Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 23, 2011

Canada weigert repatriëring driemaster Roald Amundsen

Canada overweegt om de driemaster Maud van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen aan te kopen. Dat heeft een woordvoerder van het Canadian Heritage Department bekend gemaakt. Het scheepswrak ligt op de bodem van Cambridge Bay in Nunavut, maar is gedeeltelijk boven de zeespiegel zichtbaar. De Canadese autoriteiten weigerden onlangs een exportvergunning aan de Noorse groep Asker Council, die het wrak wou repatriëren. De driemaster moest in Noorwegen het centrale element van een nieuw museum worden.

Het schip van Amundsen ligt al decennia in het water van Cambridge Bay aan het oostelijke einde van de beroemde Northwest Passage. De omwonenden verzetten zich tegen de repatriëring van de driemaster, die volgens hen een gedeelte van hun geschiedenis is geworden en een belangrijke toeristische attractie van het Canadese hoge noorden is geworden. De Noorse groep heeft gevraagd dat de weigering van de exportvergunning zou worden herzien. Dat zal wellicht in maart volgend jaar gebeuren.

Amundsen was de eerste Europese ontdekkingsreiziger en voer kort na de eerste wereldoorlog met de Maud door de Northeast Passage, zonder echter noordelijk genoeg te komen om de reis van oost naar west, met een mogelijke passage op de noordpool, te kunnen aanvatten. Nadat in het begin van de jaren twintig een tweede tocht vanuit de Beringstraat evenmin lukte, gaf de ontdekkingsreiziger zijn pogingen op. De Maud werd nadien verkocht aan het bedrijf Hudson's Bay Company en eindigde uiteindelijk als een dreigende winkel en het eerste radiostation van de regio.

Tachtig jaar geleden verdween de Maud onder water. Het wrak werd ruim twintig jaar geleden door Asker Council voor een symbolisch bedrag van één dollar gekocht. De groep kreeg ook een exportvergunning, maar die is inmiddels afgelopen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home