Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 28, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Britse olieconcern British Petroleum zal grotendeels zelf de kosten van de olievervuiling in de Golf van Mexico door het boorplatform Deepwater Horizon moeten dragen. Eerder had het concern geprobeerd om de kosten te verhalen op de Zwitserse groep Transocean, exploitant van olieboorplatform. Transocean treft volgens een Amerikaanse rechtbank slechts gedeeltelijke schuld. De rechtbank stelt dat vooral British Petroleum verantwoordelijk is het opruimen van de smurrie en de daaraan gekoppelde economische schade. Het olieconcern is wel niet aansprakelijk voor schadeclaims, burgerlijke klachten of boetes tegen Transocean. De kosten voor de olievervuiling worden op circa 40 miljard dollar geraamd. British Petroleum heeft intussen al meer dan 7,8 miljard dollar betaald.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft door een nieuwe staking van de piloten opnieuw 93 vluchten moeten schrappen. Met de staking, die werd georganiseerd door pilotenvakbond Sepla, wordt geprotesteerd tegen de oprichting van de lagekostendivisie Iberia Express. De piloten hebben nog nieuwe stakingen aangekondigd. De onderhandelingen tussen de luchtvaartmaatschappij en Sepla hebben tot dusver niets opgeleverd. Iberia Express zou in maart van dit jaar met vier toestellen van het type Airbus A320 van start gaan. Tegen eind dit jaar zou de lagekostenmaatschappij over dertien vliegtuigen moeten kunnen beschikken.

Griekenland staat op het punt een akkoord te bereiken met zijn privéschuldeisers over een schuldherschikking. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor economisch en monetaire zaken, op het World Economic Forum in Davos gezegd. Door de schuldherschikking zouden de banken en verzekeraars het Grieks schuldpapier in hun portefeuille inruilen voor nieuwe obligaties met slechts de helft van de nominale waarde. Die haircut van 50 procent moet Athene toelaten om tegen het einde van het decennium zijn staatsschuld terug te brengen tot 120 procent van het bruto binnenlandse product. De onderhandelingen gaan vooral over de rentevoet die op die nieuwe obligaties moet worden geplakt.

Twitter heeft aangekondigd dat het zijn eigen inhoud voortaan op een meer fijnmazige manier gaat filteren. Berichten die in een bepaald land tegen de plaatselijke wetten zijn, zullen voortaan in dat land van Twitter weggefilterd kunnen worden, terwijl ze in de rest van de wereld zichtbaar blijven. De nieuwe maatregel leidt volgens Twitter tot minder censuur. In het verleden werden immers al Twitter-berichten verwijderd op vraag van bepaalde landen. Bovendien legt Twitter publiek een lijst aan van alle verzoeken om censuur die het ontvangt. Die lijst bevat voorlopig vrijwel alleen vragen om links naar auteursrechtelijk beschermde werken weg te halen. De nieuwe maatregel is ook bedoeld is om de activiteiten uit te breiden naar landen met een ander beleid rond de vrijheid van meningsuiting.

De Europese Unie zal voortaan veel zwaarder gebruik maken van handel om de ontwikkelingslanden uit de armoede te tillen. Groeilanden zoals China, Brazilië en India hebben volgens Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, bewezen dat die strategie werkt. Er wordt aan toegevoegd dat open markten een belangrijke rol kunnen spelen in het aanzwengelen van de groei. De Europese Unie zegt de ontwikkelingshulp wel te zullen herschikken om te garanderen dat de armste landen ook effectief de meeste ondersteuning genieten. Volgens ontwikkelingsorganisaties is het nieuwe plan echter te veel gericht op de eigen Europese belangen.

In Spanje heeft de werkloosheid eind vorig jaar een niveau van 22,9 procent bereikt. Dat heeft het Spaanse instituut voor de statistiek bekend gemaakt. De Spaanse werkloosheid ligt daarmee dubbel zo hoog dan het gemiddelde in de eurozone. In de regio Andalusië, die het zwaarst is getroffen, bedraagt de werkloosheid ruim 30 procent. De Spaanse werkloosheid blijft al vijf jaar, na het instorten van de huizenmarkt, op een hoog niveau. Sindsdien zijn er 2,7 miljoen banen verdwenen. Ook nu is er nog geen teken van herstel in zicht. Vorig jaar kwamen er in Spanje 577.000 werklozen bij, waardoor nu 5,3 miljoen Spanjaarden zonder werk zitten. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de werkloosheid 21,5 procent.

De sociale netwerksite Facebook zal begin februari een dossier indienen om een beursgang mogelijk te maken. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. Facebook zou een waardering van 75 miljard dollar tot 100 miljard dollar overwegen. Zakenbank Morgan Stanley zou de operatie begeleiden. Ook investeringsbank Goldman Sachs zou een belangrijke rol spelen bij de operatie. De beursgang van de netwerksite wordt gezien als één van de hoogtepunten op Wall Street dit jaar. Naar verwachting wil Facebook 10 miljard dollar ophalen met de gang naar de beurs. Daarmee zou Facebook de vierde grootste beursgang worden uit de Amerikaanse geschiedenis, na Visa, General Motors en AT&T Wireless.

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,8 procent gegroeid tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van handel op basis van een eerste raming bekend gemaakt. In het derde kwartaal was het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten met 1,8 procent toegenomen. Over het hele jaar liet de Amerikaanse economie een groei optekenen van 1,7 procent, tegenover 3 procent het jaar voordien. Vooral tijdens de tweede helft van het jaar begon de Amerikaanse economie het beter te doen. Tijdens het vierde kwartaal werd de grootste groei van het hele jaar opgetekend. Voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt een groei met 2 procent verwacht.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 20,2 miljard dollar, tegenover 13,7 miljard dollar het jaar voordien. De autobouwer was daarmee voor het derde jaar op rij winstgevend. De omzet steeg van 120,9 miljard euro naar 136,3 miljard dollar. Het Amerikaanse concern verkocht vorig jaar 5,7 miljoen wagens. Dat betekende een stijging met 382.000 exemplaren tegenover het jaar voordien. De winstgroei was vooral te danken aan de betere resultaten bij de financiële arm en de Amerikaanse activiteiten. Ook was er een eenmalige fiscale bate van 12,4 miljard dollar. De divisies in Europa, Azië en de Pacific waren daarentegen verlieslatend.

De Spaanse rechter Baltasar Garzon, bekend als dictatorjager, kan voor de derde keer op de beklaagdenbank belanden. Hij zou in een omkoopaffaire verwikkeld zijn. Volgens een onderzoeksrechter in Madrid zou Garzon voor de financiering van cursussen aan de universiteit van New York zeven jaar geleden geld aangenomen hebben van een bank en andere bedrijven. Garzon moest zich onlangs al voor het Spaanse Hooggerechtshof verantwoorden wegens zijn onderzoek naar misdaden tijdens de Franco-dictatuur. Garzon zou een amnestiewet uit de jaren zeventig hebben genegeerd en zijn bevoegdheden te buiten zijn gegaan. In nog een ander proces wordt hij ervan beticht in een corruptieschandaal gesprekken tussen verdachten en hun advocaten te hebben laten afluisteren.

De publieke schuldeisers van Griekenland nemen al lang hun verantwoordelijkheden op en hebben al aanzienlijke bedragen geïnvesteerd om het land te redden. Nu is het aan de private sector en de banken om hun deel van de verantwoordelijkheid op te nemen. Dat heeft Guido Westerwelle, minister van buitenlandse zaken van Duitsland, gezegd in een reactie op een oproep van de Europese Commissie aan de nationale regeringen om hun steun aan het noodlijdende Griekenland nog op te trekken. Bovenop de waardevermindering voor de private schuldeisers zou nog eens 12 miljard euro tot 15 miljard euro nodig zijn. Ook Jean Leonetti, Frans minister van Europese zaken, zegt geen reden te zien om aan de huidige steunplannen te sleutelen.

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa en vakbond Verdi hebben een akkoord bereikt over een loonsverhoging voor ongeveer 50.000 werknemers van de maatschappij. Het grondpersoneel, medewerkers van Lufthansa Systems, Technik en Cargo krijgen er met terugwerkende kracht vanaf het begin van het jaar 3,5 procent loon bij. Werknemers van de cateringdivisie, die onlangs een herstructurering doormaakte, krijgen een eenmalige uitkering van 250 euro. Bij aanvang van de salarisonderhandelingen eiste de vakbond een loonsverhoging van 6,1 procent voor dit jaar. Er is echter nog geen akkoord over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het vliegend personeel van de maatschappij.

De Duitse softwaregroep SAP heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 14 miljard euro. Dat betekent een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de softwaregroep bekend heeft gemaakt. De cijfers betekenen de beste resultaten uit de veertigjarige geschiedenis van het bedrijf. SAP handhaaft zijn langetermijnprognose om tegen het midden van het decennium een jaaromzet van meer dan 20 miljard euro te behalen. De operationele kosten van SAP daalden met 5 procent, de operationele winst steeg met 88 procent naar 4,71 miljard euro. Vorig jaar nam SAP dit jaar 2.000 medewerkers in dienst. Bij de softwaremaker werken nu ruim 55.000 mensen.

De budgetmaatschappij Norwegian Air bestelt 122 vliegtuigen bij Boeing en nog eens 100 toestellen bij Airbus voor een gezamenlijke cataloguswaarde van 16,56 miljard euro. Dat betekent volgens de Noorse maatschappij het grootste order uit de Europese luchtvaartgeschiedenis. Norwegian is in tien jaar tijd uitgegroeid tot de derde Europese lagekostenmaatschappij, na Ryanair en Easyjet. De jongste vijf jaar heeft de maatschappij met winst afgesloten. Norwegian Air vervoerde vorig jaar 16 miljoen passagiers. Dat betekent een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. Ook dit jaar rekent de groep op een groei met 15 procent.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair legt de boeken neer. Dat hebben de Spaanse luchtvaartautoriteiten bekend gemaakt. Het voortbestaan van het luchtvaartbedrijf hing al een hele tijd aan een zijden draad. In een ultieme poging om de maatschappij te redden, werden eerder dit jaar al 1.100 banen geschrapt. Daardoor werd het personeelsbestand tot 2.900 medewerkers teruggebracht. De allerlaatste reddingsboei voor de Spaanse maatschappij was een overname door Qatar Airways. De onderhandelingen over de overname hebben echter niet tot een overeenkomst kunnen leiden. Spanair, de vierde grootste luchtvaartmaatschappij, is in handen van de Scandinavische groep SAS, de Catalaanse regering en de holding Ieasa, die een aantal private investeerders vertegenwoordigt.

Meer Nieuws

Friday, January 27, 2012

Dalende activiteit zon heeft geen impact op klimaatverandering

De activiteit van de zon zal de volgende negentig jaar wellicht een daling kennen, maar dat zal geen impact hebben op de klimaatverandering die door de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Reading en het Met Office. De Britse onderzoekers merken op dat de verminderde activiteit van de zon de temperatuur op aarde met 0,08 graden Celsius zou kunnen doen afnemen, maar dat weegt niet op tegen de voorziene stijging met 2,5 graden door de uitstoot van broeikasgassen.

De onderzoekers achten het waarschijnlijkst dat de activiteit van de zon gedurende de rest van de eeuw zal afnemen, maar dat zal volgens Gareth Jones, specialist klimaatverandering bij het Met Office, geen grote invloed hebben op de temperaturen op aarde en zal ook niet geneigd zijn om de opwarming van het klimaat door de uitstoot van broeikasgassen te vertragen. Jones stelde wel dat in het rapport niet met alle onzekerheden in het klimaatsysteem rekening werd gehouden.

Het onderzoek voert dat een daling van de activiteit tot onder het Maunder Minimum, de periode tussen het midden van de zeventiende eeuw en het eerste kwart van de achttiende eeuw waarin het laagste niveau aan zonne-activiteit uit de geschiedenis werd opgetekend, een temperatuurdaling met 0,18 graden zou veroorzaken. Tijdens de voorbije eeuw steeg de activiteit van de zon tot een maximum en veel studies hebben al aangevoerd dat aan die periode een einde leek te komen.

Labels: , ,

Britten geven nog altijd voorkeur aan traditionele media

Een grote meerderheid van de Britse consumenten heeft nog altijd een voorkeur voor traditionele mediakanalen boven hun digitale tegenhangers. Dat is de conclusie van een rapport van consulent KPMG en het onderzoeksbureau YouGov. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 59 procent van de Britse consumenten nog altijd een voorkeur bleek te hebben voor traditionele media, terwijl 28 procent digitale media verkoos. Een groep van 13 procent kon geen voorkeur uitspreken.

