Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 24, 2012

Scherpere emissiedoelstellingen minder duur dan werd verwacht

Het realiseren van scherpere emissiedoelstellingen, waarbij de Europese Unie zich tot doel stelt om de uitstoot van koolstofdioxide tegen het einde van het decennium met 30 procent terug te schroeven, zal goedkoper blijken te zijn dan vijf jaar geleden werd verondersteld. Dat is de conclusie van een rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Europese Commissie. In het rapport wordt opgemerkt dat het door de vertraagde economische acitiviteit in Europa gemakkelijker wordt de emissiedoelstellingen te halen.

Op dit ogenblik heeft de Europese Unie nog altijd de doelstelling om de uitstoot met 20 procent terug te schroeven tegenover een basisniveau van het begin van de jaren negentig. "Door de financiële crisis kan volgens het rapport nagenoeg gegarandeerd worden dat die doelstelling wordt gehaald," merkt het webmagazine Euractiv op. "Bovendien zou een reductie van 30 procent veel minder duur worden dan oorspronkelijk werd voorzien." Er wordt aan toegevoegd dat de inspanningen voor een scherpere doelstelling eerlijk onder de verschillende landen zou kunnen worden verdeeld.

"De economische vertraging heeft echter niet alleen de uitstoot van broeikasgassen beperkt, maar heeft ook een negatieve impact gehad op de financiële mogelijkheden van regeringen en bedrijven om de noodzakelijke investeringen te doen," voert Euractiv nog aan. De Europese Commissie heeft aangeboden zijn doelstelling tot 30 procent op te drijven indien ook andere landen zwaardere inspanningen garanderen. Landen zoals Groot-Brittannië en Denemarken voeren echter aan dat de Europese Unie zijn doelstelling unilateraal zou moeten verhogen, wat tot groei en duurzame tewerkstelling zou leiden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home