixie Stores over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 560 miljoen dollar. Twee jaar geleden zocht Bi-Lo - in een verder verleden nog eigendom van Ahold - nog bescherming tegen zijn schuldeisers. Bi-Lo kon een krediet van 260 miljoen dollar niet meer herfinancieren. Het bedrijf werd genoemd als een overnameprooi voor de Belgische groep Delhaize, maar gesprekken leiden uiteindelijk niet tot een overeenkomst omdat aandeelhouders en schuldeisers van de Amerikaanse keten hun veto stelden tegen de transactie. Eigenaar Lone Star Funds koos uiteindelijk voor een doorstart van de Amerikaanse retailketen.

De Japanse technologiegroep Olympus bereidt een kapitaalverhoging voor. Onder meer Sony, Fujifilm en Panasonic zouden bereid zijn in Olympus te investeren. Olympus verdoezelde tientallen jaren zijn verliezen, wat een schandaal veroorzaakte. Volgens een aantal bronnen zou Olympus voor 985 miljoen euro preferentiële aandelen uitgeven. Naast de Japanse overnamekandidaten zouden ook enkele Europese bedrijven in Olympus zijn geïnteresseerd, waaronder het Duitse Siemens. Maar of de kapitaalverhoging kan doorgaan, is nog geen uitgemaakte zaak. Alleen als het aandeel op de beurs van Tokio blijft noteren, kan de kapitaaoperatie plaatsvinden. Het is nog altijd mogelijk dat de Japanse beurstoezichthouder het aandeel schrapt, gezien de grootschalige problemen van Olympus.

Bij een grote brand in Rusland is de luchthaven Tsjeremsjanka, 35 kilometer ten noordwesten van de Siberische stad Krasnojarsk en ongeveer 4.100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Moskou, volledig platgebrand. Vermoedelijk als gevolg van een kortsluiting ontstond er een brand die uiteindelijk een oppervlakte van drieduizend vierkante meter verwoestte. Er was niemand in het luchthavengebouw toen het vuur uitbrak. De brand verspreidde zich volgens getuigen in minder dan vijf minuten. De wind en het open terrein werkten de snelle verspreiding in de hand. Het luchthavengebouw is volledig en onherstelbaar verwoest, maar de brandweer kon wel een vliegloods redden. Niemand raakte gewond. De luchthaven is vooral een draaischijf voor regionaal luchtverkeer.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home