Bij de voorstanders van traditionele media zegt 82 procent liever televisieprogramma's en bioscoopfilms op een televisiescherm te bekijken dan op een computer. Bovendien zegt 82 procent bij het lezen liever een fysieke drager te gebruiken dan een beeldscherm. Er wordt opgemerkt dat televisie nog verder vooruitgang blijft boeken, want vier jaar geleden gaf slechts 76 procent voorkeur aan het medium boven computers. Bij de gedrukte media is er daarentegen sprake van een negatieve trend, want daar werd twee jaar geleden een recordhoogte van 89 procent opgetekend.

Bij de voorstanders van nieuwe media wijst 84 procent naar de mogelijkheden van het gebruik van content on-demand, gevolgd door de gratis toegang tot content (74 procent), gebruiksvriendelijkheid (66 procent) en de gemakkelijker toegang tot boeiende content (64 procent). De onderzoekers stelden verder vast dat er bij het publiek een grote afkeer blijft bestaan tegenover betalende content, waarbij gezegd wordt dat 82 procent naar een ander platform zou overschakelen wanneer hen zou gevraagd worden om voor content te betalen.

Labels:

Oorlogsgeweld heeft langdurige impact op gezondheidskosten

Een blootstelling aan oorlogsgeweld en de impact op de mentale gezondheid blijft nog vele jaren na afloop van het conflict zware gevolgen te hebben voor de uitgaven van de gezondheidszorg. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute of Psychiatry aan het King's College London over de gevolgen van de achtjarige oorlog in het voormalige Joegoslavië. Er wordt aan toegevoegd dat de impact minder zwaar is voor de bevolking die door het geweld emigreert dan voor landgenoten die in de conflictzone achterblijven.

Opgemerkt wordt dat de individuele gezondheidskosten door posttraumatische stress in de Balkan-landen sinds de oorlog met 63 procent zijn gestegen. Bij andere mentale aandoeningen werd een stijging met 73 procent opgetekend. Bij vluchtelingen in het westen werd bij angststoornissen een stijging met 77 procent geregistreerd, terwijl bij gedragsstoornissen een toename met 63 procent werd opgetekend. In de Balkan leidde een grotere blootstelling aan traumatische gebeurtenissen tot een groter gebruik van de gezondheidsdiensten. Bij vluchtelingen was dat echter niet het geval.

Een reden voor dat verschil konden de onderzoekers echter niet geven. Onderzoeksleider Ramon Sabes-Figuera stelt dat een exacte inschatting van de kosten onder meer aan landen toelaat een planning te maken voor de opvang van vluchtelingen uit conflictgebieden. "Het focussen op de impact van een oorlog op de mentale gezondheid is zowel belangrijk op economisch gebied als op het vlak van openbare gezondheid," voert Sabes-Figuera aan.

Labels: ,

British Columbia wordt draaischijf voor speciale effecten

De Canadese provincie British Columbia wordt steeds meer een centrum voor animatie en speciale effecten. Dat zeggen woordvoerders van de organisatie British Columbia Film and Media. Opgemerkt wordt dat vele grote Amerikaanse filmstudio's vier jaar geleden naar British Columbia afzakten om de staking van de scenaristen in Hollywood en de Amerikaanse economische crisis te ontvluchten, maar sindsdien in de regio zijn gebleven. Inmiddels hebben bekende Amerikaanse filmstudio's zoals Pixar en Sony Pictures Imagework nieuwe divisies in Canada opgericht.

British Columbia krijgt steeds meer de bijnaam Hollywood North. In Vancouver zijn inmiddels al meer dan tweeduizend werknemers actief in speciale effecten. Tegen het einde van dit jaar worden daar wellicht nog honderden banen aan toegevoegd. De Amerikaanse bedrijven worden vooral aangetrokken door een fiscale korting van 17,5 procent en andere incentives die werden uitgewerkt om projecten voor speciale effecten en computer-animaties naar British Columbia te lokken.

Robert Wong, vice-president ontwikkeling bij British, merkt op dat er het voorbije jaar 174 dossiers werden ingediend voor een totaalbedrag van 1,6 miljard Canadese dollar," merkt het persbureau AFP op. "Acht jaar geleden, bij het invoeren van de fiscale tegemoetkoming, werden amper zeven dossiers geteld." Twee jaar geleden werd in de bestedingen van de buitenlandse maatschappijen weliswaar een terugval met 7 procent opgetekend, maar dat is volgens waarnemers slechts een tijdelijke hapering en moet er niet gepanikeerd worden over de toestroom van nieuwe projecten.

Labels: , ,

Rockmuziek heeft bijzonder matig jaar achter de rug

Rockmuziek heeft het voorbije jaar zijn slechtste periode in acht jaar beleefd. Dat blijkt uit een analyse van de Britse album-charts door het bureau Official Charts Company. Opgemerkt wordt dat in de top tien van de Britse album-verkoop alleen Coldplay en Ed Sheeran vertegenwoordigers zijn van de rockmuziek. Popmuziek bleek daarentegen zeven vertegenwoordigers in de top tien te hebben, waarbij Adele en Bruno Mars elk meer dan één miljoen albums verkochten.

De Official Charts Company voegt er aan toe dat rockmuziek het voorbije jaar slechts 29,4 procent van de totale albumverkoop vertegenwoordigde, tegenover 31,2 procent het jaar voordien. Acht jaar geleden had rock slechts een marktaandeel van 29,2 procent, tegenover een record van 41,5 procent acht jaar geleden. Het aandeel van de popmuziek bedroeg vorig jaar 33,6 procent, tegenover 30,9 procent het jaar voordien. Easy listening had een aandeel van 7,9 procent, tegenover 1,6 procent voor folk en 0,9 procent voor blues.

"De popalbums hebben een uitstekend jaar achter de rug," merkt Geoff Taylor, chief executive van de British Phonographic Industry (BPI), op. "Het is dan ook niet verbazend dat het genre erin geslaagd is om rock te verdringen als de favoriete muziek van het Britse publiek. Men mag echter niet vergeten dat ook de rockmuziek nog altijd een grote populariteit blijft genieten. Verhalen over de teloorgang van de rockmuziek zijn dan ook bijzonder voorbarig."

Labels: ,

Zuid-Afrika is Twitter-marktleider van het Afrikaanse continent

Het gebruik van Twitter is in Afrika bijzonder goed ingeburgerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Portland Communications en Tweetminster, eraan toevoegend dat de praktijk het meest gemeengoed is geworden in Zuid-Afrika. De onderzoekers voegen er aan toe dat Twitter in Afrika veelvuldig wordt gebruikt voor sociale conversaties, maar ook steeds meer een belangrijke bron van informatie wordt. Daarentegen blijkt de politieke en zakelijke wereld in Afrika nog niet van het medium gebruik te maken.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 80 procent van de ondervraagden Twitter gebruikt voor de communicatie met vrienden, maar ook 68 procent doet op het platform beroep voor nieuwsgaring. Daarnaast is het kanaal voor 22 procent van de ondervraagden een middel om een baan te zoeken. Naast Zuid-Afrika is Kenia volgens het rapport het meest actieve Twitter-land van Afrika. Opgemerkt wordt dat Afrikaanse gebruikers van het platform twintig tot negenentwintig jaar oud zijn, tegenover een wereldwijd gemiddelde van negenendertig jaar.

"Op enkele uitzonderingen na, zijn politieke en zakelijke leiders opvallend afwezig op het platform," merken de onderzoekers op. "Uiteindelijk zullen regeringen, zakenlui en ontwikkelingsorganisaties het zich echter niet kunnen veroorloven afwezig te blijven in een ruimte waar de dialoog steeds meer zal worden gevoerd." Bekende Afrikaanse Twitter-gebruikers zijn de Rwandese president Paul Kagame en de Keniaanse premier Railia Odinga.

Labels: ,

Amerikaanse autobouwers waren slechte boekhouders

De drie grote Amerikaanse autobouwers Ford, General Motors en Chrysler waren zo gedreven door winsten op korte termijn dat ze voorbij gingen aan de meest eenvoudige boekhoudkundige basisregels die hen hadden kunnen beschermen tegen beslissingen die op lange termijn tot nefaste gevolgen zouden leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University en de Universiteit Maastricht. De onderzoekers voeren aan dat de constructeurs moeten vermijden in dezelfde omstandigheden nog eens in dezelfde val te trappen.

Opgemerkt wordt dat de autobouwers veel meer wagens bouwden dan ze nodig hadden, terwijl ze evenmin rekening hielden met de kosten van de overcapaciteit en de schade die de overproductie aan hun reputatie zou veroorzaken. "Het is verbazend dat de Amerikaanse autobouwers zelfs niet de fundamentele regels toepasten die elke student bij de eerste les boekhoudkunde meekrijgt," merkt Karen Sedatole, professor accountancy aan de Michigan State University, op.

"Door een overproductie konden de Amerikaanse autoproducenten bij de erkende normen voor automotive-efficiëntie beter concurreren met hun buitenlandse concurrenten," stippen de onderzoekers nog aan. "Bovendien konden ze op die manier laten uitschijnen dat hun kosten per voertuig lager lagen en hun winstmarges groter waren dan in werkelijkheid het geval was. Die praktijken zijn weliswaar aanvaardbaar voor de financiële rapportage, maar zijn het tegengestelde van een goede boekhoudkundige praktijk op beleidsniveau."

Sedatole voert nog aan dat deze strategie vaak gehanteerd wordt door bedrijven die onder druk staan van aandeelhouders om de operationele winst op te drijven en grote bonussen voor de executives tegenover het publiek willen verdedigen. Het probleem werd volgens de onderzoekers nog verhoogd door het grote verloop in de management-kaders. "Uit gesprekken bleek dat vele managers maar al te goed beseften dat deze korte termijnstrategie uiteindelijk het merkimago uiteindelijk zou beschadigen, maar het gevoel hadden de cultuur niet te kunnen veranderen," voert Sedatole nog aan.

Uiteindelijk diende de overproductie aan gereduceerde prijzen te worden verkocht, wat niet alleen veel geld kostte, maar ook een negatieve impact had op het imago.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Chinese autoproducent Great Wall Motor opent volgende maand een grote fabriek in Bulgarije. Daarmee zullen voor het eerst in de geschiedenis Chinese wagens in Europa worden geassembleerd. Dat heeft Litex Motors, de lokale partner van het Chinese concern, bekend gemaakt. De nieuwe fabriek heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000 wagens en biedt werkgelegenheid aan 2.000 mensen. De productie van de Bulgaarse fabriek is bestemd voor de Europese markt. Great Wall Motor is de grootste producent van terreinwagens en pick-uptrucks in China. Vorig jaar was de onderneming één van de kandidaten om het inmiddels failliete Zweedse Saab over te nemen.

De Franse bandenproducent Michelin schort al zijn uitbreidingsprojecten in Hongarije op wegens een gebrek aan voorspelbaarheid van het economische beleid van de regering van Viktor Orban. Tussen het midden van de jaren negentig en het einde van het voorbije decennium waren volgens Paul Young, directeur van de Hongaarse divisie van Michelin, de relaties tussen de bandenproducent en de Hongaarse regering excellent, maar sinds achttien maanden, met de komst van Viktor Orban, zou alles radicaal zijn veranderd. De Hongaarse regering maakt volgens Michelin de bedrijven het leven moeilijk, onder meer door uitzonderlijke belastingen op te leggen onder de noemer van crisismaatregelen.

De Japanse autogroep Toyota heeft vorig jaar wereldwijd 7,95 miljoen auto's verkocht. De verkoop kwam daarmee 6 procent lager uit dan het jaar voordien. Dat is een gevolg van de zware aardbeving van maart vorig jaar. Toyota is niet langer de bestverkopende autobouwer ter wereld. De drie jaar voordien van Toyota wel de grootste constructeur van de wereld, maar zakt nu terug tot een vierde plaats, na het Amerikaanse General Motors (9.03 miljoen wagens), het Duitse Volkswagen (8,16 miljoen) en de Frans-Japanse alliantie Renault-Nissan (8,03 miljoen). Toyota gaf geen vooruitzichten voor de hele groep in het lopende jaar, maar schat wel dat de verkoop van de merken Toyota en Lexus zal stijgen met 21 procent tot 8,58 miljoen exemplaren.

De Japanse autobouwer Nissan gaat 2 miljard dollar investeren in de bouw van een derde fabriek in Mexico. De fabriek zal volgens de Japanse constructeur 3.000 directe en tot 9.000 onrechtstreekse banen genereren. De fabriek wordt opgetrokken in de centraal-Mexicaanse stad Aguascalientes moet tegen eind volgend jaar operationeel zijn. In eerste instantie wordt gerekend op een jaarlijkse productie van 175.000 exemplaren. Nissan heeft in Mexico een marktaandeel van bijna 25 procent. Vorig jaar produceerde de Japanse autobouwer met zijn twee Mexicaanse fabrieken ruim 600.000 wagens. In de Verenigde Staten en Brazilië werden vorig ruim 410.000 wagens van het Japanse merk verkocht.

