Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 23, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van navigatie-apparatuur, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 489,2 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst geboekt van 33,7 miljoen euro. De omzet daalde met 13 procent tot 314 miljoen euro, hoofdzakelijk door een daling van de verkopen van navigatie-apparatuur. Die terugval werd gedeeltelijk gecompenseerd door een hogere omzet uit andere diensten en producten. TomTom houdt voor dit jaar rekening met een omzetdaling in de wereldwijde navigatiemarkt met 15 procent tot 20 procent. Steeds meer consumenten kiezen voor goedkopere navigatie-oplossingen op hun smartphone en tabletcomputers. Het bedrijf heeft besparingen aangekondigd.


Het spoorbedrijf Thalys, beheerder van de internationale treinverbinding tussen Amsterdam en Parijs, wil overleg met nationale spoorbeheerders over de voortdurende vertragingen die op het traject worden opgetekend. Dat heeft Franck Gervais, de nieuwe topman van Thalys, in een interview met het persbureau ANP gezegd. Als internationaal opererend bedrijf kan Thalys volgens Gervais niet alle nationale vertragingen absorberen. De problemen met het internationale spoorbeveiligingssysteem behoren volgens Gervais tot het verleden, maar de infrastructuur zorgt volgens de nieuwe topman nog geregeld voor problemen. De voorbije twaalf maanden werd 20,5 procent van de treinen met vertragingen van meer dan vijftien minuten geconfronteerd.


De Amerikaanse uitgever Reader's Digest heeft zichzelf te koop gezet. De uitgever hoopt met de operatie een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar te kunnen ophalen. Reader's Digest had twee jaar geleden een schuld van 2,2 miljard dollar opgebouwd en diende bescherming tegen zijn schuldeisers te vragen. Daarna werd een herstructurering doorgevoerd. De uitgeverij zou financiële adviseurs hebben ingehuurd om potentiële kopers te zoeken. Bronnen rond het dossier achten het niet waarschijnlijk dat de gehele uitgeverij wordt verkocht, maar vermoeden dat een gedeelte van de activiteiten uiteindelijk zal worden afgestoten. Reader's Digest publiceert in totaal ruim negentig tijdschriften en bereikt wereldwijd meer dan honderd miljoen lezers.


De Chinese autoriteiten hebben een goedkeuring verleend aan het oprichten van een gezamenlijke onderneming van het Franse autobedrijf Citroën en de Chinese Changan Automibile Group. De totale investering bedraag 8,4 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 935 miljoen euro. De twee partners krijgen elk een belang van 50 procent in de joint-venture. De nieuwe entiteit krijgt twee productielijnen en een onderzoekscentrum en moet personenauto's en lichte bedrijfswagens maken voor de Chinese markt. Gemikt wordt op een productie van 200.000 voertuigen per jaar. Een bestaande productielijn wordt vernieuwd en een tweede aangelegd.


De Amerikaanse boekenketen Borders is door de rechtbank failliet verklaard. Door die uitspraak kon begonnen worden met de liquidatieverkoop van de 399 winkels die de keten telt. Voorzien wordt dat Borders eind september zal ophouden te bestaan. Met het faillissement zouden 10.700 banen verloren gaan. Het verdwijnen van Borders is een tegenslag voor de Amerikaanse winkelcentra, waar de boekenketen een belangrijke huurder was. Borders vroeg in februari van dit jaar een bescherming aan tegen zijn schuldeisers. Bij een reorganisatie werden 228 winkels gesloten, maar uiteindelijk diende de keten zichzelf toch te koop aan te bieden. Crediteuren wezen echter een ultiem overnamebod van 215 miljoen dollar het investeringsbedrijf Najarfi af.


Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft heeft tijdens zijn gebroken boekjaar een recordomzet behaald van 69,94 miljard dollar. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 12 procent opgetekend. De winst klom met 23 procent tot 23,15 miljard dollar. De omzet van het vierde kwartaal steeg met 8 procent tot 17,37 miljard dollar, terwijl de kwartaalwinst met 30 procent steeg tot 5,87 miljard dollar. De positieve resultaten worden vooral toegeschreven aan het softwarepakket Microsoft Office. Onder meer daardoor steeg om de omzet van de zakendivisie van Microsoft met 16 procent. Daarnaast zag Microsoft de omzet uit onlinediensten met 17 procent stijgen. In de afdelingen entertainment en consoles werd een groei met 45 procent opgetekend.


Bierbrouwer SABMiller heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar de bierverkoop met 5 procent kunnen opdrijven tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De verkopen van frisdranken, die het voorbije boekjaar goed waren voor 17 procent van de omzet, kenden eenzelfde groei. In Afrika steeg de bierverkoop met 15 procent. Daarmee was Afrika de belangrijkste groeimarkt voor het Zuid-Afrikaanse concern. In Azië, de grootste afzetmarkt van SABMiller, steeg de verkoop met 11 procent. In China liep de groei op tot 14 procent. In Europa nam de bierverkoop met 5 procent toe, vooral dankzij de Oost-Europese markt. Alleen in de Verenigde Staten viel de omzet met 3 procent terug, te wijten aan de slechte economische situatie en de hoge werkloosheid.


Het Finse bedrijf Nokia, producent van mobiele telefoons, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een operationeel verlies geleden van 487 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst van 295 miljoen euro opgetekend. De omdat daalde met 7,3 procent tot 9,3 miljard euro. Nokia kampt al tijden met een afzwakkende verkoop door felle concurrentie van onder meer de iPhone en de Blackberry. Nokia had eind mei al een winstwaarschuwing afgegeven. In totaal verkocht Nokia tijdens het voorbije kwartaal 88,5 miljoen telefoons. Dat betekent een daling met 20 procent. De terugval was in alle regio's te merken, met 42 procent in Noord-Amerika, 41 procent in China en 30 procent in Europa.


De Amerikaanse tabaksproducent Philip Morris International heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,3 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 22 procent tot 2,4 miljard dollar. De groei is in belangrijke mate te wijten aan voordelige wisselkoersen en een hogere prijszetting. De productie bleef ongeveer op een constant niveau. In Azië werd nog wel een groei met 8 procent opgetekend, vooral in Japan, Indonesië en Zuid-Korea. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten werd daarentegen een terugval met 3 procent opgetekend. In Latijns-Amerika werd een daling met 5 procent genoteerd.


Het Zwitserse farmaceutische concern Roche heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 5,26 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 4,14 miljard euro. De winst viel met 5 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij een correctie voor de impact van de wisselkoersen zou er echter een groei met 10 procent zijn geweest. Het bedrijf stelde zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bij. Daarbij wordt opgemerkt dat kostenbesparingen het negatieve effect van de dure Zwitserse frank ruimschoots goedmaken. Het bedrijf stelt voor het hele jaar een winstgroei met 5 procent voorop. Roche kondigde vorig jaar een reorganisatie aan waarbij 4.800 banen verdwijnen. Dat moet dit jaar een besparing opleveren van 1,8 miljard frank.


Het veilinghuis Christie's International heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa werd een groei met 24 procent opgetekend tot 1,3 miljard dollar, terwijl in Azië een stijging met 48 procent tot 482 miljoen dollar werd genoteerd. Alleen in de Verenigde Staten werd een terugval met 13 procent tot 941 miljoen dollar geregistreerd. Met een prijs van 38,4 miljoen dollar was een zelfportret van Andy Warhol het duurste kunstwerk dat het voorbije halfjaar bij het veilinghuis werd verkocht, gevolgd door een creatie van Mark Rothko (33,6 miljoen dollar) en een werk van Pablo Picasso (29 miljoen dollar).


Het Zweedse concern Ericsson, de grootste fabrikant van telecomapparatuur ter wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 500 miljoen euro. De winst viel met 6 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval was te wijten aan de dure Zweedse kroon en eenmalige herstructureringslasten. Het concern moest tijdens de voorbije periode 1,3 miljard kroon opzij zetten voor een ontslagronde in Zweden. De omzet steeg met 14 procent tot 54,8 miljard kroon, vooral te danken aan de toenemende vraag naar mobiele breedbandapparatuur. Regionaal werd vooral een groei opgetekend in Brazilië, China, Korea en Rusland.


Het Nederlandse chemieconcern Akzo Nobel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 268 miljoen euro. Dat betekent een daling met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Belangrijkste oorzaken zijn volgens Akzo Nobel de sterk gestegen grondstofprijzen, felle concurrentie en langdurige onderhoudsstops. De omzet steeg met 5 procent naar 4,1 miljard euro. Het bedrijf had vorige maand al een winstwaarschuwing gegeven. De grondstofprijzen zijn dit jaar met 20 procent gestegen. Het concern, dat wereldwijd marktleider is in verf, probeert dat gedeeltelijk door te berekenen in hogere prijzen voor de klanten. Om de prestaties te verbeteren, heeft Akzo Nobel maatregelen aangekondigd.


De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 1,19 miljard dollar. Dat betekent een daling met 39 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Deze daling wordt door Morgan Stanley verklaard door een boekwinst die vorig jaar werd geboekt op de verkoop van de vermogensbeheertak voor particuliere klanten en een herstructurering van een investering in de Amerikaanse bank door het Japanse concern Mitsubishi UFJ Financial Group, die in het voorbije kwartaal werd gesloten. De omzet van de Amerikaanse bank steeg met 16 procent tot 9,3 miljard dollar. Er wordt opgemerkt dat Morgan Stanley marktaandeel won tegenover zijn rechtstreekse concurrenten.


De legendarische Porsche 550 Spyder wordt mogelijk opnieuw op de markt gebracht. Dat heeft Matthias Müller, topman bij Porsche, in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt gezegd. Het Porsche-model werd beroemd door de Amerikaanse filmspeler James Dean. Müller zegt zich heel goed te kunnen voorstellen dat een moderne versie van de sportwagen bij de klanten van Porsche heel goed ontvangen zou worden. Müller zegt met de retrosportwagen een nieuwe doelgroep te willen aanboren. De nieuwe Spyder zou immers minder hoeven te kosten dan de Porsche Boxster, op dit ogenblik met een prijs van 67.900 euro het goedkoopste model uit de portfolio van de sportwagenbouwer.


Meer Nieuws

Friday, July 22, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse veilingsite eBay heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,8 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel terug van 412 miljoen dollar naar 283,4 miljoen dollar. Die daling is echter te wijten aan de overname van het bedrijf GSI Commerce. Over het hele jaar verwacht Ebay een omzet tussen 11,3 miljard dollar en 11,6 miljard dollar. De omzetgroei was vooral een gevolg van de resultaten van Paypal. Meer dan 100,3 miljoen mensen maken op dit ogenblik gebruik van de applicatie. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het totale volume aan betalingen steeg met 34 procent naar 28,7 miljard dollar. De omzet van Paypal steeg met 31 procent tot 1,073 miljard dollar.


De uitzendorganisatie Randstad wil zijn Amerikaanse branchegenoot SFN overnemen. Met het bod is een bedrag gemoeid van 771 miljoen dollar. Door de overname zou Randstad naar eigen zeggen de derde grootste uitzender worden in Noord-Amerika. Randstad, die de transactie financiert met haar bestaande kredietfaciliteiten, verwacht dat de overname in september zal kunnen worden afgerond. De combinatie zou een jaaromzet hebben van 22 miljard dollar. In Noord-Amerika zou de combinatie neerkomen op een omzet van 4,6 miljard dollar, met een marktaandeel van 5 procent. De uitzendmarkt in Noord-Amerika is erg versnipperd. SFN heeft ongeveer 560 kantoren in de Verenigde Staten en Canada. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van SFN en de concurrentie-autoriteiten.


