Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 03, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee splitst zijn volledige divisie koffie en thee - met merken zoals Douwe Egberts, Senseo en Pickwick Tea - af. De spin-off zal onder de naam CoffeeCo worden genoteerd op de beurs van Amsterdam. De divisie heeft wereldwijd bijna 7.000 werknemers. Jan Bennink, chief executive van Sara Lee, wijst erop dat de divisie met een geschiedenis van meer dan 250 jaar in veel Europese regio's solide marktposities en diep wortels heeft ontwikkeld. Door het bedrijf in Nederland te vestigen zit het management volgens hem dichtbij de belangrijkste West-Europese markten en kan de wereldwijde portefeuille effectief beheerd worden. CoffeeCo zal worden geleid door Michiel Herkemij, die vorig jaar van Heineken naar Sara Lee overstapte.

Spanje gaat de eerder gestelde doelen voor het terugdringen van het begrotingstekort dit jaar niet halen. De Spaanse regering wil het tekort laten oplopen naar 5,8 procent. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy gezeg. Het was al duidelijk dat Spanje ook dit jaar niet onder een tekort van 3 procent, zoals door de Europese Unie wordt geëist, zal blijven. De Spaanse regering had ingezet op een tekort van 4,4 procent, maar zelfs dat blijkt te ambitieus. Dan zou er immers nog meer bezuinigd moeten worden en de Spaanse regering wil niet zo ver gaan. De regering vreest dat de economie dan nog verder terugvalt en dat de werkloosheid nog verder oploopt. De Europese Unie dreigt met boetes als het tekort hoger oploopt dat 3 procent.

De Japanse autobouwer Nissan onderzoekt of het zijn merk Datsun opnieuw zou kunnen activeren. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Tot de jaren tachtig werden de wagens van Nissan onder de naam van Datsun in Europa en de Verenigde Staten op de markt gebracht. Nadien werd Nissan echter het wereldwijde merk voor de Japanse autobouwer. Nu zou Nissan, dat door Renault wordt geconfronteerd, echter overwegen om Datsun als lowcost-merk te lanceren in groeilanden zoals India, Rusland en Indonesië met wagens aan een kostprijs van ongeveer 6.200 dollar. Op die manier kan een publiek voor goedkope wagens worden gevonden, zonder dat het imago van het hoofdmerk wordt beschadigd. Zusterbedrijf Renault maakt op dezelfde manier gebruik van zijn dochtermerk Dacia.

De mijngroepholding Vedanta Resources heeft aangekondigd dat het zijn twee grote Indische takken gaat samenbrengen. Sesa Goa, producent van ijzererts en edele metalen zal samengebracht worden met Sterlite Industries, gespecialiseerd in non-ferrometalen, tot de nieuwe entiteit Sesa Sterlite. Deze operatie moet de holding helpen een schuld van 9,65 miljard dollar terug te dringen. Door de grote schuldpositie had het ratingsbureau Moody's de kredietwaardigheid van Vedanta verlaagd. Deze operatie moet Vedanta opnieuw op weg helpen naar een betere rating. De nieuwe groep krijgt een beurskapitalisatie van ongeveer 20 miljard dollar en zal noteren in India en New York. Met een omzet van 14,2 miljard dollar zal het tot de grootste bedrijven in India behoren.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks wil zijn aanwezigheid op de Europese markt versterken en in het marktsegment van instant-koffie marktaandeel inpikken van de Zwitserse groep Nestlé. Dat heeft Howard Schultz, topman van Starbucks, in een Duits kranteninterview gezegd. Schultz gaf toe dat Nestlé schitterend werk heeft verricht met Nespresso, maar het wordt volgens hem tijd dat Starbucks de concurrentie op die markt aanjaagt. Nestlé domineert de wereldwijde markt van instant-koffie, waarvan de waarde geraamd wordt op ongeveer 24 miljard dollar. Vooraleer echter aan die operatie te beginnen, zal er volgens Schultz echter geïnvesteerd worden in marketing om Starbucks groter te maken op de Europese markt.

Denemarken wordt het eerste land waar het spoor volledig uitgerust zal zijn met European Train Control System (ETCS), het nieuwe Europese beveiligingssysteem. Het Franse Alstom kreeg onlangs een opdracht van 300 miljoen euro voor de eerste fase van de installatie van het beveiligingssysteem. De opdracht is volgens de Franse groep het belangrijkste ETCS-contract dat ooit door Alstom Transport werd getekend. Het contract maakt deel uit van een investeringsprogramma van 2,4 miljard euro waardoor de volledige signalisatie van het Deense spoor over negen jaar vervangen moet zijn. De verbinding Roskilde-Koge-Naestved zal over vijf jaar de eerste lijn worden die ETCS-operationeel wordt.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa mikt op een resultaatsverbetering van minstens 1,5 miljard euro in drie jaar tijd. Dat heeft Christoph Franz, chief executive van de Duitse luchtvaargroep, onlangs tegenover zijn kaderleden bekend gemaakt. In december kondigde topman Franz aan dat er een nieuw besparingsplan zou volgen bij de luchtvaartgroep. De 1,5 miljard euro zou gevonden moeten worden door synergieën, lagere kosten, structurele veranderingen van de organisatie en meer inkomsten. Concrete maatregelen werden nog niet bekend gemaakt. De details van het programma zullen volgens een woordvoerder later meegedeeld worden. Er werd ook niet aangekondigd dat het programma al dan niet banen zal kosten.

Het succes van de iPhone heeft van Apple de derde grootste producent van mobiele telefoons gemaakt. Dat is uit een studie van consulent IDC gebleken. Apple was al leider op de markt van smartphones, maar is dankzij de recordverkoop van de iPhone tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar ook van de vijfde naar de derde plaats opgeklommen in de totale markt voor mobiele telefoons. Het Amerikaanse concern stak het Zuid-Koreaanse LG Electronics en het Chinese ZTE voorbij. Nokia blijft wereldmarktleider met een marktaandeel van bijna 27 procent, gevolgd door Samsung (22,8 procent) en Apple (8,7 procent). De markt voor mobiele telefoons steeg met 6,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Bij de smartphones was er een groei met 54,7 procent.

Het Franse olieconcern Total gaat zijn investeringen in de zoektocht naar nieuwe reserves olie en gas gevoelig opvoeren. Het Franse concern heeft zijn exploratiebudget voor dit jaar met 20 procent verhoogd tot 2,5 miljard euro. In totaal investeert Total dit jaar 20 miljard euro. Voor het lopende jaar voorziet Total een stijging van de olieproductie met 2 procent tot 3 procent, afhankelijk van de ontwikkelingen in Libië en Syrië. Over het voorbije jaar daalde de productie, mede door de onrust in de Arabische wereld, met 1 procent, onder meer door het lanceren van het nieuwe Pazflor-gasveld in Angola. Het Franse bedrijf bekijkt ook mogelijkheden in de semi-autonome Koerdische regio van Irak.

Het concern Aperam, producent van roestvrij staal, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,34 miljard dollar, tegenover 5,6 miljard dollar het jaar voordien. Het bedrijf leed echter een nettoverlies van 60 miljoen dollar, tegenover een nettowinst van 104 miljoen euro het jaar voordien. Aperam wijt de slechte tweede helft van het voorbije jaar aan een vertraging van de activiteiten in Zuid-Amerika en een daling van de prijs. Aperam zegt wel tevreden te zijn over de doorgevoerde reorganisatie, die sinds begin vorig jaar al 176 miljoen dollar zou hebben opgebracht. Philippe Darmayan, chief executive van Aperam, was ondanks de moeilijke omstandigheden toch te spreken over de schuldreductie die Aperam wist te realiseren.

De regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie hebben Herman Van Rompuy herbenoemd tot voorzitter van de Europese Raad. Daarmee kan Van Rompuy aan zijn tweede en reglementair laatste mandaat beginnen. Ruim twee jaar geleden werd het mandaat in het leven geroepen. Van Rompuy werd door de regeringsleiders unaniem voorgedragen. Hij werd nu ook officieel benoemd tot voorzitter van de top van de zeventien leiders van de eurozone, die minstens twee keer per jaar moet worden georganiseerd. Herman Van Rompuy benadrukte dat de economie zijn absolute prioriteit blijft. Zonder een sterke economische basis komen de Europese sociale modellen en welvaartsstaten volgens hem immers in het gedrang en kan Europa geen rol meer spelen op het wereldtoneel.

De Amerikaanse autoconstructeur General Motors (GM) betaalt een schadevergoeding van 1,5 miljoen dollar aan de slachtoffers van het apartheidsregime. De Amerikaanse constructeur zou destijds hebben geholpen om de rassenscheiding in stand te houden. Het geld wordt deels uitgekeerd aan de individuele klagers en deels aan een fonds dat de andere slachtoffers van de apartheid vergoedt. Een twintigtal Zuid-Afrikanen heeft een hele reeks bedrijven aangeklaagd die het onderdrukkende regime in het land destijds zouden hebben gesteund. De meeste ondernemingen gingen vrijuit, maar tegen enkele grote multinationals als General Motors, Ford en IBM ging de zaak verder. General Motors zou meer dan een normale zakenrelatie hebben gehad met het apartheidsregime.

Het nieuwe Europese begrotingsverdrag is door vijfentwintig van de zevenentwintig lidstaten ondertekend. Dat verdrag moet ervoor zorgen dat de nationale begrotingstekorten tot een minimum beperkt blijven. Groot-Brittannië en Tsjechië doen niet mee, maar ook Ierland laat de ratificatie afhangen van een referendum. Het verdrag is er gekomen op uitdrukkelijk verzoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In haar strijd voor budgettaire discipline heeft ze bekomen dat alle eurolanden en acht andere lidstaten van de Europese Unie zich ertoe engageren hun begroting in evenwicht te houden. Een minimaal tekort van 0,5 procent is weliswaar toegestaan. Ook worden de mogelijkheden beperkt om aan sanctieprocedures te ontsnappen.

De rijke landen maken zich schuldig aan kannibalisme en de groeilanden zijn daarvan het slachtoffer. Dat heeft de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff tijdens een toespraak tot ondernemers en vakbondsleiders in haar land gezegd. Daarbij had ze kritiek op het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan en de Amerikaanse Federal Reserve. Rousseff had het over een monetaire tsunami die de rijke landen veroorzaken door de kosten voor kredieten te drukken en de rente laag te houden. Die strategie zou Braziliaanse producten duurder maken, terwijl de Verenigde Staten en Europa hun goederen goedkoper op de markt kunnen brengen. Rousseff bezwoer de Braziliaanse industrie te zullen verdedigen.

Driekwart van de Amerikaanse smartphone-gebruikers bekijken online video's. Voor een groep van 26 procent is dat zelfs een dagelijkse gewoonte. Dat is de conclusie van een onderzoek van het internetbedrijf Google. Verder blijkt dat 79 procent een mobiel bezoek brengt aan sociale netwerken, waarbij 54 procent gewag maakt van een dagelijks bezoek. De onderzoekers stellen verder dat 76 procent van de respondenten zijn smartphone in een winkel heeft gebruikt. De populairste locaties blijven echter de woning (96 procent) en de verplaatsingen (83 procent). Ook blijkt dat 51 procent tijdens het gebruik van de smartphone ook naar televisie-programma's kijkt.

Meer Nieuws

Mannen uiteindelijk even lang in de winkel als vrouwen

In de Verenigde Staten zijn mannen de voorbije vijf jaar 6 procent meer de hoofdverantwoordelijke geworden voor de basisinkomen van het gezin. Bovendien maken de mannen ook meer verplaatsingen om de gezinsvoorraden aan te vullen of een onmiddellijke behoefte in te vullen dan vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Schnucks. Vrouwen blijken volgens de onderzoekers echter meer geld uit te geven bij verplaatsingen om voorraden aan te vullen en blijken ook meer tijd door te brengen in de winkels.

De onderzoekers stelden vast dat 42 procent van de ondervraagden vrouwen toegeeft meer dan drie kwartier door te brengen in de winkels, tegenover 24 procent bij de mannen. De onderzoekers merken op dat vrouwen nog altijd de belangrijkste verantwoordelijken zijn voor de boodschappen van het gezin, maar voegen er aan toe dat het evenwicht duidelijk aan het verschuiven is. "Over een hele week bekeken, besteden mannen en vrouwen nagenoeg evenveel tijd aan boodschappen," wordt er opgemerkt.

Schnucks merkt op dat er de voorbije vijf jaar heel veel gebeurd lijkt te zijn. Daarbij wordt opgemerkt dat 43 procent van de mannen aangeeft dat hun gezinssituatie de voorbije vijf jaar is veranderd, terwijl 32 procent van de vrouwelijke respondenten benadrukt dat hun echtgenoot inmiddels met pensioen is gegaan. "Er kunnen verschillende redenen worden aangehaald - zoals het verlies van werk, thuiswerkende vaders of een grotere gedeelde verantwoordelijkheid - voor het fenomeen, maar er is duidelijk een verandering gebeurd. Winkelen is niet langer een vrouwelijke taak," aldus Schnucks.