De Zwitserse raffinaderijgroep Petroplus heeft de aantijgingen van frauduleus faillissement in Frankrijk ontkend. Daarmee reageert de Zwitserse groep op een beslissing van het parket van Nanterre om een vooronderzoek te starten omdat vermoedelijk 100 miljoen euro van de bankrekening. De Zwitserse groep legt alle verantwoordelijkheid voor het incident bij Deutsche Bank, de huisbankier van de Zwitserse holding in Frankrijk. Volgens Petroplus heeft de de financiële instelling bedragen van 122 miljoen euro en 59 miljoen dollar van zijn rekening gehaald, zonder daartoe de opdracht gekregen te hebben. Petroplus-France heeft een raffinaderij in het Noord-Franse Normandie.

Italië is er in geslaagd om 5 miljard euro op te halen met de uitgifte van obligaties met looptijd van drie jaar. De rente die het land daarvoor moet betalen, ligt gevoelig lager dan bij vorige uitgiftes. Dat is volgens de Italiaanse centrale bank een nieuw teken van afnemende druk op het land. Italië moet bij de nieuwe uitgifte een rente betalen van 3,763 procent, tegenover 4,953 procent bij een een gelijkaardige uitgifte eind december vorig jaar. Italië plant ook 11 miljard euro op te halen met de uitgifte van kortetermijnobligaties en tussen 5,5 miljard euro en 8 miljard euro met obligaties op middellange en lange termijn. Italië, dat gebukt gaat onder een enorme schuld van 1.900 miljard euro, wil dit jaar zowat 450 miljard euro ophalen via de uitgifte van obligaties.

De Finse telecomgroep Nokia heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 954 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst geboekt van 884 miljoen euro. De omzet daalde met nagenoeg 20 procent tot 10 miljard euro. De kapitaalinjectie van 180 miljoen euro van Microsoft voor het gebruik van het platform Windows Phone zorgde ervoor dat het verlies niet verder werd uitgediept. Over het hele jaar werd een omzet van 38,7 miljard euro gerealiseerd. Dit betekent een daling met 9 procent tegenover het jaar voordien. De jaarresultaten vertonen ook een verlies van 1,2 miljard euro, tegenover een winst van 2,070 miljard euro vorig jaar.

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) wil dit jaar - ondanks mindere cijfers in het vierde kwartaal - gevoelig blijven groeien. De keten wil daarom wereldwijd 275 nieuwe winkels openen. Dat heeft Karl-Johan Persson, topman van de keten, aangekondigd bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Ondere andere in Thailand, Maleisië, Mexico, Bulgarije en Letland worden nieuwe winkels geopend. Daarnaast krijgen de Verenigde Staten - de grootste online markt van de wereld - een webshop. De keten boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst van 5,36 miljard kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 605 miljoen euro en betekent een daling met 2,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet daalde met 3 procent tot 31 miljard kroon.

Georges Plassat zou Lars Olofsson opvolgen als chief executive bij retailer Carrefour. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Franse media bevestigd. De naam van Georges Plassat circuleert al maanden bij de Franse retailer, maar hij zou nu toch aanvaard hebben om Olofsson op te volgen. Plassat had het aanbod steeds hebben afgewezen, maar de aanhoudende malaise bij de Franse retailer zou de hoofdaandeelhouders ertoe aangezet hebben om de gesprekken weer aan te knopen. Plassat is momenteel nog de topman van Vivarte, de koepel boven enkele bekende kledingketens zoals Naf Naf, Kookaï en La Halle aux Chaussures. Oloffson was drie jaar de topman van Carrefour en had ambitieuze plannen met het project Carrefour Planet, maar dat raakte moeilijk van de grond.

Het telecomuitrustingsbedrijf Motorola Mobility, dat binnenkort in handen komt van de internetgroep Google, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 249 miljoen dollar. Dat is bijna drie keer zoveel als het jaar voordien. Ook in het vierde kwartaal leed Motorola een verlies van 80 miljoen dollar, tegenover een winst van 80 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar verkocht Motorola 10,5 miljoen apparaten, tegenover 11,3 miljoen exemplaren tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het Amerikaanse bedrijf verkocht onder meer 5,3 miljoen smartphones en 200.000 tablets. Google neemt Motorola Mobility over voor een bedrag van 12,5 miljard dollar.

Een vreedzame oplossing in de Iraanse kwestie is nog steeds mogelijk. Maar dan moet de Iraanse regering van koers veranderen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama in zijn State of the Union voor het Amerikaanse Congres gezegd. Het Iraanse regime is volgens Obama meer dan ooit geïsoleerd. Hij merkte op dat de Iraanse leiders. Zijn leiders worden geconfronteerd met steeds zwaardere sancties en zolang ze hun verantwoordelijkheden ontlopen, zal volgens Obama deze druk niet verminderen. Obama zei dat er geen twijfel mag over bestaan dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn om Iran ervan te weerhouden een kernwapen te ontwikkelen. Om dat doel te bereiken, wil hij naar eigen zeggen geen enkele optie van tafel vegen.

De Arabische Liga heeft de Veiligheidraad van de Verenigde Naties opgeroepen om op hun plan voor een machtswissel in Syrië te ondersteunen. Volgens de minister van buitenlandse zaken van Qatar staan de landen van de Arabische Liga als één blok achter het plan en zullen ze zich ook op die manier tot de Verenigde Naties wenden. De minister verklaarde tegenover de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat Libanon het enige Arabische land is dat de wens naar een machtswissel niet ondersteunt. Dat heeft te maken met de aanwezigheid in de Libanese regering van Hezbollah, die banden heeft met de Syrische president. De Arabische Liga stelde eerder al voor dat Syrië een regering van nationale eenheid zou vormen.

India gaat niet mee in het olie-embargo van de Europese Unie tegen Iran. De Verenigde Staten en Europa proberen de Aziatische landen ervan te overtuigen om geen Iraanse olie meer in te slaan. Iran verkoopt het grootste deel van zijn olie-export aan China, India en andere landen in de Aziatische regio. India heeft echter al duidelijk gegeven geen embargo te zullen invoeren. Ook het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft kritiek geuit op de nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Iran. Volgens de Russische regering zijn de maatregelen een vergissing die de spanningen alleen maar doen toenemen. Iran zal volgens Rusland onder druk geen concessies doen of zijn beleid aanpassen.

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een verhoging van het schuldenplafond met 1,2 biljoen dollar naar 16,4 biljoen dollar. Dat is omgerekend bijna 12.513 miljard euro. De senatoren dienden te stemmen over een resolutie die een verdere verhoging afwees. Uiteindelijk stemden 52 senatoren tegen het voorstel, terwijl 44 collega's zich achter het blokkeren van een hoger schuldenplafond schaarden. Bij 60 stemmen zou de resolutie zijn aangenomen. De Rrpublikeinen konden met hun steun aan de resolutie aan kiezers laten zien dat ze de schuldenlast van de Verenigde Staten willen aanpakken. President Obama heeft het extra geld echter hard nodig om zijn plannen uit te voeren.

Tienduizenden Portugezen hebben via een petitie het ontslag van president Anibal Cavaco Silva geëist. Ook de media, de kerk en de oppositie delen de golf van verontwaardiging, nadat de 72-jarige rechtsliberale president zich had beklaagd over zijn klein pensioen. Cavaca ontvangt een pensioenvergoeding van 1.300 euro, wat nochtans niet weinig is in een land waar het gemiddelde pensioen 400 euro bedraagt en de bevolking kreunt onder de besparingsmaatregelen. Cavaco moest wel afstand doen van zijn presidentiële maandloon van 6.523,93 euro bruto omdat hij al een pensioen ontvangt. De Portugese president heeft zich al verontschuldigd voor zijn uitspraak.

Meer Nieuws

Thursday, January 26, 2012

Minimumprijs alcohol kan desastreus zijn voor whisky-exporten

Het opleggen van een minimumprijs aan alcohol, zoals een aantal Schotse politici wordt overwogen, zal een desastreuze impact hebben op de uitvoer van whisky. Dat heeft David Wishart, docent aan de School of Management aan de University of St Andrews, gezegd. De whisky-industrie is volgens Wishart één van de weinige overlevers van de wereldwijde recessie en zou, rekening houdend met zijn exportwaarde van 3,5 miljard mond, volgens de wetenschapper moeten worden beschermd.

"Indien een minimumprijs van 40 pense per eenheid alcohol later dit jaar wordt goedgekeurd, dreigt een fles Schotse whisky van 70 centiliter deze zomer aan de consumenten 3,5 pond extra te zullen kosten," merkt David Wishart op tegenover het webmagazine Beverage Daily. "Die prijsverhoging is bijzonder risicovol en zou de belangrijke groei van de Schotse whisky-sector tot stilstand kunnen brengen." Hij zegt de begrijpen dat de Schotse overheid alcoholisme, anti-sociaal gedrag en gezondheidsrisico's wil aanpakken, maar dat moet volgens Wishart op een andere manier gebeuren.

De Schotse whisky-export is het voorbije jaar met 22 procent gestegen tot 3,5 miljard pond, met de grootste groei in Singapore (64 procent), Brazilië (56 procent) en Taiwan (45 procent). "Een minimumprijs zou in het buitenland ongetwijfeld leiden tot hogere invoertaksen, aangezien de maatregel die landen zou toelaten om hun importtarieven op Schotse whisky te herzien," waarschuwt Wishart. "India, de grootste whiskymarkt van de wereld, kent al een heffing van 150 procent op de whisky-import. Wanneer Schotland de whisky duurder maakt, zal India dat ook doen."

Labels: , ,

Bulkproducten hebben wijnexport fundamenteel veranderd

Een gigantische stijging in de export van wijn in bulk heeft het voorbije decennium geleid tot een belangrijke democratisering, commoditisering, innovatie en marktoverschotten, die de sector definitief heeft veranderd. Dat is de conclusie van een rapport van de financiële dienstverlener Rabobank. De onderzoekers merken op dat de export van bulkwijn is gestegen tot 1,23 miljard liter per jaar, tegenover amper 558,5 miljoen liter één decennium geleden.

De conventionele distributie en de waarde die daarbij gecreëerd wordt is volgens het rapport fundamenteel veranderd. De grootste leveranciers van bulkwijn zijn Australië en Chili, terwijl de grootste vraag afkomstig is uit Groot-Brittannië, Duitsland, de Verenigde Staten en China. "Bulkwijn laat retailers toe om private labels te creëren die druk kunnen zetten op de prijs van markproducten en de winstmarges kunnen uithollen," merkt analist Stephen Rannekleiv op tegenover het webmagazine Beverage Daily.

Door de export van bulkwijn en het bottelen in het land van verkoop kunnen de grote merken volgens het rapport hun kosten met minstens de helft terugschroeven. "Chileense producenten verkopen flessenwijn aan ongeveer 10 dollar tot 20 dollar per krat, maar bij bulkexport en het bottelen in het land van bestemming kan die prijs worden teruggebracht tot een niveau tussen 1,5 dollar en 3 dollar," merkt Rannekleiv op. "Wel moet daarvoor een volume van minstens 15.000 kratten worden gehaald."

Bulkexport schroeft volgens het rapport niet alleen de prijs terug, maar verkleint ook de ecologische voetafdruk van de producent. In de lagere prijscategorieën wordt het volgens het rapport heel moeilijk om met flessenwijn tegen bulkimport te concurreren. Over de impact van het bulkvervoer op de kwaliteit van de wijn zijn volgens Rannekleiv de meningen verdeeld.

Labels: ,

Midden-Oosten zit op tijdbom van hartaandoeningen

De snelle verstedelijking van de Golfstaten en een aantal diepgewortelde lokale culturele gewoontes dreigen voor een ware epidemie aan hartaandoeningen te zullen zorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de European Society of Cardiology. Hani Najm, vice-president van de Saudi Heart Association, voorspelt dat de Golfregio de volgende vijftien tot twintig jaar een opmerkelijke toename aan hartaandoeningen zal kennen. Professor Najm heeft het over een tijdbom en zegt dat er dringend werk moet worden gemaakt van preventie in het hele Midden-Oosten.

Uit cijfers van de World Health Organization (WHO) blijkt dat in het Midden-Oosten 60 procent van de mannen en 70 procent van de vrouwen aan overgewicht of obesitas lijden. Diabetes en hypertensie kennen een niveau van ongeveer 25 procent. Bij de volwassenen ligt de inactiviteit nog gevoelig hoger. De snelle verstedelijking en het overmatige gebruik van de wagen zijn volgens professor Najm echter niet de niet enige reden voor het fenomeen. Er moet volgens hem ook rekening gehouden worden met een veelheid aan sociale en culturele barrières tegenover lichaamsbeweging.

