Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 17, 2011

Afwezigheid vader heeft impact op delinquent gedrag tienerjongens

Mannelijke adolescenten lopen een groter risico om in de delinquentie terecht te komen wanneer ze geen vaderfiguur hebben in hun leven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Melbourne. De Australische onderzoekers stellen dat de aanwezigheid van een vaderfiguur jongeren er wellicht van weerhoudt om risicovol en deviant gedrag te vertonen. Daarentegen heeft de afwezigheid van een vaderfiguur geen enkele impact te hebben op de kans van vrouwelijke adolescenten om in de delinquentie terecht te komen.

"Het gevoel van veiligheid dat gecreƫerd wordt door de aanwezigheid van een mannelijk rolmodel in het leven van jongeren, heeft een beschermend effect, ongeacht het niveau van interactie tussen vader en kind," merkt onderzoeksleider Deborah Cobb-Clark, directeur van het Institute of Applied Economic and Social Research aan de Australische universiteit, op. "Vaders vertegenwoordigen een mannelijk rolmodel en kan de voorkeuren, waarden en houding van de kinderen bezorgen, terwijl ook een gevoel van veiligheid wordt gecreƫerd en het zelfbeeld wordt opgedreven."

"Bovendien zorgt de vaderfiguur voor een ouderlijke supervisie, wat kan leiden tot een onmiddellijke daling van het delinquent gedrag," voert Cobb-Clark nog aan. De onderzoekers merken op dat het inkomensniveau van het gezin weinig impact heeft op de delinquentie-niveaus. Het feit dat de afwezigheid van de vaderfiguur geen impact heeft op vrouwelijke adolescenten, heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat vrouwen in het algemeen minder snel risico's nemen dan mannen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home