Labels:

Sociale netwerken maken opgang als prospectie-kanaal

Marketeers maken van een bredere waaier van methodes gebruik om nieuwe consumenten te vinden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Chief Marketer. De respondenten stellen dat het niet langer voldoende is om met één kanaal het publiek te bereiken en er dus op verschillende platformen moet worden gewerkt. Er wordt aan toegevoegd dat het moeilijker is geworden om het publiek te bereiken, maar biedt het aantal en de interactiviteit van nieuwe kanalen ook nieuwe opportuniteiten.

Uit het onderzoek blijkt dat marketeers hun aandacht ongeveer evenredig spreiden over prospectie naar nieuwe cliënten voor hun goederen en diensten (44 procent) en de dienstverlening aan het bestaande klantenbestand, maar met aandacht voor de opbouw van een merkbewustzijn dat ook nieuwe omzet kan aantrekken (43 procent). Slechts 9 procent van de respondenten wil in de eerste instantie zijn inspanningen richten op het reactiveren van vroegere klanten. In de zakelijke markt blijkt echter een grotere interesse te bestaan in het verwerven van nieuwe klanten.

De onderzoekers merken op lead generation bij ruim 80 procent van de marketeers voor minder dan één kwart gebaseerd is op toeleveranciers van adressenbestanden. Op de eerste plaats staat email (83 procent), gevolgd door direct mail (57 procent), opt-in, sociale netwerken en handelsbeurzen en conferenties (55 procent). Bij het prospecteren dit jaar zal in eerste instantie beroep worden gedaan op email (87 procent), gevolgd door sociale netwerken (69 procent), online registraties (66 procent) en direct mail (61 procent).

De belangrijkste problemen met sociale netwerken zijn volgens de marketeers het content-verslindende karakter van het medium (45 procent), gevolgd door de perceptie van de consument, die deze platformen tot de niet-commerciële zone rekent (40 procent) en de moeilijke inschatting van de gerealiseerde return (37 procent).

Labels: ,

Eén op tien protesteert in sociale media over overdaad digitale marketing

Een meerderheid van de consumenten is van mening teveel digitale marketing-promoties te ontvangen en blootgesteld te worden aan teveel reclame-uitingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Upstream en YouGov in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De onderzoekers merken op dat twee derden van de consumenten klaagt over een overdreven vloedgolf aan digitale marketing en waarschuwt dat het publiek niet aarzelt om tegenmaatregelen te nemen.

Onder meer wordt opgemerkt dat twee op drie consumenten ermee dreigt zich uit te schrijven indien men te frequent met promoties van een merk wordt geconfronteerd. Ook blijkt 20 procent tot bijna 30 procent zelfs van plan te zijn om de producten of diensten van het merk niet langer te zullen gebruiken. Ook geeft bijna 30 procent tot bijna 40 procent aan negatief te zullen reageren op toekomstige boodschappen van het betrokken merk. Ongeveer 10 procent zou tegen de praktijken protesteren in sociale media.

De onderzoekers merken op dat ongeveer 55 procent van de consumenten niet meer dan één keer per maand wenst te worden benaderd. De leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar stelt zich het meest tolerant op. Daar geeft 31 procent aan open te staan voor een wekelijkse boodschap. Het meest tolerant stelt het publiek zich op voor boodschappen op desktops (39 procent), gevolgd door laptops (24 procent). Daarentegen verdraagt slechts 4 procent marketing-boodschappen op de smartphone. Bij tablets daalt dat nog verder tot 2 procent.

Labels: ,

Strenge maatregelen nodig tegen Chinese vrouwenhandel

De Chinese overheid neemt weliswaar initiatieven om de handel in vrouwen tegen te gaan, maar moet daarbij meer inspanningen doen om de kopersmarkt te elimineren en het gender-onevenwicht wegwerken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad Carlos III in Madrid. De Spaanse onderzoekers voegen er aan toe dat de kopers van deze vrouwen zwaar zouden moeten worden gestraft, aangezien zij de basis vormen voor deze illegale trafieken.

"De handel in vrouwen is het gevolg van een groot onevenwicht tussen de verschillende geslachten, dat sinds de jaren tachtig problematische vormen heeft aangenomen," voeren de onderzoekers aan. "Op dit ogenblik worden in China 20 procent meer jongens geboren dan meisjes. Daardoor hebben in China ongeveer dertig miljoen mannen het moeilijk om een partner te vinden, al heeft dat ook de maken met de migratie van vrouwen van de armste landelijke gebieden naar rijkere regio's."

"Die situatie heeft echter een grote markt voor de verkoop en trafiek van vrouwen gecreëerd," merken de onderzoekers nog op. "Sinds de jaren vijftig kon er in China nagenoeg geen handel in vrouwen worden opgemerkt, maar die situatie is sinds de jaren tachtig veranderd." Er wordt aan toegevoegd dat het probleem ook geleid heeft tot een handel met vrouwen uit buurlanden zoals Noord-Korea, Vietnam en Myanmar. Het probleem kan volgens de wetenschappers slechts aangepakt worden met drastische maatregelen.

Labels:

Migratie meer beïnvloed door mogelijkheden dan door afstand

In de migratie van personen en goederen tussen steden, regio's of landen is de afstand veel minder belangrijk dan de omvang van de populaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology, de Northeastern University en de Universiteit van Padua. Volgens een theorie van de wetenschapper George Zipf uit het midden van de jaren veertig was de aantrekkingskracht tussen twee locaties gedragen door de omvang van de populaties en de onderlinge afstand, naar analogie van de wetten van de zwaartekracht van Isaac Newton.

"Er moet bij de aantrekkingskracht meer rekening worden gehouden met de menselijke motieven in plaats van de stelling dat een grotere stad forenzen aantrekt," voeren de onderzoekers aan. "Wanneer die menselijke motieven in rekening worden gebracht, kunnen veel correctere modellen worden opgesteld dan het graviteits-model van Zipf kan realiseren. Niet de afstand, maar wel de distributie van de populatie is bepalend voor de mobiliteit." In het graviteits-model wordt uitgegaan van de thesis dat de omvang van de populatie bepalend is voor de aantrekkingskracht van een grote stad.

De mobiliteit zou volgens het model van Zipf echter afnemen naarmate de afstand tussen de twee locaties toeneemt. In het nieuwe model wordt daarentegen onder meer gewezen op de potentiële werkgelegenheid. "Men is bereid om langere verplaatsingen te maken vanuit gebieden die zelf minder werkgelegenheid hebben," merken de onderzoekers op. "De migratie naar een nieuwe locatie wordt bepaald door het aanbod - onder meer op het gebied van werkgelegenheid - dat de potentiële bestemming te bieden heeft."

Labels:

Meer Amerikaanse gezinnen geconfronteerd met extreme armoede

In de Verenigde Staten moet één op de arme huishoudens proberen rond te komen met een dagbudget van maximaal 2 dollar per gezinslid. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse National Poverty Center. Het voorbije jaar werden in de Verenigde Staten volgens het rapport 1,46 miljoen gezinnen met die zware armoede geconfronteerd, waaronder 2,8 miljoen kinderen. In het rapport wordt opgemerkt dat het aantal Amerikaanse gezinnen met zware armoede sinds het midden van de jaren negentig met bijna 130 procent is gestegen.

Er wordt wel opgemerkt dat een aantal programma's voor armoedebestrijding wel degelijk een impact blijken gehad te hebben. Het aantal kinderen in extreme armoede kon door hulpprogramma's van de overheid volgens het rapport worden gehalveerd. "Sinds het midden van de jaren negentig heeft de extreme armoede in de Verenigde Staten een belangrijke groei gekend, maar door een aantal overheidsprogramma's kon wel een buffer worden opgeworpen," merkt onderzoeksleider Luke Shaefer, professor aan de School of Social Work aan de University of Michigan, op.

In het midden van de jaren negentig, toen het Amerikaanse welzijnsbeleid grondig werd hervormd, verwegenwoordigde exterme armoede ongeveer 10 procent van de arme gezinnen. Dat is inmiddels echter gestegen tot 19 procent. Er wordt echter opgemerkt dat veel gezinnen met extreme armoede voor minstens één van hun kinderen beroep doet op de openbare gezondheidsverzekering, terwijl ook ongeveer 20 procent beroep doet op huursubsidies. Op die manier konden volgens het rapport een aantal extreme problemen worden afgezwakt.

Labels:

Graftombe in Jeruzalem brengt nieuwe getuigenissen over christendom

Onder een modern condominium in Jeruzalem hebben archeologen een ossuarium gevonden met graveringen die mogelijk de eerste aanwijzingen van de christelijke iconografie in de Israëlische stad zouden kunnen zijn. Dat heeft archeoloog Simcha Jacobovici, leider van een team onderzoekers dat de graftombe heeft onderzocht, gezegd. De onderzoekers merken op dat de graftombe dateert uit de eerste eeuw na christus, zodat het complex wellicht werd aangelegd door één van de eerste volgelingen van Jesus Christus.

Eén van de opschriften in het ossuarium verwijst naar een goddelijke Jehova die een persoon heeft laten verrijzen. "Het gaat hier om één van de vroegste archeologische aanwijzingen van het geloof in de verrijzenis van Jezus uit de dood," merkt Simcha Jacobovici op. "Een tweede opschrift verwijst naar Jonas, de bijbelse profeet die door een walvis werd opgeslokt en nadien weer kon ontkomen." De onderzoekers geven wel toe dat de ontdekking en hun interpretatie mogelijk tot controverses zou kunnen leiden.

De graftombe werd al ruim dertig jaar geleden ontdekt, maar de originele onderzoekers werden door orthodoxe joodse groepen, die zich verzetten tegen het uitgraven van joodse graftombes, verplicht om te vertrekken. Pas twee decennia kreeg het nieuwe team toestemming om het onderzoek verder te zetten. Het ossuarium ligt naast een andere graftombe, die één jaar eerder was ontdekt, waar opschriften werden gevonden met namen die zouden verwijzen naar Jezus en zijn familie.

Labels: , , ,

Friday, March 02, 2012

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse overheid komt de komende jaren meer dan 4 procent tekort de begroting. Dat heeft het Nederlands Centraal Planbureau bekend gemaakt. Het tekort is hoger dan volgens de Europese regels is toegestaan. De Europese Commissie stelt dat in de eurozone maximaal met een tekort van 3 procent mag worden gewerkt. Dit jaar wordt in Nederland een tekort verwacht van 4,5 procent. Dat geldt ook voor volgend jaar, waarna het cijfer zou teruglopen tot achtereenvolgens 4,1 procent en 3,3 procent. Om het tekort onder de vereiste grens terug te brengen zal de Nederlandse overheid volgens het Centraal Planbureau voor ongeveer 9 miljard euro bezuinigingen moeten doorvoeren. Er wordt ook verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,75 procent zal krimpen.

James Murdoch heeft zijn functie als topman van het mediabedrijf News International neergelegd. Murdoch en zijn onderneming raakten vorig jaar in opspraak toen bleek dat journalisten van de Britse krant News of the World burgers en beroemdheden hadden afgeluisterd. News International is een onderdeel van de groep van News Corp van Rupert Murdoch, vader van de vertrekkende topman. James Murdoch gaat aan de slag op het hoofdkantoor van News Corp in New York. De Murdoch-familie heeft lang volgehouden niet op de hoogte te zijn geweest van de illegale afluisterpraktijken en dat hun in het schandaal niets te verwijten viel. Dat werd echter tegengesproken door werknemers van de sensatiekrant. De druk van aandeelhouders, politiek en publieke opinie bleef onhoudbaar groot.

Ziggo, de grootste kabelmaatschappij van Nederland, vraagt dan toch een beursnotering aan. Nochtans was dat plan plots op losse schroeven te staan na geruchten van interesse van de Amerikaanse groep Liberty Global om Ziggo te kopen. Liberty Global is zowat de enige industriële speler die de nodige financiële middelen om Ziggo over te nemen. Volgens waarnemers zou Ziggo met een beursintroductie in Amsterdam 600 miljoen euro tot 1 miljard euro willen ophalen. Ziggo, op dit ogenblik in handen van de groepen Cinven en Warburg Pincus, krijgt volgens topman Bernard Dijkhuizen door de beursgang een betere toegang tot de kapitaalmarkt om de groeistrategie van het bedrijf te kunnen ondersteunen.

Noord-Korea zweert zijn nucleaire programma af en zet zijn grenzen open voor internationale inspecties. Dat is de inhoud van een akkoord dat het communistische Noord-Korea heeft gesloten met Amerikaanse regering. In ruil zullen de Verenigde Staten de voedselhulp aan het land hervatten. Internationale inspecteurs zullen onder meer toegang krijgen tot de nucleaire basis van Yongbyon, het centrum van het Noord-Koreaanse kernprogramma. De Verenigde Staten benadrukten tijdens het overleg niet vijandig te staan tegenover de Noord-Koreaanse regering en zeggen bereid te zijn de bilaterale banden aan te halen. Het nieuwe akkoord komt twee maanden na de dood van dictator Kim Jong-il en het aantreden van diens zoon Kim Jong-un.

