Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 13, 2011

Tsjechië en Slovakije willen soepeler chemische richtlijnen

De Tsjechische en Slovaakse regeringen hebben aan de Europese Unie gevraagd om de strenge veiligheidsregels voor de chemische industrie te herzien. Opgemerkt wordt dat het huidige systeem voor de Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemical Substances (Reach) kleinere bedrijven benadelen en de economische groei tegenwerken. Gevraagd wordt dat aan kleinere bedrijven een soepeler regime zou worden opgelegd om aan de Europese normen te voldoen.

De Reach-richtlijn moet volgend jaar worden herzien. "Men mag dus verwachten dat een aantal belanghebbende partijen een lobby-offensief zullen lanceren om de wetgeving af te zwakken," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Onder meer wordt aangevoerd dat de regelgeving de concurrentiekracht ondermijnt. Maar ook van gezondheidsorganisaties en consumentengroepen, die hopen op strengere maatregelen, mag er het nodige lobbywerk worden verwacht."

"Het is belangrijk dat de bevolking wordt beschermd, maar er moet ook rekening worden gehouden met de kleine en middelgrote ondernemingen," aldus een woordvoerder van de Slovaakse delegatie bij de Europese Unie. "Het is de opdracht van de Europese Commissie om daarrond een compromis te vinden." Ook een vertegenwoordiger van Tsjechië benadrukte dat vooral in een periode van economische crisis de groei moet worden ondersteund in plaats van tegengewerkt. Er wordt vooral gevreesd voor concurrentie uit China, India of Zuid-Amerika.

Tsjechië heeft een ontwikkelde industriële sector, onder meer rond de bouw van wagens en machines, maar er worden ook chemische producten en petroleum verwerkt. Slovakije is een belangrijk producent van wagens en elektronica.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home