De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een recordomzet van 13,1 miljard dollar geboekt. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar werd een omzetstijging met 22 procent opgetekend. Intel, de grootste chipfabrikant van de wereld, boekte een winst van 3,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Door het doorbreken van een omzetgrens van 13 miljard dollar heeft het concern volgens Paul Otellini, topman van Intel, een nieuwe mijlpaal bereikt. Otellini wijt het succes aan de sterke veraag naar de technologie van Intel en een stijging in het gebruik van mobiele apparaten. De datacenter-divisie, vanwaaruit vooral cloudcomputingdiensten worden aangeboden, leverde 20 procent van de totale inkomsten.


De Amerikaanse creditcardmaatschappij American Express heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,33 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent tot 7,62 miljard dollar. Het concern voegt er aan toe dat het aantal uitgaves met creditcards met 18 procent zijn gestegen, terwijl de voorzieningen op slechte leningen van 652 miljoen dollar naar 357 miljoen dollar konden worden teruggeschroefd. Chief executive Kenneth Chenault stelde dat er sterke prestaties kunnen worden opgemerkt in zowel de privésector als de zakelijke sector. In de Verenigde Staten werd een inkomstengroei met 29 procent tot 665 miljoen dollar opgetekend. Internationaal was er een stijging van 155 miljoen dollar naar 161 miljoen dollar.


De Chinese oliemaatschappij China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) neemt het Canadese bedrijf Opti, ontwikkelaar van oliehoudende teerzanden, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. De Chinese groep zegt te verwachten dat de overname tijdens het vierde kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond. CNOOC verwacht dat de overname in het vierde kwartaal van dit jaar is afgerond. De Chinese oliemaatschappij kocht zes jaar geleden al een belang van 17 procent in het Canadese MEG Energy, een sectorgenoot van Opti. Het Canadese bedrijf heeft onlangs bescherming tegen zijn schuldeisers moeten vragen. Indien de transactie wordt goedgekeurd, wordt de overname de grootste deal rond teerzanden sinds het Chinese Sinopec vorig jaar de betrokken divisie van ConocoPhillips aankocht.


India heeft de groeiverwachting voor het huidige financiële jaar naar beneden bijgesteld van 9 procent naar 8,6 procent. Dat heeft het Indiase ministerie van financiën bekend gemaakt. De Centrale Bank in India verhoogde in de afgelopen maanden meerdere keren de rente om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere rente zet de consumentenuitgaven en de investeringen onder druk. Ze hebben ook invloed op de groei van de industriële productie. In mei van dit jaar werd een groei met 5,6 procent opgetekend. Dat is het laagste niveau in negen maanden tijd. De beslissing van de regering om de groeiverwachting te verlagen, hangt hiermee samen. Toch denken analisten dat de Indiase centrale bank de rente deze maand nogmaals verhoogt.


De uitzendgroep USG People heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 21 miljoen euro. De omzet steeg met 9 procent naar 815 miljoen euro. De groep had last van de bezuinigingen door de overheid in de Nederlandse thuismarkt, bijna 40 procent van de omzet vertegenwoordigt. Opgemerkt wordt dat de omzet in de publieke sector, die goed zou zijn voor 15 procent tot 20 procent van de Nederlandse omzet, een daling met 25 procent liet optekenen. In andere landen groeit de omzet van het bedrijf gestaag, maar op de thuismarkt blijft een overtuigend herstel tot nu toe uit. Naast de overheid bleek ook de vraag uit de financiële sector tegen te vallen.


De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 3,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging van de winst komt doordat Wells Fargo, de vierde grootste bank van de Verenigde Staten, minder geld hoefde af te schrijven op slechte leningen. De omzet daalde met 5 procent tot 20,39 miljard dollar. Bij community banking, de grootste divisie van Wells Fargo, werd een daling met 8 procent tot 12,57 miljard dollar opgetekend. Het aantal leningen daalde met 2 procent tot 751,92 miljard dollar. Het aantal deposito's steeg daarentegen met 7 procent tot 808,97 miljard dollar.


Het Duitse concern ThyssenKrupp heeft drie banken ingehuurd om de opties te bekijken voor de roestvrijstaaltak die het bedrijf wil afsplitsen. Het gaat om Citigroup, Deutsche Bank en Rothschild. ThyssenKrupp gaf in mei aan de roestvrijstaaltak te willen afstoten. Daarbij wordt een spin-off, een beursgang of een verkoop overwogen. De procedure neemt volgens ThyssenKrupp twaalf tot achttien maanden in beslag. De meest waarschijnlijke uitkomst is een beursgang waarbij ThyssenKrupp een minderheidsbelang behoudt in de divisie. Dit scenario zou de voorkeur hebben van topman Heinrich Hiesinger en de werknemersorganisaties. De divisie wordt afgestoten om de schuldenlast van ThyssenKrupp omlaag te brengen. Het onderdeel telt ongeveer 11.000 werknemers.


China telde eind vorige maand 485 miljoen internetters. Dat betekent een groei met 6,1 procent tegenover eind vorig jaar. Dat betekent dat meer dan een derde van de totale Chinese populatie online is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese overheid. China had al de grootste populatie internetgebruikers ter wereld. Het aantal mensen op Weibo, te vergelijken met Twitter, steeg van 63,1 miljoen tot 195 miljoen gebruikers. Ook het gebruik van mobiel internet kende een sterke groei. Het aantal mobiele internetgebruikers steeg met bijna 15 miljoen tot 318 miljoen. Ook het online winkelen steeg in populariteit. Bijna 173 miljoen Chinezen kochten het afgelopen halfjaar op internet. Dat betekent een stijging met 7,6 procent tegenover eind vorig jaar.


De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux, bekend van merken zoals AEG en Zanussi, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 24,1 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 2,7 miljard euro. De omzet lag 12 procent lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met bijna de helft terug tot 561 miljoen kroon. Het bedrijf gaf aan geconfronteerd te worden. Ondanks prijsverhogingen in Noord-Amerika, Brazilie en Europa en een meer gunstige ontwikkeling van grondstoffenprijzen in de tweede helft van het jaar rekent Electrolux naar eigen zeggen op een lagere winstgevendheid vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.


De Zwitserse farmagroep Novartis heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 12 procent tot 2,73 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat de overname van oogspecialist Alcon en recent gelanceerde geneesmiddelen een positieve bijdrage leverden tot de resultaten. Daarbij wordt onder meer gewezen naar Gilenya, een geneesmiddel voor de behandeling van multiple sclerosis. Volgens Novartis groeide de omzet uit recent gelanceerde medicijnen met 46 procent tot 3,8 miljard dollar. De winst werd daarentegen enigszins uitgehold door de sterke Zwitserse frank. Voor het hele jaar rekent Novartis op een dubbelcijferige omzetgroei.


China Mobile, de grootste mobiele operator van de wereld, is mogelijk geïnteresseerd om iPhones van Apple te verkopen. Ook China Telecom, de derde operator op de Chinese markt zou interesse hebben. Daardoor zou Apple zijn activiteiten in China gevoelig kunnen uitbreiden. Tot nu toe was de iPhone van Apple in China beschikbaar bij China Unicom, de tweede operator op de Chinese markt. Eerder gebruikte het Amerikaanse concern China vooral als productiefaciliteit, maar nu richt Apple zich op de enorme Chinese markt. Met meer dan 900 miljoen gebruikers is China de grootste mobiele markt van de wereld. Tot nu toe maakt echter slechts 80 miljoen Chinezen gebruik van mobiele telefonie van de derde generatie.


Ondanks het tegenvallende weer verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) deze zomer meer buitenlandse toeristen. Het aantal Nederlanders dat kiest voor een vakantie in eigen land blijft na twee jaar van groei naar verwachting gelijk. Mensen die al een vakantie geboekt hebben, stellen zich volgens het toeristisch bureau traditioneel op de regen in. Er wordt opgemerkt dat de sector inventief optreedt en inspeelt op de weersomstandigheden. De groei van het aantal buitenlandse toeristen komt volgens het bureau uit de buurlanden, waar de weeromstandigheden evenmin optimaal zijn. Door de naweeën van de economische crisis reizen buitenlandse toeristen volgens het bureau minder ver. Gerekend wordt op meer dan 1 miljoen Belgische en Duitse toeristen.


Duitsland gaat in noodlijdende eurolanden zoals Griekenland, Spanje en Portugal op zoek naar geschoold personeel. Duitsland, de grootste economie van Europa, wil op die manier het tekort aan onder meer ingenieurs en informatici het hoofd bieden. Dat heeft het Duitse arbeidsbureau gezegd. Terwijl geschoold personeel in landen zoals Griekenland zonder baan zit, is Duitsland met zijn groeiende economie juist op zoek naar mensen. Alleen al in Spanje hebben volgens het arbeidsbureau 17.000 mensen interesse in een baan in Duitsland. De taal vormt het grootste probleem bij het werven van buitenlandse arbeidskrachten. Veel hoogopgeleide werknemers leren alleen Engels als vreemde taal en gaan dan ook bij voorkeur aan de slag in een Engelstalig land.


Meer Nieuws

Thursday, July 21, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologieconcern Apple is jaloers op het succes van de Android-telefoons en omdat er niet met innovatie kan worden geantwoord, wordt er met rechtszaken gereageerd. Dat heeft Eric Schmidt, topman van Google, gezegd naar aanleiding van de aanklachten van Apple tegen zijn Taiwanese concurrent HTC wegens vermeende inbreuken op patenten van het Amerikaanse bedrijf. De Amerikaanse handelscommissie oordeelde in eerste instantie dat HTC wel degelijk twee patenten van Apple heeft geschonden, maar volgens het Taiwanese bedrijf is daar niets van aan. De smartphones van HTC werken op het besturingssysteem Android van Google. Indien de claims van Apple worden bevestigd, kan het bedrijf ook andere Android-gebruikers dwingen tot het betalen van royalties.


BlackRock, de grootste fondsbeheerder van de wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 619 miljoen dollar winst geboekt. Dat is 43 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het beheerde vermogen nam met 16 procent toe tot 3,659 miljard dollar. De winst van de vermogensbeheerder werd ondersteund door een verbetering van de aandelenmarkten en hogere prestatiecommissies. De omzet steeg met 16 procent tot 2,35 miljard dollar. BlackRock ontpopt zich almaar meer tot één van de winnaars in het financiële landschap dat zich na de kredietcrisis aftekent. De fondsbeheerder nam in december twee jaar geleden, bijna op de piek van de kredietcrisis, de Britse vermogensbeheerder Barclays Global Investors over.


AMR Corporation, de moederholding van luchtvaartmaatschappij American Airlines, heeft naar eigen zeggen de grootste vliegtuigenorder uit de luchtvaartgeschiedenis geplaatst. Bij Boeing werden 200 exemplaren van het type B737 besteld, terwijl bij Airbus orders voor 260 exemplaren van het type A320 werden geplaatst. Daarbovenop neemt de Amerikaanse maatschappij een optie op nog eens 100 Boeings en 365 Airbussen. Vooral voor Airbus is dit order een serieuze opsteker. De Europese vliegtuigenbouwer moest al twee decennia toezien hoe de vloot van American Airlines enkel met toestellen van Boeing werd aangevuld. De laatste Airbus van American Airlines werd twee jaar geleden uit dienst genomen.


