Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 15, 2011

Britse rechtbankjournalisten mogen debatten twitteren

Journalisten krijgen in Engeland en Wales voortaan de toestemming om in rechtbanken gebruik te maken van Twitter, tekstberichten en email zonder dat daarvoor eerst toelating moet worden gevraagd. Dat heeft de Britse opperrechter Igor Judge gezegd ter gelegenheid van de voorstelling van nieuwe richtlijnen voor het gebruik van laptops en andere mobiele apparaten bij de verslaggeving van rechtszaken. Sinds december vorig jaar was er een tijdelijke regeling uitgewerkt waarbij journalisten de toelating voor het gebruik van de digitale media konden aanvragen.

Rechtstreekse aanleiding voor de procedure was een vraag van journalisten om tijdens het proces rond de uitwijzing van Julian Assange, oprichter van de klokkenluidersite WikiLeaks, in realtime berichten te kunnen versturen. "Na een consultatieronde werd beslist dat journalisten en officiƫle verslaggevers niet langer voorafgaandelijk toestemming moeten vragen om de technologie te kunnen gebruiken," merkt de krant The Herald Sun op. "Die versoepeling geldt echter niet voor het algemene publiek."

Er wordt aan toegevoegd dat fotografie en geluidsopnames absoluut verboden blijven. "Rechters krijgen bovendien de mogelijkheid om het gebruik van de communicatie-middelen te beperken indien ze van oordeel zijn dat het normaal verloop van de rechtsgang gestoord zou kunnen worden," merkt de krant nog op. "Daarbij werd onder meer gewezen op een mogelijke interferentie met de elektronische apparatuur van de rechtbank of op mogelijke druk die op een getuige zou kunnen worden uitgeoefend, maar ook op mogelijke geluidshinder."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home