Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 17, 2011

Piek in mobiele betaalde zoekopdrachten tijdens eindejaarsperiode

Mobiele platformen zullen tegen het einde van het jaar 25,4 procent van alle clicks op betaalde zoekopdrachten vertegenwoordigen. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Performics. Eerder tijdens het najaar had het bureau nog gewag gemaakt van een aandeel van 17,4 procent, maar er wordt opgemerkt dat de adverteerders ter gelegenheid van de eindejaarsperiode hun investeringen in mobiele zoekopdrachten gevoelig hebben opgedreven.

"Betaalde mobiele zoekopdrachten bieden de adverteerder de mogelijkheid om voor zichzelf een grotere ruchtbaarheid te creëren," merken de onderzoekers op. "De toegenomen mobiele zoektrafiek leidt bovendien tot een significant lagere cost-per-click in vergelijking met computers. De cost-per-click bij smartphones vertegenwoordigt slechts 40 procent van de kosten van desktop-computers. Tablets hebben daartegen een belangrijke inhaalbeweging gemaakt tegenover desktops."

"Vele adverteerders gebruiken de overblijvende jaarbudgetten om op de valreep nog een aantal strategieën uit te testen die hen alsnog voor het einde van het jaar een cruciale voorsprong kunnen bieden," merkt Performics nog op. "Voor adverteerders die nog over een budget beschikken, vormen mobiele betaalde zoekopdrachten een ultieme kans om alsnog een onverwacht voordeel in de wacht te slepen. De consumenten maken immers steeds meer gebruik van mobiele zoekopdrachten, wat de adverteerder de mogelijkheid biedt zijn publiek gevoelig uit te breiden."

Labels: ,

Superbrein is voor mens wellicht niet weggelegd

Er is een grens aan intelligentie die mensen kunnen verwerven en een verdere groei van de verstandelijke vermogens zou mogelijk gepaard kunnen gaan met een aantal problemen. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of Warwick en de University of Basel. De onderzoekers merken daarbij op dat mensen met een heel groot geheugen een moeilijk leven leiden, omdat het daardoor moeilijker wordt om negatieve elementen opzij te schuiven. De onderzoekers stellen dan ook te twijfelen of er ooit een superbrein zal opstaan.

"Het zou voor een mens handig kunnen zijn om 2,5 meter groot te zijn, maar in de meeste gevallen zou het hart niet in staat zijn om het bloed zo hoog te pompen," merken de onderzoekers op. "Daarom zijn de meeste mensen minder dan 2 meter groot. Datzelfde geldt ook voor de intelligentie. Het brein van een baby is onder meer beperkt door de omvang van het bekken van de moeder. Grotere hersenen van baby's zouden dan ook tot meer doodgeboren kinderen leiden en bovendien is de vorm van het bekken bepalend voor het staan en stappen."

De onderzoekers voegen er aan toe dat geneesmiddelen zoals ritaline en amfetamines bevorderlijk zijn voor de aandacht. "Deze producten helpen echter alleen mensen met problemen," wordt er opgemerkt. "Mensen die geen problemen hebben, halen geen enkel voordeel uit deze producten en uiteindelijk door het gebruik van deze middelen vaak slechtere prestaties leveren. Dat geeft aan dat er grenzen zijn aan de verstandelijke vermogens. Dat blijkt ook bij de problemen die autobestuurders ondervinden wanneer ze aandacht aan verschillende dingen moeten besteden."

Ook wordt gewezen op de problemen van de Askhenazi-joden, die een hoger gemiddeld intelligentiequocient hebben dan de algemene Europese bevolking. "Dat is het gevolg van een selectie op intelligentie gedurende tweeduizend jaar," merken ze op. "Tegelijkertijd worden de Askhenazi-joden geplaagd door een aantal erfelijke ziekten aan het zenuwstelsel. Dat zou te maken kunnen hebben met de grotere capaciteiten van het brein."

Labels: ,

Canadese wetenschappers ontwerpen instrument om online pedofilie aan te pakken

Onderzoekers aan het International Cybercrime Research Centre van de Simon Fraser University hebben naar eigen zeggen een technologie ontwikkeld om gemakkelijker websites met kindermisbruik op te sporen. De technologie moet volgens de Canadese onderzoekers aan politiediensten toelaten om efficiënter op te treden tegenover online kinderpornografie. In de toekomst willen de ontwikkelaars de technologie ook uittesten op cyberterrorisme.

"De technologie laat onderzoekers toe om massale steekproeven te kunnen doen, met meer dan 200.000 webpagina's tegelijkertijd, terwijl de researchers de content zelf niet hoeven te bekijken," merkt Richard Frank, criminoloog aan de Simon Fraser University, op. Ook werd onderzocht hoe deze pedofilie-netwerken zijn gestructureerd en werden een aantal aanvalstechnieken uitgeprobeerd om te kunnen bekijken welke strategieën het best zijn geschikt om deze websites in moeilijkheden te brengen.

Uiteindelijk is het de bedoeling om de levenscyclus te kunnen bepalen van websites met pedofiele content. "Onder meer willen we weten wanneer deze websites worden gecreëerd, welke soort content wordt geplaatst, hoe de content tussen verschillende websites worden overgeheveld en hoe deze websites uiteindelijk weer uitdoven," merkt Richard Frank nog op. Hij voert aan dat de technologie toelaat om zich te focussen op de websites met de grootste en meest erge content, zodat speurders hun research optimaal kunnen laten renderen.

Labels: ,

Grote groeimogelijkheden voor de Indiase zuivelindustrie

De Indiase zuivelsector zal tegen het midden van het decennium een waarde hebben van ongeveer 100 miljard dollar, dankzij de snelstijgende vraag naar melk en melkproducten. Dat is de conclusie van een rapport van de Associated Chambers of Commerce and Industry of India (AssoCham). Op dit ogenblik produceert India ongeveer 123 miljoen ton melk per jaar, maar dat zal volgens het rapport tegen het midden van het decennium opgelopen zijn tot ongeveer 190 miljoen ton.

India is de grootste melkproducent van de wereld. Het land vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van de wereldwijde melkproductie, maar het overgrote gedeelte daarvan is volgens AssoCham bestemd voor binnenlandse consumptie. De Indiase zuivelindustrie kent een jaarlijkse groei van ongeveer 10 procent, maar wordt hoofdzakelijk gedomineerd door de ongeorganiseerde sector, die ongeveer 85 procent van de productie vertegenwoordigt. Ongeveer 60 procent van productie wordt geconsumeerd in vloeibare vorm, terwijl de rest gaat naar onder meer boter, kaas en melkpoeder.

In het rapport wordt opgemerkt dat de sector bijzondere groeikansen bieden voor bedrijven die zich specialiseren in producten met een toegevoegde waarde, zoals sauzen, desserts, pudding en yoghurt. De groei zal vooral worden gedragen door de stedelijke gebieden, die een grote uitbreiding en een hoger bestedingsvermogen zullen kennen, maar ook een grotere aandacht zullen tonen voor gezondheid. Er wordt wel opgemerkt dat de sector problemen rond de hoge inputkosten, een gebrek aan technologie en geschoolde arbeidskrachten en een tekort aan koelmogelijkheden.

Labels: ,

Afwezigheid vader heeft impact op delinquent gedrag tienerjongens

Mannelijke adolescenten lopen een groter risico om in de delinquentie terecht te komen wanneer ze geen vaderfiguur hebben in hun leven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Melbourne. De Australische onderzoekers stellen dat de aanwezigheid van een vaderfiguur jongeren er wellicht van weerhoudt om risicovol en deviant gedrag te vertonen. Daarentegen heeft de afwezigheid van een vaderfiguur geen enkele impact te hebben op de kans van vrouwelijke adolescenten om in de delinquentie terecht te komen.

"Het gevoel van veiligheid dat gecreëerd wordt door de aanwezigheid van een mannelijk rolmodel in het leven van jongeren, heeft een beschermend effect, ongeacht het niveau van interactie tussen vader en kind," merkt onderzoeksleider Deborah Cobb-Clark, directeur van het Institute of Applied Economic and Social Research aan de Australische universiteit, op. "Vaders vertegenwoordigen een mannelijk rolmodel en kan de voorkeuren, waarden en houding van de kinderen bezorgen, terwijl ook een gevoel van veiligheid wordt gecreëerd en het zelfbeeld wordt opgedreven."

"Bovendien zorgt de vaderfiguur voor een ouderlijke supervisie, wat kan leiden tot een onmiddellijke daling van het delinquent gedrag," voert Cobb-Clark nog aan. De onderzoekers merken op dat het inkomensniveau van het gezin weinig impact heeft op de delinquentie-niveaus. Het feit dat de afwezigheid van de vaderfiguur geen impact heeft op vrouwelijke adolescenten, heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat vrouwen in het algemeen minder snel risico's nemen dan mannen.

Labels: ,

Global Fund moet nieuwe projecten twee jaar opschorten

Het Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria moet de toewijzing van nieuwe budgetten voor projecten gedurende een periode van minstens twee jaar opschorten. Oorzaak daarvan zijn de wereldwijde economische moeilijkheden door de financiële crisissen in de Verenigde Staten en Europa. Een aantal grote donoren heeft zijn steun aan het Global Fund voorlopig opgeschort. Die beslissing zal volgens de organisatie wellicht wereldwijd de grootste impact hebben op de arme aids-patiënten. Het Global Fund wordt onder meer gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation.


In september stelde een onafhankelijk panel dat het Global Fund een striktere financiële opstelling diende te hanteren, nadat in januari in de media berichten waren verschenen over het verlies van tientallen miljoenen donorgelden door mismanagement en fraude. Die berichten leidden ertoe dat grote donoren zoals Duitsland, de Europese Commissie en Denemarken hun financiële steun opschorten, tot de interne controle van het Gobal Fund zou worden doorgelicht. Duitsland heeft zijn financiering ondertussen wel hernomen.

Door die budgetbekommernissen zegt het Global Fund voorlopig alleen in staat te zijn om de bestaande Aids-programma's operationeel te houden, maar het toevoegen van nieuwe diensten of bijkomende patiënten is naar eigen zeggen op dit ogenblik onmogelijk. Er werd ook beslist om budgetten van 800 miljoen euro tot 900 miljoen euro voor projecten in China, Brazilië, Mexico en Rusland een andere bestemming te geven, omdat in die landen de overheid de mogelijkheid heeft om voor financiële ondersteuning te zorgen.

Labels: , , , ,

Saudi-Arabië wordt groeimarkt voor vastgoedsector

Saudi-Arabië wordt volgend jaar één van de best presterende vastgoedmarkten van de wereld. Dat heeft projectontwikkelaar Damac Properties uit Dubai aangekondigd. Daarbij wordt gewezen naar de Europese schuldencrisis, die volgens de ontwikkelaar de vastgoedprijzen in de hele eurozone onder druk zullen houden, terwijl de Amerikaanse vastgoedmarkt nog altijd geen tekenen van herstel vertoont en de prijzen in Hongkong en China blijven dalen, waardoor het Midden-Oosten één van de belangrijkste groeiregio's van de sector zal worden.

"Vooral Saudi-Arabië kan mogelijk volgend jaar tot de tien beste vastgoedmarkten van de wereld behoren," merkt Ziad El Chaar, managing director van Damac, op tegenover Arabian Business. "De Saudische economie zal dit jaar nog altijd een groei kennen van 6,4 procent, terwijl de winsten van de Saudische bedrijven tijdens de eerste negen maand van dit jaar nagenoeg 25 procent stegen. Er heerst heel wat optimisme over de economische vooruitzichten van Saudi-Arabië. Dat zal de vraag naar kwaliteitsvastgoed in het koninkrijk stimuleren."

"Investeerders kijken vooral naar de BRIC-landen opkomende markten, maar zien daarbij een economische grootmacht in het Midden-Oosten," voert Ziad El Chaar nog aan. Hij wijst ook op de belofte van Koning Abdullah om 30 procent van het jaarlijkse bruto binnenlandse product te investeren in openbare projecten om de werkloosheid en het woningtekort in Saudi-Arabië aan te pakken. Dat heeft volgens El Chaar al gezorgd voor het stimuleren van de woningbouw en constructie. Damac bouwt op dit ogenblik de Al Jawharah Tower op de Jeddah Corniche.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In Japan is de kerncentrale van Fukushima afgekoeld tot onder de 100 graden Celsius en is de radioactieve uitstoot onder controle. Daarmee is een zogenaamde koude shutdown bereikt. Dat heeft de Japanse premier Yoshihiko Noda bekendgemaakt. De operatie was één van de belangrijkste doelstellingen in het plan dat Tepco, de uitbater van de centrale, had opgesteld om de kernramp aan te pakken. De Japanse premier kondigde dan ook aan dat de situatie nu onder controle is. Het stralingsniveau kan volgens hem op een laag niveau worden gehouden, zelfs als er onvoorspelbare incidenten gebeuren. Maar dat betekent niet dat de crisis achter de rug is. Experts zeggen dat Fukushima kwestbaar blijft en dat het nog tientallen jaren zal duren voor de centrale volledig is ontmanteld.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van zes grote banken afgewaardeerd. Het gaat om Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank en Goldman Sachs. De ratings van Credit Suisse en Deutsche Bank gingen met twee stappen omlaag. Bij de overige banken werd de kredietwaardigheid één stap verlaagd. De kredietbeoordelaar verwijst in zijn motivatie voor de afwaarderingen naar de uitdagingen waarmee de banken in een moeilijke en onzekere omgeving, waarin de winstvooruitzichten onder druk staan, worden geconfronteerd. Onder meer wordt gewezen naar de kosten die de banken moeten maken om hun activiteiten aan te passen aan strengere regelgeving, terwijl de economische vooruitzichten matig zijn.