De Spaanse financiële groep Bankia heeft met een beursgang een kapitaal van 3 miljard euro opgehaald. Bankia ontstond nadat zeven Spaanse banken werden samengevoegd op aandringen van de Spaanse regering. Een grotere bank zou beter bestand zijn tegen moeilijke tijden. Voor de recente stress test bleek Bankia met een kapitaalratio van 5,4 procent net aan de minimumvereisten, die op 5 procent waren bepaald, te voldoen. Door de aandelenuitgifte stijgt de kapitaalratio van de bank naar 9,6 procent. Vijf andere Spaanse banken zakten wel voor de test. Beleggers hadden hun twijfels, waarop Bankia zijn introductieprijs met 26 procent diende te verlagen. De aandelen werden voor 60 procent gekocht door particuliere beleggers en voor 40 procent door institutionele beleggers.


Eurostar, uitbater van de hogesnelheidstreinen van Brussel en Parijs naar Groot-Brittannië, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 4,7 miljoen reizigers vervoerd. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit de ticketverkoop stegen met 4 procent tot 421 miljoen pond. Volgens Eurostar is de stijging in omzet opmerkelijk, aangezien de aswolk in april vorig jaar al een positieve impact had op de cijfers van vorig jaar. Toen werden zeventig extra treinen ingezet en 100.000 extra reizigers vervoerd. Indien geen rekening gehouden wordt met de impact van de aswolk, steeg de omzet tijdens de eerste helft van dit jaar met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Eurostar verwacht in juli alleen meer dan 950.000 reizigers.


Rusland en de Franse energiegroep Total zullen samen 38 miljard dollar investeren in een project rond vloeibaar aardgas in het noordpoolgebied. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd. Om het plan uit te voeren, moet een terminal gebouwd worden op het Russische schiereiland Jamal. Als die over zeven jaar zal zijn afgewerkt, kan jaarlijks 15,5 miljoen ton vloeibaar aardgas met tankers naar Frankrijk worden gebracht. Dankzij het project zal de Russische aanwezigheid volgens Poetin op de markt voor vloeibaar gas kunnen worden uitgebreid. De Russische overheid had eerder al de aankoop goedgekeurd van een belang van 20,5 procent in Jamal SPG door Total. Jamal SPG is eigendom van de grootste Russische private gasproducent Novatek.


In Griekenland lag de werkloosheidsgraad tijdens de maand april op 15,9 procent, tegenover 16,2 procent de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor de statistiek. In vergelijking met de maand april van vorig jaar is de situatie echter gevoelig verslechterd, want toen lag de werkloosheidsgraad immers nog op 11,9 procent. Vooral voor de jonge Grieken is de situatie stilaan dramatisch aan het worden. In de leeftijdsgroep van vijftien tot vierentwintig jaar was tijdens de maand april 43 procent werkloos. Het jaar voordien was dat nog 30,8 procent. De Griekse economie kromp vorig jaar met 4,5 procent en zal dit jaar volgens ramingen van de centrale bank opnieuw een krimp van 3,9 procent kennen.


De Britse premier David Cameron heeft voor het parlement verklaard dat hij achteraf bekeken Andy Coulson niet meer als directeur communicatie zou aanwerven. Coulson is gewezen hoofdredacteur van de tabloid News of the World, die in een afluisterschandaal is betrokken. De premier kreeg tijdens de interventie voor het parlement erg veel kritiek van de oppositie omdat hij, ondanks waarschuwingen over Coulson, de man toch aanhield als directeur communicatie toen hij in mei vorig jaar premier werd. Andy Coulson, die de sensatiekrant vier jaar geleden verliet, werd onlangs opgepakt voor zijn vermoedelijke rol in het afluisterschandaal en vervolgens onder voorwaarden vrijgelaten. In januari nam hij ontslag wegens het schandaal.


Jonathan Vaughters, manager van Garmin-Cervélo en voorzitter van de vereniging van professionele wielerploegen, wil dat koersorganisatoren de televisieopbrengsten delen met de wielerploegen. Op die manier kan volgens Vaughters worden bijgedragen aan de stabiliteit van de teams. De manager wees erop dat wielrennen één van de weinige sporten waar de atleten niet delen in de televisieopbrengsten. De Tour de France wordt bijvoorrbeeld in meer dan 180 landen uitgezonden en heeft 60 procent van haar inkomsten te danken aan televisierechten. Het businessmodel van een wielerploeg is volgens Vaughters belachelijk. Het model is immers niet gebaseerd op successen, maar op het vinden van sponsors.


Pablo Isla, de nieuwe topman van het Spaanse textielconcern Inditex, krijgt de volgende drie maanden een bonus in de vorm van aandelen ten belope van 13,4 miljoen euro. De premie werd door de algemene vergadering van het concern goedgekeurd. Pablo Isla, tot nu toe vicevoorzitter van Inditix, heeft de leiding van het modeconcern overgenomen van oprichter Amancio Ortega. Er wordt van uitgegaan dat Isla niet meer dan een overgangsfiguur is, terwijl Marta Ortega, de dochter van de oprichter wordt klaargestoomd voor de opvolging. Als afscheid kreeg Ortega een premie van 13,7 miljoen euro mee in de vorm van aandelen. Hij is met een vermogen van 31miljard dollar de rijkste man van Spanje. Ortega is nog altijd de belangrijkste aandeelhouder van Inditex.


Het luchthavenbedrijf British Airports Authority (BAA) moet van de Britse mededingingsautoriteit de luchthaven London Stansted en één van zijn Schotse luchthavens afstoten. Dat heeft de Competition Commission bekendgemaakt in een definitief rapport over de positie van het luchthavenbedrijf in Groot-Brittannië. Volgens de Competition Commission is de verkoop van de luchthavens gerechtvaardigd en zullen passagiers en luchtvaartmaatschappijen daarvan profiteren. British Airports Authority is ook eigenaar van London Heathrow, de drukste luchthaven in Europa. De luchthavenuitbater ging eerder al eens in beroep tegen de verkoop van Stansted.


De Europese banken moeten meer en hoogwaardiger kapitaal aanhouden om nieuwe klappen bij een crisis zoals die van drie jaar geleden zelf te kunnen opvangen. Dat is één van de elementen uit twee voorstellen die de Europese Commissie heeft gedaan. Met het voorstel vertaalt de Europese Commissie de internationale normen voor bankkapitaal naar de Europese situatie. Volgens een effectmeting zou de kans op een systeemcrisis in het bankwezen duidelijk afnemen indien alle bepalingen uit de nieuwe voorstellen worden gevolgd. Om nieuwe staatsreddingen te vermijden, moeten de banken volgens de Europese Commissie in de toekomst minstens 8 procent eigen middelen aanhouden. Indien de banken dividenden en vooral bonussen uitkeren, moeten daar nog andere buffers bijkomen.


José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft de crisis in de eurozone in aanloop naar een uitzonderlijke Europese top zeer ernstig genoemd. Hij waarschuwde ook dat het mislukken van die top wereldwijde gevolgen zal hebben. Voor Barroso moeten de regeringsleiders op de top minstens klaarheid scheppen over de maatregelen om Griekenland te stabiliseren. Dat moet het land van het failliet redden en een besmetting van de hele eurozone helpen voorkomen. In een impliciete verwijzing naar Duitsland, dat niet geneigd is nog langer te betalen voor zijn Europese partnerlanden, beklemtoonde Barroso nog dat de leiders uit de muntunie hun zin voor het algemeen belang moeten terugvinden.


Cyprus moet wellicht om financiële hulp vragen, indien er geen drastische maatregelen worden genomen om de gevolgen van de brand in de grootste energiecentrale van het land op te vangen. Dat heeft Athanasios Orphanides, gouverneur van de Centrale Bank van Cyprus, gezegd. De brand ontstond eerder deze maand door een ontploffing van een berg buskruit. De energiecentrale is nog maanden uitgeschakeld. Door de brand viel de helft van de Cypriotische elektriciteitsvoorziening uit. Cyprus moest elektriciteit vragen aan het Turkse noordelijke deel van het eiland. Bij de explosie kwamen dertien mensen om het leven. Cyprus staat al onder druk door zijn band met Griekenland, dat met zware financiële problemen wordt geconfronteerd.


Israël staat weer helemaal op de kaart als vakantiebestemming. Vorig jaar werd met 3,3 miljoen bezoekers een absoluut record gevestigd. Dat record lijkt dit jaar echter opnieuw gebroken te zullen worden. Tijdens de eerste helft van het jaar werden er ruim 1,5 miljoen toeristen geteld. Alleen al tijdens de maand juni werden bijna 250.000 toeristen geteld. Bovendien liggen de toeristische piekperiodes in Israël tijdens de maanden juli en augustus. Elf jaar geleden werden er nog 2,4 miljoen bezoekers geteld, maar het jaar daarop werd al een terugval tot 1,2 miljoen toeristen opgetekend. Nog een jaar later ontving Israël slechts 900.000 bezoekers. Sindsdien werd opnieuw een groei opgetekend. Vier jaar geleden werd opnieuw de grens van 2 miljoen bezoekers doorbroken.


Meer Nieuws

Wednesday, July 20, 2011

Indonesië heeft grootste mobiele internet-penetratie Zuidoost-Azië

Indonesië heeft de grootste penetratie van mobiel internet van Zuidoost-Azië. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Volgens de onderzoekers blijkt 48 procent van de Indonesische online bevolking gebruik te maken van een mobiel internet-platform. Bovendien maakt 13 procent gebruik van alternatieve draagbare multimedia-apparaten. Bovendien zegt 5 procent van de resterende groep de volgende twaalf maanden te willen starten met een mobiel internet-platform. Voor alternatieve multimedia-apparaten bedraagt dat cijfer 17 procent.

"Alle indicaties geven aan dat het mobiele internet in Indonesië de volgende twaalf maanden nog gevoelig verder zal groeien," merkt Nielsen op. In Thailand blijkt een score van 36 procent opgetekend te worden, gevolgd door Singapore (35 procent), Vietnam (29 procent), de Filipijnen (24 procent) en Maleisië (21 procent). Er wordt wel opgemerkt dat de totale internet-penetratie in Indonesië beperkt blijft tot 21 procent. Dat is ver onder het regionale gemiddelde van 38 procent.

De hoogste internetpenetratie wordt opgetekend in Singapore (67 procent), gevolgd door Maleisië (38 procent), de Filipijnen (33 procent) en Thailand (31 procent). In Indonesië geeft twee op drie respondenten aan dat een internet-café de meest frequente locatie is om op het internet aan te loggen. In de hele regio gaan twee op drie gebruikers in eerste instantie thuis op het internet. Slechts 19 procent van de Indonesische bevolking heeft thuis een internet-verbinding.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordwinst van 7,31 miljard dollar opgetekend. De winst groei steeg met 125 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 82 procent tot een recordbedrag van 28,57 miljard dollar. Apple verkocht tijdens het derde kwartaal in totaal 20,34 miljoen iPhones. Dat betekent een stijging met 142 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de iPad werd een groei met 183 procent opgetekend tot 9,25 miljoen eenheden. Bij Mac-computers werd een stijging met 14 procent tot 3,95 miljoen exemplaren opgetekend. Bij de iPod werd een daling met 20 procent opgetekend tot 7,54 miljoen exemplaren.


Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 237 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is in belangrijke mate te wijten aan kostenbesparingen. De omzet daalde van 1,13 miljard dollar naar 1,1 miljard dollar, te wijten aan de tegenvallende inkomsten uit advertenties. Die inkomsten daalden van 1,128 miljard dollar naar 1,076 miljard dollar. Yahoo wordt geconfronteerd met belangrijke concurrentie van het sociale netwerk Facebook en het internetconcern Google. De omzetdaling verhoogt de druk op chief executive Carol Bartz, die aan het laatste anderhalf jaar van haar vierjarig contract bezig is.