Vooral vrouwen vinden volgens de professor weinig gelegenheid en ondersteuning om aan lichaamsbeweging te doen. Daarnaast is er de waterpijp, die door 34 procent van de bevolking wordt gebruikt en nagenoeg even schadelijk zou zijn als sigaretten. Waterpijpen zijn vooral populair bij vrouwen en ouderen. Opgemerkt wordt dat één waterpijp-sessie tussen dertig en zestig minuten duurt en meer dan honderd inhalaties kan tellen. Een sigaret kan ongeveer 500 milliliter rook tellen, maar bij een waterpijp loopt dat op tot 50.000 milliliter.

Labels: , ,

Overlevenden natuurramp blijven posttraumatische stress vertonen

Overlevenden van de orkaan Katrina werden ook jaren nadien nog altijd met een zwakke mentale gezondheid geconfronteerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Princeton University bij huismoeders uit de lagere inkomenscategorieën in New Orleans. De onderzoekers merken op dat veel slachtoffers ook lang na de ramp nog altijd aan posttraumatische stress blijken te lijden. Het herstel sleept volgens de wetenschappers veel langer aan dan tot nu toe werd gedacht.

Onderzoeksleider Christina Paxson, professor economie aan de Princeton University, merkt op dat er tot nu toe weinig informatie beschikbaar is over de effecten op langere termijn die bij natuurrampen in de mentale gezondheid kunnen worden geregistreerd. Onder meer bleek het bijzonder moeilijk te achterhalen zijn of mentale problemen door de natuurrampen werden veroorzaakt of eerder al aanwezig waren en door de gebeurtenissen alleen meer op de voorgrond traden.

De wetenschappers waarschuwen wel dat de resultaten niet voor de hele populatie hoeven te gelden, maar wel van toepassing zijn op de meest kwetsbare groepen in de maatschappij. De onderzoekers stelden echter vast dat ook na vier jaar 33 procent van de respondenten nog steeds symptomen van posttraumatische stress vertoonden, terwijl 30 procent met andere psychologische problemen had af te rekenen. Er werd wel een verbetering opgetekend tegenover een test elf maanden na de ramp, maar van een volledige terugkeer naar de originele situatie is volgens de onderzoekers geen sprake.

De onderzoekers wijzen erop dat vele slachtoffers weliswaar zijn teruggekeerd naar New Orleans, maar zelden hun oude woonst hebben kunnen betrekken. De meesten wonen in andere wijken en hebben geen contact meer met oude vrienden en bekenden. Dat betekent dat hun hele leven door de orkaan door elkaar is geschud.

Labels: , ,

Opnieuw meer methamphetamines op de Amerikaanse markt

In de Verenigde Staten is het gebruik van methamphetamines opnieuw aan het stijgen, nadat gedurende verscheidene jaren een terugval kon worden opgetekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas en de University of California. Er wordt opgemerkt dat de producenten inmiddels voor de aanmaak van de drug zijn overgestapt op alternatieven van de grondstof pseudoephedrine, die door maatregelen van de overheid enkele jaren geleden minder gemakkelijk kon worden aangeschaft.

Het gebruik van methamphetamines kende in de Verenigde Staten een gevoelige terugval nadat de regering de beschikbaarheid van pseudoephedrine vijf jaar geleden wettelijk had beperkt, waardoor het moeilijker werd om één van de cruciale grondstoffen voor de drug te bemachtigen. "Uit een aantal indicaties - zoals opnames in spoedgevallen-diensten, behandelingen voor verslaving en arrestaties - kon echter worden opgemerkt dat het gebruik sinds een tweetal jaar opnieuw is gestegen," merken de onderzoekers Jane Maxwell en Mary Lynn Brecht op.

Het fenomeen is volgens de onderzoekers te wijten aan het feit dat bij de productie van de methamphetamines op methodes werd overgeschakeld waarbij andere ingrediënten konden worden gebruikt. Die alternatieve methodes zijn volgens de onderzoekers weliswaar ingewikkeld, maar er wordt aan toegevoegd dat ook de producenten hun vaardigheden hebben opgedreven. Er wordt aan toegevoegd dat de zuiverheid tot 90 procent is gestegen, hoewel de prijs is gedaald tot ongeveer 89 dollar per gram. Methamphetamines kunnen volgens de onderzoekers op één lijn worden geplaatst met cocaïne en heroïne.

Labels: , ,

Gesprekken over internationale bemande maanbasis gestart

Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos is met de Verenigde Staten en Europa gesprekken begonnen over een gemeenschappelijke bemande onderzoeksbasis op de maan. Volgens Vladimir Popovkin, topman van Roscosmos, is het niet langer voldoende om ruimtereizigers op de maan te laten landen. Hij voegt er aan toe dat de wetenschap inmiddels voldoende basiskennis over de maan heeft vergaard en er kan gedacht worden aan een bemande exploratie.

Roscosmos is gesprekken begonnen met de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) en het European Space Agency (ESA). De samenwerking zou moeten uitmonden in een bemand station op het maanoppervlak of een laboratorium dat in een baan om de maan zou worden gebracht. Popovkin benadrukte dat Roscosmos met de Luna Glob en Luna Resource zelf nog twee onbemande missies naar de maan wil sturen.

De Russische ruimtevaart heeft een periode met een aantal pijnlijke mislukkingen achter de rug. Onlangs nog stortte de Mars-sonde Phobos-Grunt nog op de aarde neer na een technisch defect. De Russische president Dmitry Medvedev heeft ermee gedreigd om de schuldigen voor de mislukte lanceringen en het verlies aan satellieten te sanctioneren. Al sinds het begin van de ruimtevaart in het midden van de voorbije eeuw wordt door zowel Rusland als de Verenigde Staten over een maanbasis gedroomd.

Labels: , ,

Tarieven reclamebureaus op tien jaar tijd met één vijfde gedaald

De gemiddelde tarieven van de reclamebureaus zijn de voorbije tien jaar met bijna één vijfde gedaald. Vooral creatieve divisies komen onder een grotere druk. Dat is de conclusie van een rapport van de Marketing Agencies Association. Er wordt opgemerkt dat vorig jaar gemiddeld een tarief van 105,68 pond per uur wordt aangerekend. Dat betekent een daling met 18,4 procent tegenover tien jaar geleden, toen het gemiddelde uurtarief 129,55 pond bedroeg. Er wordt aan toegevoegd dat tijdens die periode de uurlonen van medewerkers zijn gestegen en ook nog de inflatie moet worden verrekend.

Vooral in de creatieve afdelingen werden zware inkrimpingen opgetekend. Daar gingen de uurtarieven met 26,5 procent achteruit tot 100,85 pond. Ook het account-beheer daalde met 12,6 procent tot 101,33 pond. Planning bleek beter stand te houden, maar ook daar moest een daling met 5,3 procent tot 139,67 pond per uur worden geregistreerd. "De uitholling van de winstgevendheid van de reclamesector is bijzonder zorgwekkend," voert Scott Knox, managing director van de Marketing Agencies Association, aan.

Knox zegt bijzonder bezorgd te zijn over de tariefdalingen in de creatieve sector, die de ruggengraat vormt van de reclame-industrie in Groot-Brittannië. Ian Millner, chief executive van het creatieve bureau Iris, merkt op dat nieuwe betaalmodellen, waarbij sterk werk beter wordt vergoed, in de toekomst wellicht een grotere plaats zullen innemen in de creatieve sector. "Er zal meer nadruk worden gelegd op briljante creatieve productie," merkt Millner op.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in zijn State of the Union voor het Amerikaanse Congres gehamerd op het belang van een economie die alle Amerikanen evenveel kansen geeft en waar iedereen zijn deel bijdraagt. Er is volgens Obama de keuze tussen een land waar een steeds kleinere groep het heel goed doet en de rest de eindjes amper aan elkaar kan knopen of een economie waar iedereen een eerlijke kans krijgt, zijn deel doet en zich aan dezelfde spelregels houdt. De president wil dat mensen met een inkomen van 1 miljoen dollar of meer minstens 30 procent belastingen betalen. Hij had het daarbij over de Buffet-regel, verwijzend naar miljardair Warren Buffet, die het zelf niet eerlijk vond at zijn secretaresse meer belastingen moet betalen dan hijzelf.

Het technologieconcern Apple is opnieuw het grootste bedrijf van de wereld. De jongste kwartaalresultaten waren desdanig sterk dat het aandeel bijna 7 procent omhoog sprong en Apple terug boven olieconcern Exxon bracht. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar zag Apple zijn nettowinst verdubbelen, terwijl de inkomsten met bijna 75 procent stegen. Door dat uitstekende nieuws sturen beleggers het aandeel bijna 7 procent hoger, wat de totale marktwaarde van Apple op 323,4 miljard euro bracht. Apple stak daarmee Exxon opnieuw voorbij als grootste bedrijf van de wereld. Exxon was sinds het midden van het voorbije decennium de onbetwiste leider, maar zag Apple in augustus voor het eerst de leiding overnemen. Nadien kon Exxon de eerste plaats wel opnieuw herroveren.

Critici van het World Economic Forum (WEF) hebben in Davos gedemonstreerd tegen Zwitserse concerns die in het buitenland de mensenrechten en milieunormen mogen schenden en daarvoor in eigen land niet ter verantwoording worden geroepen. De veiligheidsdiensten, die het centrum van Davos hermetisch hebben afgesloten, grepen voorlopig nog niet in. Andersglobalisten zijn dit jaar voor de eerste keer in de buurt van het World Economic Forum vertegenwoordigd. Op enkele kilometers van de vergaderplaats exploiteert de Occupy-beweging een iglodorp. Klaus Schwab, oprichter va het World Economic Forum, uitte begrip voor de critici, maar op de samenkomst werden geen vertegenwoordigers van de Occupy-beweging uitgenodigd.

Alle Europese professionele voetbalclubs hebben twee jaar geleden samen 1,6 miljard euro nettoverlies geleden. Dat is een stijging met 36 procent in vergelijking met het jaar voordien. Dat heeft de Union of European Football Associations (UEFA) bekend gemaakt. De toename van het tekort is volgens de Europese voetbalfederatie vooral te wijten aan een vermindering van de transferinkomsten. Opgemerkt werd dat 56 procent van de clubs een verlies heeft laten optekenen. Gianni Infantino, secretaris-generaal van de Europese voetbalfederatie, benadrukte dat deze tendens zo snel mogelijk moet worden omgebogen, verwijzen naar de nieuwe budgettaire regels die na volgend voetbalseizoen zullen worden ingevoerd. De namen van verlieslatende clubs werden niet vrijgegeven.

De Schotse premier Alex Salmond wil de politieke krachtmeting voor de Schotse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië versnellen. Salmond lanceerde een aantal voorstel om over twee jaar een referendum te houden waarbij de 5 miljoen Schotten zich over een mogelijke onafhankelijkheid zouden kunnen uitspreken. Een woordvoerder van de Scottish Nationalist Party (SNP), de partij van Salmond, stelde dat bij het referendum een tweede vraag zou kunnen worden gesteld over een verregaande vorm van economische zelfstandigheid in plaats van complete onafhankelijkheid. De Scottish Nationalist Party is daarvan volgens de woordvoerder geen voorstander, maar hij zei te begrijpen dat een aantal economische krachten of instellingen daar wel een voorkeur aan geven.

In Italië staking de vrachtwagenchauffeurs tegen de recordprijzen voor brandstof door de accijnzen die door de Italiaanse regering werden opgedreven. Daarbij werd overgegaan tot het oprichten van blokkades. Die werden nadien wel opgeheven, maar de staking werd wel verder gezet, waardoor de bevoorrading van tankstations en supermarkten erg moeilijk blijft. De staking laat zich voelen in de bevoorrading. Veel tankstations zitten zonder benzine en supermarkten moeten alle mogelijke inspanningen doen om groenten en fruit aangevoerd te krijgen. Ook de fabrieken van autobouwer Fiat moesten worden stilgelegd omdat onderdelen niet meer aangeleverd konden worden. De landbouwers beklagen er zich over dat elke dag 50.000 ton bederfelijke goederen dienen weggegooid te worden.

De Russische miljardair Michail Prochorov is door de Russische kiescommissie geregistreerd als presidentskandidaat. Daarmee dingen vijf kandidaten naar het Russisch presidentschap. Huidig premier Vladimir Poetin is de grootste kanshebber voor de verkiezingen begin maart, maar het is nog geenszins zeker dat hij aan een tweede periode als president kan beginnen. Prochorov wordt vooral door de Russische middenklasse als een geschikte kandidaat gezien. Prochorov presenteert zich als een onafhankelijke kandidaat, maar heeft zich tot dusverre niet kritisch uitgelaten over Poetin. De andere kandidaten zijn de communist Gennadi Zjoeganov, de ultranationalist Vladimir Sjirinovski en de socialist Sergej Mironov. De kandidatuur van Grigory Javlinksi werd afgewezen.