Een Zweedse rechtbank heeft het ontslag van Guy Lofalk, curator van het Zweedse automerk Saab, geweigerd. Het is volgens de rechter te laat om Lofalk nog van zijn functie te ontheffen. De rechtbank moet zich immers eerstdaags uitspreken over de vraag of de reorganisatie bij Saab nog wel kan worden doorgezet. Als daarover een negatieve uitspraak volgt, vervalt de bescherming van Saab tegen zijn schuldeisers. Saab had zelf advocaat Lars Söderqvist naar voren geschoven als nieuwe curator. Eerder was voorzien dat de positie van Lofalk zou worden overgenomen door Lars-Henrik Andersson, maar die had zijn aanstelling geweigerd. Saab verkeert al tijden in zware financiële problemen. Een overname door Chinese bedrijven werd geblokkeerd door aandeelhouder General Motors.

In Europa werden tijdens de maand november 1,03 miljoen nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekent een daling met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) bekend gemaakt. De zwaarste terugval werd opgetekend in Portugal en Ierland, waar de verkoop met 49,8 procent daalde. Andere dalers zijn onder meer Italië (9,2 procent), Frankrijk (7,7 procent), Spanje (6,4 procent) en Groot-Brittannië (4,2 procent). In Duitsland daarentegen werd een groei met 2,6 procent opgetekend. In Griekenland werd een stijging met 16,5 procent genoteerd. In België werd een daling met 0,2 procent opgetekend.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zes gewezen topkaders van de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac aangeklaagd wegens fraude. Volgens de beursautoriteit hebben de betrokkenen de Amerikaanse regering en belastingbetalers verkeerd ingelicht over de riskante subprime-hypotheken die de twee banken verstrekten. Fannie Mae en Freddie Mac staan garant voor ongeveer de helft van alle Amerikaanse hypotheken. Twee jaar geleden werden de banken door de regering van gewezen president George W. Bush genationaliseerd. De redding van de twee instellingen heeft de overheid al ongeveer 150 miljard dollar gekost. Dit bedrag kan oplopen tot mogelijk 259 miljard dollar.

Het gamebedrijf Zynga, producent van onder meer het Facebook-game Farmville, heeft op de eerste dag van zijn notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 1 miljard dollar opgehaald. Dat is de bovenkant van de vork die het bedrijf eerder naar voor had geschoven. Zynga wordt daarmee ook de grootste beursintroductie van een internetbedrijf sinds Google zeven jaar geleden een bedrag van 1,4 miljard dollar ophaalde. In totaal wordt Zynga nu op ongeveer 7 miljard dollar gewaardeerd. Zynga is ook producent van de games Mafia Wars en Cityville. Het bedrijf haalt zijn inkomsten uit virtuele reclame en virtuele producten. Onder meer koffieketen Starbucks heeft een virtuele vestiging in Cityville.

In het Amerikaanse Congres hebben democraten en republikeinen op de valreep een compromis bereikt over federale overheidsuitgaven ter waarde van meer dan 1 biljoen dollar. Dat hebben de onderhandelaars bekendgemaakt. Het akkoord werd bereikt op een ogenblik dat er nog nauwelijks zevenentwintig uur overbleef vooraleer de federale overheidsdiensten zouden moeten worden gesloten wegens een gebrek aan geld. Aan het akkoord gingen bijzonder harde onderhandelingen vooraf. In de aanloop naar de verkiezingen van november volgend jaar wou immers iedere partij zoveel mogelijk eisen ingewilligd zien. Het bereikte compromis moet de regeringsdiensten tot oktober operationeel houden.

In het oosten van India zijn 157 mensen gestorven na het drinken van illegaal gestookte en giftige alcohol. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt. De slachtoffers zijn vooral arme dagloners, riksjabestuuders en straathandelaars in West-Bengalen. Die groepen hebben immers geen geld om merkalcohol te kopen. De slachtoffers zouden de illegaal gestookte sterke drank aan een treinstation hebben gekocht. Ook zouden meer dan 150 mensen, waaronder een aantal in kritieke toestand, naar het ziekenhuis zouden overgebracht. De politie zette een klopjacht in op Badshah Khokon, die ervan werd verdacht om verantwoordelijk te zijn voor de productie en distributie van de illegale drank. Vorig jaar zou illegale alcohol in India meer dan 1.200 levens hebben gekost.

Op de luchthaven La Romana in de Dominicaanse Republiek is een lading van één ton cocaïne onderschept. De lading moest naar Antwerpen worden overgevlogen. Dat heeft de Dominicaanse Nationale Drugsbestrijdingsdienst gemeld. In totaal werden duizend pakketten van één kilogram aangetroffen. Bij de actie, die werd opgezet op basis van inlichtingen van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration, werden zeventien arrestaties verricht. Het gaat onder meer om vijftien lokale politiemensen, die op La Romana, bij de veiligheidsdienst, de immigratiedienst en de drugbestrijding zelf. Daarnaast werden ook een Brit en een Nederlander gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de trafiek.

In het postsorteercentrum van de Italiaanse stad Lamezia Terme, gelegen in de provincie Calabrië, is een tiental kogelbrieven onderschept. De bestemmelingen waren de Italiaanse premier Mario Monti en zijn voorganger Silvio Berlusconi, maar ook de toplui van de grote Italiaanse kranten. De brieven hebben te maken met de nieuwe hakbijlbegroting in Italië. Op de briefomslagen kleefden geen postzegels. Naast de kogels omvatten de brieven dreigementen, ondertekend door de weinig bekende linkse militante groep Gewapende Proletarische Beweging. De politici werden aangemaand om de Italiaanse begroting te herbekijken. Indien op die eis niet zou worden ingegaan, zouden de politici volgens de afzenders de rekening gepresenteerd krijgen.

Bij een grootscheepse operatie tegen kinderpornografie op het internet zijn in tweeëntwintig Europese landen 112 mensen opgepakt. Dat heeft de Europese politiedienst Europol bekend gemaakt. In België is één persoon aangehouden. Het onderzoek kadert in het project Circamp, dat de georganiseerde commerciële verspreiding van kinderporno bestrijdt. De actie had de codenaam Icarus meegekregen en stond onder leiding van de Deense politie. Rob Wainwright, directeur van Europol, verduidelijkte dat 269 verdachten werden geïdentificeerd. Het gaat volgens Europol om zeer grote hoeveelheden extreme kinderporno. De verdachten gebruikten de nieuwste technieken om afbeeldingen en films uit te wisselen.

Een Franse soldaat verschijnt op half januari voor de militaire rechtbank van Marseille omdat hij anderhalf jaar geleden een ongeval veroorzaakt heeft met een nucleair transport. De soldaat zou geen bevoegdheid hebben gehad om met een vrachtwagen te besturen en zou ook te snel hebben gereden. Het ongeval heeft aan het Franse leger een schadevergoeding van 50 miljoen euro gekost. Het incident is echter nu pas langs een gerechtelijke bron aan het licht gekomen. Het ongeval gebeurde op de militaire basis van Istres in het zuiden van Frankrijk. Drie militairen raakten gewond. De korporaal wordt vervolgd voor onvrijwillige slagen, het vernielen van materieel en het negeren van bevelen. Het leger zou de militair na het ongeval een geantidateerd brevet hebben afgeleverd.

In de Verenigde Staten is het proces tegen militair Bradley Manning van start gegaan. De Amerikaanse legerleiding moet daarbij in eerste instantie bewijzen dat Manning door een krijgsraad moet worden berecht. Korporaal Bradley Manning wordt ervan beschuldigd twee jaar geleden een grote hoeveelheid staatsgeheimen te hebben gelekt naar klokkenluidersorganisatie Wikileaks. Die publiceerde de documenten vervolgens op haar website. Manning werd in juni vorig jaar opgepakt in Bagdad en zit momenteel vast in de legerbasis Fort Leavenworth in de Amerikaanse staat Kansas. Voor het vergaren en verspreiden van staatsgeheimen kan hij 52 jaar celstraf krijgen. Ook wordt hij beticht van het helpen van de vijand, waarop de doodstraf staat. Die zou echter niet worden gevorderd.

Het Congolese Hooggerechtshof heeft Joseph Kabila uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van eind november. De rechter verwierp een klacht verworpen van tegenkandidaat Vital Kamerhe, die de stembusgang nietig had willen laten verklaren wegens de vele onregelmatigheden die plaatsvonden. Het Congolese Hooggerechtshof bevestigde met de uitspraak de voorlopige resultaten van de Congolese Onafhankelijke Kiescommissie, die de overwinning had toegewezen aan Kabila, die 48,95 procent van de stemmen zou hebben gehaald. Tegenstander Etienne Tshisekedi zou 32,33 procent van de stemmen hebben gehaald.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft positief gereageerd op het besluit van Rusland om de acties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen Syrië te steunen. Daarmee reageerde de Amerikaanse regering op een ontwerpresolutie die Rusland heeft ingediend en waarbij de Veiligheidsraad wordt opgeroepen om een einde te maken aan de crisis in Syrië. Het inititiatief is verrassend, omdat Rusland samen met China tot nu toe elk optreden van de Verenigde Naties tegen Syrië blokkeerde. De Verenigde Staten zeggen echter de ontwerpresolutie zelf niet te kunnen ondersteunen. Daarin wordt immers zowel het optreden van het Syrische leger als van de betogers tegen het regime van president Bashar Assad veroordeeld.

Meer Nieuws

Friday, December 16, 2011

Britten blijven meer duurzame producten kopen

Ondanks het moeilijke economische klimaat blijft de consument zijn bestedingen aan producten met sterke ethische geloofsbrieven opdrijven. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau Cooperative Group. Daarbij wordt opgemerkt dat de verkoop van goederen met een duurzame geloofsbrief het voorbije jaar met 8,8 procent is gestegen tot 46,8 miljard pond. Daarmee vertegenwoordigen deze producten 9 procent van de totale consumentenuitgaven.

Op het einde van de jaren negentig vertegenwoordigden duurzame producten slechts 3 procent van de totale markt, die toen een waarde had van 13,5 miljard pond. Die totale markt kende vorig jaar slechts een groei van 0,4 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de omzet van fairtrade-voeding een groei met 36 procent tot iets meer dan 1 miljard pond realiseerde. Bij duurzame energie werd een stijging met 386 procent tot 248 miljoen euro opgetekend.

Bij de verkoop van milieuvriendelijke wagens werd een stijging met 129 procent tot 846 miljoen pond geregistreerd. Op het einde van de jaren negentig had deze markt slechts een waarde van 4 miljoen pond. Daarentegen werd bij de verkoop van organische voeding een terugval met 10 procent tot 1,5 miljard pond opgetekend. Die markt bereikte drie jaar geleden een piek van 2 miljard pond. De verkoop van ethische voeding en drank steeg in totaal met 5,1 procent tot 6,6 miljard pond. Bij duurzame visproducten werd een groei met 16,3 procent tot 207 miljoen pond geregistreerd.

Labels: ,

Internet ondersteunt zelfvertrouwen bevolking groeimarkten

Internetgebruikers in de opkomende markten maken van een bredere waaier online activiteiten gebruik dan hun collega's in West-Europa en de Verenigde Staten. Dat heeft een studie van het onderzoeksbureau TNS uitgewezen. Daarbij wordt opgemerkt dat in Saudi-Arabië 79 procent van de online gebruikers aangeeft meer zelfvertrouwen te voelen omdat ze toegang hebben tot het internet, tegenover 55 procent in Vietnam, 52 procent in India en 42 procent in China, maar slechts 12 procent in Duitsland en Frankrijk.

"Een duidelijk inzicht in deze emotionele band met het internet biedt bedrijven een belangrijke opportuniteit om een betere contact op te bouwen met de consumenten," merken de onderzoekers op. Er wordt aan toegevoegd dat de Turkse online populatie het actiefste is op het gebied van blogs. Daar zegt 44 procent van de populatie minstens één keer per week een blogbericht te publiceren, tegenover 43 procent in China en India en 39 procent in Mexico. Ook in Italië wordt een score van 40 procent gerealiseerd, maar in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bedraagt dat slechts 14 procent.

