Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 14, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Britse veto tegen een wijziging van het Europese verdrag is zwaar op de korrel genomen tijdens een debat over de eurocrisis in het Europees Parlement. Volgens Joseph Daul, fractieleider van de Europese Volkspartij, moet de Britse korting op de Europese begroting in vraag worden gesteld. Volgens Daul bewees het optreden van de Britse premier David Cameron dat de Britten geen oog hebben voor solidariteit of verantwoordelijkheid tegenover hun Europese partners. Hun verminderde bijdrage aan de begroting moet volgens hem dan ook herbekeken worden. Het geld van Europese belastingbetalers moet volgens Daul gebruikt worden voor andere zaken dan het belonen van zelfzuchtig en nationalistisch gedrag.

Martin Larsson, tweede man bij de Zweedse autobouwer Saab, is opgestapt. Nochtans was Larsson de rechterhand van Victor Muller, topman van Saab Automobile en werd hij genoemd als een belangrijk kandidaat om het Zweedse concern in de toekomst in handen te nemen. Muller vertegenwoordigt nu exclusief het bestuur van het noodlijdende automerk. Hij alleen kan nog worden aansprakelijk gesteld voor de 161 miljoen euro schulden van Saab. Muller is ook topman van Swedish Automobile, de eigenaar van Saab. Rachel Pang, directeur van het Chinese autobedrijf Youngman, heeft gemeld dat er vers kapitaal op komst is voor Saab. Youngman en Saab zouden samen naar een oplossing zoeken, zodat General Motors, gewezen eigenaar van Saab, een overname niet meer zou kunnen beletten.

Het ziet er steeds meer naar uit dat Commerzbank, de tweede grootste bankgroep van Duitsland, opnieuw financiële overheidssteun toegediend zal krijgen. Volgens een aantal bronnen zou Commerzbank opnieuw gesprekken voeren met de Duitse regering over een nieuwe kapitaalinjectie. Uiterlijk tegen kerstmis zou er een akkoord moeten zijn bereikt. Commerzbank blijft ontkennen, maar het is geen geheim dat de Duitse financiële groep krampachtig op zoek is naar vers geld om zijn kapitaalbuffers aan te sterken. De bank heeft tot midden januari de tijd om duidelijk te maken op welke manier tegen deze zomer aan de strengere kapitaaleisen van de Europese bankautoriteiten kan voldoen.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad heeft bij de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing tien exemplaren van de B787 Dreamliner en twee vrachtvliegtuigen van het type B777 besteld. De waarde van het order wordt geschat op 2,1 miljard euro. De Dreamliner moet het antwoord van Boeing worden op de Europese Airbus. Het Amerikaanse langeafstandsvliegtuig, dat plaats biedt aan ongeveer 260 passagiers, maakte pas eind oktober zijn eerste lijnvlucht. Dat is drie jaar later dan oorspronkelijk was gepland. Etihad heeft ook nog eens een optie genomen op 25 bijkomende exemplaren van de Dreamliner. De Arabische luchtvaartmaatschappij heeft in totaal 41 exemplaren van hete type besteld. Daarmee is Etihad de grootste afnemer van de Dreamliner.

Het Amerikaans voedingsconcern Sara Lee neemt de Nederlandse koffieketen CoffeeCompany over. Met deze aankoop kan Sara Lee naar eigen zeggen zijn merkenplatform versterken en zijn positie verstevigen in het groeiende buitenhuismarktsegment dat jonge koffieliefhebbers aanspreekt. CoffeeCompany is met vijfendertig vestigingen in onder meer Amsterdam en Den Haag de grootste koffiehuisformule van Nederland en was tot nu toe in handen van de investeringsmaatschappij KRC Capital. Sara Lee is eigenaar van de franchiseformule Douwe Egberts Cafés, die vijfentwintig vestigingen telt. Beide formules blijven naast elkaar bestaan. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt.

