Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 17, 2011

Superbrein is voor mens wellicht niet weggelegd

Er is een grens aan intelligentie die mensen kunnen verwerven en een verdere groei van de verstandelijke vermogens zou mogelijk gepaard kunnen gaan met een aantal problemen. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of Warwick en de University of Basel. De onderzoekers merken daarbij op dat mensen met een heel groot geheugen een moeilijk leven leiden, omdat het daardoor moeilijker wordt om negatieve elementen opzij te schuiven. De onderzoekers stellen dan ook te twijfelen of er ooit een superbrein zal opstaan.

"Het zou voor een mens handig kunnen zijn om 2,5 meter groot te zijn, maar in de meeste gevallen zou het hart niet in staat zijn om het bloed zo hoog te pompen," merken de onderzoekers op. "Daarom zijn de meeste mensen minder dan 2 meter groot. Datzelfde geldt ook voor de intelligentie. Het brein van een baby is onder meer beperkt door de omvang van het bekken van de moeder. Grotere hersenen van baby's zouden dan ook tot meer doodgeboren kinderen leiden en bovendien is de vorm van het bekken bepalend voor het staan en stappen."

De onderzoekers voegen er aan toe dat geneesmiddelen zoals ritaline en amfetamines bevorderlijk zijn voor de aandacht. "Deze producten helpen echter alleen mensen met problemen," wordt er opgemerkt. "Mensen die geen problemen hebben, halen geen enkel voordeel uit deze producten en uiteindelijk door het gebruik van deze middelen vaak slechtere prestaties leveren. Dat geeft aan dat er grenzen zijn aan de verstandelijke vermogens. Dat blijkt ook bij de problemen die autobestuurders ondervinden wanneer ze aandacht aan verschillende dingen moeten besteden."

Ook wordt gewezen op de problemen van de Askhenazi-joden, die een hoger gemiddeld intelligentiequocient hebben dan de algemene Europese bevolking. "Dat is het gevolg van een selectie op intelligentie gedurende tweeduizend jaar," merken ze op. "Tegelijkertijd worden de Askhenazi-joden geplaagd door een aantal erfelijke ziekten aan het zenuwstelsel. Dat zou te maken kunnen hebben met de grotere capaciteiten van het brein."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home