Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 23, 2011

Slaap niet meer bevorderend voor leervermogen bij ouderen

In tegenstelling tot jongeren halen ouderen uit een nachtrust geen positieve resultaten op het gebied van motoriek en leervermogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Massachusetts. Naarmate het individu ouder wordt, heeft volgens de Amerikaanse onderzoekers een nachtrust steeds minder positieve effecten op. Dat zou volgens hen te maken kunnen hebben met een mindere slaapkwaliteit van ouderen tijdens de tweede fase van de nachtrust.

Uit een onderzoek, waarbij aan zowel jongeren als ouderen een computerspel werd aangeleerd, bleek dat de jongste groep respondenten na een nachtrust een grotere vaardigheid verworven bleek te hebben. "Jongeren bleken na een onderbreking van twaalf uur met een inbegrepen nachtrust minder fouten te maken dan na een interval zonder slaap," voert onderzoeksleider Rebecca Spencer aan. "Bij ouderen bleek de nachtrust daarentegen geen enkele impact te hebben."

"Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat de slaap bij jongeren geen eenvormig proces vormt, maar bestaat uit een reeks van processen," merken de onderzoekers nog op. "Elk stadium vertegenwoordigt een andere functie voor de cognitieve mogelijkheden. Vermoed wordt dat tijdens de diepe slaap het geheugen voor de voorbije dag opnieuw wordt geactiveerd. In een latere fase wordt dat geheugen wellicht gekoppeld aan andere kennis, wat tot creatieve ideeën kan leiden en kan helpen bij het beslissingsproces."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home