De Britse autoriteiten hebben 97 personen ingerekend wegens illegale ticketverkoop en hotelkamerzwendel rond de Olympische Spelen volgende zomer in Londen. Dat heeft de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May bekend gemaakt. De arrestanten zouden zouden websites hebben opgericht waarop zij deden voorkomen alsof zij toegangsbewijzen en hotelkamers in de aanbieding hadden. May verklaarde ook dat tenten en andere kampementen op olympische locaties om veiligheidsredenen verwijderd zullen worden. De minister van binnenlandse zaken pakt op die manier indirect ook het probleem aan van de antikapitalistische demonstranten, die momenteel op verschillende plekken in de Britse hoofdstad hun tentenkampjes hebben opgeslagen.

De Amerikaanse Federal Reserve houdt langer vast aan de lage rentevoet dan tot nog toe aangenomen. De conjuncturele toestand rechtvaardigt volgens de Amerikaanse centrale bank om de rente nog minstens drie laag te houden. Eerder was al bepaald dat de nulrente tot midden volgend jaar zou worden gehandhaafd, maar die termijn wordt nu met anderhalf jaar verlengd. Met die maatregelen wil Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, de economische relance blijven ondersteunen. De centrale bank meent dat de economie nog steeds te veel risico's in het vooruitzicht heeft. Echt verrassend is het besluit niet, want de Europese schuldencrisis weegt nog steeds door op de Amerikaanse economie.

Rusland heeft aangekondigd dat het zijn vetorecht zal blijven gebruiken om sancties van de Verenigde Naties tegen Syrië te blijven blokkeren. Dat heeft Sergei Lavrov, Russisch minister van buitenlandse zaken, bekend gemaakt. Volgens Rusland zijn die sancties contraproductief. Ook een militaire interventie moet volgens Lavrov worden uitgesloten. Lavrov zegt aan te sturen op een snelle start van een dialoog tussen de Syrische overheid en de oppositie. Het geweld in Syrië heeft inmiddels al aan 5.400 burgers het leven gekost. Toch kunnen de Verenigde Naties geen concrete stappen ondernemen. Daarvoor is de steun nodig van Rusland en China, maar die landen verzetten zich al sinds maart tegen sancties.

De ramp met het cruiseschip Costa Concordia zal de Duitse herverzekeraar Hannover Re ongeveer 30 miljoen euro kosten. Dat heeft de herverzekeraar zelf bekend gemaakt. Hannover Re, de derde grootste herverzekeraar van de wereld, zegt in de mededeling wel dat het op dit moment nog moeilijk is om de claims in te schatten. Eerder had de herverzekeraar het nog over een kost van om en bij 10 miljoen euro, terwijl zijn grote concurrent Munich Re sprak over 50 miljoen euro. Volgens het Franse persagentschap AFP was de Costa Concordia verzekerd voor 395 miljoen euro. Het totale verzekerde verlies van de ramp met de Costa Concordia zou volgens bepaalde experts kunnen oplopen tot 1 miljard dollar.

Voor sommige Europese landen betekent het embargo van de Europese Unie op Iraanse olie een belangrijke aderlating. Iran vertegenwoordigt weliswaar slechts 5,7 procent van de totale Europese import, maar sommige zuidelijke lidstaten zijn in aanzienlijke mate afhankelijk van Iraanse olie. Griekenland en Italië kopen respectievelijk 25 procent en 13 procent van hun olieconsumptie in Iran. Vooral het noodlijdende Griekenland vreesde het invoerverbod op Iraanse olie. Het land neemt momenteel tegen zeer gunstige voorwaarden olie af van Iran en pleitte dan ook voor uitstel. Frankrijk en Groot-Brittannië wilden echter van geen uitstel weten en overtuigden de Griekse regering ervan dat er in de volgende maanden oplossingen zullen gevonden worden voor het olieprobleem.

Er komt voorlopig geen trilogie van de film Avatar. Een eerste vervolg op de film komt ten vroegste over zes jaar. Eerder was gezegd dat het tweede deel van de filmcyclus over twee jaar op de markt zou worden gebracht. wachten tot 2016 terwijl de film gepland stond voor 2014. Dat heeft producent Jon Landau tegenover de Amerikaanse website Bleeding Cool bekend gemaakt. Het derde deel van Avatar zou over drie verschijnen, maar ook die datum wordt verschoven. Regisseur James Cameron en filmstudio 20th Century Fox kondigden anderhalf jaar geleden aan twee vervolgfilms op Avatar te willen maken. Avatar werd drie jaar gelanceerd en realiseerde een recordomzet van bijna 2,8 miljard dollar. Ook is de film al meer dan 21 miljoen keer gedownload.

Tijdens de maand december hebben Amerikaanse consumenten meer dan 3 miljard minuten online videoreclame geconsumeerd. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Er wordt aan toegevoegd dat 85,3 procent van de Amerikaanse online consumenten tijdens de maand december een videoreclame hebben bekeken, tegenover 85,9 procent de maand voordien. ComScore stelde verder vast dat reclamespots 14,1 procent vertegenwoordigden van alle video's die tijdens de maand december werden bekeken. De reclamesector vertegenwoordigde ook 1,2 procent van alle minuten die aan online video werden gespendeerd. De gemiddelde duur van een online video bleef tegenover de maand oktober ongewijzigd op 0,4 minuten.

In Japan heeft het vertrouwen in de instellingen het voorbije jaar een zware terugslag gekregen. Dat blijkt uit de vertrouwensbarometer van de groep Edelman. Het vertrouwen in de Japanse regering viel met 26 procentpunten terug, maar ook bij de niet-gouvernementele organisaties werd een daling met 21 punten opgetekend. Bij de media werd een terugval met 12 punten opgetekend. Ook verscheidene economische sectoren moesten aan vertrouwen inboeten, waarbij vooral energie (46 punten), mediabedrijven (21 punten), banken (20 punten) en financiële diensten (17 punten) werden getroffen. Edelman merkt dan ook op dat de aardbeving en nucleaire ramp in Japan duidelijk aantonen hoe fragiel het vertrouwen van de consument in de instellingen is.

Meer Nieuws

Wednesday, January 25, 2012

Braziliaanse e-commerce blijft belangrijke groei optekenen

In Brazilië zal e-commerce dit jaar een omzet realiseren van 18,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 21,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van de Economist Intelligence Unit. Tegen het midden van het decennium zal die omzet volgens de onderzoekers verder gestegen zijn tot 26,9 miljard dollar. De onderzoekers merken op dat verscheidene factoren bijdragen tot die groei. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de belangrijke economische groei, maar ook naar de diversificatie in online betaalmogelijkheden.

Volgend jaar zal Brazilië volgens de onderzoekers meer dan de helft van de totale e-commerce in Latijns-Amerika vertegenwoordigen. "Dat is in belangrijke mate te danken aan de grote populatie van het land en aan de stijging van het aantal online shoppers in Brazilië," meldt het webmagazine eMarketer. "Uit een onderzoek in oktober bleek dat 34 procent van de Braziliaanse online bevolking van plan is om dit jaar op het internet aankopen te doen. Dat betekent een consumentenpubliek van 23,2 miljoen mensen."

Tegen het middel van het decennium zou Brazilië 31,6 miljoen online consumenten tellen. Dat is 39 procent van de totale online Braziliaanse populatie. "Inmiddels worden er ook steeds meer betaalmogelijkheden aangeboden aan die online populatie," voert eMarketer nog aan. "Twee jaar geleden bleken kredietkaarten met een aandeel van 63 procent nog het belangrijkste online betaalmiddel te zijn, maar steeds meer consumenten stappen over op andere betalingsprocedures."

Labels: ,

Motorfietsen slachtoffer van moeilijk economisch klimaat in Europa

Het voorbije jaar zijn in de Europese Unie in totaal 1,7 miljoen motorfietsen verkocht. Daarmee is de sector één van de slachtoffers van de moeilijke economische periode, hoewel het vervoermiddel vaak naar voor wordt geschoven als één van de oplossingen voor de luchtvervuiling en het fileprobleem. Vijf jaar geleden werden in de Europese Unie nog 2,5 miljoen motorfietsen verkocht. Gehoopt wordt dat elektrische toepassingen de populariteit van de motorfietsen zouden doen toenemen, maar het voorbije jaar werden in de hele Europese Unie amper 15.000 elektrische exemplaren verkocht.

"De crisis heeft een bijzonder zware impact gehad op de Europese markt," voert Hendrik von Keunheim, president van de Association des Constructeurs Européens de Motocycles (ACEM), aan. "Vele Europese verdelers hebben het bijzonder moeilijk. Dat heeft ook een negatieve impact op de inspanningen om de sector met nieuwe technologieën milieuvriendelijker te maken." De Europese Commissie wil de uitstoot van het transport tegen het midden van de eeuw met 60 procent terugschroeven, waarin alternatieve aandrijftechnologieën centraal staan.

"De hoge initiële kosten van het duurzaam verkeer - de ontwikkeling van de technologie en infrastructuur - dreigen die doelstellingen echter in gevaar te brengen," merkt het webmagazine Euractiv op. Tim Meisner, manager engineering-strategie bij Yamaha Motor Europe, benadrukt dat de consument moet aangemoedigd worden om zijn houding te veranderen. Daarbij zouden subsidies van de overheid, zoals voor elektrische wagens, volgens Meisner een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn. Door de moeilijke economische omstandigheden is ook dat echter niet vanzelfsprekend.

Labels: , ,

Aziatische luxeconsumenten bedreigen visbestand

De groeiende groep van welgestelde Aziatische consumenten en hun steeds toenemende voorkeur voor luxeproducten vormt een bedreiging voor een aantal vissoorten. Dat is de conclusie van een rapport van het United Nations Environment Programme (Unep). De onderzoekers stellen dat de grotere bestedingskracht van de Aziatische consumenten de vraag naar duurdere vissoorten, zoals tonijn en grouper, gevoelig doet stijgen, waardoor de vissers gedwongen zijn om grotere vangsten na te streven.

Volgens het Unep moet worden gevreesd dat bij het najagen van grotere vangsten ecologisch schadelijke en zelfs illegale methodes zullen worden gebruikt. "De rijkere Aziatische consumenten willen exclusievere visproducten en zijn niet langer tevreden met ansjovis," merkt een woordvoerder van het Unep op. Er wordt op gewezen dat de visproductie zich in de jaren tachtig op ongeveer 80 miljoen ton stabiliseerde en wetenschappers ervan uitgaan dat er geen toename meer zal worden opgetekend.

"Het lijdt geen twijfel dat de veranderde levensstijl en eetgewoonten een impact hebben op de grondstoffen," merkt de milieu-organisatie nog op. Onder meer wordt erop gewezen dat er in Azië zoveel vraag is naar levende groupers dat vissers cyanide gebruiken om de dieren te verlammen en hen levend te kunnen vangen, zelfs wanneer dat andere soorten doodt en koraalriffen beschadigt. Desondanks sterft een groot gedeelte van die gevangen groupers tijdens het transport. Een overbevissing van die soorten verstoort volgens het Unep ook het biologisch evenwicht van de koraalriffen.

Labels: , ,

Uitbreiding Panama-kanaal biedt grote milieukansen voor scheepvaart

De uitbreiding van het Panama-kanaal, één van de meest belangrijke scheepvaartroutes ter wereld, biedt een unieke gelegenheid om de ecologische voetafdruk van de maritieme industrie gevoelig te reduceren. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Newscastle University. Door de verbreding van het kanaal kunnen volgens de Britse wetenschappers immers grotere schepen door het kanaal varen, wat tot belangrijke voordelen op het gebied van schaalgrootte zal kunnen zorgen. De scheepvaart is verantwoordelijk voor 2,7 procent van de wereldwijde emissies.

Door de verbreding van het kanaal is de vaarroute niet meer beperkt tot schepen van het Panamax-type, waarbij een maximale breedte van 32,2 meter diende te worden gerespecteerd. De verbreding laat dan ook de passage van grotere containerschepen toe. Dat moet bijkomende inkomsten zorgen voor de economie van Panama, die in het belangrijke mate door de activiteiten van de vaarroute wordt gesteund. De onderzoekers merken echter op dat die economische doelstellingen onbedoeld ook een aantal ecologische voordelen bieden.

Onderzoekers Paul Stott en Peter Wright, docenten maritieme engineering aan de Newcastle University, voeren aan dat de sector met het Panama-kanaal over een aantal eenvoudige middelen beschikt om zijn ecologisch imago gevoelig te verbeteren. De verbreding van het kanaal laat volgens hen een efficiënter scheepsdesign toe en biedt ook de mogelijkheden om met één lading grotere hoeveelheden goederen te vervoeren. Dat leidt tot belangrijke besparingen op het gebied van brandstofverbruik en emissies.

De onderzoekers maken gewag van een besparing tot 16 procent per tonmijl. Er wordt op gewezen dat verwacht moet worden dat de maritieme sector tegen het midden van de eeuw verantwoordelijk zal zijn voor 12 procent tot 18 procent van de wereldwijde uitstoot, tenzij er belangrijke maatregelen worden genomen om de emissies terug te schroeven.