De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het erover eens dat een effectieve oplossing van de Europese schuldencrisis belangrijk is voor zowel het economisch herstel in Europa als voor de wereldeconomie. Dat zouden Obama en Merkel tijdens een telefonisch onderhoud hebben gezegd. Europa werkt nog altijd aan de oplossing van een schuldencrisis die het economisch herstel bedreigt. Op een Europese top zal worden gepraat over een oplossing voor de Griekse financiële crisis. Gevreesd wordt dat Griekenland zonder verdere hulp mogelijk zijn schulden niet meer zou kunnen betalen.


Enkele bestuursleden van het Amerikaanse computerconcern Apple zouden hebben gesproken met headhunters en een hoofd van een groot technologisch bedrijf over de opvolging van de zieke topman Steve Jobs. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De gesprekken zouden vooral verkennend zijn geweest. Volgens de bronnen was het niet de bedoeling om een nieuwe topman te rekruteren. Het zou ook geen officiële actie zijn geweest van de raad van bestuur van het bedrijf. Jobs liet in januari weten met ziekteverlof te gaan voor onbepaalde tijd. Hij had de afgelopen jaren ook al gezondheidsproblemen. Volgens Jobs zelf gaat het om louter verzinsels.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de verwachtingen voor de Europese top getemperd. Merkel zei dat de crisis rond Griekenland niet met een spectaculaire beslissing beëindigd zal kunnen worden. De Duitse regeringsleider erkende dat er een grote behoefte bestaat om de crisis in één keer definitief op te lossen, maar stelde tegenover de Russische president Dmitri Medvedev dat ze daarvoor niet zou zwichten. Als men verantwoordelijk te werk wil gaan, dan weet men volgens Merkel dat een dergelijke spectaculaire stap niet zal worden genomen. Er zijn volgens de bondskanselier verdere stappen nodig. Merkel gaf ook aan dat de euro gered moet worden. Europa is volgens haar ondenkbaar zonder de euro en daarom moet het probleem bij de wortel aangepakt worden.


Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 2,8 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 47 procent tot 12,74 miljard dollar. De groei was vooral te danken aan een stijging van de volumes op de internationale markten met 5 procent, vooral te wijten aan de verkoop in Latijns-Amerika, China en India. Op de Noord-Amerikaanse thuismarkt werd ongeveer een status-quo opgetekend. Daarnaast werd de groei ook gestimuleerd door de overname van een grote Amerikaanse bottelaar.


Het Amerikaanse concern Johnson & Johnson, producent van geneesmiddelen en consumentenartikelen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van bijna 2,8 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig werd nog een winst van 3,45 miljard dollar opgetekend. De terugval is te wijten aan een vlakke verkoop in de Verenigde Staten en herstructureringen. De omzet steeg met 8,3 procent tot 16,6 miljard dollar. Het bedrijf voert aan een oplossing uit te werken voor een aantal productieproblemen die tot een aantal terugroep-acties heeft geleid. Er wordt aan toegevoegd dat het bedrijf op het punt staat om ook een aantal nieuwe geneesmiddelen op de markt te brengen.


Voor een Britse parlementaire commissie hebben de mediamagnaat Rupert Murdoch en zijn zoon James elke verantwoordelijkheid voor het afluisterschandaal bij de tabloid News of the World afgewezen. De Murdochs betoonden hun diepe spijt dat de situatie zo uit de hand was gelopen bij de krant, maar zeiden zich niet rechtstreeks verantwoordelijk te voelen. De hoorzitting, die drie uur duurde, werd ontsierd door een incident waarbij een activist Murdoch een scheerschuimtaart in het gezicht wilde gooien. Ook voormalig hoofdredactrice Rebekah Brooks veroordeelde de afluisterpraktijken, maar verdedigde wel het gebruik van privédetectives. Volgens Brooks was dat jarenlang een wijdverbreide praktijk bij de Britse kranten.


Bernie Ecclestone, topman van de Formule Eén, wordt er door het Duitse gerecht van verdacht vijf jaar geleden de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky omgekocht te hebben voor een bedrag van 44 miljoen dollar. De bankier behoorde tot het management van Bayern LB, een landesbank met een belangrijke participatie in de Formule Eén. Dat belang werd uiteindelijk verkocht aan het private-equitybedrijf CVC Capital Partners. Gribkowsky moest die verkoop in goede banen leiden, maar liet zich omkopen door Ecclestone. Gribkowsky incasseerde die bedragen langs adressen op Mauritius en de Britse Virgin Islands. Gribkowsky riskeert een gevangenisstraf van tien jaar als hij schuldig wordt bevonden. Ecclestone pleit onschuldig.


Bank of America (BofA), naar activa en deposito’s gemeten de grootste financiële instelling van de Verenigde Staten, heeft het tweede kwartaal afgesloten met een nettoverlies van 8,83 miljard dollar. Dat is een record in de geschiedenis van de groep. Het verlies is volledig op rekening te schrijven van de nasleep van de Amerikaanse vastgoedcrisis die de financiële instelling in haar greep blijft houden. Het financiële concern is via zijn dochter Countrywide, goedkoop gekocht tijdens de bankencrisis, nog sterk blootgesteld aan de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten. Vooral het lakse beleid van Countrywide, dat te snel woningleningen toekende aan particulieren die achteraf insolvabel bleken, blijft de bank achtervolgen. Sectorgenoten en beleggers blijven de bank met claims bestoken.


De Noorse groep Yara, Europees marktleider in meststoffen, heeft een bod uitgebracht op de meststofactiviteiten van het Duitse chemieconcern BASF, dat in april al had aangekondigd de divisie te willen verkopen. Jörgen Ole Haslestad, chief executive van Yara, verklaarde dat het Noorse bedrijf een bod heeft gedaan op de activiteiten en in de tweede verkoopsronde zit. Het is niet duidelijk of er ook andere gegadigden zijn. BASF produceert de meststoffen in zijn vestigingen in Antwerpen en Frankrijk. Yara is één van de belangrijkste producenten van meststoffen ter wereld. Het bedrijf wil zijn positie nog versterken omdat de vraag naar meststoffen de voorbije maanden sterk is gestegen.


De Amerikaanse motorfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 190,6 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 71,2 miljoen dollar. De omzet steeg met 18 procent tot 1,3 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf heeft zijn omzetverwachtingen voor het hele jaar naar boven bijgesteld. Eerder was gewag gemaakt van maximaal 228.000 exemplaren, maar dat is inmiddels opgedreven tot 235.000 eenheden. Vorig jaar voerde het concern een herstructurering door om de kosten te drukken. Het bedrijf merkt op dat de verkoop in de Verenigde Staten met 8 procent kon worden opgedreven. Het is voor de eerste keer sinds de recessie dat de verkoop op de Amerikaanse markt opnieuw een groei kent.


Een nieuwe mijn in India zou weleens één van de grootste voorraden uranium ter wereld kunnen bevatten. Dat blijkt uit informatie van de Indiase overheid. De vondst kan volgens een woordvoerder van de overheid een belangrijke bijdrage leveren aan de groeiende vraag naar energie in India. De betrokken Tumalapalli-mijn zou tot 150.000 ton uranium kunnen verschaffen, waarvan al 49.000 ton is bevestigd. Uranium is essentieel voor de productie van kernenergie. Over zes maanden moet het werk in de mijn worden gestart. De snel groeiende economie van India is sterk afhankelijk van steenkolen. Minder dan 3 procent van de energie is afkomstig van kernenergie. Tegen het midden van de eeuw wil India dat aandeel opgevoerd hebben naar 25 procent.


Een consortium van bedrijven rond Spaanse spoorwegbedrijf Renfe is als winnaar uit de bus gekomen bij de aanbesteding van een hogesnelheids-spoornet in Saudi-Arabië. De opdracht heeft een waarde van 7 miljard euro. Het spoornet moet de steden Medina, Jeddah en het pelgrimsoord Mekka met elkaar verbinden. Ook het Franse spoorwegbedrijf SNCF had interesse getoond in het project. Een woordvoerder van het Saudi-Arabische ministerie van transport benadrukte dat het dossier vergevorderd is, maar nog niet officieel is afgerond. Spanje is steeds wereldleider geweest in hogesnelheids-treinen. Op dit ogenblik heeft Spanje het langste hogesnelheids-netwerk. Frankrijk komt op de tweede plaats.


Het Franse modehuis Hermès heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,3 miljard euro. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. China en de Verenigde Staten vormen de motor van die positieve cijfers. Er wordt echter opgemerkt dat ook in de andere regio's een sterke groei werd opgetekend, met uitzondering van Japan. Daar zijn de verkopen ondanks de ramp in maart stabiel gebleven. De omzetgroei in de Verenigde Staten bedroeg 34 procent. In de regio Azië, met uitzondering van Japan, werd een groei met 30 procent opgetekend. Het voorbije halfjaar opende het modehuis zes nieuwe verkooppunten. Voor het hele jaar wordt gerekend op tien nieuwe winkels.


Meer Nieuws

Tuesday, July 19, 2011

Geen verplichte bankrekening in de Europese Unie

De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Europese Unie aangemaand om een basis-bankrekening beschikbaar te stellen aan alle consumenten, zodat alle lagen van de bevolking tenvolle zouden kunnen deelnemen aan de maatschappij. Consumentengroep zeggen echter dat de Europese Commissie eerder gedane beloftes niet is nagekomen. Volgens de Europese Commissie is een bankrekening noodzakelijk om tenvolle te kunnen deelnemen aan het economische en sociale leven in de hedendaagse Europese Unie.

"Door het aanwenden van online shopping en betaalkaarten gaat het gebruik van contant geld volgens de Europese Commissie snel achteruit," merkt het webmagazine Euractiv.com op. "Desondanks blijkt dat nog altijd ongeveer 30 miljoen Europese volwassenen - dat is ongeveer 7 procent van de totale Europese consumentengroep - niet over een bankrekening beschikt. Daarom heeft de Europese Commissie aan de lidstaten gevraagd ervoor te zorgen dat de banken een basis-bankrekening voor iedereen ter beschikking zouden stellen."

Consumentenorganisaties zeggen echter te betreuren dat de Europese Commissie teruggekomen is op zijn eerdere plannen om het systeem verplicht te maken. De invoering van een basis-bankrekening is immers weliswaar aanbevolen, maar niet bindend. "Zelfregulatie en vrijwillige maatregelen werken niet in de financiële sector," wordt er opgewerkt. "Het huidige systeem is niet meer dan tijdverlies. Op die manier is de nieuwe regelgeving in tegenspraak met de plannen van de Europese Commissie om e-commerce te promoten." De financiële sector toonde zich wel tevreden.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In het afluisterschandaal rond de Britse tabloid heeft nu ook John Yates, de tweede belangrijkste man van de Britse politiedienst Scotland Yard, ontslag genomen. Eerder was ook Paul Stephenson, het hoofd van Scotland Yard opgestapt. Het ontslag van Stephenson en Yates kwam er doordat vragen waren gerezen over de aanstelling van Neil Wallis als adviseur bij Scotland Yard. Wallis werkte voordien als adjunct-hoofdredacteur bij de sensatiekrant. Hij was assistent van Yates, toen die twee jaar besliste dat geen verder onderzoek moest worden gevoerd naar het afluisterschandaal, hoewel 11.000 belastende documenten niet grondig waren doorgenomen. Sean Hoare, de klokkenluider van het schandaal, is dood aangetroffen in zijn woning. Er zou geen kwaad opzet in het spel zijn.