De onderzoekers merken nog op dat in China en India 20 procent meer mensen dagelijks gebruik maken van internet dan van televisie. "Wanneer de internet-toegang wordt beperkt, blijft televisie een gegeerd medium," merken de onderzoekers nog op. "In Egypte kijkt 91 procent van de respondenten dagelijks naar televisie, tegenover 62 procent voor internet. Die cijfers liggen in Thailand respectievelijk op 88 procent en 62 procent en in de Filipijnen op 89 procent en 38 procent.

Labels:

Marktaandeel iPad onder druk door goedkope concurrentie

Tijdens het derde kwartaal werden wereldwijd 18,1 miljoen tablets verscheept. Dat betekent een stijging met 264,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau International Data Corporation. Voor het vierde kwartaal wordt nog een bijkomende stimulans verwacht, gebaseerd op het succes van goedkopere exemplaren van aanbieders zoals Amazon en Barnes & Noble. Het onderzoek geeft aan dat Apple met 11,1 miljoen exemplaren nog altijd marktleider blijft. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar verscheepte Apple 9,3 miljoen exemplaren.

Ondanks die stijging, ziet Apple zijn marktaandeel tijdens het derde kwartaal van dit jaar terugvallen tot 61,5 procent, tegenover 63,3 procent het kwartaal voordien. "De groei van Apple was kleiner dan algemeen werd verondersteld," voeren de onderzoekers aan. "Dat betekent dat er ook voor andere producenten nog toekomstmogelijkheden zijn. Vooral de verkoop van Kindle Fire en Nook Tablet lijkt op kruissnelheid te komen, waarbij ze vooral door hun lagere prijs een belangrijk marktaandeel in het vooruitzicht hebben."

Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar kende de verkoop van tablets tijdens het derde kwartaal een groei met 23,9 procent. De verkoop ligt wel lager dan het bureau eerder had verwacht. Toch wordt voor het hele jaar een verkoop van 63,3 miljoen exemplaren in het vooruitzicht gesteld, terwijl eerder gewag was gemaakt van 62,5 miljoen eenheden. Na Apple is Samsung de grootste verkoper van tablets (5,6 procent marktaandeel), gevolgd door Hewlett-Packard (5 procent), Barnes & Noble (4,5 procent) en Asus (4 procent).

Labels: , ,

Kwart van Europeanen heeft nog nooit internet gebruikt

Ook in de Europese Unie heeft nog altijd 24 procent van de bevolking nog nooit gebruik gemaakt van het internet. Dat is de conclusie van een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Het grootste gebrek aan internet wordt opgetekend in Roemenië, waar 54 procent van de bevolking nog nooit actief is geweest op het internet. Op de tweede plaats staat Bulgarije (46 procent), gevolgd door Griekenland (45 procent). Ook Cyprus en Portugal halen relatief lage scores op het gebied van internetaansluitingen.

De Europese Unie heeft als doelstelling gesteld om het aandeel van de bevolking die nog nooit gebruik heeft gemaakt van het internet, tegen het midden van het decennium terug te schroeven tot 15 procent. Internet-expert Linnar Viik, gewezen directeur productontwikkeling bij het online telefoniebedrijf Skype, noemt de resultaten van het onderzoek geen verrassing. "Wanneer men naar de sociale structuren in de verschillende landen kijkt, ziet men dat er in bepaalde bevolkingscategorieën - vooral ouderen - geen behoefte is elektronische diensten," voert hij aan tegenover Deutsche Welle.

"Lokale gemeenschappen kunnen met een benadering van de voorbije eeuw nog altijd perfect overleven," benadrukt Viik, op dit ogenblik rector van het IT College in Estland. "Anderzijds is het duidelijk dat internet-gebruikers de nieuwe kern van de maatschappij vormen. Het onderzoek geeft echter wel een duidelijk signaal naar beleidsmakers. Wanneer nieuwe openbare services worden ontwikkeld, moet men er rekening mee houden dat een kwart van de bevolking niet bereikt zal worden."

Labels:

Russisch ruimtevaartbedrijf verbiedt buitenlandse reizen personeel

Het Russische ruimtevaartbedrijf Roscosmos heeft buitenlandse reizen voor een gedeelte van zijn personeel verboden. Dat blijkt uit een interne nota die Vladimir Popovkin, de nieuwe topman van Roscosmos, binnen het bedrijf heeft verspreid. Het verbod geldt voor managers, kaderleden en personeel dat kennis heeft van belangrijke of geheime informatie over de Russische raket-industrie. Alleen om medische redenen zou een uitzondering op het verbod kunnen worden toegestaan.

"De regel - die doet herinneren aan het tijdperk van de Sovjet-Unie - geldt niet alleen voor de verschillende dochterbedrijven van Roscosmos, maar ook voor medewerkers van toeleveranciers die contracten met een gevoelige inhoud kregen toegewezen," voert de Russische krant Izvestia aan. "Alexei Kuznetsov, hoofd public relations bij Roscosmos, merkt op dat het verbod een onderdeel vormt van het algemeen veiligheidsbeleid dat het bedrijf heeft geïmplementeerd."

De maatregel heeft volgens Izvestia al geleid tot grote ontevredenheid bij het personeel. "Het bedrijf heeft de reispassen van de betrokkenen in beslag genomen," wordt er nog opgemerkt. "De documenten kunnen alleen worden teruggekregen wanneer een aantal bureaucratische formaliteiten zijn vervuld. Eén van de managers heeft al aangegeven een geneeskundig attest te zullen aanvragen, aangezien hij naar een warme bestemming op vakantie wil gaan en daarvoor in de Russische winter in eigen land geen enkele kans toe ziet."

Labels: , , ,

Vrouwelijke autobestuurder wil vooral vlot aankoopproces

Vrouwen missen bij de aankoop vooral een snelle en moeiteloze transactie. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse autoverdeler CarMax naar de beleving van de aankoop van een wagen bij vrouwen. Ongeveer 25 procent van de vrouwen zei het gebrek aan een vlotte transactie het meest gemist te hebben bij haar jongste aankoop. Op de tweede plaats staan de afwezigheid van een eerlijke inruilwaarde, een betrouwbare verkoper en een voldoende lage verkoopprijs (15 procent).

Ook twee jaar geleden stond het gebrek van een vlotte transactie met een score van 25 procent op de eerste plaats, gevolgd door een eerlijke inruilwaarde (19 procent), een betrouwbare verkoper (15 procent) en een voldoende lage verkoopprijs (13 procent). Slechts 13 procent noemde de afwezigheid van een redelijke financieringstarief als het grootste gebrek van hun aankoopervaring. Dat cijfer bleef ongewijzigd over de twee jaar. Bij vrouwen uit de zuidelijke staten (17 procent) en westelijke staten (15 procent) blijken zwaarder te tillen aan dat problemen dan in andere regio's.

Een gebrek aan respect werd door 3 procent van de ondervraagden naar voor geschoven, tegenover 2 procent twee jaar geleden. "Vrouwen leiden een druk leven, waarbij veel van hen gevraagd wordt," voert CarMax aan. "Daarom moet het aankoopproces van een wagen voor vrouwen zo eenvoudig mogelijk worden gehouden. Vrouwen die zich niet goed voelen bij het aankoopproces, moeten dan ook niet aarzelen om op te stappen." Er wordt echter aan toegevoegd dat ook veel tijd kan bespaard worden met voorafgaandelijk onderzoek, zowel op het internet als bij andere gelegenheden.

Labels:

Amerikaanse autokoper kijkt in eerste instantie naar kwaliteit

Kwaliteit is voor 45 procent van de Amerikaanse autobouwers de belangrijkste factor bij de keuze van een nieuwe wagen. Dat betekent een stijging met 8 procentpunten tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van CarMax en Ipsos. De prijs komt met een score van 22 procent op de tweede plaats, maar dat betekent wel een daling met 6 procentpunten tegenover vorig jaar. Veiligheid rondt de top drie af, maar daalt van 22 procent naar 15 procent. De doorverkoopwaarde stijgt van 4 procent naar 7 procent. Het belang van milieufactoren blijft status-quo op 6 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat mannen een grote waarde hechten aan kwaliteit dan vrouwen. Kwaliteit is voor 54 procent van de mannen de belangrijkste factor, tegenover slechts 37 procent bij de vrouwen. Ook blijkt dat 55 procent van de kopers met een inkomen van minstens 75.000 dollar kwaliteit op de eerste plaats zet. Bij de lagere inkomens is dat slechts 40 procent. Bij kopers met een lager inkomen haalt de prijs echter een score van 27 procent, tegenover 14 procent bij de kapitaalkrachtiger autobestuurders.

"Ook blijkt dat veiligheid bij ouders een score van 20 procent haalt, tegenover 13 procent bij volwassenen zonder kinderen tot achttien jaar," merkt CarMax, met een keten van meer dan honderd vestigingen de grootste verdeler van tweedehandswagens in de Verenigde Staten, op. Het bedrijf voegt er aan toe dat de Amerikaanse autobestuurder vooral op zoek is naar een wagen met een optimale combinatie tussen kwaliteit en prijs.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De vroegere Franse president Jacques Chirac is schuldig bevonden aan misbruik van vertrouwen, verduisteren van overheidsgeld en belangenvermenging. Het vroegere staatshoofd is veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. De zaak tegen Chirac spitste zich toe op de illegale financiering van de conservatieve partij van Chirac in de jaren dat hij burgemeester van Parijs was. Op het stadhuis zouden van de tweede helft van de jaren zeventig tot midden de jaren negentig meer dan twee dozijn nepbanen zijn geschapen om geld naar de partij te sluizen. De veroordeling van van het voormalige staatshoofd is erg opmerkelijk, omdat naast de verdediging ook de aanklagers, die aanvoerden onvoldoende bewijzen te hebben, om de vrijspraak hadden gevraagd.

De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley gaat begin volgend jaar wereldwijd 1.600 banen schrappen. Dat heeft de directie van de Amerikaanse financiële groep bevestigd. Door de ontslagronde zal het personeelsbestand van de investeringsbank met ongeveer 2,5 procent worden afgebouwd. Er wordt opgemerkt dat er binnen alle geledingen van het bedrijf banen zullen worden geschrapt. Morgan Stanley had op het einde van het derde kwartaal wereldwijd 62.548 werknemers in dienst. Het aandeel van de Amerikaanse investeringsbank verloor dit jaar al 45 procent van zijn waarde. Financiële bedrijven lijden onder de turbulente financiële markten en de Europese schuldencrisis.

Rusland is bereid mee te werken aan de stabilisering van de eurozone. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev gezegd na afloop van een Europees-Russische top in Brussel. Medvedev benadrukte dat Rusland al zijn verplichtingen bij het Internationaal Monetair Fonds zou nakomen en bereid zou zijn om de nodige financiële middelen te investeren om de Europese economie en de eurozone te ondersteunen. Medvedev liet verstaan dat Rusland naast zijn bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds nog andere steunmaatregelen wil bestuderen. Medvedev wees erop dat Rusland 41 procent van zijn reserves aanhoudt in euro. Zijn land heeft dus alle belang bij een stabiele eurozone. Hij stelde wel dat Europa uiteindelijk door de Europeanen gered zal moeten worden.

De Britse reisgroep Thomas Cook heeft het voorbije jaar een recordverlies geboek van 521 miljoen pond. Het jaar voordien werd een verlies geleden van 2,6 miljoen pond. De verdere verslechtering van de prestaties is het gevolg van de onrust in de Arabische landen en de malaise in de Britse reissector. Thomas Cook, de tweede grootste reisgroep van Europa, maakte bekend in Groot-Brittannië tweehonderd kantoren te zullen sluiten. Daarbij wordt opgemerkt dat steeds meer reizigers hun verplaatsingen op het internet boeken. Ook werd beslist om ook 500 hotels af te stoten. Ook zal de vliegtuigvloot met zes exemplaren worden afgebouwd. De groep zou nog vijfendertig toestellen overhouden.

China gaat heffingen van 2 procent tot 21,5 procent opleggen voor bepaalde automodellen die vanuit de Verenigde Staten worden geïmporteerd. Dat zal onder meer de Amerikaanse autobouwers General Motors, Ford en Chrysler treffen, maar de maatregel geldt ook voor Europese constructeurs die fabrieken hebben in de Verenigde Staten. De nieuwe maatregelen gaan onmiddellijk in en zullen twee jaar in voege blijven. Het Chinese ministerie van handel wil met de maatregel naar eigen zeggen maatregelen nemen tegen ongeoorloofde dumping en subsidies. Chinese producenten van sportwagens en sedans met een motorinhoud van meer dan 2,5 liter worden volgens het ministerie aanzienlijk bedreigd door import uit de Verenigde Staten.

De Europese chemiesector zal dit jaar minder omzet realiseren dan oorspronkelijk was gehoopt en zal ook volgend jaar een moeilijke periode doormaken. Dat heeft Cefic, de Europese federatie van de chemiesector, bekend gemaakt. In mei was nog gesteld dat de productie dit jaar een groei met 4,5 procent zou kennen, maar dat cijfer is nu herzien tot 2 procent. Die herziening is volgens Moncef Hadhri, hoofdeconoom van Cefic, te wijten aan de tegenvallende tweede jaarhelft, die veel minder goed was dan de eerste zes maanden. Met 2 procent wordt de gemiddelde groei van de jongste jaren verder gezet, maar de cijfers tonen volgens de econoom wel aan dat er geen sprake is van een definitief herstel na de economische crisis van drie jaar geleden.