Labels: , ,

FIFA-12 vestigt Brits record sport-videogames

Het spel FIFA-12 is in Groot-Brittannië het meest succesrijke sport-videogame uit de geschiedenis geworden. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau GFK-Chart Track. Het game werd door uitgever Electronic Arts in september vorig jaar gelanceerd en verkocht tijdens de eerste week al 3,2 miljoen exemplaren. Het voorbije jaar werden in Groot-Brittannië alleen al 2,4 miljoen exemplaren van het game verkocht. Daarmee bleken van het game 50.000 exemplaren meer verkocht te zijn dan van zijn voorganger FIFA-11 het jaar voordien.

FIFA-12 staat inmiddels al vijf weken op rij op de eerste plaats van de Britse software-verkoop. Ook eerder al stond het game van Electronic Arts twee weken op de eerste plaats. In totaal staat FIFA-12 al zeventien in de top tien. Het game heeft nog wel een belangrijke achterstand op te halen tegenover FIFA Road to World Cup 98, dat gedurende elf weken op de eerste plaats stond. Electronic Arts is ook uitgever van onder meer The Sims, Battlefield, Need for Speed, Medal of Honor en Burnout.

Origin, het digitale distributieplatform van Electronic Arts, heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met elf onafhankelijke uitgevers van games, waaronder Trion Worlds en Robot Entertainment. Inmiddels biedt Origin meer dan honderd games van Electronic Arts en onafhankelijke uitgevers aan. Daarmee kan het platform volgens Craig Rechenmacher, vice-president marketing bij Origin, de keuzemogelijkheid voor de gebruiker nog verder uitbreiden, erop wijzen dat de distributeur zowel op blockbuster als kwaliteitsgames van onafhankelijke ontwikkelaars mikt.

Labels: , , ,

Driekwart marketeers gaat investeringen in sociale media opdrijven

Driekwart van de wereldwijde marketeers zegt dit jaar zijn investeringen in sociale media te zullen opdrijven. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het bureau Wildfire Interactive bij zevenhonderd marketeers. De onderzoekers stelden ook vast dat 97 procent van de ondervraagden van mening is dat sociale media voor hun campagnes een meerwaarde hebben betekend. Ook zegt 88 procent dat sociale media een positieve return-on-investment hebben gegenereerd.

"Sociale media worden steeds meer een waardevol marketing-kanaal," merkt Victoria Ransom, chief executive van Wildfire Interactive, op tegenover het webmagazine BizReport.com. Er wordt aan toegevoegd dat de return-on-investment door de verschillende bedrijven ook vaak op een andere manier wordt berekend. Dat geeft volgens Ransom aan dat het gebruik van sociale media zich in de reclame-sector nog in een bijzonder vroeg stadium bevindt.

De onderzoekers voegen er aan toe dat 38 procent van de ondervraagden het succes meten aan het gestegen aantal volgelingen, fans of commentaren, terwijl 24 procent kijkt naar de stijging van de inkomsten. Ook meet 15 procent het succes aan de toegenomen merkbekendheid. Wildfire merkt op dat marketing in sociale media in drie stadia verloopt en eerst een groei en engagement moet zijn gerealiseerd vooraleer er aan opbrengsten kan worden gedacht. De meeste bedrijven evolueren volgens de onderzoekers dit jaar naar het tweede stadium.

Labels: ,

Porno-acteurs Los Angeles moeten condoom gebruiken

Acteurs die in Los Angeles pornofilms draaien, worden voortaan verplicht om condooms te gebruiken. Daarover heeft het stadsbestuur van Los Angeles een nieuwe wet gestemd. De nieuwe wetgeving wordt positief onthaald door de gezondheidssector, maar volgens de pornografische industrie zegt mogelijk gedwongen te zullen worden om uit te wijken naar een andere thuisbasis. De San Fernando Valley in Los Angeles wordt bestempeld als de hoofdstad van de Amerikaanse pornografische industrie.

"Waarnemers stellen dat het nog niet duidelijk is hoe de toepassing van de wet zal kunnen afgedwongen worden," merkt BBC News op. De Aids Healthcare Foundation benadrukt dat de wet noodzakelijk was om de acteurs uit de pornografische industrie te beschermen tegen aids en andere seksueel overdraagbare ziektes. De stichting stuurt al zes jaar aan op een dergelijke wetgeving en zegt te zullen ijveren om de wet ook in de rest van de Verenigde Staten te laten doorvoeren.

De Aids Healthcare Foundation zegt ook waakzaam te zullen blijven en te zullen opvolgen welke nieuwe vestigingsplaats pornografische filmproducenten zouden uitkiezen indien ze zouden beslissen om uit Los Angeles weg te trekken. Een aantal bedrijven heeft al aangekondigd zich net buiten de stadsgrenzen te zullen vestigen. De producenten voeren aan dat het gebruik van condooms de films minder populair maken. Ook de acteurs zouden geen voorstander zijn van het gebruik van condooms.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De aanhoudende populariteit van iPhones en iPads heeft Apple het vierde kwartaal van het voorbije jaar een recordomzet van 46,33 miljard dollar gerealiseerd, tegenover 26,7 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 6 miljard dollar naar 13,06 miljard dollar. De verkoop van de iPad steeg met 111 procent tot 15,4 miljoen exemplaren. Bij de Mac-computers werd een stijging met 26 procent tot 5,2 miljoen eenheden geteld. De iPhones lieten zelfs een recordverkoop van 37,02 miljoen exemplaren optekenen, tegenover 16 miljoen eenheden tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het vorige record stond op de naam van het tweede kwartaal van vorig jaar, toen 20 miljoen smartphones werden verkocht.

Het Duitse energieconcen E.on gaat wereldwijd 11.000 banen schrappen. Op de thuismarkt verdwijnen 6.000 arbeidsplaatsen. De bedoeling van de herstructurering is om tegen het midden van het decennium 9,5 miljard euro aan kosten te schrappen. Op die manier krijgt het concern meer speelruimte voor investeringen. Duitsland wil over tien jaar alle kerncentrales sluiten en daar heeft E.on rechtstreeks last van. De afvloeiingen worden gespreid over verschillende jaren. Bij E.on werken op dit ogenblik nog 79.000 mensen. Het concern zegt met de vakbonden een akkoord bereikt te hebben over de afvloeiingen. Daarbij beloofde het bedrijf dat er geen naakte ontslagen zouden vallen, maar er onder meer met brugpensioen, vertrekpremies en omscholing zal worden gewerkt.

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta stelt de bouw van een tweede kerncentrale in Borsele minstens twee tot drie jaar uit. De vergunningsaanvraag werd eerder al een half jaar opgeschort. Er zou overcapaciteit zijn op de Europese elektriciteitsmarkt, met lage energieprijzen als gevolg. De plannen van Delta voor een tweede kerncentrale wekken veel beroering in Nederland en België. De site Borsele ligt op minder dan 10 kilometer van de grens met Vlaanderen, zodat ook de grensbevolking betrokken is. De Nederlandse minister van economische zaken Maxime Verhagen wil de bouw van een kerncentrale zeker niet subsidiëren, want dat gebeurt evenmin voor andere centrales. Greenpeace Nederland roemt het uitstel als het einde van het nucleaire tijdperk in Nederland.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt de wereldwijde groeiprognose voor het lopende jaar van 4 procent tot 3,3 procent en voor volgend jaar van 4,5 procent tot 3,9 procent. De economische activiteit in de eurozone krimpt volgens de organisatie dit jaar met 0,5 procent en groeit volgend jaar met 0,8 procent. Daarmee belandt de eurozone in een milde recessie. De vooruitzichten voor de Verenigde Staten voor dit jaar blijven gehandhaafd op een groei van 1,8 procent. De vooruitzichten op korte termijn zijn volgens de instelling duidelijk verslechterd, eraan toevoegend dat het globale herstel wordt bedreigd door gestegen spanningen in de eurozone en kwetsbaarheden elders. Duitsland zou dit jaar nog een kleine groei met 0,3 procent kennen.

De Zwitserse raffinaderijgroep Petroplus vraagt uitstel van betaling aan. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. De nieuwe stap komt er nadat gesprekken tussen het noodlijdende bedrijf en schuldeisers zijn afgesprongen. Petroplus kwam eind vorig jaar in de problemen door het negatieve economische klimaat en het bevriezen van een kredietlijn van een miljard dollar. Het bedrijf zegt besloten te hebben zich voor te bereiden op een faillissement of een gerechtelijke schikking in Zwitserland en voegt er aan toe dat dezelfde stappen worden ondernomen door de verschillende dochterondernemingen van Petroplus. De Zwitserse groep heeft te lijden van overcapaciteit in de markt en financieringsproblemen bij de aankoop van olie.

De noodlijdende Japanse camerafabrikant Olympus, getroffen door een boekhoudschandaal, is op zoek naar een partner om te overleven. Daarbij treden Fujifilm en Sony nadrukkelijk op het voorplan, nadat onder meer buitenlandse bedrijven en Panasonic al terzijde werden geschoven. In de nasleep van het schandaal dreigt het aandeel van Olympus zijn notering op de Tokyo Stock Exchange te verliezen. In die omstandigheden is Olympus kwetsbaar voor een overname. Het aangaan van een strategisch partnerschap is de beste manier om dat te vermijden. Een snelle beslissing wordt echter verhinderd door het machtsvacuüm aan de top van Olympus. Het bedrijf heeft op dit ogenblik geen topman meer waarmee onderhandeld kan worden.

Costa Cruises, de rederij van het vergane cruiseschip Costa Concordia, ontkent uit vrees voor een stortvloed aan klachten, de passagiers een korting van 30 procent te hebben aangeboden bij een volgende boeking. Volgens een aantal media zou Costa Cruises, een dochteronderneming van wereldleider Carnival Corporation, de korting hebben aangeboden aan klanten die de rederij trouw bleven. Veel overlevenden reageerden verontwaardigd en noemden het aanbod belachelijk en beledigend. Een zegsman van de rederij ontkent echter de verhalen over de kortingen, maar zegt wel dat de passagiers van de Costa Concordia hun cruise krijgen terugbetaald. Ook alle transportkosten en medische uitgaven zouden worden terugbetaald.

Het Amerikaanse onlinemagazine The Huffington Post heeft zijn Franse editie gelanceerd. Eerder al raakte bekend dat Anne Sinclair, de vrouw van politicus Dominique Strauss-Kahn, de leiding over de Franse internetkrant zou nemen. De website zegt het debat over verschillende thema’s te willen openen, als hoeksteen van de democratie. Sinclair voorspelt een content van controverse en conversatie, waar informatie, opiniebijdrages en blogposten naar Amerikaans model elkaar ontmoeten en afwisselen. Sinclair is al langer vertrouwd met de blogosfeer, want ze schreef eerder stukken op haar persoonlijke site. Arianna Huffington, de oprichtster van de site, zegt dat de internetkrant de discussies van de koffiemachine en de eettafel online wil brengen.

De Duitse drogisterijketen Schlecker heeft bij het kantongerecht Ulm de boeken neergelegd. Het concern wordt met zware verliescijfers geconfronteerd en had eerder al aangekondigd uitstel van betaling te zullen afvragen. Daarvoor had het bedrijf al aangekondigd wegens de grote financiële moeilijkheden honderden filialen te zullen sluiten. Door uitstel van betaling aan te vragen hoopt Schlecker een groot deel van het winkelnetwerk te kunnen redden. De drogisterijketen telt in Duitsland 7.000 filialen. Verder heeft het in totaal 3.000 vestigingen verspreid over Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Polen en Portugal. Er werken 47.000 mensen voor de keten. In Duitsland telt de groep 30.000 werknemers.

Het olie-embargo van de Europese Unie geeft Iran het recht om de Straat van Hormuz af te sluiten. Dat heeft Heshmatollah Falahapisheh, een vooraanstaand lid van het Iraanse parlement, gezegd in een reactie op de afkondiging van het embargo. Iran heeft al herhaaldelijk gedreigd de Straat van Hormuz te sluiten in het geval van een olie-embargo. De Straat van Hormuz, die de Golf van Oman en de Perzische Golf met elkaar verbindt, is van groot belang voor de oliesector. De Iraanse zeemacht zou naar eigen zeggen zeventien diesel-onderzeeërs kunnen inzetten om de Straat van Hormuz te helpen afsluiten. Eerder bedreigde de Iraanse zeemacht ook al Amerikaanse oorlogsbodems in de omgeving.

