Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2011

Applicatie moet Indiase vrouwen beschermen tegen aanranding

In India is een mobiele applicatie gelanceerd die vrouwen moet beschermen tegen seksuele aanvallen. De FightBack-applicatie van de Indiase organisatie Whypoll biedt de slachtoffers de mogelijkheid om met één enkele toets van hun mobiele telefoon onmiddellijk vrienden of familie te verwittigen wanneer ze zich bedreigd voelen. De applicatie verstuurt een noodboodschap via tekstberichten, email en het sociale netwerk Facebook. Eens de noodfunctie is geactiveerd, kunnen de ontvangers de locatie van de verzender met satellietnavigatie bepalen en ter hulp snellen.

"De stad Delhi is altijd al een onveilig gebied geweest, maar de situatie wordt steeds erger," merkt Shweta Punj, mede-oprichter van Whypoll, tegenover het persbureau AFP op. "Vrouwen voelen zich niet meer op hun gemak op straat. Daarom besloot ik iets te doen aan de dreiging van geweld." Delhi staat helemaal bovenaan op de lijst met onveilige Indiase steden voor vrouwen. Het voorbije jaar werden er 489 verkrachtingen gemeld. Het jaar voordien was er sprake van 459 verkrachtingen.

De snelle economische groei van India heeft nieuwe mogelijkheden geboden voor vrouwen, maar velen worden op weg naar het werk lastig gevallen of gebrutaliseerd. Uit onderzoek blijkt dat 45 procent van de Indiase vrouwen na zonsondergang niet meer alleen op straat durft. Bovendien zegt 65 procent angst te hebben om het openbaar vervoer te nemen. De nieuwe applicatie kan worden gebruikt voor een bedrag van 1,9 dollar per jaar. Tegen eind volgend jaar zou de applicatie beschikbaar moeten zijn in tien Indiase steden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home