Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 12, 2011

Katholieke Kerk riskeert belasting op Italiaanse eigendommen

De Italiaanse regering moet overwegen om de Katholieke Kerk te verplichten een belasting op haar eigendommen te verplichten. Vooral de linkse Italiaanse partijen eisen dat de nieuwe regering dat de eigendomsbelasting zou worden uitgebreid tot commercieel vastgoed dat door de Katholieke Kerk wordt uitgebaat. Historisch is de Katholieke Kerk in Italië vrijgesteld van het betalen van eigendomsbelasting op vastgoed dat niet exclusief voor commerciële doelen wordt geëxploiteerd.

Door die regeling zijn ongeveer 50.000 kathedralen, kerken en kapellen, ongeveer 11.000 scholen, universiteiten en bibliotheken en bijna 5.000 hospitalen en ziekenhuizen vrijgesteld van belastingen. De Katholieke Kerk stelt dat ook andere entiteiten, zoals culturele organisaties, buitenlandse ambassades, Luterse kerken en Joodse synagogen van eigendomsbelasting zijn vrijgesteld. Bovendien zegt de kerk waardevolle maatschappelijke diensten te leveren en de armste groepen van de bevolking te beschermen.

Critici merken echter op dat de kerk gebruik heeft gemaakt van een lacune in het belastingsysteem, waardoor commerciële activiteiten konden worden ontwikkeld zonder daarvoor belastingen te moeten betalen. Mario Staderini, secretaris van de partij Radicali Italiani, merkt tegenover de Britse krant Daily Mail op dat een aantal van die panden in werkelijkheid worden geleid als winstgevende hotels en hostels. Daarbij worden volgens Staderini tarieven gehanteerd die vergelijkbaar zijn met viersterrenhotels.

Radicali Italiani heeft ook een klacht neergelegd bij de Europese Unie. Indien de Europese Commissie de radicale partij in het gelijk stelt, zou Italië kunnen verplicht worden om aan de kerk de onbetaalde belastingen terug te betalen. Het zou kunnen gaan om ongeveer 700 miljoen euro per jaar.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home