Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 25, 2012

Nieuwsoverzicht

De aanhoudende populariteit van iPhones en iPads heeft Apple het vierde kwartaal van het voorbije jaar een recordomzet van 46,33 miljard dollar gerealiseerd, tegenover 26,7 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 6 miljard dollar naar 13,06 miljard dollar. De verkoop van de iPad steeg met 111 procent tot 15,4 miljoen exemplaren. Bij de Mac-computers werd een stijging met 26 procent tot 5,2 miljoen eenheden geteld. De iPhones lieten zelfs een recordverkoop van 37,02 miljoen exemplaren optekenen, tegenover 16 miljoen eenheden tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het vorige record stond op de naam van het tweede kwartaal van vorig jaar, toen 20 miljoen smartphones werden verkocht.

Het Duitse energieconcen E.on gaat wereldwijd 11.000 banen schrappen. Op de thuismarkt verdwijnen 6.000 arbeidsplaatsen. De bedoeling van de herstructurering is om tegen het midden van het decennium 9,5 miljard euro aan kosten te schrappen. Op die manier krijgt het concern meer speelruimte voor investeringen. Duitsland wil over tien jaar alle kerncentrales sluiten en daar heeft E.on rechtstreeks last van. De afvloeiingen worden gespreid over verschillende jaren. Bij E.on werken op dit ogenblik nog 79.000 mensen. Het concern zegt met de vakbonden een akkoord bereikt te hebben over de afvloeiingen. Daarbij beloofde het bedrijf dat er geen naakte ontslagen zouden vallen, maar er onder meer met brugpensioen, vertrekpremies en omscholing zal worden gewerkt.

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta stelt de bouw van een tweede kerncentrale in Borsele minstens twee tot drie jaar uit. De vergunningsaanvraag werd eerder al een half jaar opgeschort. Er zou overcapaciteit zijn op de Europese elektriciteitsmarkt, met lage energieprijzen als gevolg. De plannen van Delta voor een tweede kerncentrale wekken veel beroering in Nederland en België. De site Borsele ligt op minder dan 10 kilometer van de grens met Vlaanderen, zodat ook de grensbevolking betrokken is. De Nederlandse minister van economische zaken Maxime Verhagen wil de bouw van een kerncentrale zeker niet subsidiëren, want dat gebeurt evenmin voor andere centrales. Greenpeace Nederland roemt het uitstel als het einde van het nucleaire tijdperk in Nederland.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt de wereldwijde groeiprognose voor het lopende jaar van 4 procent tot 3,3 procent en voor volgend jaar van 4,5 procent tot 3,9 procent. De economische activiteit in de eurozone krimpt volgens de organisatie dit jaar met 0,5 procent en groeit volgend jaar met 0,8 procent. Daarmee belandt de eurozone in een milde recessie. De vooruitzichten voor de Verenigde Staten voor dit jaar blijven gehandhaafd op een groei van 1,8 procent. De vooruitzichten op korte termijn zijn volgens de instelling duidelijk verslechterd, eraan toevoegend dat het globale herstel wordt bedreigd door gestegen spanningen in de eurozone en kwetsbaarheden elders. Duitsland zou dit jaar nog een kleine groei met 0,3 procent kennen.

De Zwitserse raffinaderijgroep Petroplus vraagt uitstel van betaling aan. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. De nieuwe stap komt er nadat gesprekken tussen het noodlijdende bedrijf en schuldeisers zijn afgesprongen. Petroplus kwam eind vorig jaar in de problemen door het negatieve economische klimaat en het bevriezen van een kredietlijn van een miljard dollar. Het bedrijf zegt besloten te hebben zich voor te bereiden op een faillissement of een gerechtelijke schikking in Zwitserland en voegt er aan toe dat dezelfde stappen worden ondernomen door de verschillende dochterondernemingen van Petroplus. De Zwitserse groep heeft te lijden van overcapaciteit in de markt en financieringsproblemen bij de aankoop van olie.

De noodlijdende Japanse camerafabrikant Olympus, getroffen door een boekhoudschandaal, is op zoek naar een partner om te overleven. Daarbij treden Fujifilm en Sony nadrukkelijk op het voorplan, nadat onder meer buitenlandse bedrijven en Panasonic al terzijde werden geschoven. In de nasleep van het schandaal dreigt het aandeel van Olympus zijn notering op de Tokyo Stock Exchange te verliezen. In die omstandigheden is Olympus kwetsbaar voor een overname. Het aangaan van een strategisch partnerschap is de beste manier om dat te vermijden. Een snelle beslissing wordt echter verhinderd door het machtsvacuüm aan de top van Olympus. Het bedrijf heeft op dit ogenblik geen topman meer waarmee onderhandeld kan worden.

Costa Cruises, de rederij van het vergane cruiseschip Costa Concordia, ontkent uit vrees voor een stortvloed aan klachten, de passagiers een korting van 30 procent te hebben aangeboden bij een volgende boeking. Volgens een aantal media zou Costa Cruises, een dochteronderneming van wereldleider Carnival Corporation, de korting hebben aangeboden aan klanten die de rederij trouw bleven. Veel overlevenden reageerden verontwaardigd en noemden het aanbod belachelijk en beledigend. Een zegsman van de rederij ontkent echter de verhalen over de kortingen, maar zegt wel dat de passagiers van de Costa Concordia hun cruise krijgen terugbetaald. Ook alle transportkosten en medische uitgaven zouden worden terugbetaald.