Door een breuk is een pijpleiding van de Britse oliegroep British Petroleum is een mengsel van methanol en met olie vervuild water in een natuurgebied gevloeid. Er zou achtduizend tot zestienduizend liter in het toendra-gebied zijn gelopen. De olieleiding vervoert normaal dagelijks het equivalent van 30.000 olievaten, maar was dicht voor onderhoud. Tijdens een test brak echter de leiding. British Petroleum beloofde dat zo snel mogelijk werk gemaakt zal worden van de opruiming. Vorig jaar liep het Britse olieconcern grote imagoschade op door een explosie op een boorplatform in de Golf van Mexico. Dat is tot nu toe de grootste olieramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips wil 500 miljoen euro aan kostenbesparingen doorvoeren. Dat heeft Frans Van Houten, de nieuwe topman van het Nederlandse concern, bekend gemaakt. De besparingen moeten Philips volgens hem toelaten slagvaardiger te worden. Binnen drie maanden wil hij meer duidelijkheid creëren over de reorganisatie. Bovendien zou het bedrijf daardoor meer moeten kunnen investeren in innovaties en klantencontacten. Van Houten sluit daarbij gedwongen ontslagen niet uit. De vakbonden zeggen dat er vooral banen zouden kunnen verdwijnen in ondersteunende afdelingen. Daardoor zullen volgens de vakbonden wellicht vooral hoofdkantoren worden getroffen, zodat mogelijke ontslagen vooral in Nederland zouden kunnen vallen.


Over twee jaar zal de Chinese reclamemarkt een omvang hebben van 39,1 miljard dollar. Daarmee is China bezig aan een snelle inhaalbeweging tegenover Japan, op dat ogenblik met een omzet van 47,7 miljard dollar na de Verenigde Staten voorlopig nog wel de tweede grootste reclamemarkt van de wereld. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau ZenithOptimedia. De Chinese reclamemarkt zal daarbij met 13 miljard dollar stijgen tegenover het niveau van vorig jaar. Japan zou slechts een groei met 1,1 miljard dollar kennen. Met nagenoeg een verdubbeling tot 12,8 miljard dollar zal ook Rusland zich over drie jaar bij de tien grootste reclamemarkten van de wereld vestigen. Andere groeimarkten zijn Brazilië (3,5 miljard dollar), Indonesië (2,8 miljard dollar) en India (2,6 miljard dollar).


In de Verenigde Staten zijn laptops voor de eerste keer even populair geworden als desktops. Dat is de conclusie van een rapport van het Pew Research Center. Het fenomeen past volgens de onderzoekers volledig in de groeiende interesse voor mobiele apparaten. In november kenden desktops in de Verenigde Staten een penetratie van 61 procent, tegenover 53 procent voor laptops. Inmiddels is de penetratie van desktops teruggevallen tot 57 procent, terwijl laptops zijn gestegen tot 56 procent. In de leeftijdscategorie tot dertig jaar zijn laptops al populairder dan desktops. Die evolutie zal zich volgens het Pew Research Center in de toekomst ook in de andere leeftijdscategorieën doorzetten.


Een rechtbank in Milaan heeft de bezwaren van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi tegen het strafonderzoek rond de minderjarige Marokkaanse prostituee Ruby afgewezen. Berlusconi moet zich verantwoorden voor betaalde seks met de prostituee. Daarnaast wordt Berlusconi beticht van machtsmisbruik. Hij zou vorig jaar zijn macht hebben aangewend om Ruby vrij te krijgen toen de prostituee opgepakt was op verdenking van diefstal. De advocaten van Berlusconi voerden onder meer aan dat hij ervan uitging dat Ruby een nichtje was van de toenmalige Egyptische president Hosni Moebarak en hij dus moest ingrijpen om een diplomatiek incident te vermijden. De rechters wezen die motivatie echter af. Ook andere bezwaren tegen het proces waren volgens de rechters onontvankelijk.


Het Amerikaanse bedrijf Cisco, producent van netwerkapparatuur, schrapt wereldwijd 6.500 banen. Daarmee wil het concern naar eigen zeggen kosten besparen. Cisco wil dit jaar de kosten met 1 miljard dollar terugschroeven. Ongeveer 2.100 werknemers krijgen een vervroegd pensioen aangeboden. Ook duizend managers zouden moeten afvloeien. De reorganisatie kost 1,3 miljard dollar. De ontslagen vallen in Noord-Amerika, Canada en andere landen waar Cisco actief is. In de eerste week van augustus, bij het begin van het nieuwe fiscale jaar van Cisco, vallen de eerste ontslagen. Alle overige ontslagen volgen tijdens de rest van het jaar. Ook worden 5.000 werknemers in een fabriek van Cisco in Mexico overgenomen door het Chinese Foxconn.


Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 3,66 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het technologieconcern profiteerde naar eigen zeggen van een sterke groei in de verkoop van computers en software. De omzet van het concern steeg met 12,4 procent naar 26,7 miljard dollar. De meeste omzet werd gehaald door de afdeling IBM Global Services (IGS). Deze afdeling zag zijn omzet met 10 procent stijgen naar 15,1 miljard dollar. IBM Global Technology Services zag zijn omzet groeien met 11,2 procent naar 10,2 miljard dollar. IBM Global Business Services zag zijn omzet met 9 procent stijgen naar 4,9 miljard dollar.


De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de verkoop van telecomketen BelCompany door detailhandelsbedrijf Macintosh aan Vodafone goedgekeurd. De verkoop mag doorgaan onder voorwaarde dat Vodafone vanaf volgend jaar via zijn eigen winkels of de ketens van BelCompany geen telefoonabonnementen aanbiedt van concurrenten KPN en T-Mobile. Vodafone mag verder zijn eigen abonnementen niet aanbieden via de winkels van KPN en T-Mobile. De mededingingsautoriteit stelt deze voorwaarden om te voorkomen dat Vodafone, KPN en T-Mobile via hun winkels de mogelijkheid krijgen hun commerciële beleid op elkaar af te stemmen.


De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner vertrouwt erop dat het Amerikaanse Congres voor begin augustus een akkoord sluit over de verhoging van het schuldenplafond. Dat heeft hij in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNBC gezegd. Volgens Geithner is er sprake van een toenadering tussen republikeinen en democraten. De leiders van de republikeinen hebben volgens de minister de optie van een wanbetaling geschrapt. Dat is volgens Geithner een bemoedigend signaal. Geithner herhaalde dat de Amerikaanse overheid vanaf begin augustus niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. Die verhoging is normaal een formaliteit, maar wordt nu gebruikt in de strijd tussen republikeinen en democraten.


De Euraziatische Economische Unie zal over twee jaar operationeel kunnen zijn. Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin bekend gemaakt. De Euraziatische Economische Unie moet een samenwerkingsverband worden tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Poetin zei te verwachten dat volgend jaar een verklaring over de oprichting van de samenwerking kan worden ondertekend. Het creëren van gunstiger economische voorwaarden in Wit-Ruland en Kazachstan zou Russische bedrijven volgens Poetin kunnen aanzetten om hun hoofdkwartier te verhuizen. Daarom wil Rusland volgens hem meer concurrentiële voorwaarden uitbouwen, zodat ook daar bedrijven zouden kunnen worden aangetrokken.


De Europese Centrale Bank heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 296.000 valse eurobiljetten onderschept. Dat betekent een daling met 19 procent tegenover de laatste zes maanden van vorig jaar. Er wordt opgemerkt dat daarmee het laagste niveau in minstens drie jaar werd bereikt. Het biljet van twintig euro vertegenwoordigt 43 procent van de onderschepte biljetten. Het biljet van vijftig euro heeft een aandeel van 36 procent. Daarmee is het biljet van twintig euro voor het eerst het populairste geld geworden bij de valsmunters. Op dit ogenblik zijn er 13,65 miljard eurobiljetten in omloop. De biljetten van vijftig euro vertegenwoordigen bijna 40 procent van die geldvoorraad.


Het Amerikaanse concern Halliburton, onderaannemer voor de oliesector, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 739 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstsprong is te danken aan een gevoelige toename van het aantal exploraties naar brandstoffen in de Verenigde Staten. Energieconcerns hebben vanwege de hoge olieprijzen gevoelig meer geïnvesteerd in het opsporen en ontginnen van nieuwe velden. Halliburton kon dankzij die extra miljarden dollars meer geld vragen voor zijn diensten. De omzet van het concern steeg met 1,5 miljard dollar naar 5,9 miljard dollar. Halliburton verwacht dat de boom op de Noord-Amerikaanse markt tot in de loop van volgend jaar aanhoudt.


Het vervoerbedrijf Thalys, uitbater van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Parijs, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 10,3 procent meer inkomsten gerealiseerd met de verkoop van treintickets. Dat heeft Franck Gervais, de nieuwe directeur van Thalys, bekend gemaakt. De precieze omzetcijfers volgen eind juli, wanneer de deelnemende vervoerders hun resultaten bekendmaken. De omzet klom volgens Gervais omdat meer reizigers kozen voor de duurdere eerste klasse, maar ook voor gewone kaartjes werd volgens hem gemiddeld iets meer betaald. Het aantal passagiers op de lijn tussen Amsterdam en Parijs steeg met 5,4 procent tot ongeveer 3,3 miljoen eenheden.


Door de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika worden een half miljoen kinderen met de hongerdood bedreigd. Dat heeft Unicef bekend gemaakt. Er wordt gepleit voor een onmiddellijke uitbreiding van de voedselhulp. Op dit ogenblik zouden al twee miljoen kinderen afhankelijk zijn van voedselhulp, maar zonder snelle maatregelen zou de situatie volgens Unicef begin volgend jaar nog gevoelig kunnen verslechteren. Er wordt op gewezen dat de volgende oogstperiode nog vier tot vijf maanden veraf is. In veel gebieden is de bevolking volgens de organisatie te zeer verzwakt om zelf hulp te zoeken. Door de hongersnood zouden in totaal bijna elf miljoen mensen zijn bedreigd.


Meer Nieuws

Monday, July 18, 2011

Slechts 44 procent Amerikanen gelooft in klimaatverandering

Slechts 44 procent van de Amerikanen gelooft in de opwarming van het klimaat. Dat is het laagste niveau in veertien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Harris. Twee jaar geleden bleek nog 51 procent van de Amerikanen overtuigd te zijn van de opwarming van het klimaat. Vier jaar geleden werd daarbij een piekscore van 71 procent genoteerd. Desondanks zegt slechts 28 procent van de Amerikanen niet te geloven in de klimaatverandering. Een even grote groep zegt niet zeker te zijn.

Bij Amerikanen die van mening zijn dat het aantal natuurrampen is gestegen, zegt 38 procent het fenomeen te wijten aan de opwarming van de aarde. Volgens 28 procent hebben beide fenomenen geen enkel verband. Een groep van 34 procent is niet zeker of er sprake is van een impact van de klimaatverandering op de hogere frequentie van natuurrampen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 51 procent van de Amerikanen van mening is dat ze bij natuurrampen wellicht eerst door televisie op de hoogte van de incidenten te zullen worden gebracht.

Volgens 18 procent zal de radio een cruciale rol spelen in het waarschuwen van de bevolking voor natuurrampen. Online nieuwssites worden door 13 procent van de ondervraagden als de meest waarschijnlijke informatiebron aangewezen. Daarnaast wijst 4 procent op andere burgers, gevolgd door Facebook (3 procent), tekstberichten (2 procent), kranten (2 procent) en Twitter (1 procent). Er wordt wel opgemerkt dat ouderen vooral naar televisie wijzen, terwijl jongere generaties vooral gewag maken van een online bron.