Maxim Kovalsky, de hoofdredacteur van het belangrijke Russische tijdschrift Kommersant-Vlast, zegt dat hij is ontslagen nadat in enkele artikelen van het magazine was onderzocht of er bij de recente parlementsverkiezingen in Rusland fraude was gepleegd. Ook was in het magazine een portret van de Russische eerste minister Vladimir Poetin werd bestempeld als volksvijand nummer één. Kovalsky is van mening dat de Russische regering druk heeft uitgeoefend op de eigenaar van het tijdschrift. De directie van Kommersant-Vlast merkt echter op dat tot het ontslag van Kovalsky werd beslist omdat in een aantal artikelen de journalistieke code niet werd gerespecteerd.

Europa gaat de lidstaten de mogelijkheid geven om ondernemingen met minder dan tien werknemers vrij te stellen van de verplichting om de klassieke jaarrekening in te dienen. De afschaffing van de klassieke jaarrekening werd goedgekeurd in het Europees Parlement. De maatregel ontslaat de ondernemingen echter niet van de plicht om een vereenvoudigde jaarrekening op te maken en neer te leggen. De Europese Commissie ijverde aanvankelijk voor een totale afschaffing van de jaarrekening, maar stuitte daarbij op groot verzet. Door een complete afschaffing zou er immers geen publieke informatie meer beschikbaar zijn over de financiële situatie van bedrijven, wat hun relatie met leveranciers, klanten en kredietverleners zou kunnen bemoeilijken.

In de Verenigde Staten worden acht voormalige bestuurders van de Duitse groep Siemens vervolgd in een corruptiezaak. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt. In hetzelfde dossier betaalde de groep drie jaar geleden al eens bijna 450 miljoen dollar aan boetes. De toplui zouden volgens de Amerikaanse justitie Argentijnse topambtenaren hebben omgekocht. De corruptie zou teruggaan tot het midden van de jaren negentig en ongeveer tien jaar hebben geduurd. Doel was het binnenhalen van een contract om de identiteitskaarten voor Argentijnse burgers te kunnen leveren. Dat order zou een waarde hebben gehad van 1 miljard dollar. Uiteindelijk werd 60 miljoen dollar smeergeld betaald, waarbij ruim 25 miljoen dollar werd witgewassen via Amerikaanse banken.

De belastingen in Griekenland kunnen niet verder verhoogd. Dat heeft Poul Thomsen, verantwoordelijke van de Griekse missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. Griekenland moet zijn versoberingsprogramma volgens Thomsen daarom richten op langdurige verlagingen van de uitgaven. Griekenland stevent af op een vierde jaar van economische achteruitgang, waarbij de inkomsten van de staat ondanks draconische nieuwe belastingen teruglopen. Het Griekse bezuinigingsprogramma was volgens Thomsen in de ogen van het Internationaal Monetair Fonds te veel gericht op belastingen. Eventuele verdere maatregelen zullen volgens hem dan ook moeten worden getroffen aan de uitgavenkant.

Het Franse nucleair staatsbedrijf Areva heeft onverwacht bekend gemaakt dat dit jaar een verlies van 1,6 miljard euro zal worden geleden. De belangrijkste oorzaak van het verlies is de mislukte aankoop van het Canadese uraniumbedrijf UraMin vier jaar geleden. De wereldwijde uraniumvoorraden van het Canadese bedrijf bleken immers veel kleiner te zijn dan oorspronkelijk werd ingeschat. Vorig jaar moest Areva daarom al 426 miljoen euro afwaarderen op de activiteiten van UraMin. Daarop volgt nu een nieuwe afwaardering van nog eens bijna 1,5 miljard euro. Luc Oursel, topman van Areva, maakte bekend een belangrijke sanering te zullen doorvoeren. De raad van bestuur van Areva heeft een onderzoek aangekondigd naar de aankoop van het Canadese mijnbedrijf.

De beursexploitanten NYSE Euronext en Deutsche Börse hebben nieuwe voorstellen overgemaakt aan de Europese Commissie om tegen begin volgend jaar te kunnen fuseren. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt. De twee beurzen kwamen onder meer overeen om meer activiteiten in de derivatenhandel af te stoten of open te stellen voor de concurrentie. De nieuwe voorstellen hebben de bedoeling om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Europese Commissie op de oorspronkelijke fusieplannen. De Europese Commissie had daarbij gewezen op het gevaar voor monopolievorming op het gebied van derivatenhandel. De Europese Commissie zou tijdens de eerste helft van februari volgend jaar zijn visie over het nieuwe voorstel bekend maken.

Guy Lofalk, de curator van de Zweedse autobouwer Saab, heeft zijn functie neergelegd. Dat heeft hij gemeld in een brief aan de rechtbank in het Zweedse Vänersborg. In de brief schrijft Lofalk dat hij niet de mogelijkheid heeft gehad om het nieuwe financiële plan te beoordelen dat het noodlijdende Zweedse automerk bij de rechter wil verdedigen. Met het plan wil Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, de voortgang van de huidige reorganisatie en daarmee het voortbestaan van het bedrijf waarborgen. Lofalk had eerder ook al gevraagd de reorganisatie bij Saab stop te zetten, wat het failliet van de autobouwer zou hebben betekend. Lofalk zegt dat er een nieuwe curator moet komen, zodat de reorganisatie zo vloeiend mogelijk kan doorgaan.

Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo heeft de prognose voor de groei van de Duitse economie gevoelig naar beneden bijgesteld. Daarbij wordt vooropgesteld dat de Duitse economie volgend jaar slechts een groei van 0,4 procent zal kennen, terwijl in oktober nog werd gerekend op een stijging met 0,8 procent. De economische groei in Duitsland staat volgens het instituut zwaar onder druk door de bezuinigingen die de eurolanden doorvoeren. Die maatregelen hebben een negatieve impact op de Duitse export. Volgens de onderzoekers kan de Duitse economie volgend jaar zelfs in een recessie belanden als de Europese schuldencrisis zich verder zou verdiepen

Het Griekse privatiseringsprogramma lijkt een eerste succes te boeken nu een aantal grote gokbedrijven interesse heeft getoond in een overname van de Griekse staatsloterij. Dat heeft het Griekse privatiseringsagentschap gemeld. Eén van de bieders is een consortium van vier bedrijven onder leiding van het Griekse Opap, het grootste beursgenoteerde gokbedrijf van Europa dat voor 34 procent eigendom is van de Griekse staat. De andere bieders zijn de Oostenrijkse staatsloterij en een Grieks-Italiaans consortium. Kostas Mitropoulos, het hoofd van het privatiseringsagentschap, noemde de resultaten van de eerste fase van de aanbesteding zeer bemoedigend. Griekenland zou hopen dat met de privatisering een bedrag tussen 400 miljoen euro en 600 miljoen euro kan worden opgehaald.

Meer Nieuws

Thursday, December 15, 2011

Kerstmuziek kan belangrijke emotionele waarde hebben

Tijdens de eindejaarsperiode is kerstmuziek alomtegenwoordig, maar de songs zijn in de Verenigde Staten ook steeds meer buiten het specifieke seizoen te horen. Daarvoor is een gegronde reden. De muziek is immers verbonden aan de kerstsfeer, die warmte, geluk, liefde en blijheid uitstraalt. Die waarden wil de bevolking echter ook op andere tijdstippen in het jaar ervaren en maakt daarbij gebruik van de kerstmuziek. Dat zegt Jana Fallin, professor muziekopvoeding aan de Kansas State University.

"Kerstmuziek is gelinkt aan gedeelten van het brein die emoties en geheugen controleren," verduidelijkt professor Fallin. "Velen zullen zich bij het horen van muziek aan heel concrete gebeurtenissen terugdenken die met de betrokken song was verbonden. Bij het horen van kerstmuziek wordt teruggedacht aan de geschenken die men als kinderen kreeg of aan familieleden die inmiddels zijn gestorven. In de vijftiende eeuw, toen een groot gedeelte van de bevolking analfabeet was, werden kerstliederen door priesters gebruikt om het verhaal van de geboorte van Jezus te vertellen."

Die kerstliederen waren heel eenvoudig, zodat de mensen de inhoud van het verhaal volgens Fallin gemakkelijk konden onthouden. "Sindsdien is kerstmuziek echter wel geëvolueerd tot een vakantie-traditie," voert ze nog aan. "Dat fenomeen creëert een vorm van tijdloosheid rond een aantal nummers en de muziek is zonder meer een belangrijke component van de eindejaarsperiode geworden." De onderzoekster wijst er nog op dat elke cerenomie - zoals ook het huwelijk of de begrafenis - met muziek gepaard gaat.

Labels: ,

Amerikaanse conservatieven tegen hulp aan Europese probleemlanden

Een aantal Amerikaanse republikeinen, gesteund door conservatieve drukkingsgroepen, proberen te beletten dat Amerikaanse fondsen zouden gebruikt worden om probleemlanden uit de eurozone te redden. Cathy McMorris Rodgers, volksvertegenwoordiger van de republikeinse partij en initatiefnemer van het betrokken voorstel, merkt op dat de Verenigde Staten het zich niet kunnen veroorloven om de Europese Unie te redden. McMorris Rodgers noemt het onrustwekkend dat de Amerikaanse president Barack Obama heeft laten uitschijnen de reddingspogingen te willen ondersteunen.

"Het valt onmogelijk te aanvaarden dat de Amerikaanse belastingbetaler de reddingsoperatie voor Europa zou financieren, vooral in een periode waarin de Verenigde Staten zelf met een groot tekort worden geconfronteerd," benadrukt Phil Kerpen, beleidsverantwoordelijke bij Americans for Prosperity, één van de drukkingsgroepen die het voorstel van McMorris Rodgers ondersteunen. De reddingsoperatie zal gebeuren via het Internationaal Monetair Fonds, dat daarvoor extra middelen ter beschikking zal krijgen. Over de invulling van dat extra budget zijn nog geen definitieve afspraken.

De Verenigde Staten zijn de grootste financiers van het Internationaal Monetair Fonds. "Het is opmerkelijk dat de Amerikaanse republikeinen met hun initiatief willen optreden tegen een belangrijke bondgenoot en handelspartner," merkt het webmagazine Euractiv op. Eerder had ook al de republikeinse senator Jim DeMint geprobeerd om een wetsvoorstel goedgekeurd te krijgen dat de manouvreerruimte van het Internationaal Monetair Fonds zou beperken. McMorris Rodgers zegt steeds meer steun te krijgen voor haar voorstel.

Labels: ,

Rusland denkt aan internet-controle naar Russisch model

Rusland heeft een internet-controle die gebaseerd is op het Chinese model. Dat heeft Nikolai Patrushev, hoofd van de Russische veiligheidsraad, in een interview met de Russische krant Argumenty i Fakty gezegd naar aanleiding van de protestacties tegen de uitslag van de Russische parlementsverkiezingen op sociale netwerken. Patrushev gaf daarbij wel toe dat onderdrukking van communicatie in principe contraproductief en zelfs immoreel, maar het gebruik van het internet door criminelen en terroristen kan volgens hem niet worden getolereerd.

"De regulatie van het internet moet wel op een aanvaardbare manier gebeuren, zoals dat ook het geval is in de Verenigde Staten, China en tal van andere landen," merkte Patrushev nog op. De Russische krant The Moscow Times merkt op dat het internet in Rusland een cruciale rol heeft verworven in het organiseren van protesten. Rechtenactivist Lev Ponomaryov waarschuwde in een reactie op de woorden van Patrushev dat een onderdrukking van het internet nog tot meer protesten en onrust zou leiden.

De actiegroep Safe Internet League heeft zopas een voorstel ingediend om websites met kinderpornografie, het promoten van drugs en extremisme te verbieden. De actiegroep wordt gesteund door de Federalnaja Sloezjba Bezopasnosti (FSB), de Russische veiligheidsdienst. Volgens experts zit het gevaar van het voorstel vooral in de omschrijving van de term extremisme. "Dit betekent een bedreiging van de individuele vrijheden en een terugkeer naar de Sovjet-Unie," merkt blogger Alexander Plyushev op.

Labels: , ,

Wereld bekijkt meer dan 200 miljard online video's per maand

De wereld bekijkt inmiddels meer dan 200 miljard online video's per maand. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. In totaal werden er tijdens de maand oktober van dit jaar wereldwijd 201,4 miljard online video's bekeken. Het totale publiek bestond uit 1,2 miljard unieke gebruikers. Google blijft veruit marktleider, in grote mate dankzij videodochter YouTube. In totaal werden tijdens de maand oktober op Google 88,3 miljard video's bekeken. YouTube vertegenwoordigt meer dan 99 procent van de video-activiteit op Google.

