Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 16, 2011

Nieuwsoverzicht

De vroegere Franse president Jacques Chirac is schuldig bevonden aan misbruik van vertrouwen, verduisteren van overheidsgeld en belangenvermenging. Het vroegere staatshoofd is veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. De zaak tegen Chirac spitste zich toe op de illegale financiering van de conservatieve partij van Chirac in de jaren dat hij burgemeester van Parijs was. Op het stadhuis zouden van de tweede helft van de jaren zeventig tot midden de jaren negentig meer dan twee dozijn nepbanen zijn geschapen om geld naar de partij te sluizen. De veroordeling van van het voormalige staatshoofd is erg opmerkelijk, omdat naast de verdediging ook de aanklagers, die aanvoerden onvoldoende bewijzen te hebben, om de vrijspraak hadden gevraagd.

De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley gaat begin volgend jaar wereldwijd 1.600 banen schrappen. Dat heeft de directie van de Amerikaanse financiële groep bevestigd. Door de ontslagronde zal het personeelsbestand van de investeringsbank met ongeveer 2,5 procent worden afgebouwd. Er wordt opgemerkt dat er binnen alle geledingen van het bedrijf banen zullen worden geschrapt. Morgan Stanley had op het einde van het derde kwartaal wereldwijd 62.548 werknemers in dienst. Het aandeel van de Amerikaanse investeringsbank verloor dit jaar al 45 procent van zijn waarde. Financiële bedrijven lijden onder de turbulente financiële markten en de Europese schuldencrisis.

Rusland is bereid mee te werken aan de stabilisering van de eurozone. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev gezegd na afloop van een Europees-Russische top in Brussel. Medvedev benadrukte dat Rusland al zijn verplichtingen bij het Internationaal Monetair Fonds zou nakomen en bereid zou zijn om de nodige financiële middelen te investeren om de Europese economie en de eurozone te ondersteunen. Medvedev liet verstaan dat Rusland naast zijn bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds nog andere steunmaatregelen wil bestuderen. Medvedev wees erop dat Rusland 41 procent van zijn reserves aanhoudt in euro. Zijn land heeft dus alle belang bij een stabiele eurozone. Hij stelde wel dat Europa uiteindelijk door de Europeanen gered zal moeten worden.

De Britse reisgroep Thomas Cook heeft het voorbije jaar een recordverlies geboek van 521 miljoen pond. Het jaar voordien werd een verlies geleden van 2,6 miljoen pond. De verdere verslechtering van de prestaties is het gevolg van de onrust in de Arabische landen en de malaise in de Britse reissector. Thomas Cook, de tweede grootste reisgroep van Europa, maakte bekend in Groot-Brittannië tweehonderd kantoren te zullen sluiten. Daarbij wordt opgemerkt dat steeds meer reizigers hun verplaatsingen op het internet boeken. Ook werd beslist om ook 500 hotels af te stoten. Ook zal de vliegtuigvloot met zes exemplaren worden afgebouwd. De groep zou nog vijfendertig toestellen overhouden.

China gaat heffingen van 2 procent tot 21,5 procent opleggen voor bepaalde automodellen die vanuit de Verenigde Staten worden geïmporteerd. Dat zal onder meer de Amerikaanse autobouwers General Motors, Ford en Chrysler treffen, maar de maatregel geldt ook voor Europese constructeurs die fabrieken hebben in de Verenigde Staten. De nieuwe maatregelen gaan onmiddellijk in en zullen twee jaar in voege blijven. Het Chinese ministerie van handel wil met de maatregel naar eigen zeggen maatregelen nemen tegen ongeoorloofde dumping en subsidies. Chinese producenten van sportwagens en sedans met een motorinhoud van meer dan 2,5 liter worden volgens het ministerie aanzienlijk bedreigd door import uit de Verenigde Staten.

De Europese chemiesector zal dit jaar minder omzet realiseren dan oorspronkelijk was gehoopt en zal ook volgend jaar een moeilijke periode doormaken. Dat heeft Cefic, de Europese federatie van de chemiesector, bekend gemaakt. In mei was nog gesteld dat de productie dit jaar een groei met 4,5 procent zou kennen, maar dat cijfer is nu herzien tot 2 procent. Die herziening is volgens Moncef Hadhri, hoofdeconoom van Cefic, te wijten aan de tegenvallende tweede jaarhelft, die veel minder goed was dan de eerste zes maanden. Met 2 procent wordt de gemiddelde groei van de jongste jaren verder gezet, maar de cijfers tonen volgens de econoom wel aan dat er geen sprake is van een definitief herstel na de economische crisis van drie jaar geleden.

Maxim Kovalsky, de hoofdredacteur van het belangrijke Russische tijdschrift Kommersant-Vlast, zegt dat hij is ontslagen nadat in enkele artikelen van het magazine was onderzocht of er bij de recente parlementsverkiezingen in Rusland fraude was gepleegd. Ook was in het magazine een portret van de Russische eerste minister Vladimir Poetin werd bestempeld als volksvijand nummer één. Kovalsky is van mening dat de Russische regering druk heeft uitgeoefend op de eigenaar van het tijdschrift. De directie van Kommersant-Vlast merkt echter op dat tot het ontslag van Kovalsky werd beslist omdat in een aantal artikelen de journalistieke code niet werd gerespecteerd.

Europa gaat de lidstaten de mogelijkheid geven om ondernemingen met minder dan tien werknemers vrij te stellen van de verplichting om de klassieke jaarrekening in te dienen. De afschaffing van de klassieke jaarrekening werd goedgekeurd in het Europees Parlement. De maatregel ontslaat de ondernemingen echter niet van de plicht om een vereenvoudigde jaarrekening op te maken en neer te leggen. De Europese Commissie ijverde aanvankelijk voor een totale afschaffing van de jaarrekening, maar stuitte daarbij op groot verzet. Door een complete afschaffing zou er immers geen publieke informatie meer beschikbaar zijn over de financiële situatie van bedrijven, wat hun relatie met leveranciers, klanten en kredietverleners zou kunnen bemoeilijken.