De London Stock Exchange (LSE) verwerft de volledige controle over de Financial Times Stock Exchange Index (FTSE). De London Stock Exchange bezat al 50 procent van de index, maar neemt nu voor een bedrag van 450 miljoen pond ook het resterende deel, dat is handen was van uitgever Pearson, over. Met de overname wil Xavier Rolet, de Franse topman van de London Stock Exchange, zich wapenen tegen de nakende fusie van Deutsche Börse en NYSE Euronext. De transactie betekent voor de London Stock Exchange de grootste overname sinds de aankoop van Borsa Italiane vier jaar geleden. Het verzamelen van indexen is een lucratieve nevenactiviteit voor de beurzen die de inkomsten uit de traditionele beurshandel zien afnemen.

Eurid, de beheerder van de Europese eu-domeinnaam, heeft de domeinnaam sex.eu geactiveerd. Dat gebeurde na een vonnis van het Hof van Beroep in Brussel, waarmee een einde kwam aan een juridische veldslag die vijf jaar heeft geduurd. Eurid zal de domeinnaam toekennen aan de partij die de eerste aanvraag heeft ingediend en daarbij aan alle voorwaarden voldeed. De identiteit van de toekomstige bestemmeling werd niet vrijgegeven. Bij de opening van een selectieve reservatie voor de domeinnamen in het midden van het decennium had Eurid op één dag tijd 280 aanvragen ontvangen. Dat leidde tot een reeks juridische betwistingen. Sinds de lancering van het Europese domein zijn al 3,4 miljoen eu-websites geregistreerd.

De Spaanse koninklijke familie heeft voor het eerst details bekend gemaakt over haar jaarlijkse uitgaven. Aanleiding is een mogelijke fraudezaak tegen Inaki Urangarin, schoonzoon van koning Juan Carlos en koningin Sofia. Tegen Urangarin, de echtgenoot van prinses Cristina, is een onderzoek geopend omdat bij een non-profitorganisatie op Mallorca, waarvan hij in het midden van het voorbije decennium voorzitter was, overheidsgeld zou zijn misbruikt. Urangarin, een gewezen profhandballer, houdt zijn onschuld staande. Tegelijk zal de Spaanse koninklijke familie voor het einde van deze maand inzage geven in haar uitgaven. Ook zullen financieel experts zoeken naar eventuele besparingen. Het koningshuis ontving dit jaar 8,4 miljoen euro. Dat is 400.000 euro minder dan vorig jaar.

De Duitse autobouwer Audi zal dit jaar wereldwijd meer auto's verkocht hebben dan aartsrivaal Mercedes. Dat heeft Rupert Stadler, topman van Audi, in een Duits kranteninterview gezegd. Tegen het midden van het decennium wil Audi ook BMW voorbij steken en daardoor wereldwijd marktleider te worden in het segment van de luxewagens. Stadler baseert zijn voorspelling op de cijfers voor de eerste elf maanden van het jaar. In die periode verkocht Audi 1,19 miljoen wagens, tegenover 1,14 miljoen exemplaren voor Mercedes. Die achterstand zal Mercedes niet meer goed kunnen maken. Stadler heeft daarmee het doel bereikt dat hij bij zijn aantreden bij Audi vier jaar geleden opgelegd kreeg door Ferdinand Piëch, topman van het moederconcern Volkswagen.

Na kredietbeoordelaar Moody's heeft ook sectorgenoot Fitch kritiek op de resultaten van de jongste eurotop over de schuldencrisis. De top heeft er volgens een analyse van Fitch weinig toe bijgedragen om de druk in de eurozone te doen afnemen. Fitch ziet de Europese Centrale Bank (ECB) als enige instantie die op korte termijn als vangnet kan optreden om de noodlijdende landen uit de eurozone te hulp te schieten. De top gaf beleggers echter weinig hoop dat dat op korte termijn zal gebeuren. Op de top is volgens Fitch dan wel sterke politieke steun voor de Europese eenheidsmunt tentoongespreid, maar de geleidelijke aanpak van de euroleiders biedt volgens het bureau geen allesomvattende oplossing.