"Google heeft een marktaandeel van 43,8 procent in de online videosector," aldus het webmagazine Telecompaper. "Op de tweede plaats staat het Chinese Youku met 4,6 miljard video's. Dat betekent een marktaandeel van 2,3 procent. Daarna volgt Vevo met 3,7 miljard video's of een marktaandeel van 1,8 procent. Er wordt daarbij opgemerkt dat YouTube ook voor Vevo bijzonder belangrijk is. Meer dan 97 procent van de Vevo-video's worden immers bekeken op het YouTube-kanaal van het bedrijf."

De top vijf wordt rond gemaakt door het sociale netwerk Facebook met 2,6 miljard video's (1,3 procent) en het Japanse Dwango met 2,5 miljard video's (1,2 procent). Het meest geëngageerde publiek is terug te vinden in Turkije, waar bijna 93,6 procent van de internet-gebruikers minstens één online video per maand bekijkt. Op de tweede plaats staat Canada met een score van 90,9 procent. Daarna volgen Chili (90,2 procent), Argentinië (89,6 procent), Brazilië (89 procent), Hongkong (88,9 procent), Spanje (88,9 procent), de Verenigde Staten (88 procent), Mexico (87,2 procent) en Frankrijk (86,8 procent).

Labels: ,

Galileo stuurt eerste signaal naar de aarde

Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo heeft zijn eerste test-signaal teruggestuurd naar de aarde. De eerste twee satellieten van het systeem werden tijdens de tweede helft van de maand oktober gelanceerd. Sindsdien werden de systemen geactiveerd en werden de satellieten in hun definitieve baan geplaatst, zodat hun antennes op de juiste locaties stonden gericht. Eén van die antennes heeft nu zijn eerste signaal doorgestuurd.

De rest van het jaar zullen verdere tests worden uitgevoerd met de eerste Galileo-satelliet. Begin volgend jaar wordt gestart met het werk aan de tweede satelliet. Tegen de lente zouden de tests moeten kunnen worden afgerond. Volgend jaar zullen ook de twee volgende satellieten voor het navigatie-netwerk worden gelanceerd. Die vier eenheden moeten de kern vormen van de hele Galileo-constellatie. De volgende satellieten zouden over drie jaar worden gelanceerd.

Gehoopt wordt dat het Europese navigatiesysteem over drie jaar operationeel zal zijn. De tests worden uitgevoerd in het grondstation van het European Space Agency in het Waalse Redu. Het commando-centrum is echter gevestigd in het Galileo Control Centre in Oberpfaffenhofen in de omgeving van de Duitse stad München. De controle van de apparatuur gebeurt in een tweede centrum in Fucino in Centraal-Italië.

Labels: , ,

Britse rechtbankjournalisten mogen debatten twitteren

Journalisten krijgen in Engeland en Wales voortaan de toestemming om in rechtbanken gebruik te maken van Twitter, tekstberichten en email zonder dat daarvoor eerst toelating moet worden gevraagd. Dat heeft de Britse opperrechter Igor Judge gezegd ter gelegenheid van de voorstelling van nieuwe richtlijnen voor het gebruik van laptops en andere mobiele apparaten bij de verslaggeving van rechtszaken. Sinds december vorig jaar was er een tijdelijke regeling uitgewerkt waarbij journalisten de toelating voor het gebruik van de digitale media konden aanvragen.

Rechtstreekse aanleiding voor de procedure was een vraag van journalisten om tijdens het proces rond de uitwijzing van Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite WikiLeaks, in realtime berichten te kunnen versturen. "Na een consultatieronde werd beslist dat journalisten en officiële verslaggevers niet langer voorafgaandelijk toestemming moeten vragen om de technologie te kunnen gebruiken," merkt de krant The Herald Sun op. "Die versoepeling geldt echter niet voor het algemene publiek."

Er wordt aan toegevoegd dat fotografie en geluidsopnames absoluut verboden blijven. "Rechters krijgen bovendien de mogelijkheid om het gebruik van de communicatie-middelen te beperken indien ze van oordeel zijn dat het normaal verloop van de rechtsgang gestoord zou kunnen worden," merkt de krant nog op. "Daarbij werd onder meer gewezen op een mogelijke interferentie met de elektronische apparatuur van de rechtbank of op mogelijke druk die op een getuige zou kunnen worden uitgeoefend, maar ook op mogelijke geluidshinder."

Labels: , ,

Ontwerper Russische Spoetnik overleden

In Rusland is de beroemde raketontwerper Boris Chertok, die bijzonder belangrijk was voor het ruimtevaartprogramma van de Sovjet-Unie, overleden. Chertok was verantwoordelijk voor het ontwerp van de Spoetnik-raket. De Russische wetenschapper overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Over drie maand zou hij honderd jaar oud zijn geworden. Boris Chertok behoorde tot een groep ingenieurs onder leiding van Sergei Korolyov, een gewezen goelag-gevangene die uiteindelijk de vader van de Sovjet-ruimtevaart zou worden.

Chertok ontwierp samen met Korolyov de Spoetnik, die de eerste satelliet uit de ruimtevaartgeschiedenis zou worden. "Op dat ogenblik werd de lancering van die satelliet dor de Sovjet-Unie zwaar onderschat," voerde Chertok enkele jaren geleden aan tegenover de Russische krant The Moscow Times. "In begin besefte niemand het historisch belang van de satelliet. Ook voor de media was het oorspronkelijk geen groot nieuws." De identiteit van Chertok en zijn betrokkenheid van bij het ruimtevaartproject was in de Sovjet-Unie decennia lang een staatsgeheim.

Het team van Sergei Korolyov bouwde ook de raket die van Yury Gagarin de eerste astronaut uit de geschiedenis maakte. Ook was het team verantwoordelijk voor de eerste onbemande ruimtevlucht naar de maan. Ook de eerste foto's van de achterzijde van de maan werden genomen door een satelliet die door de groep van Korolyov was gebouwd. Chertok bleef tot aan zijn dood in de ruimtevaart actief. De jongste jaren was hij consulent bij de Russische raketbouwer RKK Energia.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Griekse reddingspakket waarover momenteel wordt onderhandeld, kan niet later door een nieuwe regering worden gewijzigd. Dat is een voorwaarde van de afspraken om de financiering van Griekenland te verdubbelen en om in de euro te blijven. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos bekend gemaakt. Venizelos zit in de nieuwe Griekse regering die met de eurozonepartners en private investeerders onderhandelt over het reddingspakket van honderddertig miljard euro. De overeenkomst moet klaar zijn voordat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Daarbij wordt gedacht aan de lente van volgend jaar. De minister verwacht dat de onderhandelingen zonder al te veel moeite kunnen worden afgerond.

De Zwitserse ingenieur Friedricht Tinner en zijn twee zoons zijn aangeklaagd wegens wapensmokkel. Dat heeft het Zwitsers openbaar ministerie bekend gemaakt. Het drietal zou technologie voor de vervaardiging van kernwapens hebben doorgespeeld aan een crimineel netwerk in Pakistan. De Zwitsers zouden de technologie hebben geleverd aan het netwerk van Abdul Qadeer Khan, de architect van het Pakistaanse atoomprogramma. Het netwerk van Khan leverde elementen zoals gascentrifuges voor de verrijking van uranium aan verschillende landen, tot het acht jaar geleden werd ontmaskerd. Volgens de aanklagers hebben de verdachten ingestemd met een verkorte rechtsprocedure, waarin zij schuld op bepaalde aanklachten bekennen, maar hooguit vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de demonstrant uitgeroepen tot persoon van het jaar. Time refereerde aan de onrust in het Midden-Oosten die zich heeft uitgebreid naar Europa en de Verenigde Staten. Volgens het tijdschrift geven betogers de wereldwijde politiek opnieuw vorm. De jaarlijkse onderscheiding gaat naar een persoon die volgens het tijdschrift de cultuur en het nieuws in het voorbije jaar het meest heeft beïnvloed. Time besloot naar eigen zeggen de demonstranten te onderscheiden, omdat zij wereldwijd de macht van het volk opnieuw zouden definiëren. Vorig jaar ging de bekroning naar Mark Zuckerberg, oprichter van het sociale netwerk Facebook.

Migranten moeten via één enkele procedure een verblijfstoelating en werkvergunning kunnen aanvragen. Een goedkeuring van die aanvraag levert hen vergelijkbare rechten op domeinen zoals sociale zekerheid en pensioen op. Dat staat in een nieuwe Europese richtlijn die het Europees Parlement heeft goedgekeurd en binnen een tweetal jaar in werking treedt. De richtlijn respecteert de bevoegdheid van de nationale overheden om te beslissen of buitenlandse werknemers al dan niet worden toegelaten. Wel stelt de tekst dat de verschillende vergunningen via één enkele procedure geregeld moet kunnen worden. Dat moet de administratieve lasten verminderen en legale migratie naar Europa versoepelen. De lidstaten hadden eerder al ingestemd met de richtlijn.

Een rechtbank in de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft de vervolging van de voormalige president Leonid Koetsjma stopgezet voor zijn vermeende rol bij de doodslag op de onderzoeksjournalist Georgi Gongadze elf jaar geleden. De rechtbank achtte de vervolging van Koetsjma voor machtsmisbruik, die in maart dit jaar werd opgestart, onwettig. Een lijfwacht van Koetsjma, die destijds president van Oekraïne was, had in het geheim geluidsopnames gemaakt. Het parket voegde de opnames dit jaar bij het dossier, wat de vervolging van de voormalige president mogelijk maakte. De voormalige politiegeneraal Olexi Poekatsj wordt achter gesloten deuren bericht voor het wurgen van de journalist. Hij bekende de feiten en noemde ook Koetsjma als één van de opdrachtgevers van de moord.

De Duitse autoconstructeur Mercedes heeft tijdens de eerste elf maanden van dit jaar wereldwijd 1,13 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De grootste groei werd opgetekend in Brazilië (49,3 procent), gevolgd door Taiwan (38 procent), China (30 procent), India (23,6 procent) en Zweden (13,1 procent). In West-Europa werd echter een terugval met 1,7 procent opgetekend. De Duitse constructeur maakte ook bekend dat de volgende jaren een aantal nieuwe compacte modellen op de Amerikaanse markt zullen worden geïntroduceerd. Het is de eerste keer dat Mercedes met compacte wagens het Amerikaanse publiek probeert te bereiken.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft dit jaar meer dan vierduizend mensen aangeworven en zal volgend jaar minstens evenveel nieuwe medewerkers rekruteren. Dat heeft Fabrice Brégier, algemeen directeur van Airbus, gezegd. Ook vorig jaar werden al tweeduizend nieuwe medewerkers aangetrokken. Op dit ogenblik telt Airbus 55.000 personeelsleden. De helft van de voorziene aanwervingen zouden gebeuren in de Franse vestigingen van het Europese concern. Airbus, een filiaal van het Europese defensieconcern EADS, verwacht dit jaar meer dan 1.500 bestellingen te zullen ontvangen. Bovendien zouden meer dan 520 toestellen worden opgeleverd. Daarmee zou de vliegtuigbouwer telkens een nieuw record vestigen.

De Amerikaanse autoconstructeur Chrysler gaat een fabriek in Detroit, waar de productie in juli vorig jaar was stilgelegd, opnieuw opstarten. Er kunnen bijna 150 mensen aan de slag om het nieuwe model van de sportwagen Viper te bouwen. Na de stopzetting van de band in de fabriek overwoog Chrysler een tijdlang om de productie van de Viper-sportwagens volledig stop te zetten. Uiteindelijk besliste de autobouwer, die intussen gecontroleerd wordt door het Italiaanse Fiat, toch een nieuwe versie te ontwikkelen. Die zou eind volgend jaar op de markt komen. De voorbije vijftien jaar bouwde de fabriek 22.070 exemplaren van het model. De nieuwe banen zullen eerst worden aangeboden aan de voormalige werknemers van de fabriek die voor Chrysler zijn blijven werken.

Het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) is er zonder moeilijkheden in geslaagd om 1,972 miljard euro obligaties met een looptijd van drie maanden op te halen aan een gemiddelde rente van 0,222 procent. Het is de eerste keer dat kortlopend staatspapier werd uitgegeven. Dat heeft de Deutsche Bundesbank bekend gemaakt. De vraag was volgens de Bundesbank ruim drie keer zo groot als het aanbod. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een bedrag tussen 1 miljard euro en 2 miljard euro op te halen om het noodfonds meer flexibiliteit te gunnen. De operatie was niet bedoeld om emissies op lange termijn te vervangen. Tijdens de laatste uitgifte van schuldpapier in november werd 3 miljard euro op tien jaar opgehaald.

Spanje heeft voor 4,941 miljard euro aan schatkistcertificaten uitgegeven. Dat is meer dan vooraf was gepland. De kosten om te lenen kwamen bovendien veel lager uit dan bij een vorige veiling. De rente op het Spaanse staatspapier met een looptijd van twaalf maanden bereikte 4,05 procent, tegenover 5,022 procent bij een gelijkaardige operatie half november. Op obligaties met einddatum over achttien maanden daalde de rente van 5,159 procent naar 4,226 procent. De meevaller van is een goed voorteken voor Spanje, dat ook een bedrag tussen 2,5 miljard dollar en 3,5 miljard euro wil ophalen met staatspapier op vier, negen en tien jaar. Daarna volgt nog een laatste uitgifte van kortlopend staatspapier.