Labels: ,

Zussen Williams blijven populairste vrouwelijke sporters Verenigde Staten

Voor het tweede jaar op rij nemen de tennisspeelsters Serena Williams en Venus Williams de eerste twee plaatsen in bij de populairste vrouwelijke sportfiguren van de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Harris Poll. Ook autopilote Danica Patrick bestendigde haar plaats als derde meest populaire vrouwelijke sportfiguur van de Verenigde Staten. Tennisster Maria Sharapova stijgt van een vijfde naar een vierde plaats.

Gewezen voetbalster Mia Hamm zakte van een vierde naar een vijfde plaats. De gewezen tennisvedette Anna Kournikova blijft op een zesde plaats gerangschikt. Haar collega Martina Navratilova stijgt nog van de tiende naar de zevende plaats. De top tien wordt rond gemaakt door drie nieuwkomers. Samen met Navratilova staat basketster Sue Bird op een zevende plaats. De negende plaats wordt gedeeld door golspeelster Michele Wie en volleybalspeelster Kerry Walsh.

Volleybalspeelster Misty May, turnster Shawn Johnson, basketspeelster Lisa Leslie en tennislegende Billie Jean King zijn uit de top tien verdwenen. De onderzoekers merken op dat in bijna alle demografieën van de Amerikaanse samenleving een voorkeur wordt uitgedrukt voor Serena Williams. Wel blijkt dat echoboomers een voorkeur hebben voor Venus Williams, terwijl blanken Danica Patrick op de hoogste plaats rangschikken. Latino-Amerikanen kiezen voor Danica Patrick en Sue Bird.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Paul Stephenson, de chef van Scotland Yard, heeft zijn ontslag aangekondigd naar aanleiding van het afluisterschandaal bij de krant News of the World. Stephenson heeft naar eigen zeggen de beslissing genomen te hebben omwille van de speculaties en beschuldigingen over verbanden tussen de Metropolitan Police en News International. Zijn ontslag is vooral ingegeven door de link met Neil Wallis, de voormalige hoofdredacteur van de inmiddels opgedoekte tabloid News of the World. Wallis werd als adviseur ingehuurd door Stephenson. Toch benadrukte Sir Stephenson dat zijn integriteit intact is. De Londense burgemeester Boris Johnson heeft het ontslag aanvaard. Hij twijfelt niet aan de integriteit van zijn voormalige politiechef.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen tot de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar. Haar oproep volgt op recente kritiek op de rol van kredietbeoordelaars in de onrust op de financiële markten over de Europese schuldencrisis. Het is volgens Merkel op de middellange termijn belangrijk dat Europa ook een kredietbeoordelaar heeft. De Duitse bondskanselier merkte daarbij op China inmiddels ook een ratingbureau heeft. De grote internationale kredietbeoordelaars Moody's, Standard & Poor's en Fitch hebben hun hoofdkantoren in de Verenigde Staten gevestigd. Tot nu toe is er nog niet veel belangstelling voor de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar. De Europese Commissie heeft de laatste tijd de drie grote kredietbeoordelaars openlijk bekritiseerd.


Jean-Claude Trichet, directeur van de Europese Centrale Bank (ECB), eist meer verbale discipline van Europese regeringen rond de Europese schuldencrisis. In een Duits kranteninterview merkt Trichet op dat de regeringen met één stem moeten leren spreken over zulke complexe en gevoelige kwesties als de crisis. Trichet herhaalt in het interview het standpunt van de Europese Centrale Bank over een eventueel failliet van een land uit de eurozone. Bij een dergelijk scenario kan de Europese Centrale Bank de obligaties van het betrokken land volgens hem immers niet accepteren als een normaal onderpand. In dat geval moeten regeringen er volgens Trichet voor zorgen dat het Europees Systeem van Centrale Banken voldoende acceptabele zekerheden zou krijgen.


De noodleningen aan Ierland, dat met een zware schuldenlast worstelt, moeten worden verlengd en de rente moet worden verlaagd. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, gemeld in een ingezonden brief aan de Ierse krant Sunday Business Post. Ierland heeft volgens Rehn harde bewijzen geleverd dat de voorwaardelijke financiële steun van de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds werkt. Volgens Rehn kan Ierland sneller herstellen van de financiële crisis door een flexibeler steunpakket en daardoor sneller voor leningen terugkeren op kapitaalmarkten. De Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds verklaarder eerder al dat het herstelprogramma van Ierland op schema ligt.


De ruzie tussen de elektronicaconcerns Samsung en Siemens over patentbreuk op het gebied van led-verlichting breidt zich uit. Het Zuid-Koreaanse concern Samsung blijkt een klacht te hebben ingediend bij het Amerikaanse ministerie van handel om de import van producten van lichtonderdeel Osram van zijn Duitse concurrent Siemens te weren. Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf zou Osram inbreuk maken op acht patenten van Samsung op het gebied van led-toepassingen. In juni klaagde het Duitse Siemens zowel Samsung als LG Electronics aan wegens patenbreuk in de Verenigde Staten en Duitsland. LG Electronics sloot zich nadien aan bij Samsung om een tegenaanklacht te beginnen tegen Siemens.


Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, heeft aan Griekenland steun toegezegd in de pogingen van het Zuid-Europese land om uit de schuldencrisis te geraken. Clinton prees tegenover haar Griekse ambtgenoot Stavros Lambrinidis de vastbeslotenheid van de Griekse regering om economische hervormingen uit te voeren die de Griekse economie gezond en beter concurrerend moeten maken. Clinton zei dat de plannen van de Griekse regering om de schulden terug te brengen aan een chemotherapie doen denken, maar dat zij resultaat zullen hebben. De Amerikaanse minister zegt ervan overtuigd te zijn dat de maatregelen tot een zeer sterke Griekse economie zullen leiden.


Het Taiwanese bedrijf HTC, producent van smartphones, gaat in beroep tegen de voorlopige uitspraak van de International Trade Commission (ITC) in de Verenigde Staten. Daar werd opgemerkt dat HTC twee patenten van concurrent Apple geschonden heeft. Apple diende in maart een klacht in omdat tien van zijn patenten door de Taiwanese groep zouden zijn geschonden. Volgens HTC klopt er niets van de beschuldigingen. De definitieve uitspraak wordt in december verwacht. Apple diende onlangs een nieuwe klacht in tegen HTC omdat het Taiwanese bedrijf gebruik zou hebben gemaakt van technologie die wordt gebruikt voor de iPhone en de iPad. Ook die betichting wordt door HTC tegengesproken.


De lancering van de achtste en laatste film over Harry Potter heeft een nieuw absoluut recordweekend opgeleverd. De lancering van Harry Potter and the Deathly Hallows 2 bracht volgens het vakblad Hollywood Reporter op één weekend wereldwijd een bedrag van 475,6 miljoen dollar op. Daarmee wordt het vorige record van voorganger Harry Potter and the Half-Blood Prince gebroken. Die had tijdens het openingsweekend twee jaar geleden een bedrag van 394 miljoen dollar opgehaald. In Noord-Amerika bracht de de nieuwste Potter-film 168,8 miljoen dollar op. Daarvoor stond het record op naam van de Batman-film The Dark Night. Die haalde tijdens zijn debuutweekend drie jaar geleden een bedrag van 158 miljoen dollar op.


Door recente vondsten beschikt Latijns-Amerika nu over een vijfde van alle olievoorraden ter wereld. Lijstaanvoerder is Venezuela, dat sinds februari het land met de grootste oliereserves ter wereld is.
Sinds twee jaar nam het aantal olievondsten in de hele wereld toe met 20 procent, maar in Latijns-Amerika en de Caraïben was dat 40 procent. Alleen in het Midden-Oosten is nog meer olie te vinden. Dat blijkt uit cijfers van de Latijns-Amerikaanse Organisatie voor Energie (Olade). Het grootste deel van de Latijns-Amerikaanse olie, ruim 85 procent, bevindt zich in Venezuela. Sinds februari is de voorraad in de Venezolaanse bodem op 297 miljard vaten vastgesteld. De totale wereldvoorraad bedraagt 1,7 biljoen vaten.


De macht van het media-imperium van Rupert Murdoch moet aan banden worden gelegd. Dat heeft Ed Miliband, leider van de Britse labour-oppositie, gezegd in een interview in de Britse krant The Observer. Volgens Miliband is de huidige mediaconcentratie ronduit gevaarlijk. De concentratie van zoveel macht in handen van één persoon is volgens Miliband ongezond. Dat heeft volgens de labour-leider ongetwijfeld bijgedragen tot het machtsmisbruik binnen de organisatie van News Corp, het mediaconcern van Murdoch, wat uiteindelijk leidde tot afluisterschandalen bij onder meer News of the World. Miliband is sinds het uitbreken van het schandaal één van de voortrekkers in het protest.


Griekenland kan volgens berekeningen van het Duitse ministerie van financiën de schuldenberg met 20 miljard euro verkleinen indien het zelf zijn obligaties inkoopt. Dat zou één van de scenario's waarmee de Duitse regering rekening houdt. Volgens het Duitse ministerie is een obligatie-inkoop door Athene het scenario dat op dit moment in Europa het meeste steun kan krijgen. Griekenland zou de eigen obligaties kunnen inkopen met geld dat geleend is bij de European Financial Stability Facility (EFSF), het Europese noodfonds. Griekenland zou dan de obligaties aan marktprijs herinkopen bij de private schuldeisers. Het noodfonds zou immers aan goede voorwaarden geld kunnen ophalen op de markt, om dat vervolgens aan een gunstig tarief aan Griekenland te lenen.


Iran en China hebben een reeks samenwerkingsakkoorden ondertekend voor infrastructuurprojecten voor een bedrag van 4 miljard dollar op het vlak van energie, water, industrie, mijnbouw en milieu. China zal Iran een zestigtal verbrandingsovens met energierecuperatie ter waarde van 500 miljoen dollar verkopen. De ovens zullen binnen het jaar gebouwd worden in de grote steden en langs de Kaspische Zee. De Chinese regering van zijn kant zal de import van Iraanse mineralen verhogen. De Iraanse vice-premier Mohammad Javad Mohammadi-Zadeh merkte op dat China voortaan de grootste economische partner van Iran is geworden. Het handelsvolume zal volgens hem worden opgetrokken van 30 miljard dollar naar 100 miljard dollar. Een termijn werd daar niet op geplakt.


De autoverkoop in de 27 landen van de Europese Unie is in juni met 8,1 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In totaal werden er in de Europese Unie 1,2 miljoen wagens verkocht. In mei werd nog een stijging van de verkoop met 7,1 procent genoteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Organisatie van Autofabrikanten (ACEA). De autoverkoop ging er in alle grote Europese markten op achteruit, met dalingen van 0,3 procent in Duitsland en 1,7 procent in Italië. De grootste daling was voor rekening van Spanje, waar de verkoop met 31,4 procent terugviel. In België daalde de verkoop tijdens de maand juni met 10,2 procent.


De eurozone heeft haar handelsbalans in mei opnieuw een evenwicht zien bereiken, na een tekort van 4,8 miljard euro een maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Eén jaar geleden bedroeg het tekort nog 4,9 miljard euro. De export steeg in mei met 1,5 procent, terwijl de import een groei kende met 0,2 procent. Voor de 27 lidstaten van de Europese Unie kwam het handelstekort in mei uit op 13,2 miljard euro. Dat was lager dan in april, toen een tekort van 16,4 miljard euro werd opgetekend. In de maand mei van vorig jaar bedroeg het tekort 16 miljard euro. De export nam toe met 1,1 procent, terwijl de import met 0,7 procent toenam.