De Duitse autobouwer Audi heeft het voorbije jaar een recordomzet van 44,1 miljard euro gerealiseerd. De omzet lager bijna een kwart hoger dan het jaar voordien. De operationele winst steeg met 60 procent tot 5,3 miljard euro. Audi verkocht het voorbije jaar een recordaantal van ruim 1,3 miljoen wagens. Dat betekende een stijging met ruim 19 procent tegenover het jaar voordien. De groei werd vooral gestimuleerd door een stijging van de verkoop in China met 37 procent. Ervan uitgaande dat de economische situatie niet wezenlijk verandert, streeft Audi dit jaar naar een operationele winst die op niveau van vorig jaar gehandhaafd zou kunnen blijven. De autobouwer lanceert dit jaar achttien nieuwe modellen.

Door de verwachtingen voor de nieuwe iPad is de beurswaarde van Apple gestegen tot meer dan 500 miljard dollar. Daarmee wordt de status van Apple als meest waardevolle bedrijf van de wereld bevestigd. Na het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil vier jaar geleden is Apple het eerste bedrijf dat de kaap van de 500 miljard dollar heeft overschreden. Het olieconcern heeft sindsdien aan waarde verloren als staat nu met een score van 412 miljard dollar op de tweede plaats. In het verleden slaagden ook Microsoft, Cisco en General Electric erin om de kaap van 500 miljard dollar te overschrijden. De bedrijven vielen allen echter snel terug in waarde na het uiteenspatten van de technologiebel in het begin van deze eeuw.

Het Deense speelgoedbedrijf Lego heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,16 miljard kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 559,4 miljoen euro. Het jaar voordien Lego een nettowinst geboekt van 3,7 miljard kronen. De omzet steeg met 17 procent tot 18,7 miljard kronen. Het bedrijf zegt het voorbije jaar in Noord-Amerika, het grootste gedeelte van Europa en Azië het voorbije jaar een dubbelcijferige groei gekend te hebben. Er wordt gewag gemaakt van grote bijval voor de nieuwe reeks Ninjago en de licenties rond Star Wars en Harry Potter. Het bedrijf verwacht ook dit jaar een verdere omzetgroei, maar waarschuwt wel dat de crisis daar in een aantal Europese landen die stijging de volgende jaren zou kunnen doen afnemen.

Het Nederlandse elektronicaconcern gaat een deel van zijn lichtdivisie in Roosendaal verplaatsen naar Polen. Daardoor zouden in Roosendaal, waar op dit ogenblik 550 mensen werken, ongeveer 200 banen verloren gaan. Een gedeelte van de divisies TL-lampen en professionele spaarlampen zouden naar Polen worden overgeheveld. De productie van de jongste generatie TL-lampen zou in Roosendaal blijven. De vakbond FNV Bondgenoten stelde in een reactie dat de werknemers zich door het bedrijf bedrogen voelen. De vakbond wil een onderzoek naar het nut en de noodzaak van de verplaatsing naar Polen en kondigde aan zich met de werknemers te zullen beraden over acties voor het behoud van werk en een degelijk sociaal plan.

Het Nederlandse supermarktconcern Ahold heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 270 miljoen euro. Dat betekent een stijging met ruim 75 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Zowel in Nederland als de Verenigde Staten, waar het concern het grootste gedeelte van zijn omzet realiseert, ging het resultaat omhoog. Alleen de activiteiten in Centraal-Europa bleven achter. De omzet steeg met 4,5 procent tot 7,29 miljard euro. Over het hele jaar steeg de nettowinst met 19,2 procent tot 1 miljard euro. De omzet nam met 2,5 procent toe tot 30,2 miljard euro. Het bedrijf zegt te verwachten dat ook dit jaar opnieuw een moeilijke periode zal worden voor de levensmiddelensector.

Het Zwitserse uitzendconcern Adecco heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 519 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. De omzet van Adecco, wereldmarktleider op het vlak van uitzendarbeid, steeg met ongeveer 10 procent tot 20,5 miljard euro. Tijdens het vierde kwartaal werd wel een vertraging opgetekend met een omzetgroei van 4 procent tot 5,2 miljard euro. De kwartaalwinst nam met 5 procent af tot 133 miljoen euro. De groep maakte ook bekend in Frankrijk zijn merknamen Adecco en Adia te willen integreren. Daardoor zijn 530 voltijdse banen bedreigd. Adecco heeft in Frankrijk op dit ogenblik 6.300 werknemers. Het bedrijf heeft daarvoor een plan met vrijwillige vertrekken zonder ontslagen.

De werkloosheid in de eurozone is tijdens de maand januari gestegen tot 10,7 procent van de beroepsbevolking. Dat heeft Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, bekend gemaakt. In januari vorig jaar was een werkloosheidsniveau van 9,5 procent opgetekend. In december vorig jaar was er sprake van 10,6 procent. Volgens de ramingen van Eurostat waren er in januari van dit jaar in de hele Europese Unie 24,32 miljoen mensen werkloos. In de eurozone werden 16,9 miljoen werklozen opgetekend. De laagste werkloosheidscijfers werden genoteerd in Oostenrijk (4 procent), Nederland (5 procent) en Luxemburg (5,1 procent). De hoogste cijfers werden opgetekend in Spanje (23,3 procent), Griekenland (19,9 procent), Ierland (14,8 procent) en Portugal (14,8 procent).

De Duitse mediagroep ProSiebenSat1 heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 262,5 miljoen euro. Dat betekent een stijging met bijna 12 procent tegenover het jaar voordien. De hogere winst was onder meer te danken aan de belangrijke groei van de inkomsten uit televisiereclame. De omzet steeg met 6 procent tot 2,75 miljard euro. Thomas Ebeling, bestuursvoorzitter van de mediagroep, merkte op dat ook het eerste kwartaal van dit jaar goed is gestart. Hij zegt dan ook te verwachten dat de omzet en de winst na de recordresultaten van vorig jaar ook dit jaar verder zullen stijgen. Verder maakte het bedrijf bekend in mei van dit jaar zijn betaaltelevisie-portefeuille uit te breiden met de lancering ProSieben Fun.

De luchtvaartgroep Air France heeft een belang van 7,5 procent in het bedrijf Amadeus, gespecialiseerd in technologie voor reserveringen in de toeristische sector, voor een bedrag van 467 miljoen euro verkocht aan een groep institutionele investeerders uit vooral Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Air France houdt na de transactie nog een belang van 7,72 procent in Amadeus. Daarmee zit het Franse bedrijf nagenoeg op dezelfde hoogte als zijn sectorgenoten Iberia uit Spanje (7,5 procent) en Lufthansa uit Duitsland (7,6 procent). De drie maatschappijen hebben afgesproken de volgende negentig dagen geen aandelen Amadeus meer te zullen verkopen.

Het Franse kernenergiebedrijf Areva heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 2,4 miljard euro. Het jaar voordien was nog een winst van 883 miljoen euro geboekt. Het concern kampte met vertragingen bij de bouw van twee kerncentrales van de nieuwe generatie. Ook moest het bedrijf belangrijke afschrijvingen boeken op uraniummijnen in Zuid-Afrika, die vijf jaar geleden werden overgenomen, maar nog altijd geen uranium produceren. De omzet daalde met bijna 3 procent tot 8,9 miljard euro. De orderportefeuille kende een lichte groei tot 45,6 miljard euro. Areva kampte met afzeggingen van orders na de kernramp in het Japanse Fukushima. Alleen de divisie recycling en schoonmaak van kernmateriaal wist vorig jaar een operationele winst te boeken.

De Nederlandse financiële groep Rabobank heeft tijdens het voorbije jaar 13,4 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde echter met 5 procent tot 2,6 miljard euro, volgens Rabobank vooral te wijten aan de toenemende kredietverliezen tijdens de tweede helft van het jaar. Piet Moerland, bestuursvoorzitter van Rabobank, zei te verwachten dat de moeilijke marktomstandigheden ook dit jaar zullen aanhouden. Hij zei niet te verwachten dat het vertrouwen van consumenten en bedrijven zich op korte termijn zal herstellen. Rabobank waardeerde vorig jaar 1,61 miljard euro af op slechte leningen. Dat is een stijging met 30 procent tegenover het jaar voordien.

Meer Nieuws

Europeanen waren voor indianen al in Amerika

Archeologen en historici weten al langer dat Amerika niet werd ontdekt door Christoffel Columbus, maar uit recent onderzoek blijkt wel dat Europeanen mogelijk toch de eerste waren die op het Amerikaanse continent voet aan wal hebben gezet. Aanwijzingen voor die theorie zijn vondsten van stenen werktuigen in de Amerikaanse staten Delaware, Maryland en Virginia, die een grote gelijkenis vertonen met het gereedschap dat tijdens het stenen tijdperk in Europa werd gehanteerd.

"Lang voor Christoffel Columbus hadden indiaanse volksstammen over de bevroren Beringzee al vanuit Azië de oversteek gemaakt naar het Amerikaanse continent," merken de onderzoekers op. "Uit de recente vondsten blijkt echter dat die indianen nog werden vooraf gegaan door Europeanen. De teruggevonden werktuigen gaan immers terug tot 26.000 jaar geleden, lang voordat de allereerste Aziaten op het Amerikaanse continent verschenen." Vermoed wordt dat Europeanen tijdens de ijstijd over de Noord-Atlantische Oceaan naar Amerika zouden kunnen zijn overgestoken.

"In het begin van de jaren zeventig werd in de Amerikaanse staat Virginia al een mes gevonden dat gemaakt was uit materiaal dat afkomstig was uit Frankrijk," voeren de onderzoekers Dennis Stanford van het Smithsonian Institution en Bruce Bradley van de University of Exeter aan. De onderzoekers wijzen er ook op dat er tot 15.500 jaar geleden geen enkele aanwijzing is van menselijke activiteit in het noordoosten van Siberië of Alaska. Vermoed wordt dat de Europese migranten nadien door de grotere groep Aziaten werden geassimileerd of gedood.

Labels: , , ,

Wereldwijde reclamesector groeit met 4,9 procent

De wereldwijde reclame-omzet zal dit jaar met 4,9 procent groeien tot een bedrag van 465,5 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Strategy Analytics. Er wordt aan toegevoegd dat op de Amerikaanse markt dit jaar een groei met 2,7 procent tot 152,1 miljard euro zal worden opgetekend, wat echter nog altijd een verbetering is tegenover de toename met 0,6 procent vorig jaar. Europa zou een groei met 3,7 procent kennen tot 136,3 miljard euro. Het voorbije jaar kende de wereldwijde reclamesector een groei met 3,8 procent.

De online bestedingen vormen volgens Strategy Analytics met een stijging van 12,8 procent tot 83,2 miljard dollar ook dit jaar de belangrijkste groeicategorie. In het rapport wordt opgemerkt dat de online sector dit jaar een aandeel van 18 procent in de wereldwijde reclame-bestedingen zal uitbouwen. Televisiereclame zal met een groei van 5 procent tot 188,5 miljard dollar de belangrijkste reclamesector van de wereld blijven en een marktaandeel van 40 procent innemen, gevolgd door gedrukte reclame, die nog een groei met 0,5 procent zal kennen tot 26,4 procent.

"Grote wereldwijde gebeurtenissen - zoals de Olympische Spelen in Londen, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Europees voetbalkampioenschap in Polen en Oekraïne - zullen samen met het economische herstel van Japan na de aardbeving van vorig jaar, een betere omgeving creëren voor de reclamesector," merkt Ed Barton, directeur digitale media-strategieën bij Strategy Analytics, op. Over twee jaar zal de reclamesector volgens Barton wereldwijd de grens van 500 miljard dollar doorbreken.

Labels:

Horlogefabrikant Rolex favoriete merk Britse consument

Het horlogemerk Rolex is het favoriete merk van de Britse consumenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Centre for Brand Analysis, waarbij opgemerkt wordt dat Rolex in Groot-Brittannië nochtans populaire merken zoals Facebook en Apple achter zich laat. Rolex, producent van luxehorloges, haalde in het onderzoek een score van 100 punten, gevolgd door het drankenmerk Coca-Cola (84,9 punten) en zoekmachine Google (84,5 punten).

De top vijf wordt rond gemaakt door autobouwer Mercedes-Benz (85,6 punten) en de openbare omroep BBC (79,3 punten). Daarna volgen autobouwer BMW (72,7 punten), batterijproducent Duracell (70,8 punten), verfmerk Dulux (70,6 punten), autobouwer Jaguar (70,8 punten) en het porceleinmerk Royal Doulton (68,9 punten). Net buiten de top tien vallen het aardewerk Wedgwood, de Royal Albert Hall en winkelketen John Lewis, wat volgens de onderzoekers een signaal is dat de Britten een grotere waardering koesteren voor binnenlandse merken.

