Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 12, 2011

Nieuwsoverzicht

De Britse vicepremier Nick Clegg heeft ontgoocheld gereageerd op de negatieve beslissing van zijn regeringsleider David Cameron om zich te verzetten tegen een grotere beslissingsmacht voor de Europese Unie. Clegg zou gewag gemaakt hebben van een spectaculaire mislukking om op Europees vlak een betere onderhandelingspositie te verwerven. Volgens Clegg is de uitkomst van de top zeker niet in het belang van Groot-Brittannië. Hij voegt er aan toe dat Cameron Groot-Brittannië in een isolement heeft geplaatst. Europa vormt al langer een splijtzwam in de Britse coalitie. De conservatieven stellen zich bijzonder sceptisch op tegenover de Europese Unie, maar de Liberal Democrats vrezen voor de nationale economie wanneer Groot-Brittannië Europa de rug zou toekeren.

Op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Durban is een akkoord gesloten over de verlenging van het Kyoto Protocol, dat volgend jaar zou aflopen. Daarnaast raakten de deelnemende landen het ook eens dat tegen het midden van het decennium voor alle naties een bindend akkoord zal worden uitgewerkt over een verlaging van de emissies van broeikasgassen. Dat akkoord zou tegen het einde van het decennium in werking moeten treden. Er zou ook overeenstemming zijn over het beheer van een fonds om armere landen te helpen met klimaatinspanningen. Het is echter nog niet duidelijk hoe de financiering van dat fonds zal worden geregeld.

Vanop de basis Bajkonoer in Kazachstan is een Russische Proton-draagraket met twee satellieten gelanceerd. Dat heeft een woordvoerder van de Russische raketbouwer Kroenitsjev bekend gemaakt. De satelliet Luch-5A van het Russische bedrijf Resjetnev moet worden ingeschakeld voor live telemetrie en datatransmissie tussen de grond en het International Space Station (ISS). Daarnaast zou het bedrijf ook een aantal onbemande missies uitvoeren, waaronder ook wellicht een aantal opdrachten van militaire aard. Daarnaast werd met de Proton ook de Israëlische satelliet Amos-5 gelanceerd. Die moeten satellietdiensten voor minstens vijftien jaar leveren aan klanten in het Midden-Oosten, Oost-Europa, Centraal-Azië en Afrika.

De Russische regering heeft van president Dmitri Medvedev opdracht gekregen om een onderzoek in te stellen naar mogelijke fraude rond de recente parlementsverkiezingen. Dat heeft Medvedev gemeld in een bericht op zijn Facebook-pagina. De president stelde niet akkoord te kunnen gaan met de slogans en toespraken tijdens de diverse protestacties tegen de verkiezingen, maar hij gaf ook aan een onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude te hebben bevolen. Een groot gedeelte van de reacties op het bericht gaf vooral ongeloof aan in de belofte om de fraude daadwerkelijk te laten onderzoeken. Na de verkiezingen hebben duizenden Russen deelgenomen aan protestacties. Onder meer wordt het afgetreden geëist van de Russische premier Vladimir Poetin.

Zoekmachine Google wordt ervan beschuldigd de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar te brengen. Op Google Maps zijn immers beelden ontdekt van een geheime militaire basis met een landingsbaan voor onbemande spionagevliegen. De landingsbaan bevindt zich in de Nevada-woestijn en zou gebruikt worden om R-170 drones te testen. Cedric Leighton, gepensioneerd kolonel van de Amerikaanse luchtmacht, wees er wel op dat Google het recht heeft de beelden openbaar te maken, maar zou men ervoor moeten waken geen militaire operaties in gevaar te brengen. Veiligheidsexpert John Michener wijst erop dat de nationale wetgeving niet boven de atmosfeer geldt en dus geen problemen kunnen worden gemaakt rond de satellietbeelden.

Een ruime meerderheid van de Britten meent dat hun premier David Cameron gelijk had om dwars te liggen tijdens de voorbije eurotop. Dat is gebleken uit een peiling van de krant Mail on Sunday. Daarbij gaf 62 procent aan van mening te zijn dat Cameron de juiste beslissing heeft genomen, terwijl slechts 19 procent vindt dat de Britse premier een verkeerde beslissing heeft genomen. Bovendien blijkt 66 procent van de Britten een referendum te willen over de banden tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Eenzelfde aantal vindt dat de Britse regering zijn relaties met Europa moet heronderhandelen. Bijna de helft van de ondervraagden wil dat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat. Eén op drie Britten wil bij Europa blijven.

Volgens de European Banking Authority (EBA) kunnen banken door een overdreven risicomijdend gedrag een nieuwe kredietcrisis veroorzaken. Banken kiezen er al maanden voor om hun geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. De instellingen zijn bang dat ze het moeilijk of niet terugkrijgen bij uitlening aan branchegenoten. Andrea Enrio, topman van de Europese bankenautoriteit, zegt dat de financiële instellingen zich daarbij heel anders opstellen dan het grote publiek denkt. Het probleem is volgens Enrio dat banken geen geld meer durven uitlenen, wat volgens de topman uiteindelijk kan leiden tot een kapitaalschaarste. Het stopzetten van de uitleningen is volgens Enrio schadelijk voor de economie.

De politie heeft in Marseille een kamp ontmanteld dat enkele uren voordien in het centrum van de stad door Indignados was opgetrokken. Na een manifestatie voor het stadhuis van de Zuid-Franse stad hadden een honderdtal Indignados beslist om een kamp op te trekken. Er was echter enkel een toelating gegeven voor de manifestatie. Bij de ontmanteling van het kamp werden acht personen opgepakt, waaronder een militant van de Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA). De arrestaties zijn volgens de Franse prefectuur zonder geweld verlopen. Dat wordt echter door verscheidene manifestanten tegengesproken. Er zou volgens de manifestanten alvast één gewonde zijn gevallen.

