Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 15, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Griekse reddingspakket waarover momenteel wordt onderhandeld, kan niet later door een nieuwe regering worden gewijzigd. Dat is een voorwaarde van de afspraken om de financiering van Griekenland te verdubbelen en om in de euro te blijven. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos bekend gemaakt. Venizelos zit in de nieuwe Griekse regering die met de eurozonepartners en private investeerders onderhandelt over het reddingspakket van honderddertig miljard euro. De overeenkomst moet klaar zijn voordat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Daarbij wordt gedacht aan de lente van volgend jaar. De minister verwacht dat de onderhandelingen zonder al te veel moeite kunnen worden afgerond.

De Zwitserse ingenieur Friedricht Tinner en zijn twee zoons zijn aangeklaagd wegens wapensmokkel. Dat heeft het Zwitsers openbaar ministerie bekend gemaakt. Het drietal zou technologie voor de vervaardiging van kernwapens hebben doorgespeeld aan een crimineel netwerk in Pakistan. De Zwitsers zouden de technologie hebben geleverd aan het netwerk van Abdul Qadeer Khan, de architect van het Pakistaanse atoomprogramma. Het netwerk van Khan leverde elementen zoals gascentrifuges voor de verrijking van uranium aan verschillende landen, tot het acht jaar geleden werd ontmaskerd. Volgens de aanklagers hebben de verdachten ingestemd met een verkorte rechtsprocedure, waarin zij schuld op bepaalde aanklachten bekennen, maar hooguit vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de demonstrant uitgeroepen tot persoon van het jaar. Time refereerde aan de onrust in het Midden-Oosten die zich heeft uitgebreid naar Europa en de Verenigde Staten. Volgens het tijdschrift geven betogers de wereldwijde politiek opnieuw vorm. De jaarlijkse onderscheiding gaat naar een persoon die volgens het tijdschrift de cultuur en het nieuws in het voorbije jaar het meest heeft beïnvloed. Time besloot naar eigen zeggen de demonstranten te onderscheiden, omdat zij wereldwijd de macht van het volk opnieuw zouden definiëren. Vorig jaar ging de bekroning naar Mark Zuckerberg, oprichter van het sociale netwerk Facebook.

Migranten moeten via één enkele procedure een verblijfstoelating en werkvergunning kunnen aanvragen. Een goedkeuring van die aanvraag levert hen vergelijkbare rechten op domeinen zoals sociale zekerheid en pensioen op. Dat staat in een nieuwe Europese richtlijn die het Europees Parlement heeft goedgekeurd en binnen een tweetal jaar in werking treedt. De richtlijn respecteert de bevoegdheid van de nationale overheden om te beslissen of buitenlandse werknemers al dan niet worden toegelaten. Wel stelt de tekst dat de verschillende vergunningen via één enkele procedure geregeld moet kunnen worden. Dat moet de administratieve lasten verminderen en legale migratie naar Europa versoepelen. De lidstaten hadden eerder al ingestemd met de richtlijn.

Een rechtbank in de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft de vervolging van de voormalige president Leonid Koetsjma stopgezet voor zijn vermeende rol bij de doodslag op de onderzoeksjournalist Georgi Gongadze elf jaar geleden. De rechtbank achtte de vervolging van Koetsjma voor machtsmisbruik, die in maart dit jaar werd opgestart, onwettig. Een lijfwacht van Koetsjma, die destijds president van Oekraïne was, had in het geheim geluidsopnames gemaakt. Het parket voegde de opnames dit jaar bij het dossier, wat de vervolging van de voormalige president mogelijk maakte. De voormalige politiegeneraal Olexi Poekatsj wordt achter gesloten deuren bericht voor het wurgen van de journalist. Hij bekende de feiten en noemde ook Koetsjma als één van de opdrachtgevers van de moord.

De Duitse autoconstructeur Mercedes heeft tijdens de eerste elf maanden van dit jaar wereldwijd 1,13 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De grootste groei werd opgetekend in Brazilië (49,3 procent), gevolgd door Taiwan (38 procent), China (30 procent), India (23,6 procent) en Zweden (13,1 procent). In West-Europa werd echter een terugval met 1,7 procent opgetekend. De Duitse constructeur maakte ook bekend dat de volgende jaren een aantal nieuwe compacte modellen op de Amerikaanse markt zullen worden geïntroduceerd. Het is de eerste keer dat Mercedes met compacte wagens het Amerikaanse publiek probeert te bereiken.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft dit jaar meer dan vierduizend mensen aangeworven en zal volgend jaar minstens evenveel nieuwe medewerkers rekruteren. Dat heeft Fabrice Brégier, algemeen directeur van Airbus, gezegd. Ook vorig jaar werden al tweeduizend nieuwe medewerkers aangetrokken. Op dit ogenblik telt Airbus 55.000 personeelsleden. De helft van de voorziene aanwervingen zouden gebeuren in de Franse vestigingen van het Europese concern. Airbus, een filiaal van het Europese defensieconcern EADS, verwacht dit jaar meer dan 1.500 bestellingen te zullen ontvangen. Bovendien zouden meer dan 520 toestellen worden opgeleverd. Daarmee zou de vliegtuigbouwer telkens een nieuw record vestigen.