"Het is opmerkelijk dat de consument in moeilijke economische tijden zijn vertrouwen in veel traditionele Britse merken bevestigt," voeren de onderzoekers aan. "Alle Britse en buitenlandse merken in de lijst kunnen terugvallen op een rijk verleden, terwijl ze een belangrijke invloed blijven uitoefenen op de hedendaagse consument." Ondanks de populariteit van apparaten zoals de iPhone en iPad eindigde het technologiebedrijf Apple slechtst op de achttiende plaats. Het sociale netwerk Facebook viel zelfs buiten de top dertig.

Labels: ,

Slechts minderheid verzet zich tegen autoriteit

Mensen gehoorzamen snel aan een autoriteit, zelfs indien ze daarbij acties moeten ondernemen die schadelijk zijn voor anderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar het fenomeen van klokkenluiders. De onderzoekers stelden vast dat 75 procent van de proefpersonen bereid bleek te zijn om - onder het mom van het belang van de wetenschap - in opdracht van een wetenschappelijke autoriteit een positieve beoordeling en aanbeveling op te stellen over een onderzoek met een zwaar immoreel uitgangspunt.

Al bijna vijftig jaar geleden voerde Stanley Milgram zijn bekende gehoorzaamheidsonderzoek uit aan Yale University, waarbij mensen anderen pijnlijke schokken moesten bezorgen en waarbij bleek dat ruim 60 procent van de proefpersonen overging tot het toedienen van een maximale dosis. De conclusies van die studie blijken volgens het Nederlandse onderzoek ook vandaag nog te blijven gelden. De onderzoekers stelden vast dat minder dan een kwart van de respondenten niet wenste mee te werken aan de promotie van het immoreel project.

Maar ook bij de proefpersonen die het project afwezen, bleek minder dan 10 procent bereid om klokkenluider te worden en een klacht neer te leggen tegen het onderzoek. Nochtans had bijna 65 procent van de totale groep vooraf gezegd zichzelf als een klokkenluider te zien wanneer ze geconfronteerd werden met immorele activiteiten. Bovendien ging men ervan uit dat slechts een kleine minderheid zou instemmen met het immorele project. "Gehoorzaamheid aan onethische verzoeken wordt te laag ingeschat en de kans op klokkenluiden overschat," stippen de onderzoekers aan.

Labels: ,

Consument kan niet weerstaan aan ongezonde verleidingen

Een meerderheid van de consumenten vindt het helemaal niet moeilijk om bij het winkelen gezonde van minder gezonde producten te onderscheiden. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van Informart GFK en Foodmonitor. De onderzoekers zeggen verbaasd te zijn over de resultaten van de studie, aangezien ruim de helft van de Nederlanders met gewichtsproblemen heeft te kampen. De onderzoekers stellen dat de consument blijkbaar vindt dat gezondheidsadviezen niet correct zijn of niet in staat blijkt te zijn om aan de verleiding van ongezonde keuzes te weerstaan.

De onderzoekers stelden vast dat twee op drie consumenten het niet moeilijk vindt om bij het winkelen gezonde en minder gezonde producten van elkaar te onderscheiden. Oudere consumenten, lager opgeleiden en mannelijke respondenten blijken het weliswaar minder gemakkelijk te vinden om een onderscheid te maken, maar ook daar blijkt nog altijd een meerderheid in staat te zijn om gezonde selecties te maken. Dat doet volgens de onderzoekers vragen rijzen over het nut van informatiecampagnes over gezonde gewoontes.

"Zelfs bij de consumenten die zichzelf echt te dik vinden, heeft meer dan tweederde geen probleem met het maken van een onderscheid tussen gezonde en ongezonde producten," voeren de onderzoekers aan. Er moet volgens hen geconcludeerd worden dat gewichtsproblemen vaak het gevolg zijn aan een gebrek aan beweging, maar ook aan de onmogelijkheid om aan ongezonde verleidingen te weerstaan. De onderzoekers merken op dat bedrijven dan ook moeten problemen om gezonde producten verleidelijker voor te stellen.

Labels: ,

Intel stapt in ontwikkeling auto-technologieën

Het Amerikaanse technologieconcern Intel gaat de volgende jaren 100 miljoen dollar investeren in innovatie in de auto-industrie. Het bedrijf wil onder meer wagens en mobiele apparaten beter laten communiceren. Het bedrijf zou de investeringen over vier tot vijf jaar spreiden. Naast een koppeling met apparaten zoals mobiele telefoons, wil het bedrijf meewerken aan de buitbouw van nieuwe technologieën en internetdiensten in de auto-industrie.

Intel wil zich met zijn investeringen zowel op hardware als op software en aanvullende diensten richten. Het bedrijf zegt een naadloos contact te willen realiseren tussen auto’s en apparaten die verbonden zijn met het internet, zoals smartphones en tablets. Opgemerkt wordt dat de huidige consument een constante toegang tot het internet wenst en zonder onderbreking toegang wil hebben tot informatie, nieuws, entertainment en sociale media.

Arvind Sodhani, executive vice-president van Intel en president van het investeringsbedrijf Intel Capital, benadrukt dat ook de autosector deze mogelijkheden moet kunnen bieden. Bovendien wil hij daarnaast dat auto’s door verbinding met het internet zelf extra diensten kunnen verzorgen. Als voorbeelden noemt Sodhani onder meer de hulp bij de besturing van de wagen en real-time verkeersinformatie. Het ontwikkelingscentrum van het project wordt gevestigd in het Duitse Karlsruhe.

Labels: , ,

Beveiligers waarschuwen voor grotere aanvallen online bankrekeningen

Het aantal plunderingen van bankrekeningen zal de komende jaren explosief stijgen. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Bonn in Duitsland en het bedrijf G Data Software. Hackers lanceren elke dag zeker 600 nieuwe virussen waarmee ze de bankgegevens van consumenten proberen te achterhalen. De onderzoekers voegen er aan toe dat slechts 12 procent van de meest gebruikte virusscanners is in staat om binnen vierentwintig uur deze virussen te herkennen.

Banken zijn in toenemende mate verwikkeld in een cyberoorlog met hackers die bankrekeningen van argeloze consumenten proberen te plunderen. De onderzoekers zeggen ernstige aanwijzingen te hebben dat bendes personeel in de Oekraïne inschakelen om, wanneer de computer van een consument eenmaal is overgenomen, handmatig extra betaalopdrachten toe te voegen zonder dat de rekeninghouder zich van de transacties bewust is.

"Men mag verwachten dat het aandeel geslaagde plunderingen van bankrekeningen de volgende jaren een explosieve groei zal kennen," voeren de onderzoekers aan. Er wordt aan toegevoegd dat banktrojans mogelijk al in de loop van dit jaar voor bijna de helft van alle geslaagde aanvallen verantwoordelijk zullen zijn. De onderzoekers merken op dat er weliswaar slechts weinig families van banktrojans bestaan, maar worden op basis daarvan steeds nieuwe varianten met steeds kortere levensduur gecreëerd. Gemiddeld zou die levensduur inmiddels nog amper 27 uur zijn.

Labels: , ,

Thursday, March 01, 2012

Nieuwsoverzicht

De Britse vakbond Unite dreigt ermee om te staken tijdens de Olympische Spelen van Londen deze zomer. Dat heeft Len McCluskey, topman van Unite, in een interview met de Britse krant The Guardian gezegd. McCluskey verwijst naar het drastische besparingsprogramma van de Britse overheid, waardoor volgens hem een staking absoluut te rechtvaardigen valt. Dat programma valt volgens McCluskey het dagelijkse leven van de Britse burger aan. Oppositieleider Ed Miliband, nochtans één van de steunpilaren van de vakbonden, vindt staken tijdens de Olympische Spelen echter niet kunnen. Het evenement is volgens hem een feest voor het hele land dat niet mag verstoord worden. Ook de woordvoerder van premier David Cameron noemde de dreiging totaal onaanvaardbaar en antipatriotisch.

De Duitse sportwagenbouwer Porsche gaat aan elk van zijn personeelsleden een recordbonus van 7.600 euro uitkeren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt na de de aankondiging van een recordverkoop van 119.000 wagens vorig jaar. Porsche telt 8.500 personeelsleden die recht hebben op de bonus. De sportwagenbouwer merkt op dat alle personeelsleden, ongeacht hun activiteit, de bonus zullen krijgen uitgekeerd. De bonus geldt echter niet voor uitzendkrachten. Drie jaar geleden was een bonus van 1.100 euro uitgekeerd, ondanks de economische crisis. Het jaar daarop werd de bonus bij de autobouwer opgetrokken tot 3.800 euro.

De arbeidsrechtbank van Frankfurt heeft een einde gemaakt aan de staking op de luchthaven van Frankfurt. Ook het personeel dat het taxiën van de vliegtuigen in goede banen moet leiden en dat al bijna twee weken staakt, moet daardoor opnieuw aan het werk. Eerder had de rechtbank al de mogelijke uitbreiding van de staking, waarbij ook de luchtverkeersleiders het werk zouden neerleggen, verboden. Luchthavenuitbater Fraport en luchtvaartmaatschappij Lufthansa waren naar de rechter gestapt tegen de stakingsactie. De vakbondsvoorzitter heeft aangekondigd tegen de twee beslissingen in beroep te gaan. Frankfurt wordt al bijna twee weken gehinderd door stakingen van werknemers die betere arbeidsvoorwaarden eisen.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal een recordbedrag van 529,5 miljard euro aan goedkope leningen verstrekken aan achthonderd financiële instellingen. Dat heeft de instelling bekendgemaakt. Het gaat om leningen over een periode van drie jaar aan een lage rente. Waarnemers waren vooraf uitgegaan van een toegekend bedrag van 470 miljard euro. Het is al de tweede financiële operatie die door de Europese Centrale Bank wordt opgezet. In december vorig jaar leenden 523 banken al eens een bedrag 489 miljard euro. De leningen moeten de kredietenstroom richting bedrijven en gezinnen aanzwengelen. Waarnemers verwachten niet dat de Europese Centrale Bank nog een derde operatie zal opzetten.

De PlayStation Vita, de nieuwe handheldconsole van technologiebedrijf Sony, is sinds de lancering in december vorig jaar 1,2 miljoen keer verkocht. Voor de kerstdagen kwam de Vita al uit in Japan, gevolgd door Hong Kong, Taiwan en Zuid-Korea. Sinds de laatste week van februari is de handheld ook in Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika te koop. De PS Vita is volgens Andrew House, topman van Sony Computer Entertainment, ontworpen om ultiem draagbaar entertainment te leveren. Hij zegt dan ook bijzonder tevreden te zijn om deze reactie te zien van consumenten. Er is volgens hem duidelijk vraag naar een mobiel apparaat dat in staat is om een revolutionaire combinatie van rijke gameplay en sociale connectiviteit te bieden.

De inflatie in de eurozone is in januari gedaald naar 2,6 procent, tegenover 2,7 procent in december vorig jaar. In een eerste raming had Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, nog voorspeld dat de inflatie opnieuw op 2,7 procent zou uitkomen. Europese bedrijven hebben het volgens Eurostat immers moeilijk om hun hogere kosten door te rekenen naar consumenten nu de bezuinigingsmaatregelen van de overheden het consumentenvertrouwen ondermijnen. Volgens de Europese Commissie zal de eurozone dit jaar negatieve groei kennen. Wanneer gekeken wordt naar de kerninflatie - met producten zoals energie, voedsel, alcohol en tabak – was er in januari een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Meubelketen Ikea zou in Frankrijk gebruik maken van informatie uit een database van de politie. De Zweedse meubelgigant zou volgens het blad Le Canard Enchaîné veiligheidsfirma's ingeschakeld hebben om toegang te verkrijgen tot de STIC-database, waarin gevoelige informatie uit politieonderzoek gecentraliseerd wordt. De keten zou zowel werknemers als klanten hebben gescreend. In het STIC-systeem wordt zowel informatie over slachtoffers als verdachten opgeslagen. Uit mailverkeer waarop Le Canard de hand kon leggen blijkt dat de veiligheidsverantwoordelijke van Ikea Frankrijk al negen jaar systematisch om informatie vroeg over personeel en klanten. Per screening zou de keten 80 euro hebben betaald. In totaal werd informatie over 200 personen opgevraagd.

Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van apparatuur voor satellietnavigatie, staat dicht bij het sluiten van een deal op de Chinese automarkt. Dat heeft Harold Goddijn, topman van TomTom, gezegd. Het contract zal volgens hem niet onmiddellijk een grote impact hebben op de omzet van het bedrijf, maar betekent de samenwerking wel een belangrijke strategische stap. Hij wijst erop dat China de grootste automarkt van de wereld heeft. De activiteiten buiten de Verenigde Staten en Europa vertegenwoordigden vorig jaar 6 procent van de totale omzet. Dat zal volgens het bedrijf volgend jaar toenemen, maar een dramatische groei mag er volgens financieel directeur Marina Wyatt niet worden verwacht.

