Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 26, 2012

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in zijn State of the Union voor het Amerikaanse Congres gehamerd op het belang van een economie die alle Amerikanen evenveel kansen geeft en waar iedereen zijn deel bijdraagt. Er is volgens Obama de keuze tussen een land waar een steeds kleinere groep het heel goed doet en de rest de eindjes amper aan elkaar kan knopen of een economie waar iedereen een eerlijke kans krijgt, zijn deel doet en zich aan dezelfde spelregels houdt. De president wil dat mensen met een inkomen van 1 miljoen dollar of meer minstens 30 procent belastingen betalen. Hij had het daarbij over de Buffet-regel, verwijzend naar miljardair Warren Buffet, die het zelf niet eerlijk vond at zijn secretaresse meer belastingen moet betalen dan hijzelf.

Het technologieconcern Apple is opnieuw het grootste bedrijf van de wereld. De jongste kwartaalresultaten waren desdanig sterk dat het aandeel bijna 7 procent omhoog sprong en Apple terug boven olieconcern Exxon bracht. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar zag Apple zijn nettowinst verdubbelen, terwijl de inkomsten met bijna 75 procent stegen. Door dat uitstekende nieuws sturen beleggers het aandeel bijna 7 procent hoger, wat de totale marktwaarde van Apple op 323,4 miljard euro bracht. Apple stak daarmee Exxon opnieuw voorbij als grootste bedrijf van de wereld. Exxon was sinds het midden van het voorbije decennium de onbetwiste leider, maar zag Apple in augustus voor het eerst de leiding overnemen. Nadien kon Exxon de eerste plaats wel opnieuw herroveren.

Critici van het World Economic Forum (WEF) hebben in Davos gedemonstreerd tegen Zwitserse concerns die in het buitenland de mensenrechten en milieunormen mogen schenden en daarvoor in eigen land niet ter verantwoording worden geroepen. De veiligheidsdiensten, die het centrum van Davos hermetisch hebben afgesloten, grepen voorlopig nog niet in. Andersglobalisten zijn dit jaar voor de eerste keer in de buurt van het World Economic Forum vertegenwoordigd. Op enkele kilometers van de vergaderplaats exploiteert de Occupy-beweging een iglodorp. Klaus Schwab, oprichter va het World Economic Forum, uitte begrip voor de critici, maar op de samenkomst werden geen vertegenwoordigers van de Occupy-beweging uitgenodigd.

Alle Europese professionele voetbalclubs hebben twee jaar geleden samen 1,6 miljard euro nettoverlies geleden. Dat is een stijging met 36 procent in vergelijking met het jaar voordien. Dat heeft de Union of European Football Associations (UEFA) bekend gemaakt. De toename van het tekort is volgens de Europese voetbalfederatie vooral te wijten aan een vermindering van de transferinkomsten. Opgemerkt werd dat 56 procent van de clubs een verlies heeft laten optekenen. Gianni Infantino, secretaris-generaal van de Europese voetbalfederatie, benadrukte dat deze tendens zo snel mogelijk moet worden omgebogen, verwijzen naar de nieuwe budgettaire regels die na volgend voetbalseizoen zullen worden ingevoerd. De namen van verlieslatende clubs werden niet vrijgegeven.

De Schotse premier Alex Salmond wil de politieke krachtmeting voor de Schotse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië versnellen. Salmond lanceerde een aantal voorstel om over twee jaar een referendum te houden waarbij de 5 miljoen Schotten zich over een mogelijke onafhankelijkheid zouden kunnen uitspreken. Een woordvoerder van de Scottish Nationalist Party (SNP), de partij van Salmond, stelde dat bij het referendum een tweede vraag zou kunnen worden gesteld over een verregaande vorm van economische zelfstandigheid in plaats van complete onafhankelijkheid. De Scottish Nationalist Party is daarvan volgens de woordvoerder geen voorstander, maar hij zei te begrijpen dat een aantal economische krachten of instellingen daar wel een voorkeur aan geven.

