Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 14, 2011

Wereldbevolking meest bezorgd over corruptie en armoede

Corruptie en armoede vormen bij de gewone bevolking wereldwijd de belangrijkste gespreksonderwerpen. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van de BBC World Service. Ook bij de twee vorige edities van het onderzoek bleken deze onderwerpen helemaal bovenaan de lijst van gespreksonderwerpen te staan. In het nieuwe onderzoek is echter ook werkloosheid als belangrijk item naar voor gekomen. Werkloosheid staat samen met de inflatie op de derde plaats van de gespreksonderwerpen.

Er wordt wel opgemerkt dat de resultaten tussen de verschillende landen belangrijke variaties kunnen vertonen. In de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan - stuk voor stuk rijke en ontwikkelde landen - is de staat van de wereldeconomie het belangrijkste gespreksonderwerp. Daarentegen wordt er in landen zoals Nigeria, India, Turkije, Indonesiƫ, Nigeria en Peru vooral gesproken over corruptie. "Stuk voor stuk gaat het om ontwikkelingslanden met een slechte reputatie op het gebied van transparantie bij de overheid en het bedrijfsleven," aldus BBC World Service.

In een andere groep groeimarkten - zoals China, Rusland, Kenia en de Filipijnen - wordt vooral aandacht besteed aan de stijgende prijzen voor energie en voeding. In Latijns-Amerika daarentegen overheersen misdaad en geweld de gesprekken. De onderzoekers merken verder op dat de bevolking van ontwikkelde landen in het algemeen meer bezorgd is over problemen op langere termijn, zoals de klimaatverandering. Er wordt echter aan toegevoegd dat de klimaatverandering minder aandacht krijgt dan in het verleden.

Vorig jaar was de klimaatverandering het belangrijkste onderwerp in tien landen, maar dat geldt dit jaar alleen voor Duitsland en Groot-Brittanniƫ.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home