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) en zijn Franse concurrent PSA Peugeot-Citroën gaan wereldwijd een samenwerkingsverband aan. Dat moet onder meer leiden tot een kostenbesparing van circa 2 miljard dollar in de komende vijf jaar. Volgens de bedrijven stoelt de samenwerking op twee pijlers. De twee partijen zullen gebruik maken van elkaars carrosserieën en onderdelen en richten daarnaast een gezamenlijk inkoopbedrijf op. PSA Peugeot-Citroën gaat in verband met de alliantie aandelen uitgeven waarmee ongeveer 1 miljard euro zou moeten worden opgehaald. General Motors zou een belang van 7 procent nemen in de Franse groep. Na de familie Peugeot wordt Generaal Motors daarmee de grootste aandeelhouder van de Franse groep.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft gewaarschuwd voor een winstdaling dit jaar, veroorzaakt door de hoge brandstofkosten. Ook een tekort in het pensioenfonds drukt de resultaten. Aer Lingus boekte vorig jaar een operationele winst van 49,1 miljoen euro. Dat betekende een daling van 6,5 procent tegenover het jaar voordien. De daling werd grotendeels veroorzaakt door de dure kerosine. De omzet steeg met 6 procent, terwijl het aantal passagiers met 1,8 procent toenam. De opbrengsten per passagier kenden een stijging met 4,8 procent. Christoph Mueller, chief executive van Aer Lingus, merkte op tevreden te zijn met de resultaten en wees erop dat het bedrijf twee jaar op rij een goed winstgevendheid heeft kunnen realiseren.

‎ Het Griekse parlement heeft nieuwe besparingen goedgekeurd in de gezondheidszorg. Die waren opgelegd door de schuldeisers van het land - de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - in ruil voor het deblokkeren van een nieuw hulpplan voor Griekenland. Bij de maatregelen zouden onder meer de ontwikkeling van digitale voorschriften en het voorschrijven van generische geneesmiddelen zijn, alsook fusies van hospitalen. De Griekse artsen hadden aangekondigd het werk te zullen neerleggen indien de bezuinigingen in de gezondheidszorg zouden worden doorgevoerd. Griekenland geeft ongeveer 25 miljard euro per jaar uit aan gezondheidszorg. Dat komt overeen met ongeveer 10 procent van het bruto binnenlandse product.

Het Europees Parlement wil dat de prijs voor mobiel internet in het buitenland wordt gehalveerd. Dat heeft de industrie-commissie van het Europees Parlement beslist. Het draait om de zogeheten roamingkosten die een consument moet betalen als hij in het buitenland gebruik maakt van zijn mobiele telefoon. Op dit moment ligt de maximumprijs van één megabyte mobiel internet in het buitenland boven de 1 euro. Het Europees Parlement wil dat al deze zomer de prijs verlaagd wordt naar 50 eurocent. Daarmee gaat het Europees Parlement verder dan de voorstellen van Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, die een maximumprijs van 90 eurocent had voorgesteld.

De Duitse regering zegt de Arabische hervormingslanden te willen steunen in hun opbouw van democratische en markteconomische structuren door een missie van gepensioneerde Duitse ambtenaren. Om dat te concretiseren, moeten zogenaamde transformatieteams gestuurd worden. Walter Hirche, de gewezen minister van economie van de Duitse deelstaat Nedersaksen, wordt de leider van de missie. Egypte wordt de eerste bestemming van het team. Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken heeft voor het transformatieproces in de landen van de Arabische Lente jaarlijks een bedrag van 50 miljoen euro gereserveerd.

Het is opnieuw tot diplomatieke botsingen gekomen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland, dat vaak als de laatste dictatuur van Europa wordt bestempeld. De Europese ministers van buitenlandse zaken beslisten om de economische sancties tegen het regime van de Wit-Russische president Alexander Lukasjenko op te voeren uit protest tegen de verslechterende situatie van de mensenrechten in de voormalige Sovjet-republiek. Wit-Rusland heeft daarop de ambassadeurs van de Europese Unie en van Polen bevolen het land te verlaten. Als tegenreactie spraken de Europese landen af om al hun ambassadeurs voor overleg terug te roepen.

De Britse bank HSBC Holdings heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 16,8 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van een sterke groei in Azië en andere opkomende markten. Stuart Gulliver, topman van HSBC Holdings, merkte in een toelichting op dat het voorbije jaar voor de financiële instelling een periode van grote vooruitgang is geweest. Gulliver voegde er aan toe dat de bank op koers ligt om zijn doelstellingen te halen. HSBC Holdings wil zijn structuur vereenvoudigen en de focus verleggen naar groeimarkten. Vorig jaar kondigde het bedrijf maatregelen aan om de kosten met 3,5 miljard dollar te drukken. Daardoor verdwijnen bij de instelling ongeveer 30.000 banen.

Meer Nieuws

Biologische landbouw heeft groter areaal nodig

Biologische landbouw levert 20 procent minder opbrengst op dan de traditionele vorm. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Wageningen. De onderzoekers wijzen erop dat de resultaten aantonen dat biologische landbouw meer grond nodig heeft om eenzelfde groep mensen te voeden. De biologische technologie kan volgens hen dan ook ten koste gaan van de natuur. Ondanks dat verschil blijven er volgens de onderzoekers voldoende voordelen aan biologische landbouw, onder meer voor het milieu of de bescherming van natuurlijke bronnen.

Wetenschappers vragen zich al langer af of biologische landbouw in staat zal zijn om de wereldbevolking te voeden zonder dat daarvoor het areaal gevoelig moet worden uitgebreid. Ook de wetenschap zelf is daar niet eenduidig over, want verschillende studies komen tot zeer afwijkende resultaten. Uit een metastudie, waarbij de Nederlandse onderzoekers de eerdere research verder bekeken, zou echter gebleken zijn dat biologische landbouw 20 procent meer areaal nodig heeft om dezelfde productie te genereren.

De onderzoekers hebben zelf wel een aantal reserves bij hun research. Onder meer wordt erop gewezen dat er weinig bruikbare cijfers beschikbaar zijn over de gewasopbrengst van de reguliere landbouw in Afrika, terwijl juist daar veel gewasverlies optreedt door bijvoorbeeld droogte en plagen. Dat zou het verschil tussen de twee landbouwvormen kunnen verkleinen. De onderzoekers merken ook op dat er een groot verschil zit tussen gewassen. Onder meer bleek het verschil bij aardappelen aanzienlijk groter dan bij peulvruchten en soja.

Labels: ,

Geslacht smartphone-bezitter bepaalt gedrag op winkelvloer

Mannen en vrouwen vertonen met smartphones op de winkelvloer een verschillend shoppingedrag. Vrouwen blijken zich daarbij meer te richten op sociale activiteiten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. De onderzoekers merkten op dat 24 procent van de vrouwen een foto namen van een product, tegenover 19,7 procent van de mannen. Ook bleken 20 procent van de vrouwen die foto's naar vrienden en familie te sturen, tegenover 16,2 procent bij de mannen.

Ook bleken 22,3 procent van de vrouwen een tekstbericht over een specifiek product te versturen naar familie en vrienden, tegenover slechts 18,8 procent bij de mannen. Daarentegen bleken mannen zich meer te richten op informatie. De onderzoekers stelden vast dat 20,4 procent van de mannen een product-barcode scanden met hun smartphone, tegenover 16,2 procent bij de vrouwen. Ook bleken 14,1 procent van de mannen aan prijsvergelijking te doen, tegenover 10 procent van de vrouwen. Ook onderzocht 10,9 procent eigenschappen van het product, tegenover 7,2 procent bij de vrouwen.

De onderzoekers stelden verder vast dat 20,3 procent van de Amerikaanse consumenten QR-codes scannen, gevolgd door Canada (16,1 procent), Duitsland (15,6 procent), Frankrijk (12,6 procent), Groot-Brittannië (12,3 procent), Spanje (11,9 procent) en Italië (10 procent). De productverpakking is met een score van 42 procent de meest populaire bron van scanning. Het scannen gebeurt volgens de onderzoekers vooral thuis (57 procent). Daarbij werd door 73,3 procent product-informatie verkregen, gevolgd door coupons (32,2 procent) en evenement-informatie (25 procent).

Labels: ,

Helft werknemers noemt zichzelf ambitieus

Ruim de helft van de werknemers vindt zichzelf ambitieus. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van consulenten Springest.nl en Nidap. De onderzoekers merken daarbij op dat bij de mannelijke bevolking meer ambitieuze individuen zijn te vinden dan bij vrouwen. Er wordt echter aan toegevoegd dat de ambitie niet het hele leven blijft branden. Voor veel mensen is volgens de onderzoekers de leeftijdsgrens van 45 jaar een keerpunt.

De onderzoekers stelden vast dat ruim 65 procent van de mannen zichzelf ambitieus noemt, tegenover slechts 51,9 procent bij de vrouwen. Een groep van 8,2 procent geeft toe uitermate ambitieus te zijn. Daarnaast zijn mannen ook vaker tevreden over hun werk dan vrouwen. Mannen blijken vaker hun werk met een maximumscore te quoteren. Volgens de onderzoekers is het echter moeilijk om te beoordelen of vrouwen daadwerkelijk minder ambitieus zijn dan mannen. "Wellicht zijn vrouwen gewoon kritischer op zichzelf en hun werk of lopen ze vaker tegen obstakels aan," wordt er opgemerkt.

Ook blijkt dat 47,1 procent van de ondervraagden op dit ogenblik ambitieuzer is dan vijf jaar geleden. Het gaat echter vooral om respondenten tussen vijfentwintig en vierenveertig jaar. Na die leeftijd blijkt de ambitie plots gevoelig af te zwakken. De onderzoekers merken op dat mensen met academische opleidingen ambitie vaak associëren met negatieve eigenschappen zoals opportunisme en egocentrisme. Slechts 24,6 procent van de academisch opgeleiden koppelt ambitie niet aan negatieve eigenschappen.

Labels:

Mexico bestrijdt droogte met kunstmatige neerslag

Mexico experimenteert met de manipulatie van wolken, in de hoop dat daardoor de broodnodige neerslag kan worden opgewekt. Het land wordt geteisterd door de ergste droogte in zeventig jaar en hoopt met de technologieën een oplossing te vinden voor de problemen. Nochtans is de technologie omstreden, want er is geen sluitend bewijs van de efficiëntie van de manipulatie van wolken. Bovendien blijven vele vragen over rond de potentiële impact op de atmosfeer, water en bodem.

Ook in andere landen wordt al gebruik gemaakt van cloud seeding. De technologie wordt het meest toegepast in China, maar ook de Verenigde Staten, Argentinië, Chili en Spanje hebben al experimenten in die richting uitgevoerd. Deze wolkenmanipulatie houdt in dat wolken vanuit een vliegtuig of vanaf de grond worden besproeid met chemicaliën zoals zilverjodide. Daardoor worden ijskristallen gevormd die groeien in omvang totdat ze het juiste gewicht bereiken om op lagere hoogte te vallen in de vorm van neerslag.

Toen Mexico tijdens de tweede helft van de jaren negentig al geconfronteerd werd met een langdurige droogte, werd al een onderzoeksprogramma opgezet waarbij gedurende twee jaar gegevens werden verzameld over wolken die besproeid werden met een mengsel van chemicaliën waaronder natrium, magnesium en calciumchloride. Toen werd gewag gemaakt van een positief effect op de hoeveelheid neerslag. Daarbij werd opgemerkt dat de neerslag zich over een groter oppervlak verspreidde, langer duurde en heviger was dan normaal. Het onderzoek werd nadien echter stopgezet.

Labels: ,

Gezondheidseffect Wii-consoles minder groot dan verwacht

Kinderen gaan niet meer bewegen door de games op de Wii-console van Nintendo. De virtuele activiteiten komt niet noodzakelijk ten goede aan de hoeveelheid lichamelijke oefening die een kind nodig heeft. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Baylor College of Medicine. Kinderen die games met lichamelijke activiteiten hadden gekregen, bleken volgens de Amerikaanse onderzoekers naderhand niet meer lichaamsbeweging te ontplooien dan leeftijdsgenoten die games hadden ontvangen die zittend konden worden uitgevoerd.

"Er werd altijd verondersteld dat kinderen door het fysieke element in sommige Wii-games meer zouden bewegen," voeren de onderzoekers aan. "Dat was vijf jaar geleden bij lancering van de Wii een belangrijke reden voor gezondheidsautoriteiten om de komst van de spelcomputer toe te juichen." Ook de wetenschappers gingen ervan uit dat het bewegingspatroon van kinderen dankzij de console aanmerkelijk groter zou worden.

