Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 24, 2012

Nieuwsoverzicht

Volgens diplomaten hebben de ministers van financiën van de eurozone een akkoord bereikt over de amendering van het stichtingsverdrag van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Details over het akkoord zijn nog niet bekend. Het Europees Stabiliteitsmechanisme werd in maart vorig jaar overeengekomen. De eurolanden beslisten toen dat het tijdelijke Europese Financiële Stabiliteitsfonds vanaf juli volgend jaar zou worden vervangen door een permanent fonds. Vanwege de schuldencrisis is de datum van inwerkingtreding al met een jaar vooruitgeschoven naar juli dit. Er was ook discussie over de financiering van het mechanisme. Daarover zou nu een overeenstemming zijn bereikt. Het mechanisme wordt gekoppeld aan het Europese begrotingsverdrag.

Na lange onderhandelingen heeft Griekenland nog steeds geen akkoord bereikt met de privésector over een gedeeltelijke schuldkwijtschelding. Een dergelijk akkoord is nochtans noodzakelijk om Griekenland toegang te geven tot het tweede internationale steunpakket. De ministers van financiën van de eurozone hebben de onderhandelende partijen dan ook opgeroepen daarom opnieuw op zo snel als mogelijk een akkoord te vinden. De ministers maakten duidelijk dat Griekenland zijn lot in eigen handen heeft. Eerst en vooral moet de Griekse regering met de privésector een akkoord sluiten over een schuldherschikking, vervolgens moet met de Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds overeengekomen worden welke verdere saneringen moeten worden uitgevoerd.

Staalgroep ArcelorMittal heeft een Europese ondernemingsraad bijeengeroepen om de sluiting van de staalfabriek in Madrid aan te kondigen. Dat hebben vakbondsvertegenwoordigers bij ArcelorMittal bekend gemaakt. Volgens hen zou de fabriek in Madrid gesloten worden zonder dat de industriële infrastructuur zou stopgezet worden. Dat is volgens hem de methode van de ArcelorMittal-groep om vestigingen te ontmantelen, zodat geen geld moet worden uitgegeven aan een sanering van de terreinen. De directie zegt de stopzetting van de hoogoven en de daaraan gekoppeld staalproductie voor onbepaalde tijd te verlengen. Daarbij wordt verwezen naar de aanhoudende zwakte van de Spaanse bouwmarkt en het ontbreken van ieder teken van herstel op korte termijn.

Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft tijdens een toespraak voor de Duitse Raad van Internationale Betrekkingen in Berlijn de Europese politici opgeroepen om het noodfonds op te krikken, begrotingsrisico's te delen en euro-obligaties in te voeren. Er is volgens Lagarde een grotere firewall nodig. Zonder die buffer zullen landen zoals Italië en Spanje, die fundamenteel in staat zijn om hun schulden terug te betalen, volgens Lagarde door abnormale financieringskosten in een solvabiliteitscrisis terechtkomen. Dan dreigt de eurozone volgens haar in een depressie terecht te komen die vergeleken kan worden met de jaren dertig. Het Internationaal Monetair Fonds zelf wil 500 miljard dollar bijdragen aan het noodfonds.

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, stelt dat hij van de rederij het bevel kreeg het gevaarlijke manoeuvre uit te voeren om een groet te brengen aan het eiland Giglio. Schettino vertelde tegenover de onderzoeksrechter dat het saluut aan Giglio al voor het vertrek van het schip uit Civitavecchia was gepland en werd opgedragen door Costa Crociere. Nog volgens Schettino stond het saluut een week eerder gepland, maar werd het toen uitgesteld wegens de slechte weersomstandigheden. Aan de onderzoeksrechter verklaarde hij dat er van hogerhand werd aangedrongen op dergelijke manoeuvres, die als een manier gezien werden om hun cruises te promoten. De kapitein staat onder huisarrest en wordt onder meer beschuldigd van doodslag.

Kim Schmitz, de oprichter van filesharing-website Megaupload, houdt zijn onschuld staande. Dat heeft hij op een hoorzitting van de rechtbank in Auckland gezegd, nadat hij eerder in zijn landhuis door de Nieuw-Zeelandse politie was opgepakt, samen met drie andere medewerkers van de website. De betrokken worden door de Amerikaanse autoriteiten verdacht miljoenen illegale downloads te hebben gefaciliteerd. Dit zou de eigenaren van het materiaal ten minste 500 miljoen euro aan inkomsten hebben gekost. Schmitz wijst echter alle aantijgingen van de hand. Een rechter moet beslissen op Schmitz op borgtocht vrij kan komen. Schmitz zelf zegt geen vluchtgevaar te vormen. Een procedure over uitlevering aan de Verenigde Staten kan een jaar of langer duren.

Turkije heeft met nieuwe maatregelen gedreigd tegen Frankrijk indien de Franse regering blijft vasthouden aan haar voornemen om het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar te stellen. Een wetsvoorstel daartoe werd vorige maand aangenomen door de Nationale Assemblee. De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zei niet aan welke maatregelen wordt gedacht. Toen de Nationale Assemblee het voorstel had aangenomen riep Turkije zijn ambassadeur in Frankrijk naar huis en schortte het de militaire, economische en politieke samenwerking met Frankrijk op. Davutoglu zei dat de wet de vrijheid van meningsuiting aantast en het begin zou inluiden van een nieuwe inquisitie in Europa. Turkije blijft ontkennen dat Armeniërs systematisch werden uitgeroeid.