Op het einde van het derde kwartaal van dit jaar telde Groot-Brittannië 2,64 miljoen werklozen. Daarmee is de Britse werkloosheid gestegen tot het hoogste niveau in zeventien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Britse centraal bureau voor de statistiek. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar kwamen er in Groot-Brittannië 128.000 werklozen bij. Vooral vrouwen en jongeren zijn de belangrijkste slachtoffers van de crisis op de Britse arbeidsmarkt. Bij de jongeren tot vierentwintig jaar werden 1,03 miljoen werklozen geteld. Dat betekent een stijging met 54.000 eenheden tegenover het tweede kwartaal. Bij de vrouwen werden 1,1 miljoen werklozen geteld. Dat betekent een groei met 45.000 eenheden.

Groot-Brittannië blijft een belangrijk lid van de Europese Unie, ook al weigeren de Britten zich aan te sluiten bij een nieuw verdrag dat de financiële problemen in de eurozone moet terugdringen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Duitse parlement gezegd. De Britse premier David Cameron had eerder zijn veto uitgesproken over een nieuw verdrag dat onder meer een strengere controle op de begroting van de lidstaten van de Europese Unie voorziet. Daarmee werd Groot-Brittannië de enige lidstaat die zich niet aansluit bij het verdrag. Merkel zei wel de beslissing van David Cameron te betreuren, maar voegde er aan toe dat er geen twijfel bestaat dat Groot-Brittannië in de toekomst een belangrijke partner in de Europese Unie blijft.

Het internetbedrijf Google doneert ruim 8,7 miljoen euro aan diverse instanties die strijden tegen slavernij. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Wereldwijd zijn ongeveer 27 miljoen mensen het slachtoffer van slavernij. Het geld van Google moet onder meer helpen voorkomen dat mensen tegen hun wil worden vastgehouden of gedwongen worden te werken of seks te hebben. Daarnaast is het geld bedoeld om slachtoffers van slavernij te redden. Het gaat voor zover bekend om de grootste donatie van een bedrijf aan de bestrijding van slavernij. Google merkt op elk jaar giften te doen die mikken op een directe menselijke behoefte. Aangezien er niets zo belangrijk is als vrijheid, richt Google zich dit jaar naar eigen zeggen specifiek op de slavernij.

De Italiaanse overheid heeft voor 3 miljard euro obligaties geplaats voor een periode van vijf jaar. Daarop moet wel een rente worden betaald van 6,47 procent. Dat heeft de Italiaanse nationale bank gemeld. Voor een gelijkaardige veiling op half november bleef de rente nog beperkt tot 6,29 procent. De nominale rente op de coupon bedraagt 4,75 procent, maar de overheid heeft een korting geven bij de aankoop van de obligaties. Daardoor stijgt het echte rendement tot 6,47 procent. Sinds de vorige veiling heeft de nieuwe Italiaanse regering nog een groot pakket besparingen aangekondigd. In twee jaar tijd wil Italië 30 miljard euro besparen. Dat blijkt investeerders echter niet volledig gerust te stellen.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines heeft bij Boeing 208 toestellen van het type B737 besteld. Dat betekent de grootste bestelling die Boeing ooit heeft ontvangen. Het order heeft een waarde van ongeveer 19 miljard dollar. Het order omvat 150 exemplaren van het nieuwe type B737 Max, die over zes jaar moeten worden geleverd. De nieuwe versie zou een besparing van 12 procent op het verbruik van kerosine moeten opleveren. Daarnaast werden van de traditionele versie van het toestel 58 exemplaren besteld. Door het order maakt Boeing een gedeelte van zijn achterstand bij de kleinere, energie-efficiënte vliegtuigen voor middellange afstanden goed.

Meer Nieuws

Wednesday, December 14, 2011

Amerikaanse televisie moet geluid reclame beperken

In de Verenigde Staten wordt de geluidssterkte van televisiereclame beperkt. De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft unaniem een nieuwe regel aangenomen waarin bepaald wordt dat reclame niet luider mag zijn dan het gemiddelde Amerikaanse televisieprogramma. De nieuwe regeling wordt in december volgend jaar van kracht. In september vorig jaar had het Amerikaanse Congres aan de Federal Communications de opdracht gegeven om maatregelen te nemen om het probleem van geluidsoverlast aan te pakken.

"Het televisiepubliek stoort zich echt aan het geluid van een aantal televisie-reclames," merkt Julius Genachowski, voorzitter van de Federal Communications Commission, op. Er wordt aan toegevoegd dat de mediaregulator klachten van consumenten over luide reclames zal blijven opvolgen en zal controleren op welke manier de zenders de eventuele problemen zullen oplossen. Luide reclame was volgens de mediaregulator een blijvend probleem van het televisie-tijdperk.

De mediaregulator geeft wel toe dat het aantal klachten over luide televiereclame de voorbije twee jaar gevoelig is gedaald. "De nieuwe regels moeten het probleem echter nog verder beperken," wordt er opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat de televisiezenders ruimschoots de tijd hebben gekregen om zich aan de nieuwe regelgeving aan te passen. Uit een onderzoek van het bureau Harris was gebleken dat 86 procent van de Amerikanen van oordeel waren dat televisiereclame luider was dan de gewone programma's.

Labels: ,

Lockheed Martin begint tests voor sterkere satellietnavigatie

In de Verenigde Staten worden voorbereidingen getroffen om het Global Positioning System te moderniseren. Met het project is een investering gemoeid van 5,5 miljard dollar. Bij het Amerikaanse defensiebedrijf is een prototype gearriveerd van een nieuwe generatie satellieten. Dat prototype zal de volgende maanden een reeks tests ondergaan. Bedoeling is dat de nieuwe generatie satellieten het Amerikaanse navigatiesysteem accurater, krachtiger en betrouwbaarder maakt.

De nieuwe generatie satellieten vormen ook een onderdeel van een internationaal project om civiele gebruikers toe te laten om zowel signalen van de Amerikaanse, Europese en Russische en in de toekomst mogelijk nog andere navigatiesystemen te ontvangen. De nieuwe generatie satellieten moeten er onder meer voor zorgen dat er een plaatsbepaling met een accuraatheid van één meter zal kunnen worden gegarandeerd. Op dit ogenblik biedt het Amerikaanse satelliet-systeem een nauwkeurigheid van drie meter.

De satellieten zouden ook sterkere signalen uitzenden, zodat ze moeilijker kunnen gestoord raken en het voor de gebruiker gemakkelijker wordt om contact te zoeken met het systeem. "Dat is vooral het geval in stedelijke gebieden met een slechte ontvangst door hinderende gebouwen en onder een dik bladerdak," aldus het persbureau Associated Press. Het prototype zal echter nooit worden gelanceerd. Het eerste operationele model zou volgende zomer arriveren en over iets meer dan twee jaar worden gelanceerd.

Labels: ,

Amerikaanse krantengroep vraagt gerechtelijk akkoord aan

Lee Enterprises, één van de grootste krantengroepen van de Verenigde Staten, heeft een gerechtelijk akkoord aangevraagd. De groep, onder meer uitgever van The St. Louis Post Dispatch, is daarmee het volgende slachtoffer van de zware crisis die de Amerikaanse krantenindustrie heeft getroffen. Het gerechtelijk akkoord zou de krantengroep moeten toelaten om een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar aan schulden te herfinancieren.

Door het gerechtelijk akkoord is de krantengroep tijdens de herstructurering beschermd tegen zijn schuldeisers. Lee Enterprises had de beslissing eerder al bekend gemaakt in een brief aan de aandeelhouders en medewerkers. De kranten zullen tijdens de herstructurering verder op de markt blijven verschijnen. Mary Junck, chief executive van Lee Enterprises, merkt op dat de herstructurering de basis moet leggen voor een groei op lange termijn, dankzij de uitbreiding van de digitale platformen en de groei van het lezerspubliek en omzet.

Lee Enterprises brengt in de Verenigde Staten ongeveer vijftig kranten op de markt. Met een oplage van 191.000 exemplaren is de St Louis Post Dispatch de grootste krant van de groep. De kleinste krant uit de portfolio is de Baraboo News Republic uit de stad Baraboo in de staat Wisconsin met een oplage van amper 3.719 exemplaren. De kranten hebben een totale oplage van 1,34 miljoen exemplaren. Op zondag stijgt dat tot 1,63 miljoen exemplaren.

Labels: , ,

Gedrukte media blijven belangrijk shopping-instrument

Gedrukte media blijken nog altijd het belangrijkste platform te zijn om de shopper bij te staan. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat 60 procent van de respondenten minstens wekelijks direct mail, kranten of aankondigingen op de winkelvloer raadplegen om hun keuze te begeleiden. Er wordt aan toegevoegd dat bij de elektronische media alleen email van retailers een gelijkaardig bereik heeft.

Hoewel digitale alternatieven niet hetzelfde alomtegenwoordige bereik realiseren, wordt volgens de onderzoekers ook daar een sterk wekelijks gebruik opgetekend. Sociale media halen daarbij een score van 45 procent, gevolgd door mobiele telefoons met 39 procent. Dat is meer dan platformen op de winkelvloer zelf, zoals gedrukte folders (38 procent), kiosken (24 procent) en televisie (21 procent). Tablets laten een score van 35 procent optekenen.

"Digitale voorkeuren worden vooral naar de toekomst geuit," wordt er opgemerkt. Meer dan 70 procent van de respondenten blijken geïnteresseerd te zijn om in de toekomst digitale informatie te ontvangen in de vorm van de retailer-website op email op hun desktop. Eén op drie is geïnteresseerd in toepassingen voor sociale media of smartphones. Toch zegt 90 procent geïnteresseerd te blijven in gedrukte informatie, zowel thuis als op de winkelvloer.

Er wordt wel opgemerkt dat 18 procent van de internetgebruikers nooit een product voor lichaamsverzorging zou kopen zonder voorafgaandelijke online research. Datzelfde geldt voor 17 procent bij voeding. Er wordt aan toegevoegd dat na een online research in de winkel gemiddeld 30 procent meer wordt gekocht.

Labels: ,

Wereldbevolking meest bezorgd over corruptie en armoede

Corruptie en armoede vormen bij de gewone bevolking wereldwijd de belangrijkste gespreksonderwerpen. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van de BBC World Service. Ook bij de twee vorige edities van het onderzoek bleken deze onderwerpen helemaal bovenaan de lijst van gespreksonderwerpen te staan. In het nieuwe onderzoek is echter ook werkloosheid als belangrijk item naar voor gekomen. Werkloosheid staat samen met de inflatie op de derde plaats van de gespreksonderwerpen.

Er wordt wel opgemerkt dat de resultaten tussen de verschillende landen belangrijke variaties kunnen vertonen. In de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan - stuk voor stuk rijke en ontwikkelde landen - is de staat van de wereldeconomie het belangrijkste gespreksonderwerp. Daarentegen wordt er in landen zoals Nigeria, India, Turkije, Indonesië, Nigeria en Peru vooral gesproken over corruptie. "Stuk voor stuk gaat het om ontwikkelingslanden met een slechte reputatie op het gebied van transparantie bij de overheid en het bedrijfsleven," aldus BBC World Service.

In een andere groep groeimarkten - zoals China, Rusland, Kenia en de Filipijnen - wordt vooral aandacht besteed aan de stijgende prijzen voor energie en voeding. In Latijns-Amerika daarentegen overheersen misdaad en geweld de gesprekken. De onderzoekers merken verder op dat de bevolking van ontwikkelde landen in het algemeen meer bezorgd is over problemen op langere termijn, zoals de klimaatverandering. Er wordt echter aan toegevoegd dat de klimaatverandering minder aandacht krijgt dan in het verleden.

Vorig jaar was de klimaatverandering het belangrijkste onderwerp in tien landen, maar dat geldt dit jaar alleen voor Duitsland en Groot-Brittannië.

Labels: , , , ,

Plantenwereld verbergt nog grote medische schat

De plantenwereld telt nog minstens vijfhonderd chemische stoffen die gebruikt kunnen worden voor de behandeling van ziektes, maar nog niet zijn ontdekt. Dat is de conclusie van een onderzoek van een wetenschapper van de New York Botanical Gardens met meer dan vijftien jaar ervaring in het verzamelen van planten voor nieuwe wetenschappelijke toepassingen. Op dit ogenblik zijn er volgens de wetenschapper 135 geneesmiddelen op de markt die rechtstreeks van planten zijn afgeleid.

