Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 22, 2011

Brein slaat woorden op in een visuele bibliotheek

Vaardigde lezers kunnen woorden aan een lichtsnelheid herkennen omdat ze het woord ergens in een visuele bibliotheek hebben opgeslagen. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Georgetown University. De resultaten spreken de eerdere theorieën tegen dat het menselijk brein de klanken van het woord uitzendt elke keer dat het wordt opgemerkt. De onderzoekers stellen dat hun bevindingen uiteindelijk moeten kunnen helpen om leesstoornissen, zoals dyslexie, aan te pakken.

"Eens men een woord heeft geleerd, wordt het in een exclusieve visuele bibliotheek in de hersenen geplaatst," merkt Laurie Glezer, onderzoeker aan het Laboratory for Computational Cognitive Neuroscience van de Georgetown University, op. "Dat visuele beeld biedt het individu de mogelijkheid om snel en efficiënt woorden te herkennen, zoals bij vaardige lezers kan worden opgemerkt. Dit gegeven kan verklaren waarom mensen met dyslexie trager en moeilijker lezen."

Glazer vermoedt dat mensen met dyslexie er niet in slagen om een duidelijk visueel beeld te creëren van de woorden die ze eerder zijn tegengekomen. "Deze mensen kunnen niet profiteren van het snelle verwerken van woorden dat door de visuele bibliotheek wordt mogelijk gemaakt," merkt ze op. "Maar misschien wordt het in de toekomst mogelijk om kinderen met dyslexie te helpen om een meer verfijnde visuele bibliotheek op te bouwen."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home