De Europese Unie zet de invoer van ruwe olie uit Iran stop. Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken maandag beslist op een bijeenkomst. Het gaat om de zwaarste Europese sanctie tegen het Iraanse regime sinds het begin van het nucleair conflict zeven jaar geleden. De strafmaatregel moet Iran ertoe bewegen om de onderhandelingen over het nucleaire programma te hervatten. Europa volgt hiermee het Amerikaanse voorbeeld. Het embargo gaat onmiddellijk in voor nieuwe contracten voor ruwe olie en afgeleide olieproducten. Lopende contracten zijn nog geldig tot juli. In mei zullen de ministers een stand van zaken opmaken over de uitvoering van de sancties. Europa vertegenwoordigt 20 procent van de Iraanse olie-export.

De Europese Unie heeft beslist om een aantal sancties tegen het regime van Myanmar terug te schroeven. Onder meer wordt het visumverbod voor de Myanmarese president Thein Sein en andere hooggeplaatste regeringsfunctionarissen opgeheven. De Europese ministers van buitenlandse zaken hebben het over een eerste stap. Europa zwakt de sancties af als beloning voor de politieke hervormingen die de Myanmarese regering de afgelopen tijd heeft doorgevoerd. Desondanks blijft de Europese Unie een aantal andere sancties nog steeds handhaven. Onder meer blijft er een wapenembargo en een verbod op de verkoop van goederen die gelinkt kunnen worden aan onderdrukking in Myanmar, van kracht. Ook bepaalde hulpprogramma's blijven opgeschort.

Rusland heeft 36 militaire vliegtuigen verkocht aan Syrië. Dat heeft de Russische krant Kommersant gemeld. Met het contract zou een bedrag zijn gemoeid van 550 miljoen dollar. De verkoop behelst trainingstoestellen van het type Jak-130, een tweemotorige straaljager die zowel met bommen als raketten voor doelwitten in de lucht en op de grond kan worden uitgerust. De Syrische regering van president Bashar al-Assad is een nauwe partner en wapenkoper van Rusland. Vooral de Verenigde Staten - die volgens sommige berichten via Turkije de Syrische rebellen met wapens bevoorrraden - hebben scherpe kritiek op die wapenexport naar Syrië. Volgens Rusland bestaat er echter geen internationaal bindend wapenembargo tegen het land. Eerder leverde Rusland ook al 60 ton munitie.

Jim Balsillie en Mike Lazaridis, de twee topmannen van het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), zetten een stap opzij als chief executives van de onderneming. Huidig operationeel directeur Thorsten Heins neemt het roer over. Het gaat niet goed met Research in Motion, producent van de BlackBerry-smartphone. Het bedrijf heeft zwaar te lijden onder het succes van de iPhone en de Android-telefoons die de markt overspoelen. De aandeelhouders van Research in Motion tonen zich al langer erg ongerust en drongen al herhaaldelijk aan op een nieuwe strategie die het tij kan doen keren. Balsillie en Lazaridis blijven wel lid van de raad van bestuur van het Canadese bedrijf. Lazaridis neemt ook de leiding over een werkgroep rond innovatie over.

Welgestelde Russische passagiers op het gezonken cruiseschip Costa Concordia zouden veel geld hebben betaald voor een plaats in de eerste reddingssloepen. Het Italiaanse openbaar ministerie is intussen een onderzoek gestart. Getuigen beweren dat ze zagen hoe Russische passagiers, die in eerste klasse reisden, het personeel geld gaven om zeker te zijn van hun plaats in de eerste reddingssloepen. Personen aan wal lijken dat verhaal te bevestigen en waren verbaasd in de eerste bootjes geen kinderen of andersvaliden te zien, maar gezonde mannen die Russisch spraken, vergezeld van vrouwen in dure avondjurken. Dat druist in tegen de internationale regels over het evacueren van schepen.

De Europese Unie heeft de sancties tegen Syrië verder uitgebreid. Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken beslist. Onder meer werd een visumverbod uitgevaardigd tegen tweeëntwintig functionarissen van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Ook de Europese tegoeden van de betrokkenen worden bevroren. De activa van acht instellingen die het regime financieren worden eveneens bevroren. In totaal zijn nu Europese sancties in voege tegen ruim 140 mensen en organisaties die verweven zijn met het regime. Ook handhaaft Europa een embargo op olie en wapens. De ministers veroordeelden ook de recente aanslag op journalisten in Syrië. Daarbij kwam één Franse journalist om het leven.

De Japanse technologiegroep Hitachi stopt eind september met de productie van televisietoestellen. Dat heeft Hitachi officieel bekend gemaakt. Het concern heeft last van concurrentie en prijsdruk. Drie jaar geleden werd de televisieproductie door Hitachi al uitbesteed aan bedrijven buiten Japan. Het bedrijf blijft wel televisies met het Wooo-logo verkopen die door onderaannemers zijn gemaakt. De wereldwijde televisiemakers staan al enige tijd onder druk. Onlangs kregen zowel Sony als Panasonic al een lagere kredietstatus van het ratingbureau Moody's. De kredietbeoordelaar kwam onder meer tot de afwaardering vanwege verliezen bij de televisietak van de Japanse concerns.

De Griekse regering heeft een lijst gepubliceerd met de namen van 4.152 belastingontduikers. De betrokkenen waren niet ingegaan op het ultimatum van de Griekse regering om zich alsnog in regel te stellen en een vermelding op de lijst te vermijden. De betrokkenen moeten de Griekse staat in totaal nog 14,8 miljard euro achterstallige belastingen. Eén belastingontduiker is inmiddels al opgepakt. Het gaat om een 65-jarige kleermaker die de Griekse overheid nog 600.000 euro schuldig is. Griekenland moet sterk bezuinigen en heeft daarom drastische hervormingen doorgevoerd. De overheidsadministratie is echter niet optimaal georganiseerd. Meer dan duizend Grieken ontvingen ook na hun overlijden nog altijd een pensioen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home