Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 15, 2011

Amerikaanse conservatieven tegen hulp aan Europese probleemlanden

Een aantal Amerikaanse republikeinen, gesteund door conservatieve drukkingsgroepen, proberen te beletten dat Amerikaanse fondsen zouden gebruikt worden om probleemlanden uit de eurozone te redden. Cathy McMorris Rodgers, volksvertegenwoordiger van de republikeinse partij en initatiefnemer van het betrokken voorstel, merkt op dat de Verenigde Staten het zich niet kunnen veroorloven om de Europese Unie te redden. McMorris Rodgers noemt het onrustwekkend dat de Amerikaanse president Barack Obama heeft laten uitschijnen de reddingspogingen te willen ondersteunen.

"Het valt onmogelijk te aanvaarden dat de Amerikaanse belastingbetaler de reddingsoperatie voor Europa zou financieren, vooral in een periode waarin de Verenigde Staten zelf met een groot tekort worden geconfronteerd," benadrukt Phil Kerpen, beleidsverantwoordelijke bij Americans for Prosperity, één van de drukkingsgroepen die het voorstel van McMorris Rodgers ondersteunen. De reddingsoperatie zal gebeuren via het Internationaal Monetair Fonds, dat daarvoor extra middelen ter beschikking zal krijgen. Over de invulling van dat extra budget zijn nog geen definitieve afspraken.

De Verenigde Staten zijn de grootste financiers van het Internationaal Monetair Fonds. "Het is opmerkelijk dat de Amerikaanse republikeinen met hun initiatief willen optreden tegen een belangrijke bondgenoot en handelspartner," merkt het webmagazine Euractiv op. Eerder had ook al de republikeinse senator Jim DeMint geprobeerd om een wetsvoorstel goedgekeurd te krijgen dat de manouvreerruimte van het Internationaal Monetair Fonds zou beperken. McMorris Rodgers zegt steeds meer steun te krijgen voor haar voorstel.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home