Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 12, 2011

Tablets creëren extra omgeving voor televisie-programmering

Een groot gedeelte van de consumentengroep is geïnteresseerd in een zogenaamde multiscreen-beleving, die hen gemakkelijk toelaat om content op een waaier van platformen te bekijken. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van videoverdeler Quickplay Media en het onderzoeksbureau Zoomberg. Daarbij wordt opgemerkt dat 58 procent van de respondenten televisie-programma's op één platform bekijken, maar vervolgens naadloos willen overschakelen naar hun smartphone of computer.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 61 procent van de respondenten toegeeft meer content op een mobiel platform te bekijken dan twaalf maanden geleden. Voor 42 procent van de ondervraagden is dat een wekelijkse gewoonte, tegenover 11 procent vorig jaar. Een groep van 22 procent zegt echter nagenoeg dagelijks mobiele content te bekijken, tegenover 7 procent vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat 25 procent mobiele content thuis bekijkt, tegenover 16 procent vorig jaar. Dat is volgens de onderzoekers te wijten aan de invloed van tablets.

Daarnaast gebruikt 27 procent mobiele content onderweg, terwijl 16 procent van het mobiele aanbod gebruik maakt om tijd op te vullen die anders verloren zou gaan. Bij de bezitters van een tablet blijkt bijna 60 procent een televisie-programma of complete speelfilm bekeken te hebben, terwijl 44 procent gewag maakt van een half uur ononderbroken programmering. De onderzoekers stellen dan ook dat tablets unieke nieuwe mogelijkheden bieden voor televisie-programmering.

Labels: ,

Sociale netwerkactiviteit bedrijven vooral informatie-gericht

Internationale bedrijven voelen zich steeds comfortabeler met het interactieve karakter van sociale netwerken en zijn steeds meer bereid om met hun stakeholders op die platformen direct te communiceren. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Burson-Marsteller. De onderzoekers stelden vast dat 80 procent van de honderd grootste bedrijven ter wereld op de microbloggingsite Twitter geregeld worden besproken, terwijl 77 procent een eigen profiel heeft opgezet.

De onderzoekers merken op dat in Europa 83 procent van de grote bedrijven een eigen profiel heeft op Twitter, tegenover 72 procent bij Amerikaanse bedrijven en 67 procent bij de Aziatische ondernemingen. Er wordt aan toegevoegd dat het Amerikaanse computerbedrijf IBM op de sociale netwerksite inmiddels 76 profielen heeft opgezet. Ook de Amerikaanse retailer Wal-Mart telt 39 profielen. De onderzoekers merken verder op dat twee derde van de bedrijven berichten publiceert voor individuele gebruikers, tegenover minder dan 40 procent één jaar geleden.

"Dit laatste geeft aan dat de bedrijven meer geïnteresseerd raken in een daadwerkelijke dialoog," merkt Mark Penn, chief executive van Burson-Marsteller, op. De onderzoekers merken op dat 57 procent van de bedrijven ook berichten van andere bronnen doorstuurt. Dat is een stijging met 32 procent tegenover vorig jaar. Burston-Marsteller voegt er aan toe dat de activiteiten van de bedrijven op Twitter zich vooral concentreren op nieuws en informatie (88 procent), gevolgd door klantendienst (40 procent), promoties (28 procent) en vacatures (10 procent).

Labels: ,

Russische regering beloont overheidsvriendelijke organisaties

De Russische regering heeft beslist om dit jaar een bedrag van 1 miljard roebel toe te kennen aan niet-gouvernementele organisaties. Dat komt overeen met een bedrag van 350 miljoen dollar. Critici stellen echter dat de steun uitsluitend is gegaan naar verenigingen die met de overheid sympathiseren. Yelena Panfilova, hoofd van de Russische divisie van Transparency International, hekelt het feit dat er nooit een motivatie is gegeven waarom deze organisaties werden uitgekozen.

"Het grootste gedeelte van het voorziene budget gaat naar de State Club, die een bedrag van 280 miljoen roebel krijgt toegewezen," aldus de Russische krant The Moscow Times. "De State Club richt zich naar eigen zeggen op de vorming van een patriottische politieke klasse. Daarnaast gaat er een bedrag van 240 miljoen roebel naar het National Welfare Fund, dat de hulp aan legerpersoneel coördineert. Daarnaast vermeldt de lijst ook nog de National Health League, die 100 miljoen roebel krijgt en geleid wordt door hartchirurg Leo Bokeria, die nauwe banden heeft met de regering."

"Er is een duidelijk gebrek aan transparantie bij de toewijzing van de subsidies," merkt Yelena Panfilova op. "Er wordt ook helemaal geen oproep gelanceerd naar organisatie die in aanmerking zouden willen komen voor de subsidies." Ook wordt geklaagd dat het overgrote deel van de subsidies wordt toegekend aan organisaties uit Moskou. Vorig jaar ging 60 procent van de fondsen naar organisaties in Moskou en slechts 33 procent ging naar verenigingen buiten de hoofdstedelijke regio.

Labels: ,

Senioren groeipijler Canadese sociale netwerken

Vijfenvijftigplussers vormen de belangrijkste groeipijlers van sociale netwerken. Dat is de conclusie van een Canadees onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat bij Canadese vijfenvijftigplussers een groei met 48 procent kan worden opgetekend in het gebruik van sociale netwerken. Vijfenvijftigplussers vormen nu 18 procent van de totale Canadese populatie van sociale netwerken. Bij Canadese jongeren tot zeventien jaar werd daarentegen een terugval van 18 procent opgemerkt, gekoppeld aan een daling met 7 procent in de groep tussen achttien en vierentwintig jaar.

In de leeftijdscategorie tussen vijfentwintig en vierenvijftig jaar werd volgens ComScore een lichte toename opgetekend. Deze groep vertegenwoordigt 55 procent van de totale Canadese populatie van de sociale netwerken. De onderzoekers voegen er aan toe dat het gebruik van sociale netwerken in Canada op één jaar met 13 procent is gestegen tot 24 miljoen unieke gebruikers. Er wordt aan toegevoegd dat het bezoek aan blogs met 9 procent steeg tot bijna 18 miljoen gebruikers.

Met meer dan 20 miljoen gebruikers is Facebook ook in Canada duidelijk marktleider. Het aantal unieke gebruikers steeg met 7 procent, maar het aantal minuten kende een terugval met 4 procent. Blogger volgt op de tweede plaats met ongeveer 10 miljoen gebruikers. De grootste groei is echter voor Technorati, dat op de vierde plaats staat, maar het aantal unieke gebruikers op één jaar tijd met 40 procent zag stijgen. MySpace, dat op een elfde plaats volgt, was met een daling van 42 procent de grootste verliezer.

Labels: , ,

Babymedia hebben weinig educatieve waarde voor kleine kinderen

Babymedia - video's die specifiek werden ontworpen om de ontwikkeling bij jonge kinderen te stimuleren - schieten vaak te kort in hun opdracht. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of California. Daarbij wordt opgemerkt dat deze video's kinderen weliswaar entertainen, maar hen niet helpen om woorden en concepten op te pikken. Er zijn volgens de onderzoekers zelfs aanwijzingen dat kinderen die op een prille leeftijd met deze babymedia te maken hebben gehad, minder taalvaardig bleken te zijn dan hun leeftijdsgenoten.

"Er is geen enkele aanwijzing dat kinderen onder de achttien maanden, zelfs met de ondersteuning van ouders, iets van een dvd-product kunnen leren," merkt Rebekah Richert, professor psychologie aan de University of California, op tegenover het webmagazine HealthDay News. "Kinderen die de peuterleeftijd benaderen, zouden er wel iets van kunnen opsteken, op voorwaarde dat ze daarbij de hulp krijgen van hun ouders." De onderzoekers stelden naar eigen zeggen vast dat er geen relatie kan worden gevonden tussen het bekijken van babymedia en een grotere taalvaardigheid.

"De baby's die de meeste woorden bleken aan te leren, bleken in het geheel geen contact te hebben gehad met deze media." Don Shifrin, pediater aan de School of Medicine van de University of Washington, merkt op dat dit onderzoek een bevestiging vormt dat ouders de blootstelling aan televisie voor kinderen tot twee jaar tot een minimum zouden moeten beperken en dat kinderen op die leeftijd vooral moeten spelen in plaats van voor een televisiescherm te zitten.

Labels: ,

Amerikaanse democraten willen actie tegen zwaarlijvigheid

Een meerderheid van de Amerikanen is van mening dat de overheid een belangrijke rol moet opnemen in de strijd tegen het probleem van de zwaarlijvigheid bij kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. De onderzoekers merken echter op dat er ook een sterke oppositie tegen een optreden van de overheid kan worden opgemerkt, vooral in conservatieve republikeinse kringen en bij supporters van de Tea Party.

Het Pew Research Center merkt op dat 57 procent van de Amerikaanse bevolking van oordeel is dat de overheid een belangrijke rol zou moeten opnemen in de strijd tegen zwaarlijvigheid bij kinderen, terwijl 39 procent zich tegen overheidsinitiatieven op dat vlak verzet. Er wordt echter aan toegevoegd dat obesitas door de bevolking in het algemeen niet als een topprioriteit voor de Amerikaanse regering wordt gezien. Slechts 19 procent noemt obesitas een prioriteit.

De onderzoekers stelden vast dat bij de democraten 71 procent van de respondenten van mening is dat de Amerikaanse regering maatregelen moet nemen in deze materie. Dat geldt ook voor 57 procent van de onafhankelijken, maar slechts voor 41 procent van de republikeinen. Er wordt aan toegevoegd dat het cijfer bij de progressieve democraten zelfs oploopt tot 80 procent, terwijl bij de conservatieve republikeinen slechts een score van 37 procent wordt opgetekend. Bij de supporters van de Tea Party daalt dat verder tot 33 procent.

Labels: , ,

Mensheid niet verantwoordelijk voor Russische hittegolf

De Russische hittegolf van de voorbije zomer, die duizenden doden heeft geëist en een groot gedeelte van de Russische graanoogst vernietigde, was vooral te wijten aan natuurlijke omstandigheden en niet aan de klimaatverandering die door de mensheid op gang zou zijn gebracht. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration gezegd. De onderzoekers maken wel gewag van een extreme situatie die zeker sinds het het laatste kwart van de negentiende eeuw niet meer werd opgetekend.

Tijdens de voorbije zomer liepen de temperaturen in Rusland op tot meer dan 38 graden Celcius. In Moskou liggen de gemiddelde juli-temperaturen tussen 18 graden en 20 graden, maar dit keer stegen deze gemiddeldes tot 30,5 graden. Hittegolven en bosbranden werden door het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties vier jaar geleden al genoemd als de belangrijkste symptomen van de klimaatverandering. Bovendien was de periode van januari tot juli de warmste eerste jaarhelft uit de geschiedenis.

De National Oceanic and Atmospheric Administration merkt echter op dat het fenomeen een natuurlijke oorzaak had, waarbij een koppig gebied van hoge druk een afkoeling belet. Er wordt een mogelijk verband gelegd met een lange regenperiode die in Pakistan rond dezelfde tijd tot dodelijke overstromingen leidde. De onderzoekers merken op dat door de hogere concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer dergelijke uitzonderlijke weersomstandigheden in de toekomst wel vaker moeten worden verwacht.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Mario Draghi, de gouverneur van de Italiaanse centrale bank, heeft gewaarschuwd voor de infiltratie van de maffia in de samenleving, die volgens hem een rem zet op de economische groei van het land. Draghi merkt op dat de infiltratie van de maffia de voorbije decennia is toegenomen. De aanwezigheid van de de georganiseerde misdaad werd volgens hem alleen maar versterkt door de crisis. Hij voegt er aan toe dat heel wat bedrijven, die hun middelen en hun marktwaarde de voorbije drie jaar hebben zien afnemen, een gemakkelijkere prooi zijn geworden voor de criminaliteit. De strijd tegen de maffia is volgens Draghi niet alleen nodig om het sociaal weefsel in Italië te herbevestigen, maar ook om één van de belemmeringen weg te nemen die een rem zet op de Italiaanse economie. Vier jaar geleden werden er in Italië 12.500 meldingen geteld van verdachte financiële transacties. Vorig jaar was dat opgelopen tot 37.000 meldingen.


Volgens de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) bestaat de kans dat de wereldwijde oliereserves de volgende drie maanden verminderen, als gevolg van onderbrekingen in de productie. De organisatie voorziet een terugval van de reserves in het tweede kwartaal van dit jaar als de recente ontwrichtingen van de reserves niet gecompenseerd worden door een verhoging van de productie. De gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de daaraan verbonden risicopremie hebben volgens de organisatie de olieprijs naar het hoogste niveau sinds september drie jaar geleden geduwd. De groep verklaarde verder over een reservecapaciteit van 6 miljoen vaten per dag te beschikken. De OPEC blijft naar eigen zeggen de ontwikkelingen op de oliemarkten van kortbij opvolgen en staat klaar om actie te ondernemen om indien nodig de stabiliteit van de markten te ondersteunen.


