Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, June 03, 2012

Zelf koken verhoogt de levensverwachting

Gezinnen die de moeite doen om vaker zelf te koken, hebben uitzicht op een langer leven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge naar de kookgewoonten van een groep vijfenzestigplussers in Taiwan. De onderzoekers stellen dat koken een gezonde levenshouding is en een plaats zou verdienen in de levenslange opvoeding, het openbare gezondheidsbeleid, stedelijke planning en gezinsbeleid.

"In de ontwikkelde landen wordt minder dan de helft van de maaltijden door de gezinnen zelf bereid," merkt het webmagazine MedicalExpress op. "Daarvoor kunnen verschillende redenen worden gevonden. Onder meer is er sprake van een gebrek aan vaardigheden en vertrouwen, een beperkte toegang tot grondstoffen en infrastructuur en de beschikbaarheid van commerciële alternatieven. Het fenomeen bedreigt de voedselveiligheid van een aantal kwetsbare groepen, zoals ouderen."

De onderzoekers stelden vast dat de hoogste levensverwachting was weggelegd voor ongehuwde vrouwen die alleen leven en eten, een beperkte opleiding hebben genoten, geen tabak of alcohol gebruikten, zich met het openbaar vervoer of de fiets verplaatsten en meer dan één keer per week winkelen. Deze groep kookte niet alleen vaker, maar maakte ook gebruik van een gezonder dieet. Ook vrouwen die kookten voor een echtgenoot of andere familieleden, bleken langer te leven. Mannen bleken nagenoeg nooit of onregelmatig te koken, maar bleken ook op jongere leeftijd te sterven.

Lees Verder

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home