Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 13, 2011

Nieuwsoverzicht

Een eventuele ratingverlaging door de kredietwaardigheidbureaus zal Frankrijk niet voor onoverkomelijke problemen stellen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. Een dergelijke maatregel zou volgens de Franse president weliswaar een bijkomende moeilijkheid betekenen, maar niet onoverkomelijk zijn. Volgens Sarkozy is vooral de geloofwaardigheid van de Franse economie en de Franse strategie om de uitgaven af te bouwen van groot belang. Frans minister van economie François Baroin noemt een eventuele ratingverlaging niet meer dan nattevingerwerk van de betrokken bureaus. Een ratingverlaging is volgens hem niet al te representatief voor de gezondheid van de Franse overheidsfinanciën.

De Amerikaanse chipproducent Intel verwacht tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een omzet tussen 13,4 miljard dollar en 14 miljard dollar te kunnen realiseren. Dat is ongeveer 1 miljard dollar minder dan eerder in het vooruitzicht werd gesteld. Het bedrijf verwijst daarbij naar de zware overstromingen in Thailand. Daardoor worden bedrijven geconfronteerd met een tekort aan harddisks, waardoor ze ook minder chips bestellen. Thailand is met een marktaandeel van 40 procent na China wereldwijd de grootste producent van harde schijven. Intel levert chips voor ongeveer 80 procent van de computers die wereldwijd worden verkocht. Intel verwacht dat het bevoorradingsprobleem tot in het eerste kwartaal van volgend jaar zal aanslepen.

Een golf van geruchten over haperende bankautomaten en een mogelijk failliet van het Letse filiaal van Swedbank hebben in Letland een ware bankenrun ontketend. De Letse bevolking is bijzonder gevoelig geworden voor moeilijkheden in de sector. Dat is het gevolg van problemen bij Latvijas Krajbanka, de zesde grootste depositobank van het Letland, waarvan het moederbedrijf in Litouwen was genationaliseerd. Maris Mancinskis, topman van de Letse divisie van Swedbank, benadrukte dat de geruchten fout zijn en vaak absurde beweringen naar voor brengen. Veel van die geruchten werden snel verspreid via sociale netwerken. Door de bankenrun zou ongeveer een derde van alle Letse bankautomaten van Swedbank zonder biljetten zijn gevallen.

De Britse Financial Services Authority (FSA) heeft in een rapport zwaar uitgehaald naar het debacle rond Royal Bank of Scotland. Daarbij werden vooral chief executive Fred Goodwin en Johnny Cameron, hoofd van de zakenbank, geviseerd. Het rapport dringt aan op een wetswijziging zodat de financiële autoriteit in het vervolg bankiers kan schorsen, beboeten en hun loon invorderen. Dergelijke maatregelen zijn op dit ogenblik niet mogelijk. Drie jaar geleden moest de Britse overheid Royal Bank of Scotland met een kapitaalinjectie van 45 miljard pond redden nadat de bank zich zwaar had vergist met de overname van het Nederlandse ABN Amro. Onder meer wordt opgemerkt dat er nooit een degelijk onderzoek van de boeken van ABN Amro is gedaan.

De Zweed Carl-Henric Svanberg wordt in april volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe voorzitter van vrachtwagenbouwer Volvo. Svanberg, die ook al voorzitter is van British Petroleum, wordt de opvolger van Louis Schweitzer. Louis Schweitzer, de voormalige topman van Renault, werd in januari vorig jaar voorzitter van Volvo, maar weigerde een nieuwe termijn. Hij stopt trouwens ook als gewone bestuurder. Volvo zegt dat Svanberg werd aangetrokken wegens zijn ervaring als topman en voorzitter bij ondernemingen van wereldschaal. Svanberg werkte onder meer bij ABB, Securitas, Assa Abloy en Ericsson. Hij is momenteel al voorzitter van British Petroleum en is ook nog steeds bestuurder bij Ericsson. De algemene vergadering van Volvo moet in april de aanstelling bevestigen.

Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic mengt zich in de overnamestrijd rond sectorgenoot British Midland. Virgin Atlantic zou een bod van 50 miljoen pond hebben uitgebracht op British Midland en zou daarmee vooral slots willen verwerven op de Londense luchthaven Heathrow. British Midland is op dit ogenblik in handen van Lufthansa. De Duitse groep nam de Britse regionale carrier twee jaar geleden over, maar slaagde er niet in om het bedrijf weer winstgevend te maken. Daarom werd besloten om de maatschappij in de etalage te plaatsen. Begin november sloot International Consolidated Airlines Group (IAG), de holding boven British Airways en Iberia, een princiepsakkoord om British Midland over te nemen. Er zouden daarbij echter concurrentieproblemen kunnen rijzen.

De Australische mijnbouwgroepen Aston Resources en Whitehaven Coal gaan fuseren. De nieuwe groep heeft een waarde van 5,1 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 3,9 miljard euro. Door de fusie ontstaat de grootste onafhankelijke steenkoolgroep van Australië. Nathan Tinkler, bestuursvoorzitter van Aston, heeft zijn aandeelhouders opgeroepen akkoord te gaan met de overeenkomst. De raden van bestuur van beide bedrijven gingen al akkoord met de fusie. Whitehaven had in oktober vorig jaar aangekondigd op zoek te zijn naar een overnamepartner, maar kwam in mei dit jaar op die plannen terug. Volgens de mijnbouwgroep waren de biedingen - waaronder het Chinese Yanzhou Coal - niet interessant genoeg.