Onderzoeksleider Tom Baranowski geeft toe dat de wetenschappers geschokt waren toen ze erachter kwamen dat tussen de twee groepen deelnemers geen verschil kon worden vastgesteld. Andere wetenschappers wijzen echter op een mogelijk cumulatief effect. "Misschien zullen deze spelconsoles geen gigantische impact hebben op lichaamsbeweging, maar toch zullen er meer calorieën worden verbruikt dan tijdens een sedentair game," voeren ze aan. "Op dagelijkse basis kan dat uiteindelijk wel een verschil maken."

Labels: ,

Facebook beschouwt zich als partner van telecombedrijven

Het sociale netwerk Facebook is bereid om samen te werken met telecombedrijven, zodat ze een gedeelte van de verloren inkomsten zouden kunnen opereren die ze door de activiteiten van bedrijven zoals Apple en Google zijn kwijtgeraakt. Dat heeft Bret Taylor, technologiedirecteur bij Facebook, op het Mobile World Congress in Barcelona gezegd. Waarnemers zijn echter sceptisch of telecombedrijven op de lange termijn wat hebben aan een partner als Facebook. De netwerksite heeft immers zelf ook populaire chatdiensten die een bedreiging vormen voor de telecombedrijven.

Telecombedrijven hebben de voorbije jaren nauwelijks kunnen profiteren van de populariteit van smartphones en mobiele applicaties. Partijen zoals Google en Apple slaagden er door de eigen applicatie-winkels in om 30 procent van de verkoopopbrengsten van applicaties te verwerven, terwijl bovendien communicatie-applicaties een rechtstreekse bedreiging zijn voor traditionele telecomdiensten zoals telefoneren en het verzenden van berichten. Tegelijkertijd moeten de providers hun netwerkcapaciteit wel uitbreiden om het toenemende mobiele internetverkeer aan te kunnen.

Volgens Bret Taylor kunnen telecombedrijven een belangrijke rol spelen bij het genereren van inkomsten voor Facebook-diensten zoals het aankopen van muziek en games. Facebook wil volgens hem zorgen dat er betere webstandaarden komen, zodat meer applicaties via een gewone internetbrowser kunnen worden geleverd, in plaats van via de appstores van Google en Apple. De telecombedrijven zouden daardoor de 30 procent van de inkomsten van Facebook-applicaties kunnen binnenhalen die normaal naar Apple en Google gaan.

Labels: ,

Temperatuur bepalend voor perceptie over klimaatverandering

Amerikanen krijgen steeds meer het idee dat de aarde opwarmt. Dat is niet het gevolg van wetenschappelijke publicaties, de berichtgeving in de media of het smelten van gletsjers, maar door de perceptie dat winters niet meer zo koud zijn als vroeger en de zomers warmer zijn dan ooit voordien. Uit cijfers van het National Survey of American Public Opinion on Climate Change (NSAPOCC) blijkt dat 62 procent van de Amerikanen denkt dat de aarde opwarmt. Dat is de hoogste score in ruim twee jaar.

Bijna de helft van de Amerikanen geeft aan dat het extreme weer en de hogere temperaturen voor hen het bewijs zijn van de klimaatverandering. Daarbij wordt gewezen naar uitspraken van respondenten, die onder meer aangaven dat het te warm is voor de tijd van het jaar of de de voorbije zomer vreselijk warm vonden. Andersom blijkt de perceptie, zij het iets minder sterk, ook te werken bij Amerikanen die niets van de opwarming merken en vinden dat de winters net zo koud zijn als vroeger.

Het is volgens de onderzoekers niet toevallig dat in het noorden van de Verenigde Staten geen signalen worden gezien van opwarming, terwijl dat in het zuiden wel vaak het geval was. In het zuidoosten van de Verenigde Staten, waar de voorbije zomer nauwelijks neerslag werd geregistreerd, blijkt de droogte ook een veel grotere rol te spelen in het oordeel over het klimaat dan in het veel vochtiger noordoosten van het land.

Labels:

Wednesday, February 29, 2012

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse autofabrikant Fiat investeert in de productie en distributie van zijn Amerikaanse zustermerken Jeep en Chrysler in Rusland. Nabij Sint Petersburg komt een fabriek waar in de toekomst jaarlijks tot 120.000 wagens zouden kunnen worden geproduceerd. Het Italiaanse bedrijf slaat daarvoor de handen ineen met de Russische staatsbank Sberbank. De twee partijen investeren 850 miljoen euro in het project, dat de Italiaanse autobouwer moet helpen de wereldwijde verkoop over twee jaar op te voeren tot minstens 6 miljoen exemplaren. De Russische bank neemt een belang van 20 procent in de gezamenlijke onderneming.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar de omzet op jaarbasis zien dalen met 31 procent tot 357 miljoen euro. De nettowinst daalde met 67 procent tot 17 miljoen euro. Over het hele jaar werd een omzetdaling met 16 procent opgetekend tot 1,27 miljard euro. De jaarwinst daalde met 36 procent tot 68 miljoen euro. Het vierde kwartaal is door de feestdagen de belangrijkste periode voor het navigatiebedrijf. Voor het lopende jaar verwacht TomTom een verdere omzetdaling tot ongeveer 1,1 miljard euro. De winst zal naar eigen zeggen waarschijnlijk wel toenemen. Het bedrijf kondigde in december een grote reorganisatie aan, waarbij ongeveer 450 banen zouden worden geschrapt.

Het Spaanse begrotingstekort is het voorbije jaar uitgekomen op 8,51 procent van het bruto binnenlands product. Dat is hoger dan een eerdere raming van 8,2 procent en veel hoger dan de doelstelling van 6 procent. Dit heeft de Spaanse minister van financiën Cristobal Montoro gezegd. Het jaar voordien bedroeg het tekort nog 9,3 procent van het bruto binnenlandse product. Het tekort is vooral toegenomen doordat regionale overheden te veel uitgaven. Met het missen van de doelstelling wordt het moeilijker voor Spanje om dit jaar het tekort terug te dringen naar de beoogde 4,4 procent. Om dat doel te halen, zou het land meer dan 40 miljard euro moeten bezuinigen. Het doel van 6 procent werd opgesteld door de vorige regering van Spanje in samenspraak met de Europese Commissie.

Het totale budget van de professionele wielerploegen is sinds drie jaar geleden met 36,5 procent gestegen tot 321 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van consulent Ernst & Young. Die stijging komt er haast uitsluitend door de sponsors, die steeds meer investeren. Het afhaken van belangrijke sponsors als HTC-Highroad of Geox vorig jaar geeft volgens de Internationale Wielerunie (UCI) dan ook een vertekend beeld. Ondanks de economische crisis blijft de financiële situatie van het wielrennen volgens de organisatie gezond. Drie jaar geleden werden er 39 proffesionele wielerploegen geteld. Dat aantal is dit jaar met één eenheid aangegroeid. Het gemiddelde jaarloon van een wielrenner is de voorbije drie jaar van 190.000 euro tot 264.000 euro euro gestegen.

Het voltallige Duitse parlement moet inspraak krijgen in de bestedingen van het Europees Financieel Stabilisatiefonds (EFSF). Dat heeft het Duits grondwettelijk hof gezegd, waarmee de politieke manoeuvreerruimte van de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt beperkt. Op dit ogenblik beslist een kleine commissie van negen leden van het Duitse parlement over veranderingen aan de Europese noodfondsen. Voor het Duitse grondwettelijk hof is die democratische basis te smal. Merkel kreeg echter ook steun van haar voorganger Helmut Kohl. In de populaire krant Bild, die al een tijd actie voert tegen elke steun aan Griekenland, hield Kohl een pleidooi voor solidariteit en voor een verenigd Europa.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben ingestemd met de vierde schijf noodhulp voor Portugal. Het gaat om 14,6 miljard euro uit het noodhulppakket van 78 miljard euro. De trojka van de Europese Unie, het Internationale Monetair Fonds (IMF) en Europese Centrale Bank heeft volgens de Portugese minister van financiën Vitor Gaspar bevestigd dat het land met zijn hervormingsprogramma op de goede weg is. Hij voegde er meteen aan toe dat zijn land geen verdere steun meer gaat vragen. Portugal kreeg al circa 49 miljard euro internationale noodhulp. Het steunpakket geldt tot september volgend jaar. In de tweede helft van volgend jaar zou Portugal in principe in staat moeten zijn om opnieuw geld op de internationale markten op te halen.

De Europese auto-industrie heeft dringend een grote herstructurering nodig en de autosector wil daarover initiatieven nemen, maar botst constant op tegenwerking van nationale politici. Dat heeft Sergio Marchionne, topman van autobouwer Fiat en voorzitter van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA), gezegd. Marchionne roept de Europese Unie op zijn verantwoordelijkheid te nemen en een gezamenlijk gecoördineerde actie te ondernemen. Er is volgens hem in Europa 20 procent structurele overcapaciteit en de kortingenslag die fabrikanten voeren om wagens te kunnen blijven slijten, blijft volgens hem niet houdbaar. Onder meer vindt hij de halsstarrige houding van de vakbonden tegen een grotere flexibiliteit niet meer van deze tijd.

De mogelijke overname van het failliete Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, door de Turkse investeerder Brightwell Holdings is gestrand op een vete van het Amerikaanse General Motors. Dat heeft de Zweedse zakenkrant Dagens Industri op gezag van een woordvoerder van Brightwell gezegd. De Turkse investeerder zou van plan zijn geweest Saab zo veel mogelijk in originele staat terug te brengen en met enkele duizenden werknemers over twee jaar 200.000 voertuigen te produceren. General Motors is eigenaar van de technologie van de huidige Saab-modellen. Zonder de toestemming van de Amerikaanse groep kunnen overnamekandidaten de Saab-knowhow niet gebruiken om snel door te starten met de autoproductie.

Ierland houdt een referendum over het nieuwe begrotingsverdrag dat op de Europese top wordt ondertekend. Dat heeft de Ierse premier Enda Kenny bekendgemaakt in het Ierse parlement. Hij zette daarmee een punt achter maandenlange speculaties over het al dan niet houden van een referendum. Het begrotingspact eist dat een schuldenrem in de grondwet wordt ingeschreven en verplicht de deelnemers om een begrotingsevenwicht na te streven. Groot-Brittannië en Tsjechië hebben al bekend gemaakt niet tot het pact te zullen toetreden. Premier Kenny ziet in het referendum een kans voor de Ierse bevolking om haar engagement als lid van de eurozone te bevestigen.

Als het van de Franse socialistische presidentskandidaat François Hollande afhangt, zullen grootverdieners in de toekomst 75 procent belasting betalen. De nieuwe regeling zou gelden voor inkomens van meer dan 1 miljoen euro per jaar. Hollande wil met de belasting naar eigen zeggen een beroep doen op het patriottisme van de grootverdieners. Het is volgens hem patriottisch te aanvaarden een bijkomende belasting te betalen om het land te helpen herstellen. In de peilingen voor de verkiezingen ligt Hollande voor op zetelend president Nicolas Sarkozy. Tegenstanders van Hollande zeggen dat de maatregel zou leiden tot een kapitaalvlucht naar fiscaal gunstiger locaties.

Het Franse parlement heeft ingestemd met de oprichting van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het permanent reddingsorgaan voor eurolanden in moeilijkheden. Het mechanisme moet op termijn het huidige Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF) vervangen. De Franse assemblée nationale had het nieuwe systeem eerder al goedgekeurd. Nu heeft ook de Franse senaat er mee ingestemd. De socialistische partij onthielden zich bij de stemming over het mechanisme en willen heronderhandelingen over het project. Jean Leonetti, Frans minister van Europese zaken, bekritiseerde de socialistische partij voor die houding, erop wijzend dat discipline de garantie is dat alle Europese staten de nodige inspanningen zullen doen. De communistische partij stemde tegen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een nieuwe schijf noodhulp van 3,2 miljard euro vrijgemaakt voor Ierland. Het gaat om steun die beloofd was bij het internationaal akkoord van twee jaar geleden. Met deze zesde schijf die vrijgemaakt wordt komt de kredietlijn van Ierland bij het Internationaal Monetair Fonds op ongeveer 16,05 miljard euro. De financiële instelling engageerde zich ertoe om Ierland in totaal 22,6 miljard euro beschikbaar te stellen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds boekt Ierland vooruitgang in het doorvoeren van zijn besparingsprogramma. De Ierse autoriteiten blijven volgens de instelling alles in het werk stellen om hervormingen door te voeren op grote schaal en zo het financiële systeem van het land terug te brengen naar een gezonde situatie.