Het Amerikaanse onlinemagazine The Huffington Post heeft zijn Franse editie gelanceerd. Eerder al raakte bekend dat Anne Sinclair, de vrouw van politicus Dominique Strauss-Kahn, de leiding over de Franse internetkrant zou nemen. De website zegt het debat over verschillende thema’s te willen openen, als hoeksteen van de democratie. Sinclair voorspelt een content van controverse en conversatie, waar informatie, opiniebijdrages en blogposten naar Amerikaans model elkaar ontmoeten en afwisselen. Sinclair is al langer vertrouwd met de blogosfeer, want ze schreef eerder stukken op haar persoonlijke site. Arianna Huffington, de oprichtster van de site, zegt dat de internetkrant de discussies van de koffiemachine en de eettafel online wil brengen.

De Duitse drogisterijketen Schlecker heeft bij het kantongerecht Ulm de boeken neergelegd. Het concern wordt met zware verliescijfers geconfronteerd en had eerder al aangekondigd uitstel van betaling te zullen afvragen. Daarvoor had het bedrijf al aangekondigd wegens de grote financiële moeilijkheden honderden filialen te zullen sluiten. Door uitstel van betaling aan te vragen hoopt Schlecker een groot deel van het winkelnetwerk te kunnen redden. De drogisterijketen telt in Duitsland 7.000 filialen. Verder heeft het in totaal 3.000 vestigingen verspreid over Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië, Tsjechië, Polen en Portugal. Er werken 47.000 mensen voor de keten. In Duitsland telt de groep 30.000 werknemers.

Het olie-embargo van de Europese Unie geeft Iran het recht om de Straat van Hormuz af te sluiten. Dat heeft Heshmatollah Falahapisheh, een vooraanstaand lid van het Iraanse parlement, gezegd in een reactie op de afkondiging van het embargo. Iran heeft al herhaaldelijk gedreigd de Straat van Hormuz te sluiten in het geval van een olie-embargo. De Straat van Hormuz, die de Golf van Oman en de Perzische Golf met elkaar verbindt, is van groot belang voor de oliesector. De Iraanse zeemacht zou naar eigen zeggen zeventien diesel-onderzeeërs kunnen inzetten om de Straat van Hormuz te helpen afsluiten. Eerder bedreigde de Iraanse zeemacht ook al Amerikaanse oorlogsbodems in de omgeving.

De Zweedse meubelketen Ikea heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 2,97 miljard euro. Dat betekent een stijging met 10,3 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 6,9 procent tot 24,7 miljard euro. Sinds de maand september zouden de verkopen volgens Ikea nog zijn toegenomen. De keten heeft nu 287 winkels in 26 landen. Met een omzet-aandeel van 15 procent is Duitsland de belangrijkste markt voor de Zweedse keten. Volgens Ikea concentreren mensen zich in onzekere tijden op hun huis. Thuis is volgens Mikael Ohlsson, topman van Ikea, voor de consument immers de belangrijkste plek ter wereld. De betere resultaten zijn volgens Ikea te danken aan gestegen verkopen en lagere kosten en werden zowel op volwassen als opkomende markten opgetekend.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietrating van enkele Franse grootbanken verlaagd. BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, bleef echter wel buiten schot. Société Générale en Crédit Agricole, respectievelijk de tweede en derde grootste financiële groep op de Franse markt, zagen hun rating met één niveau naar beneden bijgesteld worden. Dat geldt ook voor de Caisse des Depots et Consignations. De kredietverlaging bij de getroffen banken gaat wel gepaard met stabiele vooruitzichten, wat betekent dat een verdere verlaging niet in de lijn der verwachtingen ligt. Bij BNP Paribas is er echter wel een negatieve outlook, waardoor een latere verlaging van de rating tot de mogelijkheden behoort.

De Amerikaanse republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney betaalt slechts 14 procent belastingen. Dat heeft Romney zelf bekend gemaakt, onder grote druk van zijn tegenkandidaten. De gemiddelde Amerikaan betaalt 35 procent belastingen. Romney verdiende twee jaar geleden bijna 22 miljoen dollar, grotendeels door de winsten op zijn vele investeringen. Hij betaalde ongeveer 3 miljoen dollar inkomstenbelasting. Romney is een van de rijkste presidentskandidaten uit de geschiedenis. De lage belastingsschijf is vooral te danken aan de vele goede doelen die door Romney worden gesteund. Twee jaar doneerde hij 3 miljoen dollar aan liefdadigheid, waarvan een groot deel aan de Mormoonse kerk. Rivaal Newt Gingrich betaalt 31 procent belastingen.

De Duitse regering ontkent bereid te zijn om het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) de helft meer middelen te geven. De financiële slagkracht van het noodfonds is nu begroot op 500 miljard euro, maar diverse media hadden gemeld dat bondskanselier Angela Merkel dat bedrag naar 750 miljard wil optrekken. Een woordvoerder van de bondskanselier benadrukte echter dat er geen beslissing is genomen om het noodfonds uit te breiden. Over het totaalbedrag waarover het noodfonds zal kunnen beschikken, wordt in maart door de ministers van financiën van de Europese Unie herbekeken. De Europese Unie wil eerst met haar G20-partnerlanden onderhandelen over een verhoging van de middelen voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ratingbureau Fitch heeft de Europese leiders gewaarschuwd dat het voorstel om kredietbeoordeelaars aan banden te leggen onbedoelde gevolgen zal hebben die meer kwaad dan goed zullen veroorzaken op de financiële markten. Er bestaat volgens Fitch een substantieel risico dat deze voorstellen de verstoring van de Europese kapitaalmarkten zullen voeden. Fitch zegt zich te kunnen vinden met het algemene doel van de voorstellen om de concurrentie en de transparantie in de ratingmarkt te versterken, maar zegt dat de recente voorstellen van de Europese Commissie zullen leiden tot minder concurrentie, minder transparantie en een grotere afhankelijkheid van ratings. De ratingbureaus kregen de voorbije maanden heel wat kritiek te slikken van Europese politici.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home