Howard Buffett wordt de volgende voorzitter van de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Dat heeft zijn vader Warren Buffett tijdens een gesprek in een Amerikaans televisieprogramma bekend gemaakt. Howard Buffett heeft de aanstelling aanvaard, maar heeft wel als voorwaarde gesteld dat hij op zijn boerderij ook verder maïs en soja mag blijven telen. Howard Buffett krijgt als voorzitter een niet-uitvoerende functie en zal zich niet inlaten met de strategie van de groep. Daarvoor heeft Warren Buffett de ervaren beleggers Todd Coombs en Ted Weschler aangetrokken. Howard Buffett zetelt onder meer in de raad van bestuur van Coca-Cola en was eerder actief bij de voedingsgroepen ConAgra Foods en Archer Daniels Midland.

De industriële productie in India is voor het eerst sinds twee jaar gedaald. Dat zet druk op de centrale bank van het land, die de voorbije maanden probeerde de torenhoge inflatie in te dijken met renteverhogingen. De hele situatie is symptomatisch voor het stilgevallen beleid van premier Manmohan Singh, die door corruptieschandalen en een opstandige oppositie niet meer aan regeren toekomt. De Indiase industriële productie viel tijdens de maand oktober terug met 5,1 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In september werd nog een herziene groei van 2 procent genoteerd. India kampt ook met een zware inflatie, die dit jaar nog niet onder de 9 procent is gebleven.

De Europese Centrale Bank kocht de voorbije week slechts voor 635 miljoen euro obligaties in. Dat is het laagste cijfer sinds de instelling begin augustus in volle schuldencrisis de inkopen reanimeerde. Dat is meteen een bijkomend signaal dat de Europese Centrale Bank zichzelf geen centrale rol wil toemeten in de strijd tegen de eurocrisis. Een week eerder kocht de Europese Centrale Bank nog voor 3,66 miljard euro obligaties in. De meeste economen hopen nog steeds op de instelling in de bestrijding van de eurocrisis. Alleen de Europese Centrale Bank kan de Europese landen volgens hen immers voldoende ruimte bezorgen om hun begrotingsjanboel op te kuisen, door de boodschap te geven zich met massale obligatie-inkopen te zullen verweren tegen te hoge renteniveaus.

In het Britse parlement heeft David Cameron uitgelegd waarom hij tijdens de voorbije Europese top als enige niet heeft ingestemd met het nieuwe Europese verdrag. Hij probeerde daarbij duidelijk te maken dat zijn veto in het belang was van de City of London, het financiële hart van Groot-Brittannië. In het verdrag zaten volgens Cameron niet genoeg garanties voor de nochtans bescheiden vragen van de Britten. Hij benadrukte wel dat Groot-Brittannië volledig lid blijft van de Europese Unie. Dat lidmaatschap is volgens hem vitaal voor de Britse economie. Ed Miliband, leider van de Britse Labour-oppositie, benadrukte dat Cameron door op te stappen ervoor gezorgd heeft dat er voor Groot-Brittannië geen plaats meer is aan de Europese onderhandelingstafel.

Het Nederlande televisieproductiebedrijf Endemol heeft een verbeterd overnamebod gekregen van de Amerikaanse groep Time Warner. Dat heeft Endemol bevestigd. Time Warner zou bereid zijn om het bod van 1 miljard euro vrijwel volledig in cash te betalen. Het bod is doorgegeven aan de crediteuren van het Nederlandse bedrijf. Endemol, producent van onder meer het format Big Brother, werkt aan de herstructurering van een schuld van 2,8 miljard euro. Endemol is op dit ogenblik eigendom van Goldman Sachs Capital Partners, Mediaset en de Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte. De crediteuren zouden zelf plannen hebben om hun schuld om te ruilen in aandelen van het concern. Time Warner wil al enige tijd zijn belang in Europa uitbreiden.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's bevestigt dat de ratings van de eurozonelanden en de Europese Unie in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen worden herzien. Tijdens de voorbije Europese top zijn er volgens Moody's immers geen beslissende maatregelen genomen. Het gebrek aan maatregelen om de markten op korte termijn te stabiliseren, heeft volgens het ratingbureau als gevolg dat de eurozone en bij uitbreiding de Europese Unie onderhevig blijven aan schokken en dat de samenhang van de eurozone bedreigd blijft. Het ratingbureau geeft wel toe dat de eurozone wellicht zal behouden blijven zonder verdere verspreiding van de schuldencrisis.

In Portugal plannen de vakbonden opnieuw een week van protest tegen de aangekondigde besparingen. Om het hoofd te bieden aan de crisis, wordt de arbeidstijd in Portugal opgevoerd tot 42,5 uur per week. Dat is volgens de vakbonden een oorlogsverklaring. De eerste protestweek in Portugal vond plaats in oktober. Sinds kort breken zowel in de private als in de publieke sector opnieuw spontane stakingen uit. Ook werd gemanifesteerd aan het parlement, waarbij een protestbrief werd afgegeven aan de parlementariërs. De Portugese overheid moet sterk besparen en dat vertaalt zich onder meer in een langere arbeidstijd en een reducering van de gezondheidsuitgaven met 10 procent. Ambtenaren krijgen de volgende twee jaar geen dertiende of veertiende maand.

De Britse premier David Cameron heeft met het afwijzen van een nieuwe Europees gedrag de Schotse belangen geschaad. Dat heeft de Schotse premier Alex Salmond gezegd. In een brief wees Salmond erop dat Cameron eerst de eigen autoriteiten had moeten raadplegen. Salmond stelde dat Cameron de relatie met de Europese Unie heeft verknoeid zonder te overleggen met zijn vice-premier en de regionale regeringen. De Schotse premier stelt dat Cameron zich heeft laten leiden door hardliners binnen zijn eigen partij en zo voor tweedracht heeft gezorgd binnen de regering. Schotland moet volgens Salmond als onafhankelijke natie inspraak krijgen als het over Schotse belangen gaat en niet buitengesloten worden.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home