Italië telde eind vorig jaar meer dan acht miljoen mensen die in armoede leven. Dat blijkt uit cijfers van Istat, het Italiaanse nationale bureau voor de statistiek. Uit de statistieken blijkt dat 8,272 miljoen mensen of 13,8 procent van de bevolking beschouwd wordt als relatief arm. Dat betekent dat hun inkomen kleiner is dan 992,46 euro per maand voor twee personen. Anderhalf jaar geleden werden er 7,81 miljoen armen geteld. Dat betekende 13,1 procent van de Italiaanse bevolking. Er wordt aan toegevoegd dat ook 3,129 miljoen Italianen, of 5,2 procent van de bevolking, in absolute armoede leven. Dat cijfer was iets groter dan één jaar voordien. Absolute armoede betekent dat men niet de mogelijkheid heeft om de meest essentiële producten en diensten te betalen.


Meer Nieuws

Sunday, July 17, 2011

Aantal mobiele adverteerders op twee jaar verdubbeld

Het aantal adverteerders dat in de Verenigde Staten gebruik maakt van mobiele display-reclames is op twee jaar tijd meer dan verdubbeld. Mobiele content en publishing vertegenwoordigen dan de helft van alle producten die op mobiele platformen worden gepromoot, gevolgd door consumptiegoederen (26 procent), informatica (7 procent) en financiële diensten (6 procent). Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore.

Tijdens de maand april telde ComScore op de Amerikaanse markt 689 adverteerders die gebruik maakten van mobiele display-reclame. Dat is een stijging met 128 procent tegenover twee jaar geleden. Er wordt wel opgemerkt dat er een duidelijk verschil kan worden opgetekend tussen smartphones en feature-phones. Bij smartphones maakte 82,3 procent van de consumenten gebruik van zijn mobiele browser, terwijl 85 procent beroep deed op applicaties. Bij feature-phones werd voor mobiele browsers slechts een cijfer van 19,1 procent opgetekend. Bij applicaties daalde dat verder tot 15,9 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 27,5 procent van gebruikers van smartphones reclames opmerken in hun browser of applicaties, tegenover slechts 5 procent bij de eigenaars van een feature-phone. Dat is volgens ComScore het gevolg van het intensiever gebruik van browsers en applicaties door de bezitters van smartphones. Ook blijkt dat 7,7 procent van de smartphone-bezitters reageert op een sms-reclame. Bij feature-phones is dat slechts 3,5 procent.

Labels: , ,

Bedrijven houden weinig rekening met mening werknemer

Hoewel een meerderheid van de werknemers zijn mening naar buiten brengt, heeft de meerderheid niet de indruk dat daar ook daadwerkelijk naar geluisterd wordt. Dat is de conclusie van een onderzoek van rekruteringsspecialist Monster Worldwide. Amper een kwart van de medewerkers geeft aan het gevoel te hebben dat binnen het bedrijf rekening gehouden wordt met zijn opinie. De anderen zeggen te ervaren dat hun opmerkingen worden verworpen of gewoon worden genegeerd.

Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van de werknemers van mening is dat er naar hun opinie wordt geluisterd en dat die opmerkingen ook ernstig in overweging worden genomen. Volgens 33 procent wordt er wel geluisterd, maar worden die opmerkingen vaak genegeerd. Volgens 32 procent wordt er naar die opmerkingen helemaal niet geluisterd. Tenslotte is er een groep van 8 procent die geen werkgerelateerde opinie naar buiten brengt.

Monster merkt op dat Amerikaanse werknemers het meest sceptisch zijn over hun inbreng op de werkplaats. Daar geeft 44 procent aan dat er niet naar zijn mening wordt geluisterd. Dat vormt een schril contrast met China, waar slechts 19 procent het gevoel heeft dat er met zijn opmerkingen geen rekening wordt gehouden en 33 procent aangeeft dat zijn opinie ernstig in overweging wordt genomen. In Europa komen werknemers het meest voor hun mening uit (97 procent), gevolgd door de Verenigde Staten (94 procent). In China komt 13 procent niet voor zijn werkgerelateerde mening uit.

Labels:

Afrika moet dringen industriële sector uitbouwen

Afrika moet dringend een industriële sector uitbouwen. Dat heeft de United Nations Conference on Trade and Development (Unctad) gezegd. Indien er geen initiatieven worden genomen, dreigen volgens de organisatie steeds meer jonge Afrikanen problemen te zullen ondervinden om werk te vinden. Er wordt aan toegevoegd dat het continent slechts enkele jaren ruimte heeft om het probleem aan te pakken. Unctad merkt dat de Afrikaanse regeringen de aandacht van landbouw en mijnbouw moeten verschuiven naar arbeidsintensieve productie en commerciële ondernemingen.

Indien er geen hervormingen worden doorgevoerd om het lokaal ondernemen te promoten, dreigt de daling van de werkgelegenheid in de industrie zich volgens Unctad verder door te zetten. Onderzoeksleider Charles Gore merkt op dat de Afrikaanse arbeidsintensieve industrie - algemeen de toegang tot industriële ontwikkeling - steeds meer dreigt te verliezen. De arbeidsintensieve industrie is volgens Gore noodzakelijk voor Afrika, waar de snelgroeiende steden dringend banen nodig hebben.

Charles Gore voegt er aan toe dat landen die er niet in slagen om industriële tewerkstelling te creëren, ook met belangrijke sociale onrust geconfronteerd dreigt te worden. "Bovendien dreigt er een exodus van de actieve bevolking naar regio's met betere groeivooruitzichten," merkt Gore op. "Indien er geen actie wordt ondernomen dreigen buitenlandse ondernemingen uit Europa, de Verenigde Staten en China de lokale bedrijven te zullen verdrijven. Een focus op landbouw en mijnbouw zal de armoede bij de bevolking verder bestendigen."

Labels: ,

Driekwart Amerikanen ziet aantal natuurrampen toenemen

Volgens 76 procent van de Amerikanen is het aantal natuurrampen gestegen, waarbij 31 procent gewag maakt van een grote toename. Slechts 2 procent geeft aan dat er minder natuurrampen zijn dan in het verleden. Volgens 23 procent is het aantal natuurrampen gelijk gebleven. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Harris. Toch zegt slechts 56 procent van de ondervraagden dat ze op natuurrampen zijn voorbereid door het opslagen van de nodige voorraden, water en voeding voor minstens drie dagen.

Bij vijfenzestigplussers zegt echter 67 procent voorbereid te zijn op een natuurramp, tegenover 59 procent bij de babyboomers, 54 procent bij Generation X en 45 procent bij de echoboomers. Er wordt opgemerkt dat de vrees voor natuurrampen afhankelijk is van de woonplaats van de ondervraagden. Daarbij wordt opgemerkt dat in het westen van de Verenigde Staten 66 procent van de bevolking bevreesd is voor een aardbeving, maar die score loopt in andere regio's terug tot cijfers tussen 7 procent en 16 procent. Gelijkaardige verschillen zijn er ook voor tornado's en sneeuwstormen.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 11 procent van de Amerikanen van mening is dat ze het gevaar lopen om rechtstreeks getroffen te worden door een kernramp. Toch zegt 59 procent dat de Amerikaanse overheid het minst is uitgerust om een nucleaire ramp efficiënt aan te pakken. Volgens 34 procent is de overheid het slechtste uitgerust om terrorisme aan te pakken. Vijf jaar geleden was dat nog 48 procent. Vijf jaar geleden, kort na de orkaan Katrina, zei 50 procent dat de Amerikaanse overheid slecht was voorzien op orkanen. Dat is inmiddels gedaald tot 16 procent.

Labels:

Merk Lady Gaga roept gemengde resultaten op

Ondanks haar grote populariteit en grote muziekverkoop roept popzangeres Lady Gaga bij de consumenten een gemengde reactie op. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Networked Insights. Daarbij wordt opgemerkt dat 39 procent van de Amerikaanse consumenten negatief reageren op het merk Lady Gaga, terwijl 32 procent positief reageert. De resterende 29 procent stelt zich neutraal op tegenover het merk of is niet zeker.

De onderzoekers merken op dat 52 procent van de fans van het merk Lady Gaga uit vrouwen bestaat. Dat resultaat is volgens Networked Insights niet verrassend. Opmerkelijk is volgens de onderzoekers wel dat 28 procent van de fans zich situeren in de leeftijdsgroep tussen vijfendertig en vierenveertig jaar. "Nochtans heeft Lady Gaga de reputatie populair te zijn bij tweens en teens," voert Networked Insights aan. "Slechts 16 procent van haar fans zijn jongeren dan vierentwintig jaar. Ongeveer twee derde is minstens vijfendertig jaar oud.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 60 procent van de fans tussen 25.000 dollar en 74.999 dollar per jaar verdienen. Slechts 9 procent verdient minder dan 25.000 dollar, terwijl 5 procent minstens 150.000 dollar verdient. Er wordt aan toegevoegd dat 80 procent van de fans een universitaire opleiding heeft gevolgd. De onderzoekers voegen er aan toe dat het engagement van de fans in sociale media met het merk Lady Gaga vooral piekt bij de lancering van nieuwe singles en videos.

Labels: ,

Rusland wil oude Sovjet-vliegtuigen aan de grond houden

De Russische president Dmitry Medvedev wil een aantal vliegtuigtypes van Sovjet-makelij uit dienst nemen. Dat is het gevolg van twee fatale vliegtuigongevallen met een turboprop An-24 van Antonov en een dubbelmotorige Tu-134 van Tupolev op enkele weken tijd. Critici stellen echter dat de president niet heeft aangegeven op welke manier die bestaande vloot zou vervangen worden. Er wordt aan toegevoegd dat deze vliegtuigen voor honderden nederzettingen in Siberië de enige schakel met de buitenwereld vormen.

"Eerder had de Russische regering al geëist dat regionale luchtvaartmaatschappijen extreme veiligheidsmaatregelen zouden nemen voor hun verouderende vloot," merkt de krant The Moscow Times op. "Die ingrepen zouden echter meer kosten dan de aankoopprijs van de toestellen. De extra investeringen zouden de ticketprijzen bovendien verdubbelen, waardoor de reismogelijkheden van bewoners van afgelegen regio's fel beknot zouden worden."

Luchtvaartmaatschappij Katekavia uit Krasnoyarsk liet echter al weten er niet aan te denken de toestellen met de bijkomende veiligheidssystemen uit te rusten. Daarbij wordt opgemerkt dat de vereiste veiligheidssystemen voor een An-24 een investering van 350.000 dollar zouden vergen. Om de totale vloot uit te rusten, zou Katekavia rekening moeten houden met een investering van 21 miljoen dollar. Om die kosten te dekken zouden de ticketprijzen van 280 dollar naar 600 dollar moeten worden opgetrokken. Dat is volgens Katekavia onbetaalbaar voor de lokale bevolking.

Het luchtvaartverkeer in Siberië en het oosten van Rusland wordt voor 90 procent verzorgd door verouderde vliegtuigen. De nieuwe veiligheidsregels zouden volgens de betrokken maatschappijen het transportsysteem in het gebied volledig lamleggen. Katekavia en een aantal andere maatschappijen hebben aan Medvedev gevraagd de nodige maatregelen te nemen om de vernieuwing van de vloot te financieren. De Russische luchtvaartindustrie heeft echter geen nieuwe modellen beschikbaar om de oude toestellen te vervangen.

