Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 23, 2011

Cuba bouwt elektriciteitscentrale op suikerriet

In Cuba wordt een eerste elektriciteitscentrale op suikerriet in gebruik genomen. Op termijn moet biomassa op basis van suikerriet 30 procent van de totale energiebehoefte van de Cubaanse economie dekken. Dat heeft de Cubaanse staatskrant Granma gemeld. De centrale wordt gebouwd in de provincie Ciego de Avila, ongeveer vierhonderd kilometer ten oosten van de Cubaanse hoofdstad Havana en zou worden aangedreven door suikerriet en woudafval.

Onder meer zal er volgens de krant gebruik gemaakt worden van het marabu-hardhout, die een goede brandstof zou opleveren. "In eerste instantie is het de bedoeling om energie te genereren voor de suikerfabrieken," merkt een woordvoerder van de Cubaanse suikergroep Azcuba op. "Het streefdoel is om de productie van suiker en elektriciteit parallel op te drijven." Cuba lanceerde zes jaar geleden een grootschalig programma om zijn elektriciteitsnet uit te breiden en te moderniseren.

De Cubaanse overheid had daarbij onder meer de bouw van nieuwe generatoren voorzien, maar ook koesterde de regering plannen om miljoenen elektrische apparaten vervangen om de energie-efficiƫntie aan consumptie-zijde op te drijven. Daarnaast werd ook een belangrijke modernisering van de elektriciteitsleidingen gepland. Die plannen werden echter in belangrijke mate gedwarsboomd door de economische crisis van drie jaar geleden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home