Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 15, 2011

Rusland denkt aan internet-controle naar Russisch model

Rusland heeft een internet-controle die gebaseerd is op het Chinese model. Dat heeft Nikolai Patrushev, hoofd van de Russische veiligheidsraad, in een interview met de Russische krant Argumenty i Fakty gezegd naar aanleiding van de protestacties tegen de uitslag van de Russische parlementsverkiezingen op sociale netwerken. Patrushev gaf daarbij wel toe dat onderdrukking van communicatie in principe contraproductief en zelfs immoreel, maar het gebruik van het internet door criminelen en terroristen kan volgens hem niet worden getolereerd.

"De regulatie van het internet moet wel op een aanvaardbare manier gebeuren, zoals dat ook het geval is in de Verenigde Staten, China en tal van andere landen," merkte Patrushev nog op. De Russische krant The Moscow Times merkt op dat het internet in Rusland een cruciale rol heeft verworven in het organiseren van protesten. Rechtenactivist Lev Ponomaryov waarschuwde in een reactie op de woorden van Patrushev dat een onderdrukking van het internet nog tot meer protesten en onrust zou leiden.

De actiegroep Safe Internet League heeft zopas een voorstel ingediend om websites met kinderpornografie, het promoten van drugs en extremisme te verbieden. De actiegroep wordt gesteund door de Federalnaja Sloezjba Bezopasnosti (FSB), de Russische veiligheidsdienst. Volgens experts zit het gevaar van het voorstel vooral in de omschrijving van de term extremisme. "Dit betekent een bedreiging van de individuele vrijheden en een terugkeer naar de Sovjet-Unie," merkt blogger Alexander Plyushev op.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home