De Libische olieproductie is met ongeveer 1,4 miljoen vaten per dag afgenomen sinds de revolte tegen kolonel Mouammar al-Kadhafi uitgebroken is. Dat heeft Christophe de Margerie, de topman van de Franse oliegroep Total, gezegd. Volgens de Margerie is de Libische olieproductie teruggevallen tot een niveau tussen 200.000 vaten en 300.000 vaten per dag. In normale tijden pompt Libië 1,69 miljoen vaten ruwe olie per dag op, waarvan er dagelijks 1,2 miljoen geëxporteerd worden naar Europa. Dat betekent dat Europa 85 procent van Libische olie-export afneemt. Volgens de Total-topman is er geen bevoorradingsprobleem. De Margerie kondigde ook aan dat zijn bedrijf de exploitatie van het offshore olieveld Al Jurf en het olieveld nabij de stad Tobruk stopgezet heeft. Voor beide oliebronnen heeft Total recht op 37,5 procent van de productie. Total pompte in Libië vorig jaar 55.000 vaten per dag op. Dat is 2,3 procent van de bedrijfsproductie.


De videowebsite YouTube werft dit jaar een recordaantal nieuwe werknemers aan. YouTube, dochteronderneming van het internetbedrijf Google, merkt op een uitstekend jaar achter de rug te hebben en zegt op zoek te gaan naar ruim tweehonderd extra medewerkers. Bij YouTube werken op dit ogenblik ongeveer 650 mensen. Sinds zijn oprichting zes jaar geleden is YouTube uitgegroeid tot een wereldwijd forum waarop mensen video's delen. Volgens het Amerikaanse internetbedrijf komt er elke minuut gemiddeld 35 uur aan nieuw filmmateriaal bij en worden er iedere dag twee miljard video's bekeken. YouTube zegt tot zijn gebruikers ambitieuze filmmakers en muzikanten te hebben die hun carrière beginnen op YouTube, maar ook activisten die de aandacht vestigen op mondiale problemen en individuen die hun verhaal vertellen op een manier zoals dat alleen met filmbeelden kan.


De politieke onrust in het Midden-Oosten drijft de prijzen van de topklasse edelstenen op. Dat zegt Martin Rapaport, topman van het handelsnetwerk Rapaport Group. Hij wijst er op dat de rijke klasse uit het Midden-Oosten op die manier zijn vermogen wil omzetten in gemakkelijk draagbare waarden. Vooral diamanten dienen als vluchtkapitaal. Mensen die een diamanten ring van 5 miljoen dollar dragen, zullen volgens Rapaport bij de douane immers niet worden tegengehouden. Deze diamanten vormen volgens Rapaport een soort verzekeringspolis. De vraagprijs voor een bepaalde topkwaliteit kleurloze driekaraats diamant steeg eind februari tot 73.000 dollar per karaat. Dat is 35 procent meer één jaar geleden. De prijzen van lagere kwaliteit edelstenen stijgen ook, maar dat komt door groeiende vraag uit India en China. De prijs van een geslepen diamant is sinds begin dit jaar met 4,7 procent gestegen. De prijzen kunnen volgens de handelaar nog stijgen, als de onrust in het Midden-Oosten aanhoudt.


Vanaf volgend jaar installeert het computerconcern Hewlett-Packard (HP) zijn besturingssysteem WebOS op elke computer die wordt verkocht. Dat heeft Leo Apotheker, sinds enkele maanden chief executive van de computerfabrikant, aangekondigd. Hewlett-Packard kreeg WebOS in handen bij de overname van smartphone-producent Palm. De software was oorspronkelijk bedoeld voor mobiele telefoons, maar Hewlett-Packard heeft ruimere plannen met de technologie. Binnenkort komt de HP Touchpad, een tabletcomputer die draait op WebOS, op de markt. Door de aankondiging van Apotheker, wordt het programma in theorie een concurrent voor Microsoft Windows. Het computerbedrijf voert echter aan WebOS geen vervanger, maar een toevoeging aan Windows wordt. De gebruiker kan zelf kiezen met welk besturingssysteem hij werkt. Ook op printers van Hewlett-Packard zal WebOS voorgeïnstalleerd worden.


De Russische financiële groep OAO Sberbank heeft aangekondigd Troika Dialog, de oudste investeringsbank van Rusland, over te nemen. Door die transactie vormt Sberbank, de grootste kredietverstrekker van Rusland, zich langzaam maar zeker om tot een complete financiëledienstverlener. Sberbank koopt een belang van 63,6 procent over van een groep aandeelhouders onder leiding van Troika-voorzitter Ruben Vardanyan. Het resterende belang van 36,4 procent wordt overgenomen van de Zuid-Afrikaanse Standard Bank. German Gref, chief executive van Sberbank, kondigde aan dat er meer dan 725 miljoen euro wordt betaald voor Troika. De fusie maakt van Sberbank één van de twee Russische marktleiders op het gebied van fusies en effecten. Gref, een voormalige Russische minister van economie, nam vier jaar geleden de leiding over bij Sberbank. De financiële groep is gedeeltelijk in staatshanden, maar wordt wellicht in de nabije toekomst geprivatiseerd.


Het Nederlandse concern Telegraaf Media Groep heeft vorig jaar een omzet van 592 miljoen euro gerealiseerd. Het jaar voordien werd een omzet van 611,8 miljoen euro opgetekend. De nettowinst winst met 37 procent tot 81 miljoen euro. Het Nederlandse mediaconcern merkt daarbij op dat zowel bij de abonnementen als bij de advertenties een daling werd opgetekend. Anderzijds konden ook de kosten met 8 procent tot 570 miljoen euro worden teruggedrongen. Er wordt aan toegevoegd dat de omzet van de online activiteiten het voorbije jaar met 22 procent is gestegen tot 51,2 miljoen euro. Verder wordt gemeld dat het voorbije jaar een bedrag van 49,2 miljoen euro werd geïnvesteerd. Een groot gedeelte daarvan ging naar het internet, waarbij onder meer 44 miljoen euro werd betaald voor de overname van het sociale netwerk Hyves.


Speelgoedfabrikant Mattel heeft heel wat kritiek gekregen voor zijn nieuwe poppenreeks Monster High. Volgens critici zijn de figuurtjes van de reeks te mager, dragen ze teveel make-up en zouden ze epilatie aanmoedigen. Vooral de pop Clawdeen Wolf - gekleed in minirok, zware make-up en plateauzolen - wordt op de korrel genomen. Volgens psycholoog Dale Atkins promoten de poppen op die manier een ongezond lichaamsbeeld bij het doelpubliek, dat bestaat uit meisjes tussen tien en twaalf jaar. Hij heeft het over belachelijke rolmodellen, die als ideaal van schoonheid een lichaamsbeeld creëren waar kinderen wel mee bezig moeten zijn. Volgens producent Mattel wordt de bedoeling van de poppen verkeerd begrepen. Monster High wil volgens de fabrikant de boodschap geven dat het okee is om er anders uit te zien en zijn imperfecties te aanvaarden, net als die van anderen.


Porno-acteurs gaan een betoging houden tegen de online xxx-domeinnaam. De acteurs zijn van mening dat de industrie schade zal ondervinden van een dergelijk pornodomein. Volgens de organisatie Free Speech Coalition zou een geselecteerde domeinnaam tot censuur kunnen leiden. Er wordt immers gevreesd dat de domeinnaam een extra regelgeving zal opgelegd krijgen. Ook wordt er voor een verlies van inkomsten gevreesd. In juni vorig jaar werd besloten dat websites met pornografische inhoud een eigen xxx-domein krijgen. Bedoeling was om de online pornografie beter te controleren. Diane Duke, topvrouw van Free Speech Coalition, zegt dat het ICM Registry, aanbieder van de domeinnaam, alleen groot financieel gewin voor ogen heeft. Er zouden inmiddels al ruim 200.000 aanvragen zijn ingediend voor een xxx-domainnaam. ICM Registry is al meer dan zeven jaar bezig om de domeinnaam goedgekeurd te krijgen.


De Kinect-camera voor de Xbox 360 van Microsoft is het snelstverkopende artikel uit de geschiedenis van de consumentenelektronica. Dat heeft wereldrecordorganisatie Guinness World Records bevestigd. Van de camera zijn tot op dit ogenblik meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Binnen zestig dagen na de lancering van Kinect waren er al 8 miljoen exemplaren verkocht. De gemiddelde dagverkoop bedraagt 133.333 exemplaren. De Kinect-camera van Microsoft doet het daarmee beter dan onder meer de iPad en de iPhone van Apple. Microsoft heeft ondertussen ook bekendgemaakt dat er naast de tien miljoen Kinects ook tien miljoen games voor de accessoire zijn verkocht. De Kinect is een speciale camera die bewegingen van spelers kan detecteren en deze kan vertalen in spelcommando's. Het apparaat werd in november vorig jaar op de markt gebracht.


Commerzbank, de tweede grootste bank van Duitsland, overweegt een gevoelige kapitaalverhoging om te kunnen beginnen met het aflossen van staatsleningen. Dat heeft een bron tegenover de Duitse media bevestigd. Daarbij wordt opgemerkt dat de bank 5 miljard euro tot 7 miljard euro zou kunnen ophalen. Waarschijnlijk zal de kapitaalverhoging tegen het einde van het tweede kwartaal worden doorgevoerd. De bank zou daarover nog geen definitieve beslissing hebben genomen omdat de maatregel afhangt van de ontwikkelingen op de financiële markten. Commerzbank wil beginnen met het aflossen van de steun van 16,2 miljard euro staatssteun die van de Duitse overheid werd ontvangen. De bank ontving de noodkredieten twee jaar geleden, tijdens de financiële crisis. De Duitse overheid wil dat het bankconcern dit jaar minstens de helft van de leningen terugbetaalt.


De gewezen Nederlandse minister Maria Van der Hoeven (61) wordt directeur-generaal van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Van der Hoeven wordt in september de opvolgster van de Japanner Nobuo Tanaka. Van der Hoeven was tot oktober vorig jaar minister van economische zaken in de regering van voormalig Nederlandse premier Jan-Pieter Balkenende. In die hoedanigheid was Van der Hoeven bevoegd voor het energiebeleid en ze zat in oktober twee jaar geleden de ministeriële bijeenkomst van de leden van het Internationaal Energieagentschap voor. Eerder was ze minister voor onderwijs, cultuur en wetenschappen. Na de val van de regering Balkenende stapte Van der Hoeven uit de politieke. Het Internationaal Energieagenschap adviseert zijn achtentwintig lidstaten over hun energiebeleid. De organisatie heeft zijn hoofdkwartier in Parijs.


De Portugese regering gaat zijn besparingsmaatregelen verstrengen, om te garanderen dat het begrotingstekort dit jaar beperkt blijft tot 4,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft Fernando Teixeira dos Santos, de Portugese minister van financiën, bekend gemaakt. Er zal volgens de minister strenger worden bespaard op onder meer de gezondheidszorg, de staatsbedrijven en de sociale uitkeringen. Volgens de minister zullen die voorzorgsmaatregelen een bijkomende aanpassing van ongeveer 0,8 procent van het bruto binnenlandse product toelaten. De minister herhaalde ook het engagement van de Portugese regering om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot 3 procent. Het jaar daarop zou het tekort verder tot 2 procent moeten worden afgebouwd. De financiële problemen zetten de minderheidsregering in Portugal zwaar onder druk.


De Nederlandse logistieke groep Wim Bosman is overgenomen door het Nieuw-Zeelandse concern Mainfreight. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 110 miljoen euro. De groep Wim Bosman telt vandaag 1.800 medewerkers in zeven landen. Volgens Bosman is er met het Nieuw-Zeelandse Mainfreight een sterke overnemer gevonden die de continuïteit van het bedrijf kan waarborgen voor klanten en medewerkers. Mainfreight is actief in Oceanië, Amerika en Azië. De Nederlandse groep zou liever geen Europese overnemer hebben gehad, omdat het bedrijf dan opgeslorpt zou worden. Door het samengaan met Mainfreight zou het Nederlandse bedrijf daarentegen relatief onafhankelijk kunnen blijven. Opvolgingsproblemen zouden aan de basis van de verkoop van de Nederlandse groep hebben gelegen. Bosman is de eerste Europese acquisitie van Mainfreight.


Meer Nieuws

Friday, March 11, 2011

Amerikaanse autobestuurder denkt in eerste plaats aan Ford

Ford was het voorbije jaar opnieuw het eerste merk dat bij het Amerikaanse publiek het eerst in gedachten kwam wanneer een nieuwe wagen moest worden gekocht. Dat is de conclusie van een rapport van autoconsulent Kelley Blue. Daarbij wordt wordt opgemerkt dat Ford het hele jaar de eerste plaats innam, op uitzondering van het derde kwartaal. Toen eiste Toyota tijdelijk opnieuw de eerste plaats op die het Japanse merk lange tijd had bezet. Over het hele jaar deelt Toyota met Chevrolet de tweede plaats.

