Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 15, 2011

Kerstmuziek kan belangrijke emotionele waarde hebben

Tijdens de eindejaarsperiode is kerstmuziek alomtegenwoordig, maar de songs zijn in de Verenigde Staten ook steeds meer buiten het specifieke seizoen te horen. Daarvoor is een gegronde reden. De muziek is immers verbonden aan de kerstsfeer, die warmte, geluk, liefde en blijheid uitstraalt. Die waarden wil de bevolking echter ook op andere tijdstippen in het jaar ervaren en maakt daarbij gebruik van de kerstmuziek. Dat zegt Jana Fallin, professor muziekopvoeding aan de Kansas State University.

"Kerstmuziek is gelinkt aan gedeelten van het brein die emoties en geheugen controleren," verduidelijkt professor Fallin. "Velen zullen zich bij het horen van muziek aan heel concrete gebeurtenissen terugdenken die met de betrokken song was verbonden. Bij het horen van kerstmuziek wordt teruggedacht aan de geschenken die men als kinderen kreeg of aan familieleden die inmiddels zijn gestorven. In de vijftiende eeuw, toen een groot gedeelte van de bevolking analfabeet was, werden kerstliederen door priesters gebruikt om het verhaal van de geboorte van Jezus te vertellen."

Die kerstliederen waren heel eenvoudig, zodat de mensen de inhoud van het verhaal volgens Fallin gemakkelijk konden onthouden. "Sindsdien is kerstmuziek echter wel geƫvolueerd tot een vakantie-traditie," voert ze nog aan. "Dat fenomeen creƫert een vorm van tijdloosheid rond een aantal nummers en de muziek is zonder meer een belangrijke component van de eindejaarsperiode geworden." De onderzoekster wijst er nog op dat elke cerenomie - zoals ook het huwelijk of de begrafenis - met muziek gepaard gaat.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home