Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, March 11, 2011

Russisch Lukoil hoopt op deel van Amerikaanse shalegas-markt

Het Russische energiebedrijf Lukoil onderzoek mogelijkheden om in Amerikaanse shalegas-velden te investeren. Dat heeft Vagit Alekperov, voorzitter van Lukoil, aangekondigd. Alekperov zegt daarvoor op zoek te zijn naar een geschikte partner. Het persbureau Bloomberg merkt op dat een groot aantal bedrijven inmiddels interesse toont in de Amerikaanse shalegas-industrie. Door de evolutie in de technologie lijkt de exploitatie van shalegas-formaties steeds meer mogelijkheden te bieden.

Alekperov merkte op dat Lukoil die technieken ook wil toepassen op de omvangrijke shalegas-voorraden in Rusland. Het Russische concern zou op dit ogenblik als shalegas-experimenten uitvoeren in de Bazhenov-formatie in West-Siberiƫ. Rusland heeft volgens Alekperov een injectie van westerse technologie en kapitaal nodig om nieuwe shalegas-formaties in het poolgebied en Oost-Siberiƫ te ontginnen. Thane Gustafson, Rusland-specialist bij energieconsulent IHS Cera, stelt dat Lukoil zich op een kruispunt bevindt en nieuwe mogelijkheden onderzoekt om olie te winnen.

Waarnemers stellen dat er een golf van joint ventures mag worden verwacht bij internationale bedrijven die shalegas-activiteiten in de Verenigde Staten willen ontwikkelen. Onlangs nog nam het Australische BHP Billiton de shalegas-activiteiten van Chesapeake Energy in Arkansas over voor een bedrag van 4,75 miljard dollar. Chevron nam voor een bedrag van 3,58 miljard dollar het bedrijf Atlas Energy over om toegang te krijgen tot het rijke Marcellus-veld in het oosten van de Verenigde Staten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home