Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 26, 2012

Midden-Oosten zit op tijdbom van hartaandoeningen

De snelle verstedelijking van de Golfstaten en een aantal diepgewortelde lokale culturele gewoontes dreigen voor een ware epidemie aan hartaandoeningen te zullen zorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de European Society of Cardiology. Hani Najm, vice-president van de Saudi Heart Association, voorspelt dat de Golfregio de volgende vijftien tot twintig jaar een opmerkelijke toename aan hartaandoeningen zal kennen. Professor Najm heeft het over een tijdbom en zegt dat er dringend werk moet worden gemaakt van preventie in het hele Midden-Oosten.

Uit cijfers van de World Health Organization (WHO) blijkt dat in het Midden-Oosten 60 procent van de mannen en 70 procent van de vrouwen aan overgewicht of obesitas lijden. Diabetes en hypertensie kennen een niveau van ongeveer 25 procent. Bij de volwassenen ligt de inactiviteit nog gevoelig hoger. De snelle verstedelijking en het overmatige gebruik van de wagen zijn volgens professor Najm echter niet de niet enige reden voor het fenomeen. Er moet volgens hem ook rekening gehouden worden met een veelheid aan sociale en culturele barrières tegenover lichaamsbeweging.

Vooral vrouwen vinden volgens de professor weinig gelegenheid en ondersteuning om aan lichaamsbeweging te doen. Daarnaast is er de waterpijp, die door 34 procent van de bevolking wordt gebruikt en nagenoeg even schadelijk zou zijn als sigaretten. Waterpijpen zijn vooral populair bij vrouwen en ouderen. Opgemerkt wordt dat één waterpijp-sessie tussen dertig en zestig minuten duurt en meer dan honderd inhalaties kan tellen. Een sigaret kan ongeveer 500 milliliter rook tellen, maar bij een waterpijp loopt dat op tot 50.000 milliliter.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home