De Franse supermarktketen Carrefour lanceert een bod op de franchisegroep Guyenne & Gascogne. De deal wordt bestempeld als een defensieve zet waarmee Carrefour zijn positie op de Franse thuismarkt veilig wil stellen. Guyenne & Gascogne is de belangrijkste franchisepartner van Carrefour. Inmiddels zou al 57 procent van de aandelen van Guyenne & Gascogne aan Carrefour zijn toegezegd. Guyenne & Gascogne baat vooral supermarkten en hypermarkten uit in het zuidwesten van Frankrijk en in Spanje. De groep heeft een omzet van ongeveer 533 miljoen euro per jaar. Carrefour realiseert bijna 40 procent van zijn omzet in Frankrijk, maar heeft de jongste tijd marktaandeel verloren aan concurrenten zoals Leclerc.

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos is opnieuw begonnen aan cruciale en moeilijke onderhandelingen met de schuldeisers van zijn land. De minister praat opnieuw met delegaties van onder meer de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Die gesprekken zijn volgens Venizelos cruciaal voor het voortbestaan van het land. Griekenland zou in totaal 130 miljard euro leningen en bankensteun moeten krijgen, maar daarvoor moet het wel zijn begroting aanzuiveren en structureel hervormen. Het land moet onder meer dringend iets doen aan de welig tierende belastingontduiking. Sinds het begin van de schuldencrisis werd al voor 150 miljoen euro boetes vanwege fraude uitgeschreven.

Canada trekt zich terug uit het Kyoto-protocol, het klimaatakkoord dat als doel heeft de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat heeft Peter Kent, de Canadese minister van leefmilieu, bekend gemaakt. Kent benadrukte dat het Kyoto-protocol geen enkel effect heeft. Hoewel Canada zich had geëngageerd om volgens jaar de uitstoot van broeikasgassen met 6 procent te laten dalen tegenover het begin van de jaren negentig, maar de uitstoot is daarentegen nog toegenomen. Daardoor riskeerde Canada miljarden dollars boete te moeten betalen als het het akkoord zou blijven onderschrijven. Kent wees erop dat de Verenigde Staten en China, de twee grootste producenten van broeikasgassen, geen deel uitmaken van het Kyoto Protocol, dat daarom niet kan werken.

Volgens Norbert Barthle, lid van de coalitiepartij Christlich Demokratischen Union (CDU) in het Duitse parlement, moet er niet gestemd worden over een eventuele lening van de Bundesbank aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat het geld vervolgens zou kunnen gebruiken om de Europese schuldencrisis te helpen bestrijden. Die lening zou volgens Barthle volledig op het onafhankelijke domein van de Bundesbank liggen. Volgens Barthle zou een dergelijke lening dan ook geen impact hebben op de Duitse federale begroting. Dat betekent dat er weinig in de weg ligt van het plan om via diverse Europese centrale banken 200 miljard euro te lenen aan het Internationaal Monetair Fonds, dat het geld kan gebruiken om de Europese obligatiemarkten te ontspannen.

De Nederlandse economie zit in een recessie. Sinds juli kent het land een negatieve groei op en dat duurt nog tot diep in het volgende jaar. Dat heeft het Nederlands Centraal Planbureau gezegd. Het bruto binnenlands product van Nederland daalde in het derde kwartaal van dit jaar met 0,3 procent. Ook in het vierde kwartaal zou er sprake zijn van een lichte krimp. De instelling verwacht bovendien voor de eerste twee kwartalen van volgend jaar een negatieve groei. Daardoor zou de Nederlandse economie volgend jaar met 0,5 procent inkrimpen. Dit jaar zou de groei nog uitkomen op 1,5 procent. De krimp heeft zware gevolgen voor de arbeidsmarkt. Volgend jaar klimt het aantal werklozen met 90.000 eenheden. Daarmee zou de werkloosheidsgraad op 5,25 procent komen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home