De Amerikaanse autoconstructeur Chrysler gaat een fabriek in Detroit, waar de productie in juli vorig jaar was stilgelegd, opnieuw opstarten. Er kunnen bijna 150 mensen aan de slag om het nieuwe model van de sportwagen Viper te bouwen. Na de stopzetting van de band in de fabriek overwoog Chrysler een tijdlang om de productie van de Viper-sportwagens volledig stop te zetten. Uiteindelijk besliste de autobouwer, die intussen gecontroleerd wordt door het Italiaanse Fiat, toch een nieuwe versie te ontwikkelen. Die zou eind volgend jaar op de markt komen. De voorbije vijftien jaar bouwde de fabriek 22.070 exemplaren van het model. De nieuwe banen zullen eerst worden aangeboden aan de voormalige werknemers van de fabriek die voor Chrysler zijn blijven werken.

Het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) is er zonder moeilijkheden in geslaagd om 1,972 miljard euro obligaties met een looptijd van drie maanden op te halen aan een gemiddelde rente van 0,222 procent. Het is de eerste keer dat kortlopend staatspapier werd uitgegeven. Dat heeft de Deutsche Bundesbank bekend gemaakt. De vraag was volgens de Bundesbank ruim drie keer zo groot als het aanbod. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een bedrag tussen 1 miljard euro en 2 miljard euro op te halen om het noodfonds meer flexibiliteit te gunnen. De operatie was niet bedoeld om emissies op lange termijn te vervangen. Tijdens de laatste uitgifte van schuldpapier in november werd 3 miljard euro op tien jaar opgehaald.

Spanje heeft voor 4,941 miljard euro aan schatkistcertificaten uitgegeven. Dat is meer dan vooraf was gepland. De kosten om te lenen kwamen bovendien veel lager uit dan bij een vorige veiling. De rente op het Spaanse staatspapier met een looptijd van twaalf maanden bereikte 4,05 procent, tegenover 5,022 procent bij een gelijkaardige operatie half november. Op obligaties met einddatum over achttien maanden daalde de rente van 5,159 procent naar 4,226 procent. De meevaller van is een goed voorteken voor Spanje, dat ook een bedrag tussen 2,5 miljard dollar en 3,5 miljard euro wil ophalen met staatspapier op vier, negen en tien jaar. Daarna volgt nog een laatste uitgifte van kortlopend staatspapier.

Op het einde van het derde kwartaal van dit jaar telde Groot-Brittannië 2,64 miljoen werklozen. Daarmee is de Britse werkloosheid gestegen tot het hoogste niveau in zeventien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Britse centraal bureau voor de statistiek. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar kwamen er in Groot-Brittannië 128.000 werklozen bij. Vooral vrouwen en jongeren zijn de belangrijkste slachtoffers van de crisis op de Britse arbeidsmarkt. Bij de jongeren tot vierentwintig jaar werden 1,03 miljoen werklozen geteld. Dat betekent een stijging met 54.000 eenheden tegenover het tweede kwartaal. Bij de vrouwen werden 1,1 miljoen werklozen geteld. Dat betekent een groei met 45.000 eenheden.

Groot-Brittannië blijft een belangrijk lid van de Europese Unie, ook al weigeren de Britten zich aan te sluiten bij een nieuw verdrag dat de financiële problemen in de eurozone moet terugdringen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Duitse parlement gezegd. De Britse premier David Cameron had eerder zijn veto uitgesproken over een nieuw verdrag dat onder meer een strengere controle op de begroting van de lidstaten van de Europese Unie voorziet. Daarmee werd Groot-Brittannië de enige lidstaat die zich niet aansluit bij het verdrag. Merkel zei wel de beslissing van David Cameron te betreuren, maar voegde er aan toe dat er geen twijfel bestaat dat Groot-Brittannië in de toekomst een belangrijke partner in de Europese Unie blijft.

Het internetbedrijf Google doneert ruim 8,7 miljoen euro aan diverse instanties die strijden tegen slavernij. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Wereldwijd zijn ongeveer 27 miljoen mensen het slachtoffer van slavernij. Het geld van Google moet onder meer helpen voorkomen dat mensen tegen hun wil worden vastgehouden of gedwongen worden te werken of seks te hebben. Daarnaast is het geld bedoeld om slachtoffers van slavernij te redden. Het gaat voor zover bekend om de grootste donatie van een bedrijf aan de bestrijding van slavernij. Google merkt op elk jaar giften te doen die mikken op een directe menselijke behoefte. Aangezien er niets zo belangrijk is als vrijheid, richt Google zich dit jaar naar eigen zeggen specifiek op de slavernij.

De Italiaanse overheid heeft voor 3 miljard euro obligaties geplaats voor een periode van vijf jaar. Daarop moet wel een rente worden betaald van 6,47 procent. Dat heeft de Italiaanse nationale bank gemeld. Voor een gelijkaardige veiling op half november bleef de rente nog beperkt tot 6,29 procent. De nominale rente op de coupon bedraagt 4,75 procent, maar de overheid heeft een korting geven bij de aankoop van de obligaties. Daardoor stijgt het echte rendement tot 6,47 procent. Sinds de vorige veiling heeft de nieuwe Italiaanse regering nog een groot pakket besparingen aangekondigd. In twee jaar tijd wil Italië 30 miljard euro besparen. Dat blijkt investeerders echter niet volledig gerust te stellen.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines heeft bij Boeing 208 toestellen van het type B737 besteld. Dat betekent de grootste bestelling die Boeing ooit heeft ontvangen. Het order heeft een waarde van ongeveer 19 miljard dollar. Het order omvat 150 exemplaren van het nieuwe type B737 Max, die over zes jaar moeten worden geleverd. De nieuwe versie zou een besparing van 12 procent op het verbruik van kerosine moeten opleveren. Daarnaast werden van de traditionele versie van het toestel 58 exemplaren besteld. Door het order maakt Boeing een gedeelte van zijn achterstand bij de kleinere, energie-efficiënte vliegtuigen voor middellange afstanden goed.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home