"De vernieuwde productfolio, een sterke zakelijke strategie en een intelligente marketing hebben Ford geholpen opnieuw de eerste plaats in de gedachten van de Amerikaanse consument te winnen," merkt Kelley Blue op. "Verwacht mag dan ook worden dat Ford op de Amerikaanse markt een uitstekend jaar tegemoet gaat." Ford haalde in het onderzoek van Kelley Blue een score van 29 procent, gevolgd door Chevrolet en Toyota (22 procent). Daarna volgen Honda (21 procent), Nissan (13 procent), Hyundai en BMW (11 procent).

Kelley Blue merkt op dat de Amerikaanse autoconsument op dit ogenblik in de eerste plaats belang hecht aan levensduur en betrouwbaarheid, gevolgd door brandstof-efficiëntie, comfort, prestaties en veiligheid. In het rapport wordt opgemerkt dat Ford ook in het truck-segment al negen opeenvolgende kwartalen de eerste plaats bekleedt. Het merk staat bovendien ook op de eerste plaats in het suv-segment. Ford realiseerde vorig jaar al een winst van 6,56 miljard dollar.

Labels: , ,

Opnieuw natuurgebied in weg autostrade Moskou-Sint-Petersburg

Het Russische Federal Road Agency heeft geruchten ontkend dat er plannen bestaan om het traject van een nieuwe autostrade tussen Moskou en Sint-Petersburg door het Zavidovo-natuurpark te leggen. Met die aankondiging wil het Russische wegenagentschap volgens waarnemers een nieuwe botsing met natuurorganisaties tegengaan. Die organisaties hebben echter al aangekondigd zich klaar te maken voor een nieuwe strijd, nadat het eerder ook al tot zware confrontaties was gekomen rond de plannen om de weg door het Khimki-woud te trekken.

"De natuurorganisaties verwerpen de verklaring van het Federal Road Agency als een regelrechte leugen," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Een woordvoerder van het wegenagentschap verzekerde nochtans dat de aanleg van een weg door het Zavidovo-gebied onmogelijk is, aangezien dat door de wet niet wordt toegelaten. Lokale natuurorganisaties zijn echter van mening dat men volop documenten aan het opstellen is om de aanleg wettelijk te maken."

Het Zavidovo-park is een natuurgebied van 125 vierkante kilometer. "Tijdens de voorstelling van de weg, bleek op de plannen echter dat een gedeelte van de weg door het park zou lopen," merkt The Moscow Times nog op. "Er wordt aan toegevoegd dat de situatie van het Zavidovo-gebied nochtans heel duidelijk is. Terwijl in het Khimki-gebied de mogelijkheid van de ontwikkeling van projecten was voorzien, is dat bij het Zavidovo-gebied helemaal niet het geval." Een woordvoerder van het wegenagentschap gaf wel toe dat de weg, mits een wetsaanpassing, mogelijk toch door het gebied zou kunnen gaan.

Labels: , , ,

Twijfels over Britse duurzame overheidsbank

Groot-Brittannië zou honderden miljarden ponden in groene investeringen kunnen verliezen en zijn klimaatdoelstellingen missen indien de Britse regering zijn engagement ten opzichte van zijn Green Investment Bank terugschroeft. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse Environmental Audit Committee. Daarbij wordt opgemerkt dat de duurzame bank de nodige financiële middelen ter beschikking moet krijgen om extra kapitaal van investeerders te kunnen verwerven.

De Britse regering had beloofd dat de Green Investment Bank een kapitaal van 1 miljard pond ter beschikking zou krijgen om investeringen in zuivere energie en koolstof-arme projecten te financieren. "Er heerst echter bezorgdheid dat de Britse regering die plannen zou willen terugschroeven," aldus BBC News. "Ook wordt gevreesd dat de overheid gedeelten van zijn belang in de duurzame bank zou willen verkopen. Sommigen zouden de bank willen herleiden tot een fonds, terwijl men eerder een volwaardige investeringsbank in gedachten had."

"Indien de Green Investment Bank geen bijkomende fondsen kan lenen, zullen de doelstellingen nooit kunnen worden gehaald," wordt er opgemerkt. Vince Cable, Brits minister van industrie, merkte echter op dat de Green Investment Bank tot een belangrijke instelling zou kunnen uitgroeien die de economische groei zou kunnen helpen promoten. Verwacht wordt dat Groot-Brittannië de volgende tien tot twintig jaar een bedrag tussen 200 miljard pond en 1 triljoen pond nodig zal hebben om zijn klimaatdoelstellingen te halen.

Labels: , , ,

Russisch Lukoil hoopt op deel van Amerikaanse shalegas-markt

Het Russische energiebedrijf Lukoil onderzoek mogelijkheden om in Amerikaanse shalegas-velden te investeren. Dat heeft Vagit Alekperov, voorzitter van Lukoil, aangekondigd. Alekperov zegt daarvoor op zoek te zijn naar een geschikte partner. Het persbureau Bloomberg merkt op dat een groot aantal bedrijven inmiddels interesse toont in de Amerikaanse shalegas-industrie. Door de evolutie in de technologie lijkt de exploitatie van shalegas-formaties steeds meer mogelijkheden te bieden.

Alekperov merkte op dat Lukoil die technieken ook wil toepassen op de omvangrijke shalegas-voorraden in Rusland. Het Russische concern zou op dit ogenblik als shalegas-experimenten uitvoeren in de Bazhenov-formatie in West-Siberië. Rusland heeft volgens Alekperov een injectie van westerse technologie en kapitaal nodig om nieuwe shalegas-formaties in het poolgebied en Oost-Siberië te ontginnen. Thane Gustafson, Rusland-specialist bij energieconsulent IHS Cera, stelt dat Lukoil zich op een kruispunt bevindt en nieuwe mogelijkheden onderzoekt om olie te winnen.

Waarnemers stellen dat er een golf van joint ventures mag worden verwacht bij internationale bedrijven die shalegas-activiteiten in de Verenigde Staten willen ontwikkelen. Onlangs nog nam het Australische BHP Billiton de shalegas-activiteiten van Chesapeake Energy in Arkansas over voor een bedrag van 4,75 miljard dollar. Chevron nam voor een bedrag van 3,58 miljard dollar het bedrijf Atlas Energy over om toegang te krijgen tot het rijke Marcellus-veld in het oosten van de Verenigde Staten.

Labels: , ,

Ook Europees voetbal eist geld van gokbedrijven

Ook het Europees voetbal eist dat gokbedrijven een gedeelte van hun inkomsten afdragen aan de voetbalfederaties. Daarbij werden de nationale overheden opgeroepen om een wettelijk kader te creëren dat deze inkomstendeling regelt. Eerder had ook Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), er al op aangedrongen dat de gokindustrie de sportfederaties zou vergoeden voor de weddenschappen die rond wedstrijden worden georganiseerd.

De Professional Football Strategy Council (PFSC), waarin een aantal Europese voetbalfederaties zetelen, schuift het principe van financiële solidariteit naar voor. "Dat houdt een herverdeling in van de inkomsten van de commerciële exploitatie van professionele voetbalwedstrijden," merkt de organisatie op in een mededeling. Daarbij wordt opgemerkt dat het professionele voetbal steeds meer commercieel wordt geëxploiteerd en dat de sport voor het creëren van die mogelijkheid degelijk moet worden vergoed.

Er wordt opgemerkt dat de organisatoren en clubs het recht moeten hebben om hun toestemming te verlenen aan het gebruik van hun activiteiten voor gokactiviteiten en dat er daarvoor een eerlijke financiële compensatie tegenover moet staan. Er wordt aan toegevoegd dat een dergelijke financiële compensatie ook noodzakelijk is voor het financieren van het voetbal aan de basis en de ondersteuning van de strijd tegen wedstrijdvervalsing en sportieve fraude.

Labels: , ,

Abu Dhabi lanceert eerste ruimtesatelliet

Eind maart lanceert Abu Dhabi zijn eerste ruimtesatelliet. De satelliet moet militaire, civiele en commerciële diensten leveren. De satelliet werd ontwikkeld door het bedrijf Al Yahsat Satellite Communications (YahSat). De satelliet moet een populatie van meer dan één miljard mensen in zesenveertig landen in het Midden-Oosten, Afrika, Europa en West-Azië kunnen bereiken. Volgens Mohammed Al Za'abi, chief executive van Yahsat, zou een zustersatelliet tegen het einde van dit jaar moeten worden gelanceerd.

YahSat is een divisie van MuMubadala Development Company, de investeringstak van de regering van Abu Dhabi. Het bedrijf kondigde vorig jaar zijn satelliet-programma aan, dat communicatie-toepassingen moet aanbieden aan commerciële gebruikers en overheden. Met het programma zou een investering van 1,6 miljard dollar zijn gemoeid. Het project moet volgens YahSat in Abu Dhabi een nieuw terrein van zakelijke mogelijkheden openen.

De eerste satelliet van YahSat zal diensten leveren aan militaire netwerken, landelijke communicaties, grenscontroles en hulp moeten bieden bij noodgevallen en de werking van hulporganisaties ondersteunen. De satelliet zal worden gelanceerd vanop de Ariane-ruimtevaartbasis in Frans Guyana. De twee satellieten werden ontwikkeld in samenwerking met het Europese defensiebedrijf EADS, waarmee vier jaar geleden een samenwerkingscontract werd ondertekend.

Labels: , ,

Amerikaanse steenkoolcentrales hebben gevaarlijkste uitstoot

Steenkoolcentrales leveren de grootste uitstootrisico's op voor de bevolking. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Lung Association. Daarbij wordt opgemerkt dat krachtcentrales op steenkool veel meer gevaarlijke luchtvervuiling veroorzaken dan elke andere industriële activiteit. De Verenigde Staten tellen meer dan vierhonderd steenkoolcentrales, die samen jaarlijks meer dan 386.000 ton gevaarlijke stoffen zouden uitstoten.

"Er zijn op dit ogenblik in de Verenigde Staten geen wettelijke beperkingen opgelegd aan de uitstoot van vervuilende stoffen zoals arsenicum, lood, kwik, dioxines en waterstofchloride en chemische producten die het risico op kanker zouden verhogen, zoals formaldehyde, benzeen en radio-isotopen," stipt het rapport van de American Lung Association aan. Het Amerikaanse Environment Protection Agency heeft echter een deadline opgesteld voor het opstellen van een plan om de vervuiling van de steenkoolcentrales te beperken.

"Het is hoog tijd dat er een einde komt aan een leemte in de wetgeving die de steenkoolcentrales toelaat om ongestraft allerlei gevaarlijke stoffen uit te stoten," merkt Charles Connor, chief executive van de American Lung Association, op. "De Amerikaanse bevolking heeft meer dan twee decennia moeten wachten op een degelijke regelgeving terzake. De uitstoot van deze sites bedreigen niet alleen de onmiddellijke omgeving, maar kan met de wind op grote afstand de openbare gezondheid beschadigen."

Labels: , , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf America Online (AOL) gaat banen schrappen in India, terwijl in de Verenigde Staten 200 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Dat zou gebleken zijn uit een interne omzendbrief van het internetbedrijf. Eerder had Tim Armstrong, topman van de Amerikaanse internetbedrijf, al aangegeven dat er met de overname van de nieuwswebsite Huffington Post banen zouden verdwijnen. Voor de opkomst van breedbandinternet was America Online de dominante internetprovider in de Verenigde Staten. Die marktpositie begon na de desastreuze fusie met Time-Warner elf jaar geleden af te brokkelen met de komst van breedband. Twee jaar geleden werd het internetbedrijf opnieuw afgesplitst van het mediaconcern. Eind vorig jaar had America Online nog 5.860 medewerkers. Zeven jaar geleden had het internetbedrijf nog 20.000 personeelsleden.


De Duitse autoconstructeur Volkswagen heeft tijdens de eerste twee maanden van dit jaar meer dan 1,2 miljoen wagens verkocht. Dat is een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, zegt dan ook dat de Duitse autogroep op alle fronten een sterk eerste kwartaal mag verwachten. De constructeur heeft inmiddels beslist om extra shiften in te voeren om de vraag te kunnen volgen. Winterkorn kondigde ook aan dat het Spaanse dochtermerk Seat op de Chinese markt geïntroduceerd zal worden. Hij zei ook er alle vertrouwen in te hebben dat de geplande integratie met sportwagenbouwer Porsche tot een goed einde gebracht zal kunnen worden, ondanks de huidige financiële en fiscale hindernissen. De afronding van de fusie wordt volgend jaar verwacht.


De Bank of England handhaaft het belangrijkste rentepercentage in Groot-Brittannië op 0,5 procent. De rente ligt al sinds maart twee jaar geleden op dit historisch lage niveau. De meeste economen gingen ervan uit dat de rente ongewijzigd zou blijven. De druk op de bank om de rente binnen afzienbare tijd te verhogen, neemt echter toe door de sterke stijging van de inflatie in Groot-Brittannië. Mervyn King, voorzitter van de Britse centrale bank, waarschuwde vorige maand echter dat pogingen om de inflatie snel te beperken, de economische groei zouden kunnen schaden. Uit prognoses van de centrale bank bleek op dat moment dat de Britse economie door bezuinigingen en hoge grondstofprijzen dit jaar waarschijnlijk minder sterk groeit dan eind vorig jaar werd gedacht. Er is lang gedacht dat de Bank of England de eerste centrale bank in Europa zou zijn die de rente zou optrekken.