De Zweedse meubelketen Ikea heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 2,97 miljard euro. Dat betekent een stijging met 10,3 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 6,9 procent tot 24,7 miljard euro. Sinds de maand september zouden de verkopen volgens Ikea nog zijn toegenomen. De keten heeft nu 287 winkels in 26 landen. Met een omzet-aandeel van 15 procent is Duitsland de belangrijkste markt voor de Zweedse keten. Volgens Ikea concentreren mensen zich in onzekere tijden op hun huis. Thuis is volgens Mikael Ohlsson, topman van Ikea, voor de consument immers de belangrijkste plek ter wereld. De betere resultaten zijn volgens Ikea te danken aan gestegen verkopen en lagere kosten en werden zowel op volwassen als opkomende markten opgetekend.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietrating van enkele Franse grootbanken verlaagd. BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, bleef echter wel buiten schot. Société Générale en Crédit Agricole, respectievelijk de tweede en derde grootste financiële groep op de Franse markt, zagen hun rating met één niveau naar beneden bijgesteld worden. Dat geldt ook voor de Caisse des Depots et Consignations. De kredietverlaging bij de getroffen banken gaat wel gepaard met stabiele vooruitzichten, wat betekent dat een verdere verlaging niet in de lijn der verwachtingen ligt. Bij BNP Paribas is er echter wel een negatieve outlook, waardoor een latere verlaging van de rating tot de mogelijkheden behoort.

De Amerikaanse republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney betaalt slechts 14 procent belastingen. Dat heeft Romney zelf bekend gemaakt, onder grote druk van zijn tegenkandidaten. De gemiddelde Amerikaan betaalt 35 procent belastingen. Romney verdiende twee jaar geleden bijna 22 miljoen dollar, grotendeels door de winsten op zijn vele investeringen. Hij betaalde ongeveer 3 miljoen dollar inkomstenbelasting. Romney is een van de rijkste presidentskandidaten uit de geschiedenis. De lage belastingsschijf is vooral te danken aan de vele goede doelen die door Romney worden gesteund. Twee jaar doneerde hij 3 miljoen dollar aan liefdadigheid, waarvan een groot deel aan de Mormoonse kerk. Rivaal Newt Gingrich betaalt 31 procent belastingen.

De Duitse regering ontkent bereid te zijn om het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) de helft meer middelen te geven. De financiële slagkracht van het noodfonds is nu begroot op 500 miljard euro, maar diverse media hadden gemeld dat bondskanselier Angela Merkel dat bedrag naar 750 miljard wil optrekken. Een woordvoerder van de bondskanselier benadrukte echter dat er geen beslissing is genomen om het noodfonds uit te breiden. Over het totaalbedrag waarover het noodfonds zal kunnen beschikken, wordt in maart door de ministers van financiën van de Europese Unie herbekeken. De Europese Unie wil eerst met haar G20-partnerlanden onderhandelen over een verhoging van de middelen voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ratingbureau Fitch heeft de Europese leiders gewaarschuwd dat het voorstel om kredietbeoordeelaars aan banden te leggen onbedoelde gevolgen zal hebben die meer kwaad dan goed zullen veroorzaken op de financiële markten. Er bestaat volgens Fitch een substantieel risico dat deze voorstellen de verstoring van de Europese kapitaalmarkten zullen voeden. Fitch zegt zich te kunnen vinden met het algemene doel van de voorstellen om de concurrentie en de transparantie in de ratingmarkt te versterken, maar zegt dat de recente voorstellen van de Europese Commissie zullen leiden tot minder concurrentie, minder transparantie en een grotere afhankelijkheid van ratings. De ratingbureaus kregen de voorbije maanden heel wat kritiek te slikken van Europese politici.

Meer Nieuws

Tuesday, January 24, 2012

Russische supporters vliegen gratis naar Europees voetbalkampioenschap

Russische voetbalfans zullen deze zomer gratis naar het Europees voetbalkampioenschap in Oekraïne en Polen kunnen vliegen. Dat hebben de Russische luchtvaartmaatschappijen Aeroflot en Transaero bekend gemaakt. Eerder al had de Russische eerste minister Vladimir Poetin al gezegd niet in te zien dat het reserveren van enkele toestellen om de voetbalsupporters naar het Europees kampioenschap te voeren, de luchtvaartmaatschappijen schade zou kunnen berokkenen.

Transaero had als eerste bekend gemaakt bereid te zijn om speciale kortingen aan te bieden aan georganiseerde groepen supporters die met zijn reguliere vluchten naar Oekraïne zouden vliegen om het tornooi bij te wonen. Nadien maakte ook Aeroflot, dat verbindingen met Polen onderhoudt, bekend de mogelijkheid te onderzoeken om zware kortingen of gratis vluchten aan te bieden aan de voetbalsupporters. Rusland speelt zijn groepswedstrijden in Polen.

Vladimir Poetin stelde dat de luchtvaartmaatschappijen geen verliezen hoefden te lijden indien ze de vliegtuigen gratis zouden aanbieden in ruil voor reclame. Over die reclame-overeenkomsten zijn nog geen details bekend gemaakt, maar Transaero maakte wel bekend zijn belangrijkste brandstofleverancier Gazprom Aero benaderd te hebben met een gemeenschappelijk promotioneel plan, waarbij het olieconcern de brandstof gratis ter beschikking zou stellen en de luchtvaartmaatschappij de fans gratis zou vervoeren.

Labels: , ,

Olympische Spelen moeten Britse tewerkstelling ondersteunen

Human resources en informatica zullen dit jaar in Groot-Brittannië gradueel tewerkstelling creëren, maar vooral de Olympische Spelen van Londen zullen wellicht voor een belangrijke banengroei zorgen. Dat blijkt uit een rapport van de wervingsgroep Adecco. Tijdens de laatste maanden van vorig jaar werd volgens Adecco nog een duidelijke terugval in de werving opgetekend, waarbij de retail tijdens de maand december, ondanks de eindejaarsperiode, een verrassende daling in de tijdelijke tewerkstelling liet optekenen.

Er wordt aan toegevoegd dat de vaste tewerkstelling in de retailsector tijdens die periode wel een stijging kende. Adecco merkt op dat human resources en informatica tijdens de laatste periode vorig jaar een aarzelende groei lieten optekenen, terwijl in alle andere sectoren een hoog niveau van concurrentie tussen de werkzoekenden moest worden vastgesteld. De Olympische Spelen en Paralympic Games, die volgende zomer in Londen worden georganiseerd, kunnen volgens Adecco tienduizenden banen creëren.

Steven Kirkpatrick, managing director van Adecco, merkt op dat er nog steeds banen beschikbaar zijn en het is volgens hem dan ook noodzakelijk dat werkzoekenden hun pogingen niet opgeven en mogelijke opportuniteiten op de arbeidsmarkt zoeken. "De Olympische Spelen en Paralympic Games zullen werkzoekenden de mogelijkheid bieden om een baan buiten hun normale opleiding te vinden en daarmee nieuwe interesses te exploreren en nieuwe vaardigheden en expertise op te doen," voert hij aan.

Labels: ,

Engelse Premier League voor eerst gratis te volgen

Tijdens het eerste weekend van februari zullen de Engelse voetballiefhebbers voor de eerste keer in twintig jaar gratis de live-verslaggeving kunnen volgen van de wedstrijden uit de Barclays Premier League. Televisiezender ESPN heeft immers een promotie aangekondigd waarbij alle content tijdens het eerste weekend van februari gratis ter beschikking wordt gesteld. Sinds de Premier League twintig jaar geleden van start ging, werden alle voetbalwedstrijden uit de Engelse eerste klasse op betaalkanalen uitgezonden.

Het Free Weekend van televisiezender ESPN wordt gesponsord door Nokia Lumia. Door het aanbod zullen alle voetbalwedstrijden van dat weekend gratis ter beschikking worden gesteld van alle abonnees van Sky, TopUp TV en BT Vision in Groot-Brittannië en Ierland. Daarnaast zal het kanaal ook gratis worden aangeboden aan de 10 miljoen Britse abonnees van het digitale kanaal Freeview. Daardoor zullen in totaal 20 miljoen Britse gezinnen van het gratis aanbod gebruik kunnen maken.

In het aanbod zitten ook het Italiaanse en Duitse voetbal, samen met een aantal uitzendingen van het Amerikaanse basket, het mannentennis en het Ultimate Fighting Championship. "Miljoenen sportfans hebben al kunnen genieten van het aanbod dat ESPN te bieden heeft," merkt een woordvoerder van de betaalzender op. "Het Free Weekend is een unieke gelegenheid om ook miljoenen anderen van de programmering te laten proeven."

Labels: , , ,

Amerikaanse verhuur filmvideo's met 11 procent gedaald

De verhuur van filmvideo's is in de Verenigde Staten tijdens het voorbije met 11 procent gedaald. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau NPD Group. Er wordt aan toegevoegd dat in de meeste stedelijke agglomeraties de videoverhuur op zijn best nog net het hoofd boven water kan houden. De beslissing van keten Blockbuster om het grootste gedeelte van zijn vestigingen te sluiten, betekende volgens de onderzoekers wellicht het einde van de videowinkel in zijn huidige vorm.

De onderzoekers merken op dat 31 procent van de totale videoverhuur inmiddels afkomstig is van video-on-demand. In die sector had Netflix tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een marktaandeel van 55 procent, na een piekhoogte van 59 procent tijdens het tweede en derde kwartaal. "De filmverhuur kent duidelijk een cruciale verschuiving," merkt Russ Crupnick, analist bij NPD Group, op tegenover het webmagazine Mediapost.

Opgemerkt wordt dat de consument steeds beter uitgerust is om over te stappen op video-on-demand en streaming en zich steeds comfortabeler voelt met de nieuwe distributiesystemen. "De verhuur van fysieke exemplaren is bovendien verschoven naar kiosken in grotere retailketens en andere verkooppunten, ten nadele van de exclusieve videowinkels," wordt er aan toegevoegd. Door het verdwijen van concurrenten heeft Redbox bij de fysieke verhuur zijn marktaandeel van 25 procent naar 37 procent opgedreven.

Labels: ,

Britse consument bekijkt recordaantal televisie-commercials

Het voorbije jaar hebben Britse consumenten een recordaantal televisie-commercials bekeken. Dat is de conclusie van een studie van de marketinggroep Thinkbox en het onderzoeksbureau Barb. Daarbij wordt opgemerkt dat de gemiddelde Britse consument het voorbije jaar 47 televisie-commercials per dag heeft bekeken. Dat betekent een stijging met 2,6 procent tegenover het jaar voordien. Over de jongste vijf jaar werd een stijging met 19,6 procent opgetekend.

De onderzoekers merken op dat de Britse consumenten het voorbije jaar gemiddeld vier uur en twee minuten per dag naar televisie hebben gekeken. Dat komt aan een totaal van achtentwintig uur en veertien minuten per week. "Daarmee worden de hoge niveaus van het jaar voordien geëvenaard," voeren de onderzoekers aan. "De resultaten tonen aan dat de consumptie van content op laptops, smartphones en tablets geen impact hebben op de populariteit van televisie."

Uit het onderzoek blijkt verder dat commerciële kanalen 64 procent van de totale televisie-consumptie vertegenwoordigden. Dat betekent een stijging met 1,3 procentpunten tegenover het jaar voordien. In de leeftijdsgroep tussen zestien en vierendertig jaar bereiken de commerciële zenders 72 procent van de totale consumptie. Ook wordt opgemerkt dat 90,6 procent van de televisiecontent live wordt geconsumeerd. Uitgesteld kijken heeft een marktaandeel van 9,4 procent, tegenover 7,6 procent het jaar voordien.

Labels: ,

Scherpere emissiedoelstellingen minder duur dan werd verwacht

Het realiseren van scherpere emissiedoelstellingen, waarbij de Europese Unie zich tot doel stelt om de uitstoot van koolstofdioxide tegen het einde van het decennium met 30 procent terug te schroeven, zal goedkoper blijken te zijn dan vijf jaar geleden werd verondersteld. Dat is de conclusie van een rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Europese Commissie. In het rapport wordt opgemerkt dat het door de vertraagde economische acitiviteit in Europa gemakkelijker wordt de emissiedoelstellingen te halen.

Op dit ogenblik heeft de Europese Unie nog altijd de doelstelling om de uitstoot met 20 procent terug te schroeven tegenover een basisniveau van het begin van de jaren negentig. "Door de financiële crisis kan volgens het rapport nagenoeg gegarandeerd worden dat die doelstelling wordt gehaald," merkt het webmagazine Euractiv op. "Bovendien zou een reductie van 30 procent veel minder duur worden dan oorspronkelijk werd voorzien." Er wordt aan toegevoegd dat de inspanningen voor een scherpere doelstelling eerlijk onder de verschillende landen zou kunnen worden verdeeld.

"De economische vertraging heeft echter niet alleen de uitstoot van broeikasgassen beperkt, maar heeft ook een negatieve impact gehad op de financiële mogelijkheden van regeringen en bedrijven om de noodzakelijke investeringen te doen," voert Euractiv nog aan. De Europese Commissie heeft aangeboden zijn doelstelling tot 30 procent op te drijven indien ook andere landen zwaardere inspanningen garanderen. Landen zoals Groot-Brittannië en Denemarken voeren echter aan dat de Europese Unie zijn doelstelling unilateraal zou moeten verhogen, wat tot groei en duurzame tewerkstelling zou leiden.

