Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 12, 2011

Mensheid niet verantwoordelijk voor Russische hittegolf

De Russische hittegolf van de voorbije zomer, die duizenden doden heeft geƫist en een groot gedeelte van de Russische graanoogst vernietigde, was vooral te wijten aan natuurlijke omstandigheden en niet aan de klimaatverandering die door de mensheid op gang zou zijn gebracht. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration gezegd. De onderzoekers maken wel gewag van een extreme situatie die zeker sinds het het laatste kwart van de negentiende eeuw niet meer werd opgetekend.

Tijdens de voorbije zomer liepen de temperaturen in Rusland op tot meer dan 38 graden Celcius. In Moskou liggen de gemiddelde juli-temperaturen tussen 18 graden en 20 graden, maar dit keer stegen deze gemiddeldes tot 30,5 graden. Hittegolven en bosbranden werden door het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties vier jaar geleden al genoemd als de belangrijkste symptomen van de klimaatverandering. Bovendien was de periode van januari tot juli de warmste eerste jaarhelft uit de geschiedenis.

De National Oceanic and Atmospheric Administration merkt echter op dat het fenomeen een natuurlijke oorzaak had, waarbij een koppig gebied van hoge druk een afkoeling belet. Er wordt een mogelijk verband gelegd met een lange regenperiode die in Pakistan rond dezelfde tijd tot dodelijke overstromingen leidde. De onderzoekers merken op dat door de hogere concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer dergelijke uitzonderlijke weersomstandigheden in de toekomst wel vaker moeten worden verwacht.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home