Het Spaanse hooggerechtshof heeft de bankvergunning van Alfredo Saenz, topman van Banco Santander, voor drie maanden ingetrokken wegens een eerdere veroordeling voor het uiten van valse beschuldigingen. Banco Santander, de grootste bank in de eurozone, gaat echter in beroep tegen de uitspraak en zegt er vertrouwen in te hebben dat Saenz als bankier zal kunnen blijven werken. Saenz was eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden wegens het uiten van valse beschuldigingen toen hij bij de Spaanse bank Banesto werkte. Hij had vijftien jaar geleden cliënten valselijk beschuldigd van het plegen van fraude om hen op die manier te dwingen een lening van 3,6 miljoen euro terug te betalen. De feiten gebeurden kort nadat Banesto door Santander was overgenomen. Zowel Saenz als de openbare aanklager waren tegen het vonnis in hoger beroep gegaan.


Na zijn terugkeer van het International Space Station (ISS) heeft het Amerikaanse ruimteveer Discovery zijn actieve carrière definitief afgesloten. Het ruimteveer ondernam zevenentwintig jaar geleden zijn eerste ruimtemissie. In totaal werd Discovery negenendertig keer ingezet bij ruimtevluchten. Daarbij werden astronauten vervoerd naar het Russische ruimtestation Mir en het International Space Station. Ook was Discovery betrokken bij het uitzetten van de ruimtetelescoop Hubble. Discovery was de oudste van de overblijvende Amerikaanse ruimtependels. De ruimtependel werd genoemd naar het schip waarmee ontdekkingsreiziger James Cook in de achttiende eeuw de Stille Oceaan verkende. Dertien jaar geleden bezorgde Discovery ook veteraan John Glenn na zesendertig jaar opnieuw een ruimtevlucht. Discovery nam ook de honderdste ruimtevlucht van een spaceshuttle voor zijn rekening.


De Nederlandse bankverzekeraar ING Groep bereidt de verkoop van haar Zuid-Amerikaanse verzekeringstak voor. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. De verkoop zou de Nederlandse groep volgens waarnemers ongeveer 3 miljard dollar kunnen opbrengen. Onder meer de Amerikaanse verzekeraars Prudential Financial en MetLife worden als mogelijke overnamekandidaten genoemd. De verkoopprocedure zou nog niet formeel zijn opgestart, maar aan de zakenbank Goldman Sachs zou wel de opdracht gegeven zijn om de markt af te tasten. Er wordt ook niet uitgesloten dat de Latijns-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten met de beursgang van één van de twee verzekeringstakken van de Nederlandse bankverzekeraar zouden meegaan. ING Groep moet wordt door de Europese Commissie verplicht om zijn portefeuille nagenoeg te halveren.


De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,23 miljard euro. Het jaar voordien werd een winst geboekt van 210 miljoen euro. De omzet steeg met 19 procent steeg tot een recordniveau van 60,48 miljard euro. Het autobedrijf verkocht het voorbije jaar 1,4 miljoen wagens. Daarbij nam vooral de Chinese markt een belangrijke rol op zich. In China liep de verkoop immers met 85 procent op. Op de Duitse thuismarkt werden 267.160 exemplaren verkocht. Volgend jaar wil BMW de kaap van de 1,5 miljoen exemplaren ronden. Tegen het einde van het decennium zou die verkoop verder moeten doorgroeien tot 2 miljoen exemplaren. De constructeur is onder meer van plan om over twee jaar een elektrische stadsauto op de markt te brengen. Ook een hybride model is in de planning opgenomen.


Deutsche Post DHL, de grootste postgroep van Europa, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat is vier keer meer dan het jaar voordien, gedeeltelijk te danken aan een boekwinst op de verkoop van het belang in Deutsche Postbank. De omzet steeg met 11,4 procent tot 51,5 miljard euro. De lichte daling van de inkomsten uit de klassieke post werd naar eigen zeggen in grote mate gecompenseerd door de inkomsten uit de DHL-expresdivisie. Frank Appel, topman van Deutsche Post, zegt dat de sterke prestaties van het bedrijf het voorbije jaar aantonen dat de groep zich in een vroegtijdig stadium goed heeft gepositioneerd om te kunnen profiteren van de economische ommezwaai. Appel zegt voor dit jaar een verdere groei van de winst en omzet te verwachten. Bij de postactiviteiten wordt gemikt op een stagnatie, terwijl DHL zou profiteren van de verbeterende economie.


De Zweedse autobouwer Saab komt niet in de buurt van zijn verkoopdoelstellingen. Dat heeft de Russische miljardair Vladimir Antonov gezegd in een Zweeds kranteninterview. Antonov is één van de grote aandeelhouders van Spyker, het Nederlandse moederconcern van Saab. Hij verwacht dat de autoproducent dit jaar maximaal 65.000 exemplaren zal verkopen. Victor Muller, gedelegeerd bestuurder van Spyker, had de voorbije maanden steevast een verkoop van 80.000 exemplaren beloofd. Een woordvoerder van Saab heeft gezegd dat de uitspraken van Antonov op geen enkele manier de visie van Spyker vertegenwoordigen. Er werd aan toegevoegd dat het bedrijf vasthoudt aan de eerdere prognoses. Antonov liet in hetzelfde interview wel weten bereid te zijn bij te dragen aan een kapitaalverhoging bij Saab, als die door een tegenvallende verkoop nodig moest zijn. De Russische miljardair zou dan tot 55 miljoen euro in Saab willen investeren.


De mediagroep RTL heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 611 miljoen euro. Dat is drie keer meer dan het jaar voordien. De omzet steeg met 8,4 procent tot 5,6 miljard euro. De mediagroep zegt vooral geprofiteerd te hebben van de televisiereclame, die een sterkere groei liet optekenen dan eerder was verwacht. Met zijn veertig televisie-stations en drieëndertig radiozenders in tien landen is RTL de grootste audiovisuele groep van Europa. De RTL-zenders zijn volgens Gerhard Zeiler, chief executive van de mediagroep, versterkt uit de crisis gekomen. Volgens Zeiler profiteerden de zenders meer dan andere media van het economisch herstel het voorbije jaar. Toch is het volgens hem onmogelijk om nu al betrouwbare prognoses te geven voor het lopende jaar. RTL Group is voor ongeveer 91 procent in handen van het Duitse mediaconcern Bertelsmann.


Het ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van Spanje verlaagd. Oorzaak zijn de de hoge kosten voor de reorganisatie van de bankensector en de aanhoudende zorgen over de haalbaarheid van de bezuinigingsplannen. Spanje staat nog altijd twee niveaus boven Portugal en de kloof met Griekenland is nog veel groter, maar de Spaanse vooruitzichten zijn niet goed. Er kunnen volgens het ratingbureau immers meer afwaarderingen volgen als de herstructurering van de Spaanse banken meer kost dan verwacht. Het probleem is dat de Spaanse spaarbanken veel geld hebben uitgeleend aan eigenaars en bouwers van vastgoed dat door de crisis sterk in waarde gedaald is. Dat betekent dat er nieuw kapitaal moet worden opgehaald. Het gaat om 15,2 miljard euro voor twaalf banken. Aanvankelijk werd gedacht dat er 20 miljard euro vers kapitaal nodig zou zijn, maar Moody's denkt dat zelfs dat niet voldoende zal zijn.


De sociale netwerksite Facebook heeft zes miljardairs gecreëerd. Dat blijkt uit cijfers van het magazine Forbes. Het vermogen van Mark Zuckerberg, chief executive en mede-oprichter van Facebook, wordt inmiddels geraamd op 13,5 miljard dollar. Daarmee staat hij op de 52ste plaats in de rangschikking van Forbes. Vorig jaar stond hij met een vermogen van 4 miljard dollar op een 212de plaats. Mede-stichter Dustin Moskovitz, die Facebook drie jaar geleden verliet om zijn eigen informaticabedrijf Asana op te richtingen, heeft een vermogen van 2,7 miljard dollar. De andere Facebook-miljardairs zijn derde mede-oprichter Eduardo Saverin en Sean Parker, Yuri Milner en Peter Thiel, die later in de sociale netwerksite stapten. De investeringsbank Goldman Sachs en het Russische investeringsfonds Digital Sky Technologies betaalden vorig jaar 500 miljoen dollar voor een participatie van 1 procent in Facebook. Die investering bracht de waarde van Facebook op 50 miljard dollar.


Qatar is goed op weg om dit jaar het land te worden met het grootste bruto binnenlands product per inwoner ter wereld, dankzij een economische groei van 20 procent. Dat bleek uit berekeningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vorig jaar groeide de economie van de golfstaat met 16 procent. Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal het emiraat, met overvloedige energievoorraden, om de titel strijden met Noorwegen en Luxemburg. Vorig jaar was Qatar nog goed voor de derde plaats. Er wordt aan toegevoegd dat de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal over elf jaar geen invloed heeft op de economische groei van het emiraat. Een groot gedeelte van de uitgaven voor de organisatie van het evenement zouden immer sowieso zijn voorzien. De economie van Qatar wordt vooral aangejaagd door de export van gas. Die groei is echter wel kwetsbaar, want een daling van de gasprijs zou onmiddellijk een negatieve impact hebben op de ontwikkeling.


Argentinië heeft de deuren gesloten voor speelgoed van de Amerikaanse fabrikant Mattel, producent van onder meer de speelgoedpop Barbie. Dat vormt een onderdeel van een nieuwe reeks protectionistische maatregelen. De Argentijnse federale belastingsadministratie kondigde aan dat de invoer van speelgoed van Mattel werd opgeschort omdat de maatschappij in negenendertig gevallen geen certificaat van oorsprong heeft voorgelegd. Volgens de belastingsadministratie heeft Mattel zich aan een zware fout schuldig gemaakt. De Argentijnse speelgoedsector is onder de regering van presidente Christina Kirchner één van de meest beschermde industrieën. Kirchner heeft van de bescherming van de lokale industrie en het bewaren van het evenwicht van de handelsbalans de twee prioriteiten van haar verkiezingscampagne gemaakt.


China heeft in februari een verrassend handelstekort van 7,3 miljard dollar geboekt. Het was het eerste deficit sinds maart vorig jaar en het grootste tekort in zeven jaar. Analisten hadden gerekend op een handelsoverschot van zowat 5 miljard dollar. Volgens hen gaat het om een tijdelijke inzinking. De Chinese handel kent traditioneel een dipje rond het Chinese nieuwjaar, dat dit jaar in de eerste week van februari viel. Fabrieken leggen dan geruime tijd de productie stil of krimpen hun activiteit gevoelig in. In hun prognoses hadden de analisten daarmee rekening gehouden. Toch zag niemand het deficit aankomen. De exportgroei van 2,4 procent bleef ver onder de verwachte 26 procent. Bovendien kende ook de import een groei van amper 19,4 procent, in plaats van de ruim 32 procent waarop was gehoopt. De lager dan verwachte stijging van de invoer wijst er volgens analisten op dat de binnenlandse economische activiteit verzwakt.


Meer Nieuws

Thursday, March 10, 2011

Vladimir Poetin zaait twijfel over Southstream-pijpleiding

De Russische eerste minister Vladimir Poetin overweegt om tankers in te zetten om gasvoorraden van Rusland door de Zwarte Zee naar Europa te transporteren. Die plannen doen twijfels rijzen over de toekomst van de Southstream-pijpleiding. De Russische premier heeft alvast aan Sergei Shmatko, Russisch minister van energie, de opdracht gegeven om de mogelijkheden te onderzoeken om installaties te laten bouwen om het gas om te zetten in vloeibare vorm voor het transport met tankers.

De plannen van Poetin zouden een belangrijke impact kunnen hebben op de toekomstige gasbevoorrading van Europa," meldt de Russische krant The Moscow Times. "Vladimir Poetin stelde echter dat de bouw van de installaties aan de Zwarte Zee complementair zouden kunnen zijn aan de pijpleiding." Het Russische gasconcern Gazprom en zijn Italiaanse sectorgenoot Eni zouden tot 10 miljard euro investeren om tegen het midden van het decennium met de Southstream-pijpleiding een verbinding onder de Zwarte Zee naar Bulgarije aan te leggen, met een verdere vertakking naar Oostenrijk en Italië.

Minister Shmatko had aan de Russische premier gesteld dat de Europese Commissie een aantal alternatieven voor de Southstream-pijpleiding had voorgesteld, waaronder het vervoer met gastankers. "Dat wordt echter door woordvoerders van de Europese Commissie ontkend," voert The Moscow Times nog aan. "Volgens een aantal analisten zou een combinatie van beide projecten echter geen zin hebben, waarbij opgemerkt wordt dat installaties voor vloeibaar gas minder capaciteit zouden hebben dan de pijpleiding."