In Italië staking de vrachtwagenchauffeurs tegen de recordprijzen voor brandstof door de accijnzen die door de Italiaanse regering werden opgedreven. Daarbij werd overgegaan tot het oprichten van blokkades. Die werden nadien wel opgeheven, maar de staking werd wel verder gezet, waardoor de bevoorrading van tankstations en supermarkten erg moeilijk blijft. De staking laat zich voelen in de bevoorrading. Veel tankstations zitten zonder benzine en supermarkten moeten alle mogelijke inspanningen doen om groenten en fruit aangevoerd te krijgen. Ook de fabrieken van autobouwer Fiat moesten worden stilgelegd omdat onderdelen niet meer aangeleverd konden worden. De landbouwers beklagen er zich over dat elke dag 50.000 ton bederfelijke goederen dienen weggegooid te worden.

De Russische miljardair Michail Prochorov is door de Russische kiescommissie geregistreerd als presidentskandidaat. Daarmee dingen vijf kandidaten naar het Russisch presidentschap. Huidig premier Vladimir Poetin is de grootste kanshebber voor de verkiezingen begin maart, maar het is nog geenszins zeker dat hij aan een tweede periode als president kan beginnen. Prochorov wordt vooral door de Russische middenklasse als een geschikte kandidaat gezien. Prochorov presenteert zich als een onafhankelijke kandidaat, maar heeft zich tot dusverre niet kritisch uitgelaten over Poetin. De andere kandidaten zijn de communist Gennadi Zjoeganov, de ultranationalist Vladimir Sjirinovski en de socialist Sergej Mironov. De kandidatuur van Grigory Javlinksi werd afgewezen.

De Britse autoriteiten hebben 97 personen ingerekend wegens illegale ticketverkoop en hotelkamerzwendel rond de Olympische Spelen volgende zomer in Londen. Dat heeft de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May bekend gemaakt. De arrestanten zouden zouden websites hebben opgericht waarop zij deden voorkomen alsof zij toegangsbewijzen en hotelkamers in de aanbieding hadden. May verklaarde ook dat tenten en andere kampementen op olympische locaties om veiligheidsredenen verwijderd zullen worden. De minister van binnenlandse zaken pakt op die manier indirect ook het probleem aan van de antikapitalistische demonstranten, die momenteel op verschillende plekken in de Britse hoofdstad hun tentenkampjes hebben opgeslagen.

De Amerikaanse Federal Reserve houdt langer vast aan de lage rentevoet dan tot nog toe aangenomen. De conjuncturele toestand rechtvaardigt volgens de Amerikaanse centrale bank om de rente nog minstens drie laag te houden. Eerder was al bepaald dat de nulrente tot midden volgend jaar zou worden gehandhaafd, maar die termijn wordt nu met anderhalf jaar verlengd. Met die maatregelen wil Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, de economische relance blijven ondersteunen. De centrale bank meent dat de economie nog steeds te veel risico's in het vooruitzicht heeft. Echt verrassend is het besluit niet, want de Europese schuldencrisis weegt nog steeds door op de Amerikaanse economie.

Rusland heeft aangekondigd dat het zijn vetorecht zal blijven gebruiken om sancties van de Verenigde Naties tegen Syrië te blijven blokkeren. Dat heeft Sergei Lavrov, Russisch minister van buitenlandse zaken, bekend gemaakt. Volgens Rusland zijn die sancties contraproductief. Ook een militaire interventie moet volgens Lavrov worden uitgesloten. Lavrov zegt aan te sturen op een snelle start van een dialoog tussen de Syrische overheid en de oppositie. Het geweld in Syrië heeft inmiddels al aan 5.400 burgers het leven gekost. Toch kunnen de Verenigde Naties geen concrete stappen ondernemen. Daarvoor is de steun nodig van Rusland en China, maar die landen verzetten zich al sinds maart tegen sancties.