Labels: , , ,

Werknemers vinden compliment van werkgever belangrijk

Ruim tweederde van de medewerkers geeft aan regelmatig complimenten te ontvangen, terwijl 88 procent van de werkgevers aangeeft deze regelmatig uit te delen aan werknemers. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het bureau ISBW Opleiding en Training. De onderzoekers merken op dat erkenning en waardering voor werknemers belangrijk is. Slechts 1,5 procent zegt daar geen enkele behoefte aan te hebben. Daarentegen zegt 40 procent erkenning en waardering zeer belangrijk te vinden.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de werkgevers van mening is de medewerkers voldoende te motiveren en stimuleren. Twee op drie medewerkers geven aan het daarmee eens te zijn. "Een meerderheid van de werknemers is tevreden over het aantal complimenten dat ze ontvangen" voeren de onderzoekers aan. "Toch vindt één op drie dat het bedrijf op dat vlak tekort schiet, terwijl slechts 12 procent van de werkgevers zelf vindt dat ze hun medewerkers te weinig complimenten geven."

Er is volgens de onderzoekers dus duidelijk sprake van een verschil in perceptie. Ook op het gebied van erkenning en waardering is er volgens hen sprake van een verschillende mening. "Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat werkgevers complimenten en waardering op een andere manier naar buiten brengen dan de werknemers verwachten," wordt er opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat het dichten van die kloof resultaten kan opleveren voor het bedrijf. Gemotiveerde arbeidskrachten werken immers efficiënter.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Les Hinton heeft ontslag genomen als bestuursvoorzitter van Dow Jones, het Amerikaanse nieuwsconcern van News Corp. Hinton gaf leiding aan News International ten tijde van de inmiddels beruchte afluisterpraktijken bij een aantal kranten van het concern. Het ontslag van Hinton, die van het midden van het voorbije decennium tot vier jaar geleden voorzitter was van News International, werd door Rupert Murdoch, topman van News Corp, aangekondigd. Murdoch prees Hinton voor zijn lange staat van dienst en zijn enorme bijdrag aan News Corporation. Hinton lag onder vuur omdat hij toezicht had op de Britse kranten van het concern, waaronder het opgedoekte News of the World. Die krant brak in die periode in op voicemails van onder meer nabestaanden van omgekomen militairen.


In de Verenigde Staten is het leven voor het eerst in een jaar tijd weer wat goedkoper geworden. De Amerikaanse prijzen zakten tijdens de maand juni met 0,2 procent tegenover de maand voordien. Tegenover de maand juni van vorig jaar is er nog wel sprake van een groei met 3,6 procent. Ook de spilindex steeg met 0,3 procent, nadat ook al de maand voordien een stijging werd opgetekend. Dat de prijzen in de Verenigde Staten tijdens de maand juni naar omlaag gingen, is voornamelijk te danken aan de daling van de brandstofprijzen. De Amerikaanse benzineprijs ligt nu 6,8 procent lager dan in juni vorig jaar. Ook in mei was daarbij al een daling met 2 procent opgetekend.


De resultaten van de Europese stresstests voor banken illustreren inspanningen van individuele instellingen en nationale toezichthouders om de banken te versterken, maar er moet meer gedaan worden. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd na de publicatie van de resultaten van de stresstests van de Europese banken. Het Internationaal Monetair Fonds benadrukte dat het belangrijk is dat de kapitaalbuffers van de banken in de Europese Unie verder worden versterkt. De financiële instelling pleit ervoor dat de nodige maatregelen genomen zouden worden om de zwaktes aan te pakken, waarbij niet alleen naar de gebuisde banken moet worden gekeken, maar ook naar instellingen die een nipt overschot lieten optekenen.


China heeft het bezoek van Karel de Gucht, Europees Commissaris van handel, aangegrepen om de exportquota voor zeldzame aardmetalen meer dan te verdubbelen naar 30.184 ton. Het nieuwe exportquotum komt ruim een week nadat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de Chinese exportbeperkingen op een reeks andere grondstoffen illegaal had verklaard. De Gucht had China toen opgeroepen de vrije en en eerlijk toegang tot voorraden zeldzame aardmetalen te garanderen. In de eerste helft van dit jaar had China de exportquota nog met 35 procent verlaagd, waardoor voor westerse industrieën een tekort aan de metalen dreigde. Vorig jaar gaf China 30.258 ton vrij voor de export.


De Tsjechische autobouwer Skoda, dochter van de Duitse groep Volkswagen, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 454.700 wagens verkocht. Dat is een stijging met 20 procent ten opzichte van de eerste helft van volgend jaar. Daarmee heeft Skoda een nieuw record laten optekenen. Skoda zag de verkoop vooral toenemen in West-Europa en de groeimarkten in Oost-Europa en Azië. In India werd ongeveer een verdubbeling tot 2.300 exemplaren opgetekend. Terwijl de verkoop op de Tsjechische thuismarkt al een tijd terugloopt, bereikte Skoda in China met 112.200 leveringen een nieuw recordresultaat. Het model Octavia was bij de kopers wereldwijd het meest geliefd.


De Chinees Min Zhu is benoemd tot vicedirecteur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het is de eerste keer dat een Chinees een topfunctie heeft gekregen binnen de financiële instelling. De benoeming van Min is een erkenning voor de groeiende rol van China in de wereldeconomie. De Chinese regering klaagt al jaren dat er onvoldoende Chinezen worden benoemd aan de top van belangrijke economische instellingen. Min Zhu zal onder meer moeten helpen de kennis van het fonds over Azië en opkomende markten te verbeteren. De Amerikaan David Lipton zal zijn landgenoot John Lipsky opvolgen als eerste adjunct directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds.


Het Nederlandse detailhandelsconcern Macintosh heeft zijn divisie Halfords, gespecialiseerd in de verdeling van onderdelen voor auto's en fietsen, in de etalage geplaatst. Halfords past niet meer bij de kernactiviteit van het Nederlandse concern. Halfords heeft volgens Frank De Moor, topman van Macintosh, een te beperkte omvang binnen de portfolio van het concern om als zelfstandige sector voort te kunnen bestaan. Geheel onverwacht komt de aankondiging van de verkoop niet. Macintosh - bekend van winkelketens zoals Kwantum, Scapino en Dolcis - verkocht eerder dit jaar al BelCompany aan Vodafone. De Nederlandse groep hoopt nog voor het einde van het jaar een overnemer gevonden te hebben.


De Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips wordt gesplitst. Het concern doet de raffinage-activiteiten volgend jaar van de hand aan bestaande aandeelhouders. ConocoPhillips houdt de exploratiedivisie in eigen hand. Beide onderdelen krijgen een aparte notering aan de beurs. Jim Mulva, topman van ConocoPhillips, zei tot de conclusie te zijn gekomen dat twee onafhankelijke bedrijven beter in staat zullen zijn om zich te focussen op hun individuele strategie. Het bedrijf zou door de opsplitsing de volgende tijd veel extra waarde creëren. ConocoPhillips realiseert een jaaromzet van ongeveer 226 miljard dollar. Door de opsplitsing wordt de grootste onafhankelijke producent van olie en gas van de Verenigde Staten gecreëerd.


Het cosmeticaconcern L'Oréal heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,99 miljard euro. Dat betekent een groei met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt opgemerkt dat de groei vooral werd beperkt door tegenvallende verkopen in Noord-Amerika en Oost-Europa. Na verscheidene jaren van groei in de Oost-Europese markt, werden dit jaar volgens het concern teleurstellende resultaten opgetekend in die regio, waarbij vooral werd verwezen naar Rusland en Oekraïne. Ondanks die teleurstellende resultaten, blijft L'Oréal bij zijn verwachting dit jaar zowel een groei in omzet als winst te kunnen realiseren.


Natuurrampen hebben tijdens de eerste helft van dit jaar al voor 265 miljard dollar schade veroorzaakt. Dat heeft Munich Ré, de grootste herverzekeraar van de wereld, berekend. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een schade van 97,2 miljard dollar opgetekend. Wanneer de cijfers over de voorbije tien jaar worden vergeleken, bedraagt het gemiddelde 47 miljard dollar. Aan verzekerde schade werd tijdens de eerste helft van dit jaar een bedrag van 60 miljard dollar opgetekend. Vorig jaar bedroeg de verzekerde schade 26,9 miljard dollar. De grootste rampen waren de aardbevingen in Japan (maart) en Christchurch Nieuw-Zeeland (februari), de zware stormen in de Verenigde Staten (eind april), de overstromingen in Australië (januari) en nieuwe stormen in de Verenigde Staten (mei).


De verkoop van tablets is wereldwijd in het eerste kwartaal van dit jaar lager uitgevallen dan verwacht. In de periode van januari tot en met maart werden 7,2 miljoen tablets geleverd. Dat betekent een daling met 28 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft onderzoeksbureau IDC bekendgemaakt. Volgens IDC was er minder vraag onder consumenten, maar ook de economische situatie en problemen rond de levering van onderdelen zouden ervoor gezorgd hebben dat de tabletverkoop achterbleef. Ondanks de tegenvallende resultaten uit het eerste kwartaal heeft het onderzoeksbureau zijn verwachting voor de leveringen voor dit jaar naar boven bijgesteld. IDC verwacht dat er dit jaar 53,5 miljoen tablets worden geleverd, tegen 50,4 miljoen exemplaren vorig jaar.


De vraag naar auto's ligt in India dit jaar minder hoog dan verwacht. Stijgende rentes en hogere olieprijzen zorgen ervoor dat consumenten minder auto's kopen. Dat heeft een woordvoerder van de Indiase autovereniging Siam bekend gemaakt. De organisatie verwacht dat de verkoop dit jaar met 11 procent tot 13 procent zal groeien, in tegenstelling tot de 12 procent tot 15 procent die eerder werd voorspeld. Ook in China verwacht de branche een lagere groei dan de 33 procent van vorig jaar. In India is de verkoop vooral afhankelijk van mensen uit de middenklasse. Zij moeten voor de aanschaf van een auto een lening aanvragen bij een bank. Door herhaaldelijke renteverhogingen van de Indiase centrale bank, is het voor deze consumenten steeds moeilijker om een auto te bekostigen.


De Britse headhunter Michael Page, gespecialiseerd in werving en selectie van accountants en advocaten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 147,8 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is naar eigen zeggen vooral te danken aan de groei van de permanente tewerkstelling. Steve Ingham, topman van Michael Page, merkte op dat de headhunter vooral een sterke groei blijft realiseren in Latijns-Amerika en Azië. Samen vertegenwoordigen die twee regio's 20 procent van de totale winst van het concern. Bij de permanente tewerkstelling werd een groei met 35 procent tot 118,6 miljoen pond opgetekend.


Het Nederlandse concern Philips heeft het Chinese bedrijf Povos, producent van keukenapparatuur, overgenomen. Povos maakt onder meer rijstkokers, inductie-apparatuur en ketels die in heel China worden gebruikt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Met de overname wil Philips zijn positie op één van de belangrijkste groeimarkten versterken. Eerder dit jaar nam het Nederlandse concern ook al het Indiase bedrijf Preethi, producent van keukenapparatuur, over. Povos, gevestigd in Shanghai, telt ongeveer 1800 werknemers. De transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond.


Het farmabedrijf Sanofi-Aventis heeft zijn dermatologische divisie Dermik verkocht aan de Canadese groep Valeant. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 425 miljoen dollar. Valeant zal alle activa van Dermik, inclusief alle beschikbare voorraden met een waarde van 18 miljoen dollar, overnemen. Met de opbrengst wil Sanofi zijn portfolio rationaliseren en zich verder toespitsen op zijn kernactiviteiten. Dermik is gespecialiseerd in de ontwikkeling van producten voor diverse huidklachten, zoals acne en keratose. Valeant Pharmaceuticals International is gespecialiseerd in de productie van neurologie en dermatologie.


Meer Nieuws