Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 13, 2011

Binnenlands terrorisme in Verenigde Staten gevoelig gestegen

Het voorbije decennium is het aantal aanslagen en samenzweringen van terroristen in de Verenigde Staten gevoelig gestegen. Dat is de conclusie van een analyse van het National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (START) aan de University of Maryland. Er wordt opgemerkt dat de daders afkomstig zijn uit alle geledingen van het politieke sector. In ongeveer 40 procent ging het om daden van eenlingen met extreme visies op het gebied van onder meer abortus, milieu, racisme en religie.

Uit het onderzoek blijkt dat sinds het begin van de eeuw in de Verenigde Staten 213 terroristische aanslagen zijn gepleegd. Daarvan kenden zeventien feiten, met inbegrip van de vier aanslagen van nine-eleven, een dodelijke afloop. Na de aanslagen van nine-eleven hebben 32 mensen het leven verloren bij terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De zwaarste aanslag werd twee jaar geleden opgetekend in Fort Hood in Texas, waar dertien slachtoffers vielen.

"In 73 procent van de aanslagen heeft de Amerikaanse overheid informatie over de daders kunnen verzamelen," aldus het rapport. "Het meest actief waren het Earth Liberation Front (ELF) en het Animal Liberation. Aanvallen door individuen die banden hadden met de Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) en al-Qaida op het Arabische schiereiland konden met succes worden afgeweerd." Er wordt nog opgemerkt dat de grote meerderheid van de islamitische extremisten hun radicalisatie begonnen na de aanslagen van nine-eleven en de daaropvolgende oorlog tegen het terrorisme.

De onderzoekers stellen dat 45 procent van de islamitische extremisten een middenklasse-achtergrond hebben en 59 procent genoten een groot aanzien in hun omgeving.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home