Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 26, 2012

Minimumprijs alcohol kan desastreus zijn voor whisky-exporten

Het opleggen van een minimumprijs aan alcohol, zoals een aantal Schotse politici wordt overwogen, zal een desastreuze impact hebben op de uitvoer van whisky. Dat heeft David Wishart, docent aan de School of Management aan de University of St Andrews, gezegd. De whisky-industrie is volgens Wishart één van de weinige overlevers van de wereldwijde recessie en zou, rekening houdend met zijn exportwaarde van 3,5 miljard mond, volgens de wetenschapper moeten worden beschermd.

"Indien een minimumprijs van 40 pense per eenheid alcohol later dit jaar wordt goedgekeurd, dreigt een fles Schotse whisky van 70 centiliter deze zomer aan de consumenten 3,5 pond extra te zullen kosten," merkt David Wishart op tegenover het webmagazine Beverage Daily. "Die prijsverhoging is bijzonder risicovol en zou de belangrijke groei van de Schotse whisky-sector tot stilstand kunnen brengen." Hij zegt de begrijpen dat de Schotse overheid alcoholisme, anti-sociaal gedrag en gezondheidsrisico's wil aanpakken, maar dat moet volgens Wishart op een andere manier gebeuren.

De Schotse whisky-export is het voorbije jaar met 22 procent gestegen tot 3,5 miljard pond, met de grootste groei in Singapore (64 procent), Brazilië (56 procent) en Taiwan (45 procent). "Een minimumprijs zou in het buitenland ongetwijfeld leiden tot hogere invoertaksen, aangezien de maatregel die landen zou toelaten om hun importtarieven op Schotse whisky te herzien," waarschuwt Wishart. "India, de grootste whiskymarkt van de wereld, kent al een heffing van 150 procent op de whisky-import. Wanneer Schotland de whisky duurder maakt, zal India dat ook doen."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home