Elk Europees land moet bindende doelstellingen opgelegd krijgen om het energieverbruik te minderen. Dat eist de commissie energie van het Europees Parlement met de steun van de grote politieke fracties. Enkel met een dwingend korset voor energiebesparingen kan Europa het verbruik tegen het einde van het decennium volgens de commissie met 20 procent verminderen. Energie-efficiëntie zal volgens haar investeringen en banen creëren en de energiefactuur voor gezinnen verminderen. Voor het energiesparen komen er strikte maatregelen per sector. Zo moeten alle overheden tegen over twee jaar 2,5 procent van de gebouwen hebben gerenoveerd. Grote ondernemingen moeten elke vier jaar een energie-audit laten uitvoeren.

In India hebben miljoenen actievoerders geprotesteerd tegen de gestegen prijzen van levensgeneesmiddelen. Tot de nationale staking was opgeroepen door de elf grote Indiase vakbonden. Door de acties bleven fabrieken, winkels en bankkantoren gesloten. De impact in de hoofdstad Delhi en in de financiële hoofdstad Mumbai bleef beperkt. Vooral in de deelstaten West-Bengalen, Tripura en Kerala, waar de communistische partij het sterkst staat, was de staking het meest voelbaar. India worstelde vorig jaar met een inflatie van meer dan 9 procent. Dat holt de koopkracht van de Indiase consumenten uit. De Indiase premier Manmohan Singh had de ambtenaren en werknemers nog tevergeefs opgeroepen om af te zien van de staking.

De Japanse regering heeft tijdens de ramp in de kerncentrale in Fukushima de bevolking niet goed geïnformeerd over de ernst van de situatie. De crisis was veel erger dan werd voorgesteld en er werd zelfs overwogen om Tokio te evacueren. Ook bevriende landen als de Verenigde Staten werden niet op de hoogte gesteld van de werkelijke problemen bij de kerncentrale. Dat is de conclusie van een Japans onafhankelijk onderzoek naar de zeebeving en de kernramp in Fukushima. In het rapport wordt ook opgemerkt dat de bestrijding van de ramp ernstig bemoeilijkt werd door een gebrek aan vertrouwen tussen de Japanse premier, de bestuursvoorzitter van energiebedrijf Tepco en de manager van de kerncentrale.

Meer Nieuws

Sociale messaging kost mobiele operatoren 14 miljard dollar inkomsten

Sociale messaging-applicaties hebben de operatoren van mobiele netwerken het voorbije jaar 13,9 miljard dollar sms-inkomsten gekost. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van consulent Ovum naar het gebruik van populaire diensten zoals Whatsapp, Blackberry Messenger en Facebook Chat. De onderzoekers merken op dat de mobiele operatoren tot een samenwerking moeten overgaan om de bedreiging van de grote internet-aanbieders het hoofd te bieden.

De onderzoekers merken op dat de mobiele operatoren de verliezen zouden kunnen vermijden door het opstellen van efficiënte kostenplannen voor de mobiele netwerken. Sociale messaging-boodschappen maken gebruik van de internet-verbinding van de smartphone om boodschappen te versturen als alternatief voor het gevoelig duurdere sms-systeem van de mobiele operatoren. Er wordt wel opgemerkt dat bij de inkomsten van de operatoren geen rekening is gehouden met het extra internet-verkeer dat door de sociale messaging-applicaties wordt gegenereerd.

De onderzoekers merken op dat de mobiele operatoren een hechte samenwerking moeten zoeken met de grote partijen uit de sociale messaging-sector en nauw moeten samenwerken met de ontwikkelaars van applicaties en de verkopers van smartphones. Analist James Barford merkt wel op dat sociale messaging nog altijd niet meer dan een marginaal aandeel heeft in de totale mobiele communicatie-sector. In veel gevallen gaat het volgens Barford om internationale boodschappen en zou die communicatie zonder applicaties niet zijn gebeurd, zodat niet echt van een verlies kan worden gesproken.

Labels:

Europese luxeconsument behoudt voorzichtige instelling

Een groot aan Europese luxeconsumenten blijven hun budget voor aankopen aan producten uit het hogere marktsegment beperkt houden. Minder dan 5 procent van de betrokken klanten heeft zijn bestedingen aan die categorie het voorbije jaar opgedreven. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent McKinsey. Er wordt aan toegevoegd dat Europa op dit ogenblik nog altijd 36 procent van de wereldwijde luxemarkt vertegenwoordigt en met een gemiddelde groei van 2 procent de voorbije vijf jaar ook de meest stabiele regio vormde.

De voorbije twee jaar werd in Europa nog een groei van 9 procent opgetekend. "Europa was weliswaar de enige mature regio die het voorbije jaar nog een groei liet optekenen, maar dat had een bijzondere reden," merkt McKinsey op. "Die groei werd immers gedragen door de buitenlandse toeristen." Het aantal Chinese, Japanse en Russische bezoekers aan Europa kende de voorbije jaar een stijging met 19 procent. Bij de Chinese toeristen alleen was er sprake van een stijging met 35 procent.

Daarentegen blijkt 49 procent van de lokale consumenten zijn aankopen aan luxeproducten met 49 procent te hebben teruggeschroefd. Slechts 3 procent bleek zijn uitgaven te hebben opgedreven. "Ook op dit ogenblik overweegt 39 procent geen luxeproducten aan te kopen, terwijl 25 procent een aankoop heeft uitgesteld en 20 procent recent een aanschaf heeft gedaan," wordt er opgemerkt. "Slechts 16 procent zegt de aankoop van een luxeproduct te overwegen." Slechts 20 procent wil daarbij ook de volle prijs betalen.

Labels:

Computermodellen moeten risico massasamenkomsten inschatten

Computermodellen die accurate simulaties kunnen bieden van het massagedrag kunnen worden gebruikt om problemen rond gezondheid en veiligheid op verzamelpunten van grote groepen mensen. Die modellen zouden kunnen worden aangepast om de verspreiding van infecties te simuleren en de mogelijkheden van de gezondheidsdiensten om een uitbraak van een ziekte te voorkomen of te bestrijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Department of Civil Engineering aan de University of Bristol.

De onderzoekers stellen dat massa-evenementen erop gericht zijn om mensen samen te brengen, maar het beheer van die groepen moet er volgens hen op gericht zijn om die groep in tijd en ruimte gescheiden te houden. "Om die paradox op te lossen, is er een omgevings-management nodig om de verhoopte beweging en emotie van de massa te sturen," merken de onderzoekers op. Er wordt aan toegevoegd dat aan de hand van gegevens zoals video, satellietnavigatie en mobiele telefoon punten van congestie en overbevolking kunnen ontwaren die nuttig zijn voor massamanagement.

De wetenschappers voeren aan dat dergelijke modellen werden gehanteerd tijdens het Notting Hill Carnival, waarbij simulaties werden gemaakt over het gedrag van de massa onder verschillende omstandigheden van beweging van congestie en voor het uitwerken van alternatieve routes om het aantal ongevallen, vertragingen in de behandeling en inbreuken tegen de openbare orde tegen te gaan. De onderzoekers stellen dat een onvoldoende massa-controle en een slechte infrastructuur-inrichting twee jaar geleden op een Love Parade in Duitsland tot een stampede leidde die aan eenentwintig mensen het leven kostte.

Labels: ,

Oude verbindingswegen nog altijd bron van lood-contaminatie in Amerikaanse steden

Stof langs de wegen is in belangrijke mate verantwoordelijk voor de aanwezigheid van lood in de oude stadscentra. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Colorado State University in de Amerikaanse steden Chicago, Detroit, Pittsburgh and Birmingham. De onderzoekers merken op dat de betrokken terreinen de voorbije decennia zwaar werden gecontamineerd door het gebruik van lood in benzine.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de turbulentie van het autoverkeer een belangrijke rol speelt in de verspreiding van deze gecontamineerde stofpartikels in de atmosfeer en daardoor de luchtkwaliteit in de steden beïnvloeden. "Tijdens de weekdagen werden drie keer hogere niveaus opgetekend dan tijdens de weekends en feestdagen," voeren de Amerikaanse onderzoekers aan. Er wordt opgemerkt dat de resultaten van het onderzoek belangrijke implicaties hebben voor de bewoners, vooral voor kinderen die in risico-gebieden wonen.

"Een sanering van oude verbindingswegen in de stadscentra zou dan ook een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn om de blootstelling aan lood gevoelig terug te drijven," merken de onderzoekers nog op. "Velen denken dat het loodprobleem tot het verleden behoort, maar het onderzoek toont aan dat de contaminatie nog altijd aanwezig is en niet stabiel is, maar door het verkeer opnieuw wordt verspreid en opnieuw de volksgezondheid in het gedrang kan brengen."

Labels: , ,

Klimaatverandering verantwoordelijk voor cruciale periodes geschiedenis

Klimaatverandering heeft een belangrijke impact gehad op een groot gedeelte van de geschiedenis. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Hongkong over belangrijke gebeurtenissen in de Europese geschiedenis tussen de vijftiende en negentiende eeuw. De Chinese onderzoekers merken op dat koudeperiodes doorheen de geschiedenis geleid hebben tot een gereduceerde landbouwproductie, wat onvermijdelijk leidde tot hongersnood, ziektes en oorlogen.

De Chinese onderzoekers verwijzen onder meer naar de Dertigjarige Oorlog, waarbij uiteindelijk de meeste landen van het toenmalige Europa betrokken raakte. Dat conflict was volgens de onderzoekers het gevolg van een terugval in de landbouwproductie door de dalende temperaturen tussen het midden van de zestiende en het midden van de zeventiende eeuw. De koudere temperaturen en de vernieling van landbouwgronden door de oorlogvoerende partijen leidden volgens hen tot een hongersnood die de gemiddelde lichaamsgrootte deed inkrimpen.

Er wordt opgemerkt dat geschiedkundigen tot nu toe geen echte specifieke aanleiding hebben kunnen geven voor het uitbreken van de Dertigjarige Oorlog. Volgens de Chinese onderzoekers kan ook bij andere conflicten een gelijkaardige correlatie worden opgemerkt. "Een goed klimaat ging nagenoeg altijd gepaard met een goede periode voor de bevolking," aldus onderzoeksleider David Zhang. "De Renaissance was daarvan een uitstekend voorbeeld."

Labels:

Hersenstructuur bepaalt prestaties op geheugentests

Een structurele variatie in een gedeelte van het menselijk brein kan verklaren waarom sommige personen gemakkelijker in staat zijn om reële gebeurtenissen te onderscheiden van gehoorde verhalen of verbeelding. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge. Deze variatie, die aanwezig is bij ongeveer de helft van de populatie, is volgens de onderzoekers één van de laatste structuren die voor de geboorte in de hersenen is ontwikkeld en daarom in belangrijke mate in grootte kan variëren.

Uit hersenscans bleek volgens de onderzoekers dat individuen met een weinig ontwikkelde paracingulate sulcus minder goed presteerden op geheugentests. "Nochtans waren alle deelnemers van mening over een goed geheugen te beschikken, ook al bleek in realiteit dat de herinnering bij sommige respondenten duidelijk minder betrouwbaar was," voert onderzoeker Jon Simons aan. "Geen van de deelnemers aan het onderzoek had een geschiedenis van cognitieve problemen, maar de verschillen waren bijzonder opvallend."

De onderzoekers merken op dat de resultaten van het onderzoek zouden kunnen leiden tot een groter inzicht in schizofrenie, waar vaak sprake is van hallucinaties en de patiënten stemmen blijken te horen terwijl er niemand aanwezig is. "Moeilijkheden om de realiteit te onderscheiden van ingebeelde informatie zou een verklaring kunnen vormen voor die hallucinaties," merkt professor Simons op. "Die patiënten zouden zich kunnen inbeelden stemmen te horen en die verkeerd als realiteit inschatten."

Labels: ,

Consument wil persoonlijke informatie verstrekken voor persoonlijke ervaring

Een meerderheid van de consumenten zou bereid zijn om informatie over activiteiten zoals hun mediagebruik en levensstijl te verstrekken indien dat zou leiden tot een meer gepersonaliseerde shopping-ervaring. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het bedrijf International Business Machines (IBM). De onderzoekers merken op dat 61 procent van de ondervraagde consumenten zich niet verzet tegen het vertrekken van hun naam en adres aan retailers. Bovendien was 59 procent bereid details over hun leven, zoals het aantal kinderen of het merk van hun wagen, te geven.

Driekwart van de ondervraagden bleek ook bereid om informatie te verstrekken over hun mediaconsumptie. Bovendien zou 73 procent ook bereid zijn demografische gegevens, zoals etniciteit, bekend te maken, wat marketeers volgens de onderzoekers de kans zou bieden om hun consumenten beter te verdelen. "Deze elementen zijn bijzonder interessant voor een retailer," merken de onderzoekers op. "We hadden altijd gedacht dat de consument heel beschermend was over persoonlijke informatie."

De onderzoekers stelden verder dat meer dan de helft van de respondenten ook locatie-betrokken informatie wil verstrekken, op voorwaarde dat hij in ruil persoonlijker en doelgerichter shopping-mogelijkheden aangeboden zou krijgen. "De consument wil echt een persoonlijke ervaring," stippen de onderzoekers nog op. "De consument wil geen reclame in zijn brievenbus of email ontvangen voor producten die hij toch nooit zal kopen."