De analyse van James Miller, vice-president wetenschappelijk onderzoek bij de New York Botanical Gardens, geeft aan dat de plantenwereld nog bijzonder vele mogelijkheden heeft op het gebied van geneeskunde. Miller stelt dat er minstens 300.000 plantensoorten bestaan. Mogelijk zou dat volgens hem kunnen oplopen tot 350.000 exemplaren. Van die planten zijn volgens hem echter slechts 20.000 soorten echt onderzocht op chemische eigenschappen. Slechts 60.000 soorten zijn oppervlakkig onderzocht.

Op basis van die cijfers concludeert Miller dat er ongeveer zeshonderd nieuwe geneeskrachtige producten zouden kunnen worden afgeleid van de plantenwereld. "In werkelijkheid kan dat aantal echter nog gevoelig hoger liggen," voert hij aan. "Het is dan ook bijzonder waardevol om planten te blijven onderzoeken op hun geneeskundige mogelijkheden." De technologische vooruitgang zette veel medische onderzoekers tijdens de jaren zeventig en tachtig aan om grote hoeveelheden plantensoorten te screenen.

"Dat leidde tot belangrijke ontwikkelingen, zoals Taxol en Camptothecin tegen kanker en Tamiflu tegen het griepvirus," merkt Miller op. "Het aantal ontdekkingen lag echter gevoelig lager dan men had gehoopt. Tegen het begin van de nieuwe eeuw hadden de meeste farmabedrijven hun onderzoeksprojecten rond planten dan ook stopgezet." De tegenvallende resultaten hadden volgens Miller echter vaak te maken met de weinig doorgedreven methodes die werden gebruikt om alle mogelijke elementen van de plannen te onderzoeken.

Labels: ,

Budweiser verlengt sponsoringcontract Amerikaans basketbal

Het Amerikaanse biermerk Budweiser van brouwer Anheuser-Busch, de Amerikaanse divisie van de groep AB InBev, heeft zijn sponsoringcontract met de Amerikaanse National Basketball Association (NBA). Financiële details over de overeenkomst werden niet bekend gemaakt. Budweiser is al dertien jaar sponsor van het Amerikaanse basket. Budweiser merkt op door het contract een belangrijke visibiliteit te kunnen behouden op het Amerikaanse televisiescherm.

Budweiser merkte op ook televisiereclame te zullen lanceren rond de basketsport en merchandising te zullen aanbieden op retaillocaties. "Door de verlenging van de samenwerking kan Budweiser verder verbonden blijven aan een aantal cruciale onderdelen van de basketbal-kalender, zoals het All Star Game," voert Rob McCarthy, vice-president van Budweiser, aan. Een woordvoerder van het biermerk benadrukte dat de voorbije staking van de spelers geen impact heeft gehad op de relatie tussen Budweiser en de National Basketball Association.

Daarnaast verlengde de National Basketball Association ook de sponsoringcontracten met de energiedrank Gatorade en autoverkoper Autotrader.com. Gatorade is de oudste sponsor van het Amerikaanse basket en gaat al zevenentwintig jaar terug. De samenwerking wordt internationaal uitgebreid naar Brazilië, Groot-Brittannië en Italië. Daarnaast werd een nieuw contract afgesloten met Under Armour, fabrikant van sportkleding.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Britse veto tegen een wijziging van het Europese verdrag is zwaar op de korrel genomen tijdens een debat over de eurocrisis in het Europees Parlement. Volgens Joseph Daul, fractieleider van de Europese Volkspartij, moet de Britse korting op de Europese begroting in vraag worden gesteld. Volgens Daul bewees het optreden van de Britse premier David Cameron dat de Britten geen oog hebben voor solidariteit of verantwoordelijkheid tegenover hun Europese partners. Hun verminderde bijdrage aan de begroting moet volgens hem dan ook herbekeken worden. Het geld van Europese belastingbetalers moet volgens Daul gebruikt worden voor andere zaken dan het belonen van zelfzuchtig en nationalistisch gedrag.

Martin Larsson, tweede man bij de Zweedse autobouwer Saab, is opgestapt. Nochtans was Larsson de rechterhand van Victor Muller, topman van Saab Automobile en werd hij genoemd als een belangrijk kandidaat om het Zweedse concern in de toekomst in handen te nemen. Muller vertegenwoordigt nu exclusief het bestuur van het noodlijdende automerk. Hij alleen kan nog worden aansprakelijk gesteld voor de 161 miljoen euro schulden van Saab. Muller is ook topman van Swedish Automobile, de eigenaar van Saab. Rachel Pang, directeur van het Chinese autobedrijf Youngman, heeft gemeld dat er vers kapitaal op komst is voor Saab. Youngman en Saab zouden samen naar een oplossing zoeken, zodat General Motors, gewezen eigenaar van Saab, een overname niet meer zou kunnen beletten.

Het ziet er steeds meer naar uit dat Commerzbank, de tweede grootste bankgroep van Duitsland, opnieuw financiële overheidssteun toegediend zal krijgen. Volgens een aantal bronnen zou Commerzbank opnieuw gesprekken voeren met de Duitse regering over een nieuwe kapitaalinjectie. Uiterlijk tegen kerstmis zou er een akkoord moeten zijn bereikt. Commerzbank blijft ontkennen, maar het is geen geheim dat de Duitse financiële groep krampachtig op zoek is naar vers geld om zijn kapitaalbuffers aan te sterken. De bank heeft tot midden januari de tijd om duidelijk te maken op welke manier tegen deze zomer aan de strengere kapitaaleisen van de Europese bankautoriteiten kan voldoen.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad heeft bij de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing tien exemplaren van de B787 Dreamliner en twee vrachtvliegtuigen van het type B777 besteld. De waarde van het order wordt geschat op 2,1 miljard euro. De Dreamliner moet het antwoord van Boeing worden op de Europese Airbus. Het Amerikaanse langeafstandsvliegtuig, dat plaats biedt aan ongeveer 260 passagiers, maakte pas eind oktober zijn eerste lijnvlucht. Dat is drie jaar later dan oorspronkelijk was gepland. Etihad heeft ook nog eens een optie genomen op 25 bijkomende exemplaren van de Dreamliner. De Arabische luchtvaartmaatschappij heeft in totaal 41 exemplaren van hete type besteld. Daarmee is Etihad de grootste afnemer van de Dreamliner.

Het Amerikaans voedingsconcern Sara Lee neemt de Nederlandse koffieketen CoffeeCompany over. Met deze aankoop kan Sara Lee naar eigen zeggen zijn merkenplatform versterken en zijn positie verstevigen in het groeiende buitenhuismarktsegment dat jonge koffieliefhebbers aanspreekt. CoffeeCompany is met vijfendertig vestigingen in onder meer Amsterdam en Den Haag de grootste koffiehuisformule van Nederland en was tot nu toe in handen van de investeringsmaatschappij KRC Capital. Sara Lee is eigenaar van de franchiseformule Douwe Egberts Cafés, die vijfentwintig vestigingen telt. Beide formules blijven naast elkaar bestaan. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt.

De London Stock Exchange (LSE) verwerft de volledige controle over de Financial Times Stock Exchange Index (FTSE). De London Stock Exchange bezat al 50 procent van de index, maar neemt nu voor een bedrag van 450 miljoen pond ook het resterende deel, dat is handen was van uitgever Pearson, over. Met de overname wil Xavier Rolet, de Franse topman van de London Stock Exchange, zich wapenen tegen de nakende fusie van Deutsche Börse en NYSE Euronext. De transactie betekent voor de London Stock Exchange de grootste overname sinds de aankoop van Borsa Italiane vier jaar geleden. Het verzamelen van indexen is een lucratieve nevenactiviteit voor de beurzen die de inkomsten uit de traditionele beurshandel zien afnemen.

Eurid, de beheerder van de Europese eu-domeinnaam, heeft de domeinnaam sex.eu geactiveerd. Dat gebeurde na een vonnis van het Hof van Beroep in Brussel, waarmee een einde kwam aan een juridische veldslag die vijf jaar heeft geduurd. Eurid zal de domeinnaam toekennen aan de partij die de eerste aanvraag heeft ingediend en daarbij aan alle voorwaarden voldeed. De identiteit van de toekomstige bestemmeling werd niet vrijgegeven. Bij de opening van een selectieve reservatie voor de domeinnamen in het midden van het decennium had Eurid op één dag tijd 280 aanvragen ontvangen. Dat leidde tot een reeks juridische betwistingen. Sinds de lancering van het Europese domein zijn al 3,4 miljoen eu-websites geregistreerd.

De Spaanse koninklijke familie heeft voor het eerst details bekend gemaakt over haar jaarlijkse uitgaven. Aanleiding is een mogelijke fraudezaak tegen Inaki Urangarin, schoonzoon van koning Juan Carlos en koningin Sofia. Tegen Urangarin, de echtgenoot van prinses Cristina, is een onderzoek geopend omdat bij een non-profitorganisatie op Mallorca, waarvan hij in het midden van het voorbije decennium voorzitter was, overheidsgeld zou zijn misbruikt. Urangarin, een gewezen profhandballer, houdt zijn onschuld staande. Tegelijk zal de Spaanse koninklijke familie voor het einde van deze maand inzage geven in haar uitgaven. Ook zullen financieel experts zoeken naar eventuele besparingen. Het koningshuis ontving dit jaar 8,4 miljoen euro. Dat is 400.000 euro minder dan vorig jaar.

De Duitse autobouwer Audi zal dit jaar wereldwijd meer auto's verkocht hebben dan aartsrivaal Mercedes. Dat heeft Rupert Stadler, topman van Audi, in een Duits kranteninterview gezegd. Tegen het midden van het decennium wil Audi ook BMW voorbij steken en daardoor wereldwijd marktleider te worden in het segment van de luxewagens. Stadler baseert zijn voorspelling op de cijfers voor de eerste elf maanden van het jaar. In die periode verkocht Audi 1,19 miljoen wagens, tegenover 1,14 miljoen exemplaren voor Mercedes. Die achterstand zal Mercedes niet meer goed kunnen maken. Stadler heeft daarmee het doel bereikt dat hij bij zijn aantreden bij Audi vier jaar geleden opgelegd kreeg door Ferdinand Piëch, topman van het moederconcern Volkswagen.

Na kredietbeoordelaar Moody's heeft ook sectorgenoot Fitch kritiek op de resultaten van de jongste eurotop over de schuldencrisis. De top heeft er volgens een analyse van Fitch weinig toe bijgedragen om de druk in de eurozone te doen afnemen. Fitch ziet de Europese Centrale Bank (ECB) als enige instantie die op korte termijn als vangnet kan optreden om de noodlijdende landen uit de eurozone te hulp te schieten. De top gaf beleggers echter weinig hoop dat dat op korte termijn zal gebeuren. Op de top is volgens Fitch dan wel sterke politieke steun voor de Europese eenheidsmunt tentoongespreid, maar de geleidelijke aanpak van de euroleiders biedt volgens het bureau geen allesomvattende oplossing.

De Franse supermarktketen Carrefour lanceert een bod op de franchisegroep Guyenne & Gascogne. De deal wordt bestempeld als een defensieve zet waarmee Carrefour zijn positie op de Franse thuismarkt veilig wil stellen. Guyenne & Gascogne is de belangrijkste franchisepartner van Carrefour. Inmiddels zou al 57 procent van de aandelen van Guyenne & Gascogne aan Carrefour zijn toegezegd. Guyenne & Gascogne baat vooral supermarkten en hypermarkten uit in het zuidwesten van Frankrijk en in Spanje. De groep heeft een omzet van ongeveer 533 miljoen euro per jaar. Carrefour realiseert bijna 40 procent van zijn omzet in Frankrijk, maar heeft de jongste tijd marktaandeel verloren aan concurrenten zoals Leclerc.

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos is opnieuw begonnen aan cruciale en moeilijke onderhandelingen met de schuldeisers van zijn land. De minister praat opnieuw met delegaties van onder meer de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Die gesprekken zijn volgens Venizelos cruciaal voor het voortbestaan van het land. Griekenland zou in totaal 130 miljard euro leningen en bankensteun moeten krijgen, maar daarvoor moet het wel zijn begroting aanzuiveren en structureel hervormen. Het land moet onder meer dringend iets doen aan de welig tierende belastingontduiking. Sinds het begin van de schuldencrisis werd al voor 150 miljoen euro boetes vanwege fraude uitgeschreven.

Canada trekt zich terug uit het Kyoto-protocol, het klimaatakkoord dat als doel heeft de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat heeft Peter Kent, de Canadese minister van leefmilieu, bekend gemaakt. Kent benadrukte dat het Kyoto-protocol geen enkel effect heeft. Hoewel Canada zich had geëngageerd om volgens jaar de uitstoot van broeikasgassen met 6 procent te laten dalen tegenover het begin van de jaren negentig, maar de uitstoot is daarentegen nog toegenomen. Daardoor riskeerde Canada miljarden dollars boete te moeten betalen als het het akkoord zou blijven onderschrijven. Kent wees erop dat de Verenigde Staten en China, de twee grootste producenten van broeikasgassen, geen deel uitmaken van het Kyoto Protocol, dat daarom niet kan werken.