Labels: ,

Bezit tablets op één maand nagenoeg verdubbeld

Tijdens de voorbije eindejaarsperiode is het aantal bezitters van tablets en e-readers in de Verenigde Staten nagenoeg verdubbeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Opgemerkt wordt dat inmiddels 19 procent van de Amerikaanse volwassen bevolking een tablet bezit, tegenover 10 procent in de laatste maand van vorig jaar. Bij e-readers wordt een gelijkaardige evolutie opgetekend. Inmiddels hebben 29 procent van de Amerikanen minstens één van beide toestellen, tegenover 18 procent vorige maand.

"De resultaten van het onderzoek vormen geen verrassing," merken waarnemers op. "Tablets behoorden immers tot de meest populaire eindejaarsgeschenken. Alleen kledij scoorde nog hoger op de cadeaulijsten van de Amerikaanse consument. Bovendien werd de voorbije eindejaarsperiode gekenmerkt door het debuut van de Kindle Fire van Amazon, de grootste tablet buiten de iPad van Apple. Vorige maand al benadrukte dat de Kindle Fire het meest populaire product was bij de online retailer."

"Nog nooit eerder is in de digitale technologie een dergelijke groei opgemerkt," voert Lee Rainie, directeur van het Pew Internet Project, aan. "Deze resultaten hebben belangrijke implicaties voor de mediasector, de kenniseconomie en belangrijke maatschappelijke instellingen, zoals bibliotheken." Bij de e-readers maken de onderzoekers vooral gewag van belangrijke prijsverlagingen voor populaire toestellen, zoals de Kindle van Amazon en de Nook van Barnes & Noble, als reden voor het gestegen eigendom.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Volgens diplomaten hebben de ministers van financiën van de eurozone een akkoord bereikt over de amendering van het stichtingsverdrag van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Details over het akkoord zijn nog niet bekend. Het Europees Stabiliteitsmechanisme werd in maart vorig jaar overeengekomen. De eurolanden beslisten toen dat het tijdelijke Europese Financiële Stabiliteitsfonds vanaf juli volgend jaar zou worden vervangen door een permanent fonds. Vanwege de schuldencrisis is de datum van inwerkingtreding al met een jaar vooruitgeschoven naar juli dit. Er was ook discussie over de financiering van het mechanisme. Daarover zou nu een overeenstemming zijn bereikt. Het mechanisme wordt gekoppeld aan het Europese begrotingsverdrag.

Na lange onderhandelingen heeft Griekenland nog steeds geen akkoord bereikt met de privésector over een gedeeltelijke schuldkwijtschelding. Een dergelijk akkoord is nochtans noodzakelijk om Griekenland toegang te geven tot het tweede internationale steunpakket. De ministers van financiën van de eurozone hebben de onderhandelende partijen dan ook opgeroepen daarom opnieuw op zo snel als mogelijk een akkoord te vinden. De ministers maakten duidelijk dat Griekenland zijn lot in eigen handen heeft. Eerst en vooral moet de Griekse regering met de privésector een akkoord sluiten over een schuldherschikking, vervolgens moet met de Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds overeengekomen worden welke verdere saneringen moeten worden uitgevoerd.

Staalgroep ArcelorMittal heeft een Europese ondernemingsraad bijeengeroepen om de sluiting van de staalfabriek in Madrid aan te kondigen. Dat hebben vakbondsvertegenwoordigers bij ArcelorMittal bekend gemaakt. Volgens hen zou de fabriek in Madrid gesloten worden zonder dat de industriële infrastructuur zou stopgezet worden. Dat is volgens hem de methode van de ArcelorMittal-groep om vestigingen te ontmantelen, zodat geen geld moet worden uitgegeven aan een sanering van de terreinen. De directie zegt de stopzetting van de hoogoven en de daaraan gekoppeld staalproductie voor onbepaalde tijd te verlengen. Daarbij wordt verwezen naar de aanhoudende zwakte van de Spaanse bouwmarkt en het ontbreken van ieder teken van herstel op korte termijn.

Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft tijdens een toespraak voor de Duitse Raad van Internationale Betrekkingen in Berlijn de Europese politici opgeroepen om het noodfonds op te krikken, begrotingsrisico's te delen en euro-obligaties in te voeren. Er is volgens Lagarde een grotere firewall nodig. Zonder die buffer zullen landen zoals Italië en Spanje, die fundamenteel in staat zijn om hun schulden terug te betalen, volgens Lagarde door abnormale financieringskosten in een solvabiliteitscrisis terechtkomen. Dan dreigt de eurozone volgens haar in een depressie terecht te komen die vergeleken kan worden met de jaren dertig. Het Internationaal Monetair Fonds zelf wil 500 miljard dollar bijdragen aan het noodfonds.

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, stelt dat hij van de rederij het bevel kreeg het gevaarlijke manoeuvre uit te voeren om een groet te brengen aan het eiland Giglio. Schettino vertelde tegenover de onderzoeksrechter dat het saluut aan Giglio al voor het vertrek van het schip uit Civitavecchia was gepland en werd opgedragen door Costa Crociere. Nog volgens Schettino stond het saluut een week eerder gepland, maar werd het toen uitgesteld wegens de slechte weersomstandigheden. Aan de onderzoeksrechter verklaarde hij dat er van hogerhand werd aangedrongen op dergelijke manoeuvres, die als een manier gezien werden om hun cruises te promoten. De kapitein staat onder huisarrest en wordt onder meer beschuldigd van doodslag.

Kim Schmitz, de oprichter van filesharing-website Megaupload, houdt zijn onschuld staande. Dat heeft hij op een hoorzitting van de rechtbank in Auckland gezegd, nadat hij eerder in zijn landhuis door de Nieuw-Zeelandse politie was opgepakt, samen met drie andere medewerkers van de website. De betrokken worden door de Amerikaanse autoriteiten verdacht miljoenen illegale downloads te hebben gefaciliteerd. Dit zou de eigenaren van het materiaal ten minste 500 miljoen euro aan inkomsten hebben gekost. Schmitz wijst echter alle aantijgingen van de hand. Een rechter moet beslissen op Schmitz op borgtocht vrij kan komen. Schmitz zelf zegt geen vluchtgevaar te vormen. Een procedure over uitlevering aan de Verenigde Staten kan een jaar of langer duren.

Turkije heeft met nieuwe maatregelen gedreigd tegen Frankrijk indien de Franse regering blijft vasthouden aan haar voornemen om het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar te stellen. Een wetsvoorstel daartoe werd vorige maand aangenomen door de Nationale Assemblee. De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei niet aan welke maatregelen wordt gedacht. Toen de Nationale Assemblee het voorstel had aangenomen riep Turkije zijn ambassadeur in Frankrijk naar huis en schortte het de militaire, economische en politieke samenwerking met Frankrijk op. Davutoglu zei dat de wet de vrijheid van meningsuiting aantast en het begin zou inluiden van een nieuwe inquisitie in Europa. Turkije blijft ontkennen dat Armeniërs systematisch werden uitgeroeid.

De Europese Unie zet de invoer van ruwe olie uit Iran stop. Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken maandag beslist op een bijeenkomst. Het gaat om de zwaarste Europese sanctie tegen het Iraanse regime sinds het begin van het nucleair conflict zeven jaar geleden. De strafmaatregel moet Iran ertoe bewegen om de onderhandelingen over het nucleaire programma te hervatten. Europa volgt hiermee het Amerikaanse voorbeeld. Het embargo gaat onmiddellijk in voor nieuwe contracten voor ruwe olie en afgeleide olieproducten. Lopende contracten zijn nog geldig tot juli. In mei zullen de ministers een stand van zaken opmaken over de uitvoering van de sancties. Europa vertegenwoordigt 20 procent van de Iraanse olie-export.

De Europese Unie heeft beslist om een aantal sancties tegen het regime van Myanmar terug te schroeven. Onder meer wordt het visumverbod voor de Myanmarese president Thein Sein en andere hooggeplaatste regeringsfunctionarissen opgeheven. De Europese ministers van buitenlandse zaken hebben het over een eerste stap. Europa zwakt de sancties af als beloning voor de politieke hervormingen die de Myanmarese regering de afgelopen tijd heeft doorgevoerd. Desondanks blijft de Europese Unie een aantal andere sancties nog steeds handhaven. Onder meer blijft er een wapenembargo en een verbod op de verkoop van goederen die gelinkt kunnen worden aan onderdrukking in Myanmar, van kracht. Ook bepaalde hulpprogramma's blijven opgeschort.

Rusland heeft 36 militaire vliegtuigen verkocht aan Syrië. Dat heeft de Russische krant Kommersant gemeld. Met het contract zou een bedrag zijn gemoeid van 550 miljoen dollar. De verkoop behelst trainingstoestellen van het type Jak-130, een tweemotorige straaljager die zowel met bommen als raketten voor doelwitten in de lucht en op de grond kan worden uitgerust. De Syrische regering van president Bashar al-Assad is een nauwe partner en wapenkoper van Rusland. Vooral de Verenigde Staten - die volgens sommige berichten via Turkije de Syrische rebellen met wapens bevoorrraden - hebben scherpe kritiek op die wapenexport naar Syrië. Volgens Rusland bestaat er echter geen internationaal bindend wapenembargo tegen het land. Eerder leverde Rusland ook al 60 ton munitie.

Jim Balsillie en Mike Lazaridis, de twee topmannen van het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), zetten een stap opzij als chief executives van de onderneming. Huidig operationeel directeur Thorsten Heins neemt het roer over. Het gaat niet goed met Research in Motion, producent van de BlackBerry-smartphone. Het bedrijf heeft zwaar te lijden onder het succes van de iPhone en de Android-telefoons die de markt overspoelen. De aandeelhouders van Research in Motion tonen zich al langer erg ongerust en drongen al herhaaldelijk aan op een nieuwe strategie die het tij kan doen keren. Balsillie en Lazaridis blijven wel lid van de raad van bestuur van het Canadese bedrijf. Lazaridis neemt ook de leiding over een werkgroep rond innovatie over.

Welgestelde Russische passagiers op het gezonken cruiseschip Costa Concordia zouden veel geld hebben betaald voor een plaats in de eerste reddingssloepen. Het Italiaanse openbaar ministerie is intussen een onderzoek gestart. Getuigen beweren dat ze zagen hoe Russische passagiers, die in eerste klasse reisden, het personeel geld gaven om zeker te zijn van hun plaats in de eerste reddingssloepen. Personen aan wal lijken dat verhaal te bevestigen en waren verbaasd in de eerste bootjes geen kinderen of andersvaliden te zien, maar gezonde mannen die Russisch spraken, vergezeld van vrouwen in dure avondjurken. Dat druist in tegen de internationale regels over het evacueren van schepen.

De Europese Unie heeft de sancties tegen Syrië verder uitgebreid. Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken beslist. Onder meer werd een visumverbod uitgevaardigd tegen tweeëntwintig functionarissen van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Ook de Europese tegoeden van de betrokkenen worden bevroren. De activa van acht instellingen die het regime financieren worden eveneens bevroren. In totaal zijn nu Europese sancties in voege tegen ruim 140 mensen en organisaties die verweven zijn met het regime. Ook handhaaft Europa een embargo op olie en wapens. De ministers veroordeelden ook de recente aanslag op journalisten in Syrië. Daarbij kwam één Franse journalist om het leven.

De Japanse technologiegroep Hitachi stopt eind september met de productie van televisietoestellen. Dat heeft Hitachi officieel bekend gemaakt. Het concern heeft last van concurrentie en prijsdruk. Drie jaar geleden werd de televisieproductie door Hitachi al uitbesteed aan bedrijven buiten Japan. Het bedrijf blijft wel televisies met het Wooo-logo verkopen die door onderaannemers zijn gemaakt. De wereldwijde televisiemakers staan al enige tijd onder druk. Onlangs kregen zowel Sony als Panasonic al een lagere kredietstatus van het ratingbureau Moody's. De kredietbeoordelaar kwam onder meer tot de afwaardering vanwege verliezen bij de televisietak van de Japanse concerns.

De Griekse regering heeft een lijst gepubliceerd met de namen van 4.152 belastingontduikers. De betrokkenen waren niet ingegaan op het ultimatum van de Griekse regering om zich alsnog in regel te stellen en een vermelding op de lijst te vermijden. De betrokkenen moeten de Griekse staat in totaal nog 14,8 miljard euro achterstallige belastingen. Eén belastingontduiker is inmiddels al opgepakt. Het gaat om een 65-jarige kleermaker die de Griekse overheid nog 600.000 euro schuldig is. Griekenland moet sterk bezuinigen en heeft daarom drastische hervormingen doorgevoerd. De overheidsadministratie is echter niet optimaal georganiseerd. Meer dan duizend Grieken ontvingen ook na hun overlijden nog altijd een pensioen.

Meer Nieuws