Labels: , , , ,

Hawaii meest gelukkige Amerikaanse staat

Hawaii is de gelukkigste Amerikaanse staat. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Gallup. De onderzoekers merken op dat Hawaii op drie van de zes onderzochte criteria de hoogste scores haalde. Uit het onderzoek bleek immers dat geen enkele andere Amerikaanse staat een hogere scoorde haalde dan Hawaii op het gebied van emotionele gezondheid, levensevaluatie en fysieke gezondheid. Hawaii haalde in het onderzoek van Gallup een score van 71 procent, gevolgd door Wyoming (69,2 procent) en North Dakota (68,4 procent).

De top tien van de Amerikaanse gelukkigste staten wordt verder gevormd door Alaska (68,3 procent), Colorado (68 procent), Minnesota (68 procent), South Dakota (68 procent), Utah (67,9 procent), Connecticut (67,9 procent), Nebraska (67,8 procent) en Massachusetts (67,8 procent). Het nationale Amerikaanse gemiddelde bedraagt 66,8 procent. Volgens de onderzoekers zouden de beste werkomstandigheden terug te vinden zijn in South Dakota, terwijl Vermont de meest gezonde levensstijl zou hebben.

De minst gelukkige Amerikaanse staat is West-Virginia met een score van 61,7 procent. De groep van de tien minst gelukkige staten bestaat verder uit Michigan (64.6 procent), Delaware (64,2 procent), Nevada (64,2 procent), Ohio (63,8 procent), Alabama (63,7 procent), Arkansas (63,7 procent), Mississippi (63 procent) en Kentucky (61,9 procent). Gallup merkt op dat Nevada, dat zwaar werd getroffen door de economische crisis, de enige westelijke staat is in de onderste regionen van de rangschikking.

Labels: ,

Russische wapenexport bereikt nieuw record

Rusland heeft vorig jaar voor ruim 8,6 miljard dollar aan wapens uitgevoerd. Daarmee heeft de Russische wapenexport een nieuwe recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit cijfers van Rosoboronexport, de belangrijkste wapenexporteur van Rusland. Het jaar voordien voerde Rusland voor 8,5 miljard dollar aan wapens uit. Uit het rapport blijkt dat 10 procent van de Russische wapenexport China als bestemming heeft. Ook de twee jaar voordien vertegenwoordigde China ongeveer 10 procent van de Russische wapenuitvoer.

"De Russische wapenexport blijft ondanks het nieuwe record onder de eerder gestelde verwachtingen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Vooraf was immers een export van 10 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Op het allerlaatste ogenblik slaagde Rusland er echter niet in een aantal langverwachte wapencontracten af te sluiten." Rosoboronexport heeft naar eigen zeggen nog een orderboek voor ongeveer 40 miljard dollar. Rosoboronexport vertegenwoordigt tussen 80 procent en 90 procent van de totale Russische wapenuitvoer.

Anatoly Isaikin, chief executive van de Russische wapenexporteur, zei niet te verwachten dat de politieke onrust in het Midden-Oosten dit jaar een belangrijke impact zal hebben op het orderboek. "We zijn bezorgd over de situatie, maar we denken niet dat die gebeurtenissen een belangrijke invloed zullen hebben op de orders." Eerder had een wapendeskundige gezegd dat Rusland door het geweld in Libië mogelijk 4 miljard dollar aan wapenbestellingen zou mislopen.

De Russische wapenexport heeft de voorbije jaren een opmerkelijke groei gekend. Dat is te wijten aan klanten die een alternatief zoeken voor Amerikaanse wapenleveringen. "Een aantal van die klanten, zoals Venezuela, verzetten zich tegen de Amerikaanse buitenlandse politiek," merkt de krant nog op. "Daarnaast heeft Rusland ook vele wapenrelaties geërfd uit het Sovjet-tijdperk."

Labels: ,

Televisiekok heeft creativiteit in de keuken gebracht

Beroemde chef-koks hebben een grote invloed op de Amerikaanse eetgewoonten en stimuleren innovatie in de voedingssector. Dat zegt Katherine Alford, woordvoerder van het Amerikaanse Food Network. Alford voegt er aan toe dat de kennismaking van de consument met de voedingssector langs de media ervoor gezorgd heeft dat goede voedingsproducten toegankelijker zijn geworden voor het algemene publiek en bijgedragen heeft tot een groter bewustzijn over thema's zoals duurzaamheid en gezonde voeding voor kinderen.

"Katherine Alford benadrukt dat een restaurant uit de hogere kwaliteitsklasse vroeger voor de meeste mensen een unieke gebeurtenis was, maar door de televisie-programma's is voeding volgens haar niet langer een exclusieve club en zijn chef-koks niet langer onbereikbaar," aldus het webmagazine Foodnavigator.com. "Televisiekoks hebben ervoor gezorgd dat koken een persoonlijke beleving is geworden. Deze beroemdheden hebben het publiek geleerd verschillende culturen te verkennen. Televisiekoks zijn mentors geworden in de kunst van de goede keuken."

Alford voegde er aan toe dat het publiek begint te beseffen dat vele chef-koks een grote kennis hebben over de voedingswetenschap en kunnen helpen om die sector toegankelijk te maken. "De belangrijkste rol van de televisiekok is echter geweest dat mensen erdoor geholpen werden om zich meer verbonden te voelen met hun voedingsomgeving," merkt Alford nog op. "Het is dan ook niet zeker dat de economische heropleving de consument weer opnieuw uit zijn eigen keuken zal kunnen halen."

Labels: , ,

Groot gedeelte financiële reclame is verspilde moeite

Een groot gedeelte van de online reclame-inspanningen van de financiële sector is verspilde moeite. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau MediaMind. Daarbij wordt opgemerkt dat 60 procent van de online reclames van de financiële sector geen enkele impact hebben op de consument. In de financiële sector werkt een herhaaldelijke blootstelling aan reclames volgens MediaMind niet. Er wordt aan toegevoegd dat financiële marketeers zich moeten richten op de eerste impressies.

"Men krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken," merkt het webmagazine BizReport.com op. "Dat gaat volgens MediaMind zeker op voor de financiële sector." Daarbij wordt opgemerkt dat de meeste consumenten geneigd zijn om bij een eerste impressie op een financiële reclame te reageren. Opvolgingscampagnes lijken volgens MediaMind in die sector geen zin te hebben. Het bureau voert aan dat de consumenten duidelijk bij een eerste contact kunnen bepalen of een financieel aanbod hen al dan niet zou kunnen interesseren."

Gal Trifon, chief executive van MediaMind, merkt op dat de resultaten van het onderzoek aantonen dat financiële marketeers inspanningen moeten doen om een dynamische, overtuigende boodschap te brengen in hun reclame. Er wordt aan toegevoegd dat de consument bij een herhaling van financiële reclamecampagnes snel afhaakt. Bij de tweede of derde campagne is de conversie volgens MediaMind al met 70 procent teruggevallen. Uit het onderzoek blijkt nog dat de hoogste conversieniveaus worden opgetekend bij aanbieders van kredietkaarten.

Labels: ,

Daling Britse alcoholconsumptie stopgezet

De daling in de Britse alcohol-consumptie is het voorbije jaar tot stilstand gekomen. De bierverkopen zijn daarentegen wel blijven dalen. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse belastingdiensten. De totale Britse alcohol-consumptie zou vorig jaar een groei met 0,6 procent hebben gekend, nadat de zes jaar voordien een terugval met ongeveer 12 procent was opgetekend. Twee jaar geleden nog werd een zware terugval met 6,1 procent genoteerd.

Sterke dranken lieten het voorbije jaar de sterkste groeicijfers noteren. De verkoop van de sector kende een stijging met 4 procent. De bierverkopen daalden daarentegen verder met 1,9 procent. De British Beer & Pub Association (BBPA) stelt dat deze cijfers aantonen dat een vraag voor een bevriezing van de biertaksen gegrond is. Die beslissing zou er volgens de Britse bierfederatie kunnen voor zorgen dat de verschuiving van de consumptie naar sterkere dranken zou kunnen worden ontmoedigd.

"De Britse regering is van plan om de biertaksen verder op te trekken, maar de Britse bierfederatie stuurt erop aan dat die plannen zouden worden opgeborgen," aldus de Britse krant The Daily Mail. "Dat zou volgens de bierfederatie immers de consumenten kunnen aanzetten om te kiezen voor minder sterke dranken en een stimulans betekenen voor de brouwerijen en pubsector." Brigid Simmonds, chief executive van de British Beer & Pub Association, wijst erop dat een bevriezing van de taksen duizenden banen zou kunnen redden.

Labels: ,

China bouwt dit jaar tien miljoen sociale woningen

China gaat dit jaar een bedrag van 1,3 triljoen yuan investeren in de bouw van sociale woningen. Dat komt overeen met een bedrag van 197 miljard dollar. Bedoeling is om tien miljoen sociale woningen te bouwen met financiële steun van de overheid. Qi Ji, Chinees onderminister van huisvesting en landelijke ontwikkeling, stelt dat minstens 10 procent van de inkomsten uit landverkopen door lokale overheden moet geïnvesteerd worden in gesubsidieerde woningbouw.

Meer dan 500 biljoen yuan zou door centrale en lokale regeringen moeten worden aangebracht. Het saldo zou moeten worden ingevuld door sociale instellingen en particulieren. "Het is volgens Chinees minister van financiën Xie Xuren de eerste keer dat inkomsten uit de landverkopen voor deze doelstellingen worden gebruikt," merkt de Chinese krant China Daily op. "De minister voegde er aan toe dat de inkomsten uit landverkopen het voorbije jaar met 106,2 procent zijn gestegen tot 2,94 triljoen yuan."

De sociale huisvesting moet een onderdeel vormen van de strijd van de Chinese regering tegen de oncontroleerbare prijsstijgingen in de vastgoedsector. Een groter aanbod aan goedkope, sociale woningen zou daarbij de vastgoed-speculatie moeten tegengaan. Ook volgend jaar zouden tien miljoen sociale woningen worden gebouwd. De drie jaar daarop zouden zestien miljoen eenheden moeten worden gebouwd. Wanneer het programma is afgewerkt, zou het project ongeveer 20 procent van het totale Chinese woningaanbod moeten vertegenwoordigen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Britse en IJslandse autoriteiten hebben in totaal negen arrestaties verricht in een onderzoek naar de omstandigheden rond de instorting van de IJslandse Kaupthingbank ruim twee jaar geleden. In Londen werden zeven mannen opgepakt voor ondervraging, terwijl in de IJslandse hoofdstad Reykjavik twee verdachten werden gearresteerd. In Londen werden onder meer de broers Robert en Vincent Tchenguiz in hechtenis genomen. De broers zijn van Iraanse afkomst en raakten in Groot-Brittannië bekend door hun imperium in de distributie en immobiliën. De broers behoorden tot de belangrijkste klanten van Kaupthing. Volgens de Britse pers zou de instorting van de bank hen veel geld hebben gekost. De broers hebben zich naar eigen zeggen niets te verwijten en zeggen mee te zullen werken met de autoriteiten om hun naam te zuiveren.


Portugal heeft voor 1 miljard euro aan obligaties met een looptijd van twee jaar geveild. De kosten voor Portugal liepen daarbij gevoelig op, want de gemiddelde rente op het staatspapier bedroeg 5,99 procent. Bij een veiling in september was dat nog 4 procent. De vraag lag 1,6 keer hoger dan het aanbod. De rente op tienjarig Portugees waardepapier heeft met een rente boven 7,5 procent inmiddels een nieuwe piek bereikt. Er heerst ongerustheid over de stabiliteit van de Portugese economie. Het land wordt beschouwd als een potentiële kandidaat om net zoals Griekenland en Ierland steun nodig te hebben van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Portugese regering heeft altijd volgehouden geen steun nodig te zullen hebben. Onlangs sloot de Portugese premier José Socrates nogmaals elke interventie uit, want zoiets zou volgens hem een verlies van prestige en waardigheid betekenen voor zijn land.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 1,1 miljard euro. Het luchtvaartbedrijf werd daarbij wel geholpen door een eenmalig belastingvoordeel van 400 miljoen euro. Het jaar voordien werd nog een verlies van 34 miljoen euro opgetekend. De omzet steeg met 22 procent tot 27,3 miljard euro. Lufthansa zegt bijzonder tevreden te zijn met de resultaten, zeker wanneer rekening wordt gehouden met de negatieve impact van de sneeuwrijke maand december. De Duitse luchtvaartmaatschappij zegt tegen de zomer de capaciteit met 11 procent te zullen opdrijven. Lufthansa zegt ook er alle vertrouwen in te hebben dat die extra capaciteit zal kunnen worden ingevuld. Het bedrijf zegt wel dat de cijfers dit jaar de impact zullen ondervinden van de brandstofprijzen, die dit jaar met 500 miljoen euro tot 6,5 miljard euro zouden stijgen.