New Gringich, republikeins kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft nogmaals gezegd dat de Palestijnen een volk zijn van terroristen. Gringich deed de uitspraak tijdens een debat in de stad Des Moines in de Amerikaanse staat Iowa. Eerder had Gringich tijdens de interview met de Amerikaanse zender Jewish Channel al aangegeven dat de Palestijnen een verzonnen volk zijn omdat ze historisch deel uitmaken van het Arabische bevolking. De uitspraken van Gringich hadden zwaar protest uitgelokt, maar tijdens het debat in Des Moines benadrukte hij bij zijn uitspraken te blijven. Volgens hem moet iemand de waarheid durven zeggen. Volgens hem onderwijzen de Palestijnen het terrorisme ook in hun scholen.

De Franse gewezen premier Dominique de Villepin zal zich kandidaat stellen bij de komende Franse presidentsverkiezingen. Dat heeft hij tegenover de Franse televisiezender TF1 bevestigd. De Villepin, die zichzelf een onafhankelijke gaullist noemt, vervulde nog nooit een gekozen ambt. Hij stelde op te willen komen voor een andere manier van politiek bedrijven. De Villepin voerde daarbij aan geen voorstander te zijn van een republiek van partijen. Hij zei niet geloven dat de waarheid rechts of links of in het midden ligt. Volgens hem is er behoefte aan een republiek van burgers. De Villepin was in de tweede helft van het voorbije decennium gedurende twee jaar premier onder president Jacques Chirac.

De Taliban ontkennen dat er vredesgesprekken hebben plaatsgevonden met de Pakistaanse regering. Dat hebben twee woordvoerders van de beweging, gezegd. Eerder had Maulvi Faqir Mohammed, een hoge commandant van de Taliban, gewag gemaakt van onderhandelingen met de regering. De woordvoerders gaven echter aan dat er pas gesprekken zullen plaatsvinden als de Pakistaanse regering instemt met invoering van islamitische wetgeving. Mullah Dadullah, Taliban-commandant in de stammenregio Bajur, ontkende eveneens dat er vredesgesprekken worden gevoerd. Mohammed werd lang beschouwd als de hoogste Taliban-baas in Bajur, maar hij zou enkele jaren geleden naar Afghanistan zijn gevlucht om te ontkomen aan de operaties van het Pakistaanse leger.

De Amerikaanse bevolking zal dit jaar 3,4 miljard dollar spenderen aan kerstbomen. Dat betekent een stijging met 3,1 procent tegenover vorig jaar. Daarmee wordt opnieuw een niveau bereikt dat kan vergeleken worden met de periode voor de uitbraak van de financiële crisis drie jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IBIS World. De voorkeur gaat volgens de onderzoekers duidelijk uit naar kunstbomen, die ongeveer een omzet van 2,6 miljard dollar zouden opleveren. Daardoor zouden er dit jaar op de Amerikaanse markt 10 miljoen kunstbomen worden verkocht. Daarnaast zouden er ook 25 miljoen sparren worden verkocht. Vele producenten vrezen dit jaar echter verliezen te zullen lijden omdat de prijzen onvoldoende werden verhoogd.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft twee van leden bestraft. Aan Issa Hayatou, voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, werd een berisping uitgedeeld. Lamine Diack, voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie, kreeg een waarschuwing. Een waarschuwing vormt geen sanctie, maar een berisping is daarentegen wel een officiële terechtwijzing. Hayatou en Diack zouden van het marketingbedrijf ISL, dat inmiddels failliet is gegaan, steekpenningen hebben aangenomen. ISL zou ruim 100 miljoen dollar uitgedeeld hebben aan sportieve leiders. Het onderzoek naar de praktijken zorgde er eerder al voor dat Joao Havelange, gewezen voetbal-topman, ontslag nam bij het Internationaal Olympisch Comité. Door het ontslag werd het onderzoek naar zijn persoon stopgezet.

De Griekse lerarenbonden stellen vast dat steeds meer kinderen met honger op school zitten door het schrappen van steun en de fel toegenomen werkloosheid in het land. Dat heeft Nikos Papaspyrou, voorzitter van de Griekse federatie van onderwijzers uit het lager onderwijs, bevestigd. Volgens hem worden steeds meer gevallen van ondervoeding vastgesteld. Dat is volgens hem te wijten aan het groeiend aantal Grieken dat werkloos is geworden. Hij voegde er aan toe dat sommige scholen hun leerlingen toestaan vroeger te vertrekken opdat ze bij liefdadigheidsinstellingen zouden kunnen gaan eten. Papaspyrou merkte op dat er ook kinderen zijn die die inhoud van hun brooddoos met elkaar delen.

Duitsland heeft onlangs met succes obligaties met een looptijd van vijf jaar uitgegeven. Dat blijkt uit de resultaten die de Duitse Bundesbank bekend heeft gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat de vraag ruimschoots het aanbod heeft overschreden. Bij de lening werden obligaties voor een totaalbedrag van 5 miljard euro uitgegeven. De vraag steeg echter tot 8,76 miljard euro. Er werd bijzonder uitgekeken naar de uitgifte van de Duitse obligaties. Twee weken voordien had Duitsland bij de uitgave van obligaties met een looptijd van tien jaar nog problemen ondervonden om het hele pakket geplaatst te krijgen, hoewel Duitsland één van de meest solvabele economieën van Europa blijft.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home