Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 15, 2011

Ontwerper Russische Spoetnik overleden

In Rusland is de beroemde raketontwerper Boris Chertok, die bijzonder belangrijk was voor het ruimtevaartprogramma van de Sovjet-Unie, overleden. Chertok was verantwoordelijk voor het ontwerp van de Spoetnik-raket. De Russische wetenschapper overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Over drie maand zou hij honderd jaar oud zijn geworden. Boris Chertok behoorde tot een groep ingenieurs onder leiding van Sergei Korolyov, een gewezen goelag-gevangene die uiteindelijk de vader van de Sovjet-ruimtevaart zou worden.

Chertok ontwierp samen met Korolyov de Spoetnik, die de eerste satelliet uit de ruimtevaartgeschiedenis zou worden. "Op dat ogenblik werd de lancering van die satelliet dor de Sovjet-Unie zwaar onderschat," voerde Chertok enkele jaren geleden aan tegenover de Russische krant The Moscow Times. "In begin besefte niemand het historisch belang van de satelliet. Ook voor de media was het oorspronkelijk geen groot nieuws." De identiteit van Chertok en zijn betrokkenheid van bij het ruimtevaartproject was in de Sovjet-Unie decennia lang een staatsgeheim.

Het team van Sergei Korolyov bouwde ook de raket die van Yury Gagarin de eerste astronaut uit de geschiedenis maakte. Ook was het team verantwoordelijk voor de eerste onbemande ruimtevlucht naar de maan. Ook de eerste foto's van de achterzijde van de maan werden genomen door een satelliet die door de groep van Korolyov was gebouwd. Chertok bleef tot aan zijn dood in de ruimtevaart actief. De jongste jaren was hij consulent bij de Russische raketbouwer RKK Energia.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home