Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 17, 2011

Global Fund moet nieuwe projecten twee jaar opschorten

Het Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria moet de toewijzing van nieuwe budgetten voor projecten gedurende een periode van minstens twee jaar opschorten. Oorzaak daarvan zijn de wereldwijde economische moeilijkheden door de financiële crisissen in de Verenigde Staten en Europa. Een aantal grote donoren heeft zijn steun aan het Global Fund voorlopig opgeschort. Die beslissing zal volgens de organisatie wellicht wereldwijd de grootste impact hebben op de arme aids-patiënten. Het Global Fund wordt onder meer gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation.


In september stelde een onafhankelijk panel dat het Global Fund een striktere financiële opstelling diende te hanteren, nadat in januari in de media berichten waren verschenen over het verlies van tientallen miljoenen donorgelden door mismanagement en fraude. Die berichten leidden ertoe dat grote donoren zoals Duitsland, de Europese Commissie en Denemarken hun financiële steun opschorten, tot de interne controle van het Gobal Fund zou worden doorgelicht. Duitsland heeft zijn financiering ondertussen wel hernomen.

Door die budgetbekommernissen zegt het Global Fund voorlopig alleen in staat te zijn om de bestaande Aids-programma's operationeel te houden, maar het toevoegen van nieuwe diensten of bijkomende patiënten is naar eigen zeggen op dit ogenblik onmogelijk. Er werd ook beslist om budgetten van 800 miljoen euro tot 900 miljoen euro voor projecten in China, Brazilië, Mexico en Rusland een andere bestemming te geven, omdat in die landen de overheid de mogelijkheid heeft om voor financiële ondersteuning te zorgen.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home