De Nederlandse bankverzekeraar ING Groep bereidt de verkoop van zijn Amerikaanse internetbank ING Direct USA voor. Dat heeft een woordvoerder van de bankverzekeraar bevestigd. In december had Eric Robels, bij de Nederlandse financiële groep verantwoordelijk voor de opsplitsing van de bank en de verzekeringstak, nog aangegeven dat de voorgenomen afsplitsing van ING Direct USA in de koelkast was gezet. Onder meer de Amerikaanse kredietverstrekker CIT Group zou interesse hebben voor de online bank. Daarbij werd gewag gemaakt van een overnameprijs van 10 miljard dollar. De Nederlandse bankverzekeraar kreeg tijdens de financiële crisis 10 miljard euro steun van de Nederlandse regering. In ruil daarvoor moest ING Groep zijn bankdivisie en verzekeringsactiviteiten van de Europese Commissie echter opsplitsten. Ook moesten de Amerikaanse online bankactiviteiten en de bank WestlandUtrecht worden verkocht.


De Royal Bank of Scotland heeft zware kritiek gekregen nadat bekend was geraakt dat topman Stephen Hester vorig jaar 7,7 miljoen pond aan vergoedingen heeft ontvangen. Hester en acht andere executives van de bank hadden vorig jaar in totaal 28 miljoen pond bonussen en aandelen ontvangen, terwijl de bank omwille van de economische crisis staatssteun had gekregen en meer dan 1 miljard pond verlies maakte. De Britse staat injecteerde 45,5 miljard pond belastinggeld in de bank. De Britse vakbond Unite vraagt dat de Britse overheid, die voor 83 procent eigenaar is van Royal Bank of Scotland, de uitbetaling van de bonussen zou blokkeren. Vakbondsman Len McCluskey voerde daarbij aan dat de hele Britse bevolking zich ongerust maakt over de betaling van de dagelijkse huishoudrekeningen, terwijl deze bankiers hun bundels cash tellen.


De gedupeerden van de grote Madoff-fraude krijgen in de nabije toekomst een deel van hun geld terug. Dat is door curator Irving Picard bekend gemaakt. De Amerikaan Bernard Madoff werd meer dan twee jaar geleden opgepakt omdat zijn beroemde beleggingsfonds nep bleek te zijn. Hij had tientallen miljarden dollars van bedrijven en personen verkwanseld. De curator zei dat nu ongeveer 2,6 miljard dollar aan contanten is binnengehaald. Daarnaast werd ongeveer 7 miljard dollar gevonden bij de weduwe van Jeffry Picower, de handlanger van Madoff. Maar over dat geld loopt nog een proces. Picard zegt dat de wereldwijde terughaalactie al veel heeft opgeleverd en hij zei ook in de toekomst nog op aanzienlijke sommen te rekenen. Picard hoopt namens de schuldeisers in totaal 20 miljard dollar te kunnen terugvorderen. Madoff werd veroordeeld tot een celstraf van 150 jaar.


Het Europese defensiebedrijf EADS, het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 553 miljoen euro. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 763 miljoen euro, te wijten aan voorzieningen voor de vertragingen bij de oplevering van het militaire transportvliegtuig Airbus A400. De omzet steeg met 7 procent tot 45,8 miljard euro. De winst van het voorbije jaar was volgens het Europese defensiebedrijf in belangrijke mate te danken aan het aantrekken van de vraag naar verkeersvliegtuigen en het terugdringen van de kosten. Over de vooruitzichten voor dit jaar durfde EADS nog geen duidelijke uitspraken te doen. Maar voor volgend jaar verwacht het defensieconcern naar eigen zeggen een duidelijke verbetering met betere verkoopcijfers en hoger prijzen.


Het Duitse energieconcern E.ON heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,85 miljard euro. Dat is een daling met 30 procent tegenover het jaar voordien. De terugval is naar eigen zeggen in belangrijke mate te wijten aan lagere winsten op de verkoop van vaste activa. Ook bijzondere waardeverminderingen op posten in Zuid-Europa in het derde kwartaal bij tot de daling van de nettowinst. De omzet steeg met 16 procent tot 92,86 miljard euro. Het Duitse concern geeft aan dit jaar wellicht aanzienlijk minder winst te zullen boeken dan vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat de omstandigheden ook volgend jaar moeilijk zullen blijven. In Duitsland worden onder meer de inkomsten gedrukt door een afspraak met de overheid over kernenergie, waardoor de kerncentrales langer mogen open blijven, in ruil voor hogere belastingen en een extra heffing voor investeringen in duurzame energie.


De Japanse autoproducent Toyota wil zich in de toekomst sterker richten op opkomende markten. Dat staat in de toekomstplannen van het Japanse concern die door chief executive Akio Toyoda werden voorgesteld. Tegen het midden van het decennium moet de helft van de verkoop van Toyota volgens hem op die groeimarkten worden gerealiseerd. Toyoda merkte ook op dat de winst van het concern zo snel mogelijk op 1 biljoen yen moet uitkomen. Dat komt overeen met 8,6 miljard euro. Dat betekent bijna een verdubbeling van de winst die wordt verwacht in het huidige boekjaar, dat eind deze maand afloopt. De focus in de productplanning tot het midden van het decennium ligt op auto's met een lage uitstoot en betaalbare wagens voor de groeimarkten. Op dat ogenblik wil Toyota ook tien hybride modellen in zijn portefeuille hebben.


Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hongkong koopt of least in totaal zevenentwintig toestellen bij de vliegtuigconstructeurs Airbus en Boeing. Dit heeft de Aziatische luchtvaartmaatschappij bekend gemaakt. Met de deals is een bedrag gemoeid van 6,5 miljard dollar. Bij het Europese Airbus heeft Cathay Pacific vijftien toestellen van het type A330-300 besteld. Bij de Amerikaanse concurrent Boeing heeft het bedrijf een order voor tien exemplaren van het type B777 geplaatst. Daarnaast wil de maatschappij twee toestellen van het type Airbus A350-900 leasen. Het is de bedoeling dat alle toestellen tegen het midden van het decennium worden geleverd. De luchtvaartmaatschappij meldde over het voorbije jaar een recordwinst te hebben geboekt van 1,8 miljard dollar. Dat is bijna drie keer zoveel als het jaar voordien.


Met een persoonlijk vermogen van 74 miljard dollar blijft de Mexicaan Carlos Slim de rijkste man van de wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van het magazine Forbes. De Mexicaanse miljardair zag zijn persoonlijk vermogen het voorbije jaar met 20,5 miljard dollar toenemen. Op de tweede plaats staat Bill Gates, oprichter van het softwareconcern Microsoft. Derde in de rij is de Amerikaanse belegger Warren Buffett. Ook Gates en Buffett zagen hun persoonlijk vermogen het voorbije jaar toenemen. De top drie bleef in rangorde ongewijzigd tegenover vorig jaar. Volgens Forbes telt de wereld op dit ogenblik 1.210 miljardairs. Dat betekent dat er het voorbije jaar 199 miljardairs zijn bijgekomen. Gezamenlijk hebben deze superrijken een persoonlijk vermogen van 4,5 biljoen dollar, tegenover 3,6 biljoen dollar vorig jaar.


De groep International Lease Finance Corporation (ILFC), dochter van het verzekeringsconcern American International Group, heeft een aantal nieuwe orders geplaatst bij de vliegtuigconstructeurs Airbus en Boeing. Bij het Europese Airbus worden honderd passagiersvliegtuigen van het type A320 besteld. Airbus meldde daarbij dat de leasemaatschappij de eerste klant van de vernieuwde A321-lijn. Daarnaast werden er bij het Amerikaanse Boeing drieëndertig exemplaren van het type 737-800 besteld. De orders hebben gezamenlijk een marktwaarde van meer dan 12 miljard dollar. International Lease Finance Corporation, de grootste leasemaatschappij voor vliegtuigen ter wereld, maakte echter ook bekend een eerder order van tien exemplaren van de Airbus A380 te schrappen. Met die bestelling van de superjumbo's van Airbus was een bedrag gemoeid van 3,75 miljard dollar.


Het Franse concern Lagardere wil zijn belang van 20 procent in de betaalzender Canal Plus France naar de beurs brengen. Dat heeft Arnaud Lagardere, gedelegeerd bestuurder van het Franse concern, bekend gemaakt. Lagardere wil zijn belang in de betaalzender al geruime tijd kwijt en heeft daarover onderhandelingen gevoerd met Vivendi Universal, dat de rest van de aandelen in bezit heeft. Die gesprekken werden echter afgebroken omdat Lagardere van oordeel was dat Vivendi onvoldoende wil bieden voor de betaalzender. Moest Vivendi op het laatste ogenblik alsnog een beter bod doen, zou Lagardere volgens zijn gedelegeerd bestuurder slechts een gedeelte van het belang naar de beurs brengen. Analisten stellen dat Lagardere daarmee vooral wil tonen zich niet onder druk te zullen laten zetten door het mediaconcern Vivendi. De betaalzender past niet meer in de toekomstplannen van Lagardere.


De Franse reclamegroep JCDecaux wil de nodige mogelijkheden achter de hand houden om in te kunnen spelen op potentiële overnamemogelijkheden. Daarom zal het Franse concern dit jaar geen dividend uitkeren. Dat heeft Jean-Charles Decaux, voorzitter van de bestuursraad van de Franse reclamegroep, bekend gemaakt. Onder meer wordt gedacht aan een overname van de Amerikaanse reclamegroep CBS Outdoor. De transactie zou de Franse groep toelaten zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt te versterken. Op dit ogenblik vertegenwoordigt Noord-Amerika slechts 8 procent van de totale omzet van JCDecaux. Leslie Moonves, chief executive van CBS Corporation, gezegd dat dochterbedrijf CBS Outdoor niet langer tot de kernactiviteiten behoort. Het Franse concern realiseerde het voorbije jaar een nettowinst van 173,3 miljoen euro. Dat is zeven keer meer dan het jaar voordien. De omzet steeg met 22 procent tot 2,35 miljard euro.


Het obligatiefonds Pacific Investment Management Company (Pimco) heeft in februari van dit jaar al zijn Amerikaanse staatsobligaties verkocht. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 28,6 miljard dollar. Door die transactie heeft Pimco, het grootste obligatiefonds van de wereld, zijn cashpositie uitgebouwd tot een recordbedrag van 54,5 miljard dollar. In juni vorig jaar had Pimco nog voor 147 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties in handen. Bill Gross, beheerder van Pimco, zegt al langer aan de huidige intrestvoeten geen waarde te zien in Amerikaanse staatsobligaties. Hij vergelijkt het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve zelfs met een Ponzi-constructie en zegt zich af te vragen wat er zal gebeuren wanneer de Amerikaanse centrale bank in juni zijn ondersteunende maatregelen stopzet.


Meer Nieuws

Wednesday, March 09, 2011

Pinewood Shepperton investeert in Britse budgetfilms

De filmstudio Pinewood Shepperton heeft bekend gemaakt miljoenen ponden te zullen investeren in Britse films. Het bedrijf, dat vorig jaar zijn winst met 31 procent zag stijgen tot 5,8 miljoen pond, zegt met vertrouwen naar de toekomst te kijken, ondanks de weinig gunstige economische omstandigheden. Het voorbije jaar werkte Pinewood Shepperton onder meer mee aan nieuwe producties voor Harry Potter en Pirates of the Caribbean, maar zegt een investeringsplan te hebben voor Britse budgetfilms.

Daarbij wordt gemikt op producties met een budget van ongeveer 2 miljoen pond. De filmstudio zou tot 20 procent van die budgetten willen financieren. Ivan Dunleavy, chief executive van Pinewood, merkt op dat de financiële toezeggingen voor elke film mogelijk relatief beperkt blijven, maar hij voegt er aan toe dat de filmmakers daarbij ook de mogelijkheid krijgen om beroep te doen op infrastructuur en expertise van absoluut wereldniveau, wat normaal ver boven hun budget zou liggen.

Pinewood Shepperton merkte verder op dat er ook opnieuw in de eigen infrastructuur zal worden geïnvesteerd. De Britse filmstudio realiseerde vorig jaar een omzet van 43,4 miljoen pond. Dat is een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit filmproducties stegen met 28 procent tot 29,1 miljoen pond. Dunleavy merkte daarbij op dat ook de televisie-divisie het voorbije jaar uitstekende prestaties heeft laten optekenen. Het bedrijf is eigenaar van de filmstudio's Pinewood, Shepperton en Teddington en breidde vorig jaar uit in Canada, Duitsland en Maleisië.

Labels: , ,

Kinderen laten zich meer leiden door reclame dan door smaak

Kinderen hebben een voorkeur voor ontbijtgranen die gepromoot worden met populaire mediafiguren zoals Shrek, ongeacht de smaak van het voedingsproduct. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Annenberg School for Communications aan de University of Pennsylvania. Wanneer er echter geen mediafiguur wordt ingezet, blijken kinderen een voorkeur te hebben voor voedingsproducten met een naam die verwijst naar een gezond dieet in plaats van naar suikercomsumptie.

"De resultaten van het onderzoek bevestigen de vermoedens dat jonge kinderen voor hun voeding een voorkeur hebben voor producten die verwijzen naar hun favoriete tekenfilmfiguren," merkt een woordvoerder van de American Dietetic Association op tegenover het webmagazine Healthdaynews. Onderzoeksleider Sarah Vaala merkt op dat deze figuren gebruikt worden om kinderen producten te laten herkennen en onthouden, maar vaak te vinden zijn bij producten waarvan de voedingswaarde in vraag kan worden gesteld.