Volgens Norbert Barthle, lid van de coalitiepartij Christlich Demokratischen Union (CDU) in het Duitse parlement, moet er niet gestemd worden over een eventuele lening van de Bundesbank aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat het geld vervolgens zou kunnen gebruiken om de Europese schuldencrisis te helpen bestrijden. Die lening zou volgens Barthle volledig op het onafhankelijke domein van de Bundesbank liggen. Volgens Barthle zou een dergelijke lening dan ook geen impact hebben op de Duitse federale begroting. Dat betekent dat er weinig in de weg ligt van het plan om via diverse Europese centrale banken 200 miljard euro te lenen aan het Internationaal Monetair Fonds, dat het geld kan gebruiken om de Europese obligatiemarkten te ontspannen.

De Nederlandse economie zit in een recessie. Sinds juli kent het land een negatieve groei op en dat duurt nog tot diep in het volgende jaar. Dat heeft het Nederlands Centraal Planbureau gezegd. Het bruto binnenlands product van Nederland daalde in het derde kwartaal van dit jaar met 0,3 procent. Ook in het vierde kwartaal zou er sprake zijn van een lichte krimp. De instelling verwacht bovendien voor de eerste twee kwartalen van volgend jaar een negatieve groei. Daardoor zou de Nederlandse economie volgend jaar met 0,5 procent inkrimpen. Dit jaar zou de groei nog uitkomen op 1,5 procent. De krimp heeft zware gevolgen voor de arbeidsmarkt. Volgend jaar klimt het aantal werklozen met 90.000 eenheden. Daarmee zou de werkloosheidsgraad op 5,25 procent komen.

Meer Nieuws

Tuesday, December 13, 2011

Virginia biedt belastingskorting voor ruimte-begrafenis

De Amerikaanse staat Virginia overweegt om een belastingsverlaging toe te kennen voor burgers die beslissen om na hun overlijden hun as in de ruimte te laten sturen. Het voorstel zal volgend jaar ter stemming worden voorgelegd. Inwoners van Virginia die zouden beslissen om hun as de ruimte in te sturen, zouden een belastingsverlaging tot 8.000 dollar kunnen genieten. De maatregel zal volgens de indieners van het voorstel een positieve impact hebben op de economie van de staat.

"We beseffen heel goed dat het voorstel op het eerste gezicht bijzonder vreemd lijkt," merkt Jack Kennedy, bestuurslid van de Virginia Commercial Spaceflight Authority, op. "In werkelijkheid gaat het echter over economie en tewerkstellingskansen." Bedoeling is dat men meer bezoekers hoopt aan te kunnen trekken voor de Mid-Atlantic Regional Spaceport op Wallops Island. Donna Bozza, directeur van de Eastern Shore of Virginia Tourism Commission, voert aan dat nabestaanden gebruik zullen maken van lokale restaurants en hotels en attracties zullen bezoeken.

De sector van de ruimte-begrafenissen wordt op dit ogenblik gedomineerd door het bedrijf Celestis uit Houston. Dat zou tot nu toe een tiental begrafenis-missies hebben uitgevoerd. De kosten variëren tussen 1.000 dollar voor een korte vlucht met een terugkeer naar de aarde en 10.000 dollar voor een vlucht naar de maan. Over drie jaar wil het bedrijf starten met begrafenissen buiten het zonnestelsel. Die lancering zou ongeveer 12.500 dollar per gram kosten.

Onder meer Timothy Leary (LSD-propagandist), Gene Roddenberry (schepper van Star Trek), James Doohan (Scotty in Star Trek) en astronaut Gordon Cooper (Mercury 7) vonden al een laatste rustplaats in de ruimte.

Labels: ,

Binnenlands terrorisme in Verenigde Staten gevoelig gestegen

Het voorbije decennium is het aantal aanslagen en samenzweringen van terroristen in de Verenigde Staten gevoelig gestegen. Dat is de conclusie van een analyse van het National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (START) aan de University of Maryland. Er wordt opgemerkt dat de daders afkomstig zijn uit alle geledingen van het politieke sector. In ongeveer 40 procent ging het om daden van eenlingen met extreme visies op het gebied van onder meer abortus, milieu, racisme en religie.

Uit het onderzoek blijkt dat sinds het begin van de eeuw in de Verenigde Staten 213 terroristische aanslagen zijn gepleegd. Daarvan kenden zeventien feiten, met inbegrip van de vier aanslagen van nine-eleven, een dodelijke afloop. Na de aanslagen van nine-eleven hebben 32 mensen het leven verloren bij terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De zwaarste aanslag werd twee jaar geleden opgetekend in Fort Hood in Texas, waar dertien slachtoffers vielen.

"In 73 procent van de aanslagen heeft de Amerikaanse overheid informatie over de daders kunnen verzamelen," aldus het rapport. "Het meest actief waren het Earth Liberation Front (ELF) en het Animal Liberation. Aanvallen door individuen die banden hadden met de Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) en al-Qaida op het Arabische schiereiland konden met succes worden afgeweerd." Er wordt nog opgemerkt dat de grote meerderheid van de islamitische extremisten hun radicalisatie begonnen na de aanslagen van nine-eleven en de daaropvolgende oorlog tegen het terrorisme.

De onderzoekers stellen dat 45 procent van de islamitische extremisten een middenklasse-achtergrond hebben en 59 procent genoten een groot aanzien in hun omgeving.

Labels:

Amerikaanse en Cubaanse wetenschappers bekijken mogelijke samenwerking

Wetenschappers uit Cuba en de Verenigde Staten onderzoeken op welke manier er in de toekomst in een aantal wetenschappelijke onderzoeksgebieden, waaronder biologie en ecologie, zou kunnen worden samengewerkt. Daarvoor hebben de Academy of Sciences of Cuba (ACC) en de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in de Cubaanse hoofdstad een forum opgezet waarop een veertigtal wetenschappers uit beide landen waren uitgenodigd.

"Bedoeling is een duurzame samenwerking tussen de twee landen te realiseren," merkte een woordvoerder van de Cubaanse wetenschappelijke academie tegenover het Cubaanse persbureau Prensa Latina. De twee landen onderhouden geen diplomatieke relaties sinds de Verenigde Staten de banden met Cuba vijftig jaar geleden afbrak. Daarbij werd een embargo ingevoerd, waardoor de samenwerking en handel tussen beide landen onmogelijk werd.

Aan het forum namen onder meer experts in genetica, biotechnologie, meteorologie, tropische wetenschappen en oceanografie deel. "Wetenschappelijke uitwisseling op het allerhoogste niveau tussen de twee landen is van bijzonder groot belang," merkte de woordvoerder van de Cubaanse wetenschappers nog op. "Op die manier kan er een kennis worden uitgewisseld die bij eventuele noodgevallen bijzonder nuttig zou kunnen blijken te zijn." De Amerikaanse president Barack Obama maakte het twee jaar geleden mogelijk om voor wetenschap, sport en cultuur naar Cuba te reizen.

Labels: , ,

Cambridge University plaatst werk van Isaac Newton online

De Cambridge University heeft een gedeelte van de originele werken van Isaac Newton online beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. In totaal werden meer dan vierduizend bladzijden uit het werk van Newton online geplaatst. Een team fotografen heeft een groot gedeelte van de voorbije zomerperiode gebruikt om het werk digitaal op te slaan. De Britse universiteit heeft ook aangekondigd in de toekomst ook het werk van andere bekende wetenschappers beschikbaar te stellen.

Uiteindelijk hoopt de Cambridge University het hele oeuvre van Isaac Newton op internet beschikbaar te kunnen stellen. Op dit ogenblik is slechts 20 procent van de volledige collectie online geplaatst. "Het is duidelijk dat het kopieerwerk wordt vertraagd omdat veel bladzijden moeten worden gerestaureerd vooraleer ze gefotografeerd kunnen worden en online geplaatst worden," merkt het webmagazine Physorg.com op. "Het is ook duidelijk dat een digitalisering van het werk dringend geworden is, want het originele werk verkeert in bijzonder slechte toestand."

"Door de digitalisering is het werk van Newton niet alleen beschikbaar voor iedereen met een computer en een internet-verbinding," wordt er nog opgemerkt. "De digitalisering heeft er ook voor gezorgd dat het werk voor de eeuwigheid in elektronische vorm kan worden bewaard." Verwacht wordt dat er vooral grote belangstelling zal zijn voor de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, door vele waarnemers bestempeld als één van de allergrootste meesterwerken uit de wetenschappelijke geschiedenis.

Labels: , ,

Tsjechië en Slovakije willen soepeler chemische richtlijnen

De Tsjechische en Slovaakse regeringen hebben aan de Europese Unie gevraagd om de strenge veiligheidsregels voor de chemische industrie te herzien. Opgemerkt wordt dat het huidige systeem voor de Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemical Substances (Reach) kleinere bedrijven benadelen en de economische groei tegenwerken. Gevraagd wordt dat aan kleinere bedrijven een soepeler regime zou worden opgelegd om aan de Europese normen te voldoen.

De Reach-richtlijn moet volgend jaar worden herzien. "Men mag dus verwachten dat een aantal belanghebbende partijen een lobby-offensief zullen lanceren om de wetgeving af te zwakken," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Onder meer wordt aangevoerd dat de regelgeving de concurrentiekracht ondermijnt. Maar ook van gezondheidsorganisaties en consumentengroepen, die hopen op strengere maatregelen, mag er het nodige lobbywerk worden verwacht."

"Het is belangrijk dat de bevolking wordt beschermd, maar er moet ook rekening worden gehouden met de kleine en middelgrote ondernemingen," aldus een woordvoerder van de Slovaakse delegatie bij de Europese Unie. "Het is de opdracht van de Europese Commissie om daarrond een compromis te vinden." Ook een vertegenwoordiger van Tsjechië benadrukte dat vooral in een periode van economische crisis de groei moet worden ondersteund in plaats van tegengewerkt. Er wordt vooral gevreesd voor concurrentie uit China, India of Zuid-Amerika.

Tsjechië heeft een ontwikkelde industriële sector, onder meer rond de bouw van wagens en machines, maar er worden ook chemische producten en petroleum verwerkt. Slovakije is een belangrijk producent van wagens en elektronica.

Labels: , ,

Sociale media hebben weinig impact op kijkgedrag televisiepubliek

Slechts 5 procent van de gebruikers van sociale media is van mening dat het kanaal een grote impact heeft op de keuze van televisieprogramma's, al geeft 24 procent toe dat het medium wel een onderdeel vormt van het beslissingsproces. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Knowledge Networks. Er wordt aan toegevoegd dat Generation Y het meest beïnvloed lijkt te worden door sociale media. In die groep zegt 35 procent minstens enigszins rekening te houden met sociale media bij zijn televisiekeuze.

De onderzoekers stelden vast dat positieve commentaren van vrienden de grootste impact hebben op de keuze van televisieprogramma's (57 procent), gevolgd door positieve commentaren van gereputeerde commentatoren (44 procent) en positieve bijdragen van online kennissen (29 procent). Pas daarna volgt een account van het programma op sociale media (25 procent) en het aantal volgelingen of fans dat het programma op sociale netwerken heeft (23 procent).

Een negatieve impact op de keuze wordt vooral ingegeven door negatieve commentaren van gereputeerde commentatoren (42 procent), negatieve commentaren van vrienden (38 procent) en negatieve bijdragen van online kennissen (30 procent). Daarna volgt de account van het programma (26 procent). De onderzoekers merken op dat 34 procent van de respondenten toegeeft fan of volgeling te zijn van een televisieprogramma of zender, terwijl 36 procent op sociale media minstens af en toe informatie raadpleegt over een televisieprogramma. Zelf plaatst 26 procent een commentaar.

Labels: ,

Apple domineert Zuidoost-Aziatische mobiele internet

Het Amerikaanse technologieconcern Apple domineert de Zuidoost-Aziatische mobiele internetmarkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Effective Measure. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 53,1 procent van de Zuidoost-Aziatische mobiele internet-bevolking gebruik maakt van de Apple-toestel. Individueel vormt de iPad het meest populaire toestel (32 procent), gevolgd door de iPhone (19,1 procent) en de BlackBerry van Research in Motion (6,9 procent).

In de rangschikking volgen verder de smartphones van Nokia (2,8 procent), de iPod Touch van Apple (1,9 procent), de Galaxy Slate van Samsung (1,4 procent) en de mobiele telefoons van Samsung (1,2 procent). In Thailand heeft Apple een aandeel van 79,6 procent in het mobiele internet, gevolgd door Singapore (75,8 procent), de Filipijnen (69,2 procent), Maleisië (57,1 procent), Vietnam (33,7 procent) en Indonesië (10,1 procent).

De iPad is in verschillende Aziatische landen het landen het meest populaire toestel. In Thailand heeft de tablet van Apple een marktaandeel van 47,9 procent, gevolgd door de Filipijnen (43,7 procent) en Maleisië (34,6 procent), Vietnam (17,1 procent) en Indonesië (10 procent). Singapore is het enige land in de regio waar de iPhone met een aandeel van 37,5 procent populairder is dan de tablet van het Amerikaanse technologieconcern.

Labels: ,