Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2011

Muziek schadelijker geluidsbron dan openbaar vervoer

In het verleden werden werkplaatsen vaak de bron genoemd van schadelijke geluidsniveaus, maar uit onderzoek van de University of Michigan is gebleken dat het geluid van mp3-spelers en stereo-installaties inmiddels de werkomgeving heeft overvleugeld. De onderzoekers stellen dat inmiddels negen op de tien stadsbewoners aan geluidniveau's worden blootgesteld die schadelijk zijn voor de gezondheid. De invloed van mp3-spelers en stereo blijft zelfs behouden wanneer die apparaten slechts een klein gedeelte van de totale blootstelling aan geluid vertegenwoordigen.

"De resultaten van het onderzoek zijn verrassend," merkt onderzoeker Rick Neitzel, professor aan de School of Public Health en het Risk Science Center van de University of Michigan, op. "Men zou kunnen verwachten dat het geregeld gebruik van bussen en treinen, samen met professionele activiteiten, de belangrijkste oorzaak zouden zijn van onaanvaardbare geluidsniveaus." Uit het onderzoek bleek echter dat slechts één op de forenzen met overdreven geluidsniveaus wordt geconfronteerd.

Wanneer echter de totale blootstelling aan geluid vanuit alle mogelijke bronnen over een heel jaar werd bekeken, blijken 90 procent van de betrokken forenzen aan schadelijke niveaus blootgesteld te zijn. In de groep die geen gebruik maakt van het openbaar vervoer is dat 87 procent. "Het overschrijden van de limieten is vooral toe te schrijven aan mp3-spelers en stereo-installaties," voeren de onderzoekers nog aan. "Bij meer dan twee op drie mensen vormt muziek de belangrijkste bron van geluidshinder."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home