Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 25, 2012

Aziatische luxeconsumenten bedreigen visbestand

De groeiende groep van welgestelde Aziatische consumenten en hun steeds toenemende voorkeur voor luxeproducten vormt een bedreiging voor een aantal vissoorten. Dat is de conclusie van een rapport van het United Nations Environment Programme (Unep). De onderzoekers stellen dat de grotere bestedingskracht van de Aziatische consumenten de vraag naar duurdere vissoorten, zoals tonijn en grouper, gevoelig doet stijgen, waardoor de vissers gedwongen zijn om grotere vangsten na te streven.

Volgens het Unep moet worden gevreesd dat bij het najagen van grotere vangsten ecologisch schadelijke en zelfs illegale methodes zullen worden gebruikt. "De rijkere Aziatische consumenten willen exclusievere visproducten en zijn niet langer tevreden met ansjovis," merkt een woordvoerder van het Unep op. Er wordt op gewezen dat de visproductie zich in de jaren tachtig op ongeveer 80 miljoen ton stabiliseerde en wetenschappers ervan uitgaan dat er geen toename meer zal worden opgetekend.

"Het lijdt geen twijfel dat de veranderde levensstijl en eetgewoonten een impact hebben op de grondstoffen," merkt de milieu-organisatie nog op. Onder meer wordt erop gewezen dat er in Aziƫ zoveel vraag is naar levende groupers dat vissers cyanide gebruiken om de dieren te verlammen en hen levend te kunnen vangen, zelfs wanneer dat andere soorten doodt en koraalriffen beschadigt. Desondanks sterft een groot gedeelte van die gevangen groupers tijdens het transport. Een overbevissing van die soorten verstoort volgens het Unep ook het biologisch evenwicht van de koraalriffen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home