Labels:

Tuesday, February 28, 2012

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft aan Griekenland een default-status meegegeven. Daarmee is Griekenland het eerste land dat met een dergelijke status wordt geconfronteerd, dertien jaar nadat de euro werd ingevoerd als een project gericht op versterking van de Europese Unie. Het ratingbureau had eerder al aangegeven tot een verdere verlaging van de Griekse kredietwaardigheid te zullen overgaan. In een reactie gaf de Griekse minister van financien Evangelos Venizelos aan dat de stap geanticipeerd en gepland was door de Europese Raad en de groep van ministers van financien uit de eurozone. Volgens de verklaring is er geen reden bezorgd te zijn dat de Griekse banken door de verlaging geen toegang meer hebben tot financiering.

De Duitse Bondsdag is zoals verwacht akkoord gegaan met het tweede pakket noodhulp voor het onder een schuldenlast lijdende Griekenland. Een overweldigende meerderheid van de Duitse volksvertegenwoordigers stemde voor het pakket van 130 miljard euro dat wordt opgebracht door de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Merkel zei dat Griekenland nog een lange en risicovolle weg naar herstel wacht. Het is volgens haar zelfs de vraag of het land de schuldencrisis ooit te boven komt. Volgens de Duitse bondskanselier kan niemand een 100 procent garantie geven voor succes. De lidstaten van de Europese Unie vergaderen binnenkort nog over het hulppakket voor Griekenland.

Het Japanse bedrijf Elpida Memory, fabrikant van geheugenchips voor computers, heeft het faillissement aangevraagd. Elpida heeft een schuld opgebouwd van bijna 450 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 4 miljard euro. Elpida is in problemen geraakt door de dalende prijzen voor geheugenchips. Het bedrijf maakt chips die vooral in gewone computers en laptops worden gebruikt, maar veel minder in tablets, die steeds populairder worden. Tegelijk moest de onderneming zwaar investeren in productiemachines om rijkere concurrenten zoals Samsung bij te kunnen houden. De afgelopen tijd voerde Elpida onderhandelingen met mogelijke geldschieters. Dat heeft echter niets opgeleverd. Ook lukte het niet een branchegenoot tot een fusie of alliantie te verleiden.

Het supermarktconcern Ahold heeft de Nederlandse webwinkel Bol.com overgenomen van de investeringsmaatschappijen Cyrte Investments en NPM Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 350 miljoen euro. Beide bedrijven zijn al twee jaar met elkaar in gesprek. Ahold zocht naar mogelijkheden om online en in de non-foodsectie een groter bereik te krijgen. Bol.com bleek daarvoor de uitgelezen partner te zijn. Bol.com zal als zelfstandig bedrijf binnen Ahold blijven functioneren en wordt het vijfde retailmerk van Ahold, naast Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en albert.nl. Naar eigen zeggen is Bol.com met 3,4 miljoen actieve klanten de grootste webwinkel van Nederland. Vorig jaar werden 17 miljoen artikelen verkocht. Dat leverde een omzet op van 355 miljoen euro.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de vooruitzichten van de European Financial Stability Facility (EFSG) naar beneden bijgesteld. Er wordt daarbij gewag gemaakt van negatieve verwachtingen voor de kredietwaardigheid omdat bij de ondersteunende landen op geen bijkomende garanties meer wordt gerekend. Dat betekent dat de waardering van het fonds op termijn neerwaarts kan worden bijgesteld. In januari had de kredietbeoordelaar de rating van het Europese noodfonds, dat op dat ogenblik nog de hoogste kredietwaardigheid genoot, al met één stap verlaagd. Die maatregel was het gevolg van eerdere verlagingen van de kredietwaardigheid van onder meer Frankrijk en Oostenrijk, twee landen die aan het fonds bijdragen.

Hiroyuki Sasa is bij het Japanse technologieconcern Olympus aangesteld als nieuwe topman om het bedrijf uit de schandaalsfeer te halen. Sasa komt uit eigen rangen en zit ook al in de raad van bestuur. Externe financiers hadden liever gezien dat de raad van bestuur iemand van buiten het bedrijf had aangetrokken. Sasa is nu marketingdirecteur van de divisie medische systemen. Hij moet na de buitengewone aandeelhoudersvergadering in april de gecontesteerde Tsuyoshi Kikukawa doen vergeten en het blazoen van Olympus oppoetsen. Kikukawa werd opgepakt voor een boekhoudkundige fraude van 1,7 miljard dollar, waarmee hij het bedrijf aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Voorzitter van Olympus wordt Yasuyuki Kimoto, voormalig bestuurder van de Sumitomo Mitsui Banking.

Het Spaanse hooggerechtshof heeft onderzoeksrechter Baltasar Garzón vrijgesproken in verband met zijn onderzoek naar het franquistische verleden van Spanje. De rechters beslisten met zes stemmen tegen één dat Garzón zijn boekje niet te buiten was gegaan toen hij vier jaar geleden een onderzoek opende naar schendingen van de mensenrechten tijdens de Spaanse burgeroorlog en tijdens de daaropvolgende dictatuur van Francisco Franco. Twee extreemrechtse organisaties hadden Garzon voor de rechtbank gedaagd. De organisaties pikten het niet dat hij de verdwijning onderzocht van tienduizenden Spanjaarden tijdens de burgeroorlog en de Franco-dictatuur. Volgens de klagers schond Garzón daarmee een amnestiewet van de tweede helft van de jaren zeventig.

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, de vroegere Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Europese Unie staan op de kandidatenlijst voor de Nobelprijs voor de vrede. Ook Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die ervan verdacht wordt de mol te zijn die duizenden Amerikaanse diplomatieke berichten naar de klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft laten lekken, staat op de lijst, net zoals de vroegere Oekraïense premier Julia Timosjenko. Voor de prijs zijn 231 individuen en organisaties op de kandidatenlijst opgenomen. Vorig jaar ging de prestigieuze prijs uiteindelijk naar de vrouwen Ellen Johnson Sirleaf en Leymah Gbowee uit Liberia en de Jemenitische Tawakkol Karman.

De verwachte samenwerking tussen de Amerikaanse autobouwer General Motors en het Franse PSA Peugeot-Citroën zou dan toch gepaard gaan met de aankoop van een klein aandelenbelang. Volgens bronnen bij het dossier zijn beide bedrijven daarover in vergevorderde onderhandelingen. Verwacht wordt dat General Motors een belang van minder dan 5 procent in zijn Franse sectorgenoot zou overnemen. De Franse groep wordt beschouwd als de meest kwetsbaarste vertegenwoordigen van de Europese autoproducenten. Een deal met General Motors zal volgens waarnemers met argusogen bekeken worden door het Italiaanse Fiat, dat eerder ook naar samenwerking met beide groepen hengelde.

De Mexicaanse brouwer Grupo Modelo, vooral bekend van het biermerk Corona, heeft Carlsberg geselecteerd als zijn nieuwe distributiepartner voor de Chinese markt. Tot dusver was daarbij een samenwerking met AB InBev, dat een niet-controlerend belang van 50 procent heeft in Grupo Modelo. Jose Pares, de marketingdirecteur van Grupo Modelo, merkte op dat Carlsberg de Mexicaanse groep een goed voorstel heeft gedaan en aantrekkelijke opportuniteiten voor diens merken heeft geboden. Pares stelde dat Grupo Modelo altijd een beslissing op basis van de beste voorstellen voor de merkenportefeuille van de Mexicaanse groep.

De journalisten van de Britse zakenkrant Financial Times hebben een stakingsaanzegging ingediend. Het loonvoorstel van de directie is volgens de Britse journalistenvakbond ronduit beledigend. Het management van de zakenkrant had de journalisten voor dit jaar een loonsverhoging van 2 procent voorgesteld, plus een eventuele bonus op basis van verdiensten. Rekening houdend met de inflatie is dat in reële termen volgens de vakbond een loonsverlaging. De Britse inflatie bedroeg in januari 3,6 procent. Aanleiding voor de stakingsaanzegging was de bekendmaking van de resultaten van moederbedrijf Pearson. Daaruit bleek dat de winst van de Financial Times met 27 procent is gestegen tot 76 miljoen pond. De omzet steeg met 6 procent tot 427 miljoen pond.

Anderhalve maand na de ramp met de Costa Concordia is opnieuw een cruiseschip van de Italiaanse rederij Costa Crociere in moeilijkheden geraakt. In de Indische Oceaan, op 480 kilometer van de Seychellen, raakte nu de Costa Allegra op drift. Dat was volgens een aantal bronnen het gevolg van een brand in een machinekamer, waardoor ook de stroom uitviel. Volgens de kustwacht slaagde men er echter in om de brand onder controle te krijgen. De 636 passagiers en 413 bemanningsleden zouden geen gevaar hebben gelopen. De Costa Allegra kreeg de hulp van toegesnelde schepen. Beslist werd om het cruiseschip naar Victoria, de hoofdstad van de Seychellen te slepen.

Een belangrijke samenwerkingsovereenkomst tussen de haven van Rotterdam en de Roemeense haven Constanta is in het gedrang komen. Reden daarvoor is het Nederlandse veto tegen Roemenië als Schengenlid. Als de Nederlandse houding in de Schengen-kwestie niet verandert, moet de kans op een verlies van het akkoord volgens Robin Martens, algemeen directeur van het European Gateway Platform, op 80 procent worden geraamd. Richard Reese, de directeur van de Nederlands-Roemeense kamer van koophandel, stelde die vrees te delen. Hij verwees ook naar het meldpunt voor overlast van Oost-Europese gastarbeiders van de Nederlandse extreemrechtse partij van politicus Geert Wilders en voerde aan dat Nederland zijn goodwill in Roemenië heeft verspeeld.

De kans bestaat dat de Chinese overheid binnenkort geen buitenlandse auto's meer mag aankopen. Het Chinese ministerie van industrie heeft een ontwerplijst klaar van auto's die nog toegelaten zijn. Daarop staan alleen Chinese merken op vermeld. Op de lijst staan 412 modellen van autobouwers als Dongfeng en Great Wall Motor. Enkel die modellen zouden nog gekocht mogen worden door de centrale en lokale overheden in China. Die markt wordt op 7,5 miljard euro geschat. Een definitieve beslissing over de maatregel is echter nog niet genomen. Het voorstel dreigt echter wel tot een handelsoorlog over overheidsbestellingen te kunnen leiden. Vooral vanuit Europa wordt zwaar verzet verwacht.

De Australische Labor-premier Julia Gillard heeft een vertrouwensstemming in haar eigen sociaaldemocratische fractie overleefd. Gillard versloeg relatief makkelijk Kevin Rudd, die eerder ontslag nam als minister van buitenlandse zaken en leek aan te sturen op een coup. De onpopulaire Rudd moest twee jaar geleden al opstappen als premier toen Gillard in de partij zelf een machtsgreep pleegde. Bij de verkiezingen van twee jaar geleden verloor Labor de meerderheid, waardoor Gillard enkel aan de macht kon blijven dankzij de gedoogsteun van enkele groenen en onafhankelijken. In de peilingen ligt Gillard nog steeds achter op de rechtse oppositieleider Tony Abbott. Hoewel ze een dreigende partijcoup heeft overleefd, blijft Gillard uiterst zwak staan.

Meer Nieuws

Vikings bieden lessen voor aanpassing aan veranderingen

De geschiedenis kan aangeven op welke manier het best gereageerd kan worden op problemen zoals klimaatverandering, economische chaos en culturele oproer. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Edinburgh. De Schotse onderzoekers merken op dat archeologische overblijfselen in Groenland en IJsland kunnen aantonen op welke manier de Vikings erin slaagden om in te spelen op veranderingen in de economie, handel, politiek en technologie tegen een achtergrond van een veranderend klimaat.

De onderzoekers stelden vast dat de Viking-communities de beste resultaten boekten door alle opties open te houden bij het management van hun duurzaamheid op lange termijn en daarbij hun handelsverbindingen aanpasten, een aantal economische opties opgaven en voedsel vergaarden uit een combinatie van jacht en landbouw. De onderzoekers voegen er aan toe dat de resultaten van de studie aanwijzingen zouden kunnen geven over de manier waarop de moderne maatschappij zou moeten reageren op de wereldwijde uitdagingen.

"In de middeleeuwen adopteerden de IJslanders de economische veranderingen die over Europa spoelden en ontwikkelden onder meer een handel in vis en wol," voeren de onderzoekers aan. "In Groenland daarentegen behielden de gemeenschappen hun traditionele Viking-handel in prestige-producten zoals walrus-ivoor. In hun aanpassing aan het strenge klimaat, werden de Groenlandse communities steeds meer gespecialiseerd. In de vijftiende eeuw leidden veranderingen in handel, klimaat en cultureel contact met de Inuït echter tot het instorten van hun maatschappij."

Labels: ,