"Kinderen hevelen hun voorkeur voor de tekenfilmfiguur over naar het product en willen er meer van kopen," merkt Vaala nog op. De American Dietetic Association voegt er aan toe dat er veel inspanningen worden gedaan om kinderen een gezonde voedingsgewoonte aan te leren, maar tegelijkertijd wordt er gebruik gemaakt van allerlei trucks om dat streven te dwarsbomen. Er wordt echter aan toegevoegd dat hier ook positieve mogelijkheden uit kunnen worden gepuurd door deze populaire figuren te koppelen aan gezonde voeding.

Labels: , ,

Recordaantal introducties op wereldwijde beurzen

Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar is een recordaantal beursintroducties opgetekend. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Ernst & Young. In totaal werden er 193 transacties opgetekend voor een gezamenlijk bedrag van 25,2 miljard dollar. De opleving moet vooral worden toegeschreven aan energie, industrie, grondstoffen en technologie. Daarnaast zorgden ook privatiseringen van staatsbedrijven en afsplitsingen van multinationals een belangrijk aantal beursintroducties.

“Het gebrek aan mogelijkheden om aan kapitaal te komen, maar ook de vele beurslanceringen die zijn uitgesteld sinds de financiële crisis drie jaar geleden uitbrak, hebben gezorgd voor een groeiende pijplijn aan beursintroducties over de hele wereld," stipt Ernst & Young aan. De grootste activiteit werd tijdens de eerste twee maanden van dit jaar opgetekend in China. Acht beursintroducties op de Shanghai Stock Exchange brachten een gezamenlijk bedrag van 4 miljard dollar op, terwijl op de Shenzhen Stock Exchange 51 introducties werden opgetekend met een opbrengst van 6,5 miljard dollar.

Op de Europese beurzen werd met 26 transacties een bedrag van in totaal 1,8 miljard dollar opgehaald. Voor de rest van dit jaar mogen er volgens Ernst & Young onder meer beursgangen worden verwacht door grote privatiseringen in Oost-Europa. Ook in Groot-Brittannië zal naar verwachting een aantal grote beursgangen plaatsvinden. In Duitsland worden introducties verwacht van veel relatief kleine bedrijven uit een brede waaier van sectoren.

Labels:

India snelstgroeiende reclamemarkt van de wereld

India wordt de snelst groeiende reclamemarkt van de wereld. Dat blijkt uit cijfers van het webmagazine Warc.com. Daarbij wordt voor dit en volgend jaar telkens een groei met 18,5 procent in het vooruitzicht gesteld. In het rapport wordt opgemerkt dat vooral de groeimarkten Brazilië, Rusland, India en China het verdere herstel van de internationale reclamemarkt zullen dragen. Wereldwijd wordt er voor dit jaar een stijging met 4,6 procent voorspeld, terwijl voor volgend jaar gewag gemaakt wordt van een verdere toename met 5,5 procent.

"De opkomende markten en het internet, dat dit jaar dubbel zo snel zal groeien dan de andere reclamemedia, vormen de belangrijkste motoren van de groei in de reclamesector," merkt Warc.com op. In China wordt dit jaar een groei met 12,5 procent verwacht, terwijl Rusland en Brazilië een stijging met 11 procent zouden laten optekenen. In de Verenigde Staten wordt voor dit jaar een stijging met 3,5 procent verwacht. Volgend jaar zou die trend zich verder doorzetten met een groei van 4,5 procent.

De kleinste groei zal volgens het rapport worden opgetekend in Japan, waar de omzet van de reclamesector dit jaar slechts met 1,2 procent zou toenemen. Er wordt aan toegevoegd dat ook in Europa de groei relatief beperkt zal blijven, met een toename van 3,4 procent in Italië, gevolgd door Duitsland (3,3 procent) en Groot-Brittannië en Frankrijk (2,8 procent). De Verenigde Staten blijven wel veruit de grootste reclamemarkt van de wereld, gevolgd door Japan. In de loop van dit jaar zal China de vierde plaats veroveren op Groot-Brittannië en volgend jaar ook Duitsland van de derde plaats verdrijven.

Labels: ,

Ook landbouw moet werken om genderkloof te dichten

Er moet dringend actie worden ondernomen om de productiviteit van de vrouwen in de voedingsketen op te drijven. Dat zegt Jess Halliday, redacteur bij het gespecialiseerde webmagazine Foodnavigator.com. Uit een onderzoek van de Food and Agriculture Organization (FAO) is immers gebleken dat vrouwelijke landbouwers tussen 20 procent en 30 procent minder productief zijn dan hun mannelijke collega's. Een hoger productieniveau is volgens Halliday dan ook absoluut noodzakelijk, aangezien vrouwen in de ontwikkelingslanden gemiddeld 43 procent van de landbouwpopulatie vormen.

"De lagere productiviteit van vrouwen heeft niets te maken met hun geschiktheid als landbouwer," merkt Halliday op. "Vrouwen hebben echter minder toegang tot financiële middelen, land, opvoeding, technologie en markten. Op die manier wordt een gigantisch potentieel aan vrouwelijke arbeid onderbenut. Bovendien heeft dat rampzalige gevolgen voor de hongerlijdende bevolking van ontwikkelingslanden, die door een extra voedselproductie gezonde en actieve leden van de maatschappij zouden kunnen worden."

Om de genderverschillen in de landbouw aan te kunnen pakken, is er volgens Halliday een omvattende actie nodig. "Dat betekent dat internationale organisaties, regeringen, belangengroepen en vrouwenorganisaties samen inspanningen moeten doen om deze kloof te dichten," voert ze aan. "Maar ook de voedingsindustrie kan daarbij een stimulerende rol spelen door te werken met toeleveranciers die hun medewerkers eerlijk en respectvol behandelen."

Labels: ,

Interactieve videogames zorgen voor belangrijk energieverbruik

Interactieve videogames die veel energie vergen, kunnen het metabolisme van scholieren van elf en twaalf jaar opdrijven tot niveaus die meestal gelinkt worden aan een matige tot intensieve lichaamsbeweging. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Massachusetts. De onderzoekers voegen er aan toe dat kinderen met een neiging tot overgewicht meer genoten van de videogames dan leeftijdsgenoten met een normaal gewicht, hoewel iedereen dezelfde hoeveelheden energie verbrandden.

"De scholieren bleken echt plezier te beleven aan de videogames, die dan ook een extra instrument zouden kunnen zijn voor ouders en opvoeders om de fysieke activiteit van kinderen op te drijven," merkt onderzoeksleider Bruce Bailey, docent bewegingswetenschappen aan de Brigham Young University, tegenover het webmagazine Healthdaynews. "Met de gepaste games en de geschikte niveaus, kunnen deze spellen tot heel wat lichaamsbeweging leiden."

"Televisie, video, computers en games hebben meestal een sedentair karakter en worden dan ook vaak in verband gebracht met de gewichtsproblemen bij kinderen," voert Bailey nog aan. "Actieve videogames kunnen echter een zinvolle aanvulling vormen op de traditionele lichaamsbeweging." De onderzoekers wijzen erop dat deze actieve games vier tot acht keer meer energie doen verbruiken dan een sedentaire activiteit. Bewegingsfysiologe Elizabeth DiRico voegt er aan toe dat deze actieve games kinderen zouden kunnen aanzetten om andere vormen van lichaamsbeweging uit te proberen.

Labels: , ,

Russisch fonds moet buitenlande private equity aantrekken

De Russische regering heeft een fonds van 10 miljard dollar opgezet om investeringen door buitenlandse buyout-bedrijven in Rusland te stimuleren. Het project is een samenwerkingsverband van de Goldman Sachs Group en Vneshekonombank, dat zal investeren in partnerships met buitenlandse private equitybedrijven. De Russische overheid wil fondsen zoals Blackstone Group en Carlyle Group aantrekken om te investeren in Rusland.

"Rusland is een markt waar de activiteiten van private equitybedrijven tot nu toe bijzonder beperkt blijven," merkt het persbureau Bloomberg op. "Private equity heeft dit jaar in Rusland voor 1,5 miljard dollar overnames gerealiseerd. Dat is ongeveer de helft van het totaal van 2,9 miljard dollar aan investeringen die in China werden gemeld. "Carlyle, één van de grootste private equitybedrijven van de wereld sloot zes jaar geleden zijn kantoor in Moskou, amper één jaar na de opening. Carlyle voerde daarbij aan dat Rusland te riskant was."

David Rubenstein, mede-oprichter van Carlyle, merkte onlangs nog op dat Rusland geen markt lijkt te zijn waar westerse private equitybedrijven de returns en winsten kunnen realiseren die zouden opwegen tegen de risico's die moeten worden genomen. Vneshekonombank merkt op onder meer in gesprek te zijn met fondsen zoals Temasek Holdings uit Singapore en China Investment. Op dit ogenblik is van de grote internationale fondsen alleen het Amerikaanse TPG Capital actief in Rusland.

Samen met de investeringsbank VTB Capital heeft TPG Capital een belang van 35,4 procent genomen in de Russische retailketen Lenta. De investeerders zijn echter in een juridisch dispuut verzeild geraakt met Svoboda, de grootste aandeelhouder van Lenta, over de controle over de retailketen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Duitse autofabrikant Audi, onderdeel van de groep Volkswagen, heeft het voorbije jaar een nettowinst van 2,63 miljard euro gerealiseerd. Daarmee werd een absoluut record uit de geschiedenis van het Duitse automerk opgetekend. Tegenover het jaar voordien werd nagenoeg een verdubbeling opgetekend. De omzet steeg met 19 procent tot 35,4 miljard euro. Audi verkocht het voorbije jaar wereldwijd een recordaantal van 1,09 miljoen exemplaren. Dat is een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Vooral in China kende de verkoop een belangrijke groei, maar ook in de Verenigde Staten werden uitstekende resultaten opgetekend. Voor dit jaar mikt Audi op een verkoop van ruim 1,2 miljoen exemplaren. Om het succes van het voorbije jaar te vieren, krijgen de circa 60.000 werknemers van Audi een bonus over het afgelopen jaar van gemiddeld 6.500 euro.


Facebook heeft een interactieve filmverhuurservice gelanceerd in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Voor dertig Facebookpunten of omgerekend ruim 2 euro kunnen gebruikers van de netwerksite een digitale film huren die ze in 48 uur zo vaak kunnen bekijken als ze willen. Tijdens de film kunnen ze met hun Facebook-vrienden communiceren over de film. Amerikaanse en Britse media meldden dat het om een proefproject gaat. Het is een samenwerkingsverband met filmproductiebedrijf Warner Bros, dat het distribueren van films als een verlengstuk van zijn huidige activiteiten ziet. De nieuwe dienst werd gelanceerd met de Batman-film The Dark Knight. De Facebook-pagina van de film beleefde een heropleving van liefhebbers die hadden aangeklikt dat ze de film leuk vonden. Facebookpunten zijn onder meer met het spelen van spelletjes op de netwerksite te winnen.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft twee orders in de wacht gesleept van Chinese luchtvaartmaatschappijen. Air China, de nationale maatschappij van China, heeft getekend voor vijf exemplaren van het type Boeing 747-8 met een cataloguswaarde van ongeveer 1,54 miljard dollar. HNA Group, het moederbedrijf van Hainan Airlines, wil 38 toestellen kopen, waaronder zes exemplaren van de Boeing 777 en tweeëndertig exemplaren van de Boeing 787. China denkt de volgende vijf jaar 1.100 nieuwe transportvliegtuigen en duizend burgerluchtvaarttoestellen te bestellen. Naarmate de welvaart in China toeneemt, is er steeds meer interesse in de luchtvaart. Chinese maatschappijen investeren graag in hun vloot om die te moderniseren en zo te kunnen concurreren met andere Aziatische maatschappijen om de gunst van de Chinese reiziger.


De Amerikaanse fastfoodgroep McDonald's heeft vorig jaar zijn plaats als keten met de meeste restaurants ter wereld aan zijn Amerikaanse concurrent Subway moeten afstaan. Subway had begin dit jaar naar eigen zeggen wereldwijd 33.749 restaurants, terwijl in het jaarrapport van McDonald's gewag werd gemaakt van 32.737 vestigingen. Het jaar voordien had McDonald's nog altijd een lichte voorsprong. Op het gebied van omzet is er nog wel een groot verschil tussen de twee ketens. De omzet van McDonald's bedroeg vorig jaar 24 miljard dollar, tegenover 15,2 miljard dollar voor Subway. Bovendien is McDonald's inmiddels actief in 117 landen, terwijl Subway op 95 markten actief is. Subway zegt ernaar te streven om wereldwijd ieder jaar duizend tot tweeduizend nieuwe zaken te openen. In tegenstelling tot McDonald's is Subway niet beursgenoteerd.