De ramp met het cruiseschip Costa Concordia zal de Duitse herverzekeraar Hannover Re ongeveer 30 miljoen euro kosten. Dat heeft de herverzekeraar zelf bekend gemaakt. Hannover Re, de derde grootste herverzekeraar van de wereld, zegt in de mededeling wel dat het op dit moment nog moeilijk is om de claims in te schatten. Eerder had de herverzekeraar het nog over een kost van om en bij 10 miljoen euro, terwijl zijn grote concurrent Munich Re sprak over 50 miljoen euro. Volgens het Franse persagentschap AFP was de Costa Concordia verzekerd voor 395 miljoen euro. Het totale verzekerde verlies van de ramp met de Costa Concordia zou volgens bepaalde experts kunnen oplopen tot 1 miljard dollar.

Voor sommige Europese landen betekent het embargo van de Europese Unie op Iraanse olie een belangrijke aderlating. Iran vertegenwoordigt weliswaar slechts 5,7 procent van de totale Europese import, maar sommige zuidelijke lidstaten zijn in aanzienlijke mate afhankelijk van Iraanse olie. Griekenland en Italië kopen respectievelijk 25 procent en 13 procent van hun olieconsumptie in Iran. Vooral het noodlijdende Griekenland vreesde het invoerverbod op Iraanse olie. Het land neemt momenteel tegen zeer gunstige voorwaarden olie af van Iran en pleitte dan ook voor uitstel. Frankrijk en Groot-Brittannië wilden echter van geen uitstel weten en overtuigden de Griekse regering ervan dat er in de volgende maanden oplossingen zullen gevonden worden voor het olieprobleem.

Er komt voorlopig geen trilogie van de film Avatar. Een eerste vervolg op de film komt ten vroegste over zes jaar. Eerder was gezegd dat het tweede deel van de filmcyclus over twee jaar op de markt zou worden gebracht. wachten tot 2016 terwijl de film gepland stond voor 2014. Dat heeft producent Jon Landau tegenover de Amerikaanse website Bleeding Cool bekend gemaakt. Het derde deel van Avatar zou over drie verschijnen, maar ook die datum wordt verschoven. Regisseur James Cameron en filmstudio 20th Century Fox kondigden anderhalf jaar geleden aan twee vervolgfilms op Avatar te willen maken. Avatar werd drie jaar gelanceerd en realiseerde een recordomzet van bijna 2,8 miljard dollar. Ook is de film al meer dan 21 miljoen keer gedownload.

Tijdens de maand december hebben Amerikaanse consumenten meer dan 3 miljard minuten online videoreclame geconsumeerd. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Er wordt aan toegevoegd dat 85,3 procent van de Amerikaanse online consumenten tijdens de maand december een videoreclame hebben bekeken, tegenover 85,9 procent de maand voordien. ComScore stelde verder vast dat reclamespots 14,1 procent vertegenwoordigden van alle video's die tijdens de maand december werden bekeken. De reclamesector vertegenwoordigde ook 1,2 procent van alle minuten die aan online video werden gespendeerd. De gemiddelde duur van een online video bleef tegenover de maand oktober ongewijzigd op 0,4 minuten.

In Japan heeft het vertrouwen in de instellingen het voorbije jaar een zware terugslag gekregen. Dat blijkt uit de vertrouwensbarometer van de groep Edelman. Het vertrouwen in de Japanse regering viel met 26 procentpunten terug, maar ook bij de niet-gouvernementele organisaties werd een daling met 21 punten opgetekend. Bij de media werd een terugval met 12 punten opgetekend. Ook verscheidene economische sectoren moesten aan vertrouwen inboeten, waarbij vooral energie (46 punten), mediabedrijven (21 punten), banken (20 punten) en financiële diensten (17 punten) werden getroffen. Edelman merkt dan ook op dat de aardbeving en nucleaire ramp in Japan duidelijk aantonen hoe fragiel het vertrouwen van de consument in de instellingen is.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home