In de Verenigde Staten worden acht voormalige bestuurders van de Duitse groep Siemens vervolgd in een corruptiezaak. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt. In hetzelfde dossier betaalde de groep drie jaar geleden al eens bijna 450 miljoen dollar aan boetes. De toplui zouden volgens de Amerikaanse justitie Argentijnse topambtenaren hebben omgekocht. De corruptie zou teruggaan tot het midden van de jaren negentig en ongeveer tien jaar hebben geduurd. Doel was het binnenhalen van een contract om de identiteitskaarten voor Argentijnse burgers te kunnen leveren. Dat order zou een waarde hebben gehad van 1 miljard dollar. Uiteindelijk werd 60 miljoen dollar smeergeld betaald, waarbij ruim 25 miljoen dollar werd witgewassen via Amerikaanse banken.

De belastingen in Griekenland kunnen niet verder verhoogd. Dat heeft Poul Thomsen, verantwoordelijke van de Griekse missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. Griekenland moet zijn versoberingsprogramma volgens Thomsen daarom richten op langdurige verlagingen van de uitgaven. Griekenland stevent af op een vierde jaar van economische achteruitgang, waarbij de inkomsten van de staat ondanks draconische nieuwe belastingen teruglopen. Het Griekse bezuinigingsprogramma was volgens Thomsen in de ogen van het Internationaal Monetair Fonds te veel gericht op belastingen. Eventuele verdere maatregelen zullen volgens hem dan ook moeten worden getroffen aan de uitgavenkant.

Het Franse nucleair staatsbedrijf Areva heeft onverwacht bekend gemaakt dat dit jaar een verlies van 1,6 miljard euro zal worden geleden. De belangrijkste oorzaak van het verlies is de mislukte aankoop van het Canadese uraniumbedrijf UraMin vier jaar geleden. De wereldwijde uraniumvoorraden van het Canadese bedrijf bleken immers veel kleiner te zijn dan oorspronkelijk werd ingeschat. Vorig jaar moest Areva daarom al 426 miljoen euro afwaarderen op de activiteiten van UraMin. Daarop volgt nu een nieuwe afwaardering van nog eens bijna 1,5 miljard euro. Luc Oursel, topman van Areva, maakte bekend een belangrijke sanering te zullen doorvoeren. De raad van bestuur van Areva heeft een onderzoek aangekondigd naar de aankoop van het Canadese mijnbedrijf.

De beursexploitanten NYSE Euronext en Deutsche Börse hebben nieuwe voorstellen overgemaakt aan de Europese Commissie om tegen begin volgend jaar te kunnen fuseren. Dat hebben beide bedrijven bekend gemaakt. De twee beurzen kwamen onder meer overeen om meer activiteiten in de derivatenhandel af te stoten of open te stellen voor de concurrentie. De nieuwe voorstellen hebben de bedoeling om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Europese Commissie op de oorspronkelijke fusieplannen. De Europese Commissie had daarbij gewezen op het gevaar voor monopolievorming op het gebied van derivatenhandel. De Europese Commissie zou tijdens de eerste helft van februari volgend jaar zijn visie over het nieuwe voorstel bekend maken.

Guy Lofalk, de curator van de Zweedse autobouwer Saab, heeft zijn functie neergelegd. Dat heeft hij gemeld in een brief aan de rechtbank in het Zweedse Vänersborg. In de brief schrijft Lofalk dat hij niet de mogelijkheid heeft gehad om het nieuwe financiële plan te beoordelen dat het noodlijdende Zweedse automerk bij de rechter wil verdedigen. Met het plan wil Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, de voortgang van de huidige reorganisatie en daarmee het voortbestaan van het bedrijf waarborgen. Lofalk had eerder ook al gevraagd de reorganisatie bij Saab stop te zetten, wat het failliet van de autobouwer zou hebben betekend. Lofalk zegt dat er een nieuwe curator moet komen, zodat de reorganisatie zo vloeiend mogelijk kan doorgaan.

Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo heeft de prognose voor de groei van de Duitse economie gevoelig naar beneden bijgesteld. Daarbij wordt vooropgesteld dat de Duitse economie volgend jaar slechts een groei van 0,4 procent zal kennen, terwijl in oktober nog werd gerekend op een stijging met 0,8 procent. De economische groei in Duitsland staat volgens het instituut zwaar onder druk door de bezuinigingen die de eurolanden doorvoeren. Die maatregelen hebben een negatieve impact op de Duitse export. Volgens de onderzoekers kan de Duitse economie volgend jaar zelfs in een recessie belanden als de Europese schuldencrisis zich verder zou verdiepen

Het Griekse privatiseringsprogramma lijkt een eerste succes te boeken nu een aantal grote gokbedrijven interesse heeft getoond in een overname van de Griekse staatsloterij. Dat heeft het Griekse privatiseringsagentschap gemeld. Eén van de bieders is een consortium van vier bedrijven onder leiding van het Griekse Opap, het grootste beursgenoteerde gokbedrijf van Europa dat voor 34 procent eigendom is van de Griekse staat. De andere bieders zijn de Oostenrijkse staatsloterij en een Grieks-Italiaans consortium. Kostas Mitropoulos, het hoofd van het privatiseringsagentschap, noemde de resultaten van de eerste fase van de aanbesteding zeer bemoedigend. Griekenland zou hopen dat met de privatisering een bedrag tussen 400 miljoen euro en 600 miljoen euro kan worden opgehaald.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home