Mobiele telefoons met het Android-besturingssysteem van Google worden op dit ogenbli het meest verkocht in de Verenigde Staten en halen daarmee de BlackBerry-toestellen van het Canadese Research In Motion (RIM). Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore. Het Android-systeem van Google neemt daarmee voor het eerst de koppositie in de Verenigde Staten over. Android heeft inmiddels een Amerikaans marktaandeel van 31,2 procent, gevolgd door Blackberry (30,4 procent), Apple (24,7 procent), Microsoft (8,0 procent) en Palm (3,2 procent). Volgens comScore waren 234 miljoen Amerikanen eind januari in het bezit van een mobiele telefoon. Bij de producenten is Samsung Amerikaanse marktleider met een aandeel van 24,9 procent, gevolgd door LG Electronics (20,8 procent), Motorola (16,5 procent), Research In Motion (8,6 procent) en Apple (7,0 procent).


Axel Weber, president van de Duitse Bundesbank, keert terug naar de academische wereld. Dat heeft Weber zelf bekend gemaakt. De Duitse centrale bankier wordt naar eigen zeggen eerst een jaar gasthoogleraar aan de universiteit van Chicago en gaat daarna aan de slag bij de universiteit van Keulen. Weber verraste de financiële wereld eerder dit jaar door af te zien van een nieuwe termijn als president van de Duitse centrale bank. Daarmee trok hij zich ook terug uit de race om de opvolging van Jean-Claude Trichet als topman van de Europese Centrale Bank (ECB). De Duitse econoom werd nochtans alom als de grote favoriet voor die positie bestempeld. Weber legt eind april zijn functie bij de Bundesbank neer. De Duitse econoom ging niet verder in op speculaties dat hij over enkele jaren Josef Ackermann zou opvolgen als directeur van Deutsche Bank.


De Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus dertien toestellen besteld. Het gaat om tien passagiersvliegtuigen van het type Airbus A321 en drie cargovliegtuigen van het type Airbus A330-200F. Het order komt op basis van de catalogusprijs overeen met ongeveer 1,6 miljard dollar. De Turkse luchtvaartmaatschappij had eerder al zevenentwintig toestellen in bestelling bij de Europese luchtvaartbouwer. Door de nieuwe bestellingen zal Turkish Airlines tegen het midden van het decennium over 196 vliegtuigen kunnen beschikken. Op dit ogenblik heeft de Turkse maatschappij een vloot van 156 toestellen. De Turkse luchtvaartmaatschappij vervoerde vorig jaar bijna 30 miljoen passagiers. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien.


De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair start gesprekken met Chinese en Russische vliegtuigbouwers over de levering van vliegtuigen. Dat heeft Michael O'Leary, topman van de Ierse maatschappij, gezegd. De gesprekken zijn volgens O'Leary pas opgestart, zodat er nog geen enkel concreet resultaat kan worden meegedeeld. De luchtvaartmaatschappij werkt momenteel met Boeing-toestellen, maar twee jaar geleden werden de onderhandelingen over een nieuwe bestelling bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer stopgezet. Het Russische United Aircraft en het Chinese Comac leverden tot nu toe enkel vliegtuigen voor de eigen binnenlandse markt en kregen geen enkele respons op de westerse markt, die hoofdzakelijk gedomineerd wordt door Boeing en Airbus. Over drie jaar zouden United Aircraft en Comac met toestellen op de markt komen die een belangrijke concurrentie zouden kunnen vormen voor Boeing en Airbus.


De Bundesbank gaat er van uit dat de Duitse economie dit jaar met 2,5 procent zal groeien. Dat heeft Axel Weber, topman van de Bundesbank, gezegd. Eerder was er sprake van 2 procent. De Bundesbank toont zich daarmee enthousiaster dan de Duitse federale regering, die momenteel uitgaat van een groei van 2,3 procent dit jaar. Na een daling met 4,7 procent twee jaar geleden, steeg het Duitse bruto binnenlandse product vorig jaar opnieuw met 3,6 procent, dankzij het herstel van de wereldwijde vraag, vooral uit groeilanden als China. Die evoluties was bijzonder goed voor de Duitse export, een belangrijke pijler voor de Duitse economische groei. Het Duitse herstel stabiliseerde zich volgens Weber snel door de heropleving van de binnenlandse consumptie van de gezinnen, maar ook van de bedrijven die vorig jaar opnieuw investeerden. Daardoor zal de inflatie in Duitsland dit jaar schommelen rond de 2 procent, tegenover 1,1 procent vorig jaar.


De Japanse financiële groep Nomura heeft voor het eerst een vrouw tot financieel directeur benoemd. De vijfenveertigjarige Junko Nakagawa neemt begin april, bij de start van het nieuwe boekjaar in Japan, haar nieuwe functie op. Het is ongewoon in Japan dat een vrouw een dergelijke toppositie bekleedt. De benoeming heeft onder meer te maken met de overname door Nomura van de activiteiten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers buiten de Verenigde Staten. Sindsdien hanteert de groep steeds meer een westerse managementstijl. Nakagawa werkt bijna een kwarteeuw bij Nomura. Op dit ogenblik is ze adjunct-financieel directeur bij de Japanse financiële groep. Nomura zegt Nakagawa niet aangesteld te hebben omdat ze een vrouw is, maar omdat ze over de juiste capaciteiten voor de baan beschikt. Er wordt wel aan toegevoegd dat het positief is om diversiteit aan te moedigen.


De IJslandse economie, die in het derde kwartaal van vorig jaar voor het eerst sinds de crisis opnieuw gegroeid was, was het kwartaal nadien alweer gekrompen. Het bruto binnenlands product van IJsland daalde het vierde kwartaal van vorig jaar met 1,5 procent tegenover het kwartaal voordien. Over het hele jaar werd er een economische krimp van 3,5 procent opgetekend, na een daling met 6,9 procent het jaar voordien. Het IJslandse bankensysteem stortte in meer dan twee jaar geleden in ten gevolge van de wereldwijde financiële crisis. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moest tussenbeide komen en de IJslandse economie belandde in een diepe crisis. Dit jaar wordt in IJsland een economische groei verwacht tussen 1,9 procent en 2,8 procent. Indien er tijdens het eerste kwartaal van dit jaar echter opnieuw een inkrimping volgt, heeft IJsland opnieuw te maken met een officiële recessie.


Als Bill Gates, oprichter van het Amerikaanse software-concern, niet aan liefdadigheid zou doen, zou hij zijn positie van rijkste man op aarde nooit hebben verloren aan Carlos Slim. Dat zegt David Lincol, directeur bij de vermogensonderzoeker Wealth-X. De analist stelt dat Gates zijn positie echter heeft weggegeven door vele miljarden euro's te schenken aan zijn stichting. De onderzoeker schat het vermogen van de Mexicaanse zakenman Carlos Slim nu op 60 miljard dollar. Gates zou 49 miljard dollar op een tweede plaats volgen. Vorig jaar verloor Bill Gates zijn titel aan Slim. De twee mannen zitten al vele jaren in de top-drie. Het zou volgens Lincoln echter geen competitie zijn als Gates nooit de liefdadigheid had ontdekt. Volgens hem zou Gates zonder liefdadigheid met 88 miljard dollar veruit de rijkste mens ter wereld zijn.


Het voorbije jaar heeft de haven van Amsterdam 1.195 riviercruiseschepen ontvangen. Daarmee realiseerde de Amsterdamse haven een nieuw record. Tegenover het jaar voordien werd een groei met bijna 20 procent opgetekend. Het vorige record dateert van vier jaar geleden, toen 1.022 aankomsten werden opgetekend. De Amsterdamse haven verwacht dat het record dit jaar opnieuw zal worden gebroken. Op dit ogenblik zijn er immers al 1.250 reservaties voor een ligplaats ontvangen. Amsterdam wordt steeds populairder als bestemming voor vakantieschepen. Er is volgens het Amsterdamse havenbestuur dan ook al enkele jaren een groei op te merken in het aantal aankomsten. Er wordt aan toegevoegd dat de boten ook steeds langer worden. De haven heeft daarom vorig jaar een steiger moeten verlengen, zodat meer ruimte kon worden gecreëerd voor de schepen. In de toekomst komen er nog meer grotere aanlegplaatsen bij.


Duitse automobilisten weigeren massaal om biobenzine E10 te tanken. De autobezitters zijn in onzekerheid geraakt door berichten dat ongeveer 3 miljoen Duitse wagens de speciale benzine niet zouden verdragen. De benzine bestaat voor 10 procent uit ethanol van granen en suikerriet. Onder meer oudere exemplaren van de Audi A2, Ford Mondeo, Opel Vectra en Volkswagen Lupo zouden de brandstof niet verdragen. Voor de zekerheid mijden echter ook bezitters van andere automodellen de pompen met de biobenzine. Die is bovendien ook niet goedkoper dan de gebruikelijke superbenzine. Auto's hebben er per kilometer zelfs 2 procent meer biobenzine nodig dan super. Norbert Röttgen, Duits minister van milieu, krijgt kritiek wegens een slechte communicatie, maar hijzelf geeft de schuld aan de oliebedrijven. Die zouden onwillig zijn om de biobenzine te promoten.


De luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft in februari 3,1 procent minder vracht vervoerd dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Dat is volgens de maatschappij te wijten aan het Chinese nieuwjaar, waardoor in Azië een groot aantal fabrieken de deuren tijdelijk heeft gesloten. De bezettingsgraad van de vrachtvliegtuigen daalde met ruim 3 procentpunt tot 67,6 procent. Het Frans-Nederlandse bedrijf vervoerde in februari 5,1 miljoen passagiers. Dat betekende een groei met 5,7 procent tegenover de maand februari van vorig jaar. Toen was het passagiersvervoer volgens de maatschappij echter sterk gedrukt door moeilijke weersomstandigheden en een staking van luchtverkeersleiders in Frankrijk. Doordat de capaciteit iets sterker steeg dan het vervoer, nam de bezettingsgraad bij het passagiersvervoer de voorbije maand nipt af tot 77,6 procent.


Meer Nieuws

Tuesday, March 08, 2011

Invloed blogs groeit op lange termijn

In een aantal sectoren hebben blogs op langere termijn een grotere invloed dan traditionele media. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse Stanford University. Daarbij wordt opgemerkt dat blogs vooral in sectoren zoals entertainment en technologie een belangrijke impact op langere termijn hebben. De onderzoekers stellen dat berichten in de traditionele media onmiddellijk na publicatie hun piek aan belangstelling kennen, maar berichten van bloggers kennen volgens de studie over een langere periode verscheidene pieken in populariteit.

"Er is volgens de onderzoekers een belangrijke reden voor de lange levensduur van de berichtgeving van bloggers," merkt het webmagazine Bizreport.com op. "Daarbij wordt opgemerkt dat deze bloggers vaak een heel doelgericht publiek hebben." De onderzoekers voegen er aan toe dat het publiek van deze blogs meestal veel kleiner is dan het aantal gebruikers van traditionele media, maar vaak bijzonder geëngageerd is en ook meer tijd besteedt aan de bespreking van berichten.

"De berichten van traditionele media kennen onmiddellijk na de publicatie een massale belangstelling van miljoenen mensen die het artikel mogelijk zullen lezen, maar vaak wordt daarbij niet het echte doelpubliek bereikt en de trafiek valt ook meestal snel weg," merkt Bizreport.com nog op. Het webmagazine Socialfresh.com voegt er aan toe dat zowel traditionele media als bloggers een belangrijke meerwaarde kunnen betekenen voor het bedrijfsleden. Er wordt echter opgemerkt dat de waarde van blogs op lange termijn groeit, terwijl traditionele media ongeveer status-quo blijven.

Labels: , ,

Grotere bereidheid om mobiele games aan te kopen

De consument toont een steeds grotere bereidheid om mobiele games te kopen. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Information Solutions Group. Daarbij wordt opgemerkt dat 65 procent van de mobiele gamers in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten van plan is om dit jaar minstens één mobiel game te kopen. Dat is een gevoelige stijging tegenover twee jaar geleden, toen 52 procent aangaf minstens één mobiel game te willen kopen. Bij intensieve mobiele gamers werd een stijging van 59 procent naar 71 procent opgetekend.

Er wordt aan toegevoegd dat 43 procent van de respondenten en 50 procent van de frequente spelers tijdens het voorbije jaar van een gratis proefversie van een mobiel game naar een betalende versie zijn overgestapt. De onderzoekers stellen dat bij de smartphone-bezitters 49 procent naar een betalende versie is overgestapt. Bij de bezitters van een traditionele mobiele telefoon is dat slechts 34 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat er geen noemenswaardige verschillen konden worden opgetekend tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In het rapport wordt opgemerkt dat er ook een positieve trend kan worden opgetekend bij het aantal mobiele gamers dat minstens 6 dollar per jaar wil besteden aan videogames voor hun mobiele telefoon. Twee jaar geleden betaalde 41 procent van de gebruikers minstens 6 dollar aan mobiele videogames. Bij frequente gamers liep dat op tot 49 procent. Die cijfers zijn inmiddels opgelopen tot respectievelijk 49 procent en 58 procent en zal volgens de vooruitzichten dit jaar verder stijgen tot respectievelijk 52 procent en 61 procent.

Labels: