Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 10, 2011

Russische wapenexport bereikt nieuw record

Rusland heeft vorig jaar voor ruim 8,6 miljard dollar aan wapens uitgevoerd. Daarmee heeft de Russische wapenexport een nieuwe recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit cijfers van Rosoboronexport, de belangrijkste wapenexporteur van Rusland. Het jaar voordien voerde Rusland voor 8,5 miljard dollar aan wapens uit. Uit het rapport blijkt dat 10 procent van de Russische wapenexport China als bestemming heeft. Ook de twee jaar voordien vertegenwoordigde China ongeveer 10 procent van de Russische wapenuitvoer.

"De Russische wapenexport blijft ondanks het nieuwe record onder de eerder gestelde verwachtingen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Vooraf was immers een export van 10 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Op het allerlaatste ogenblik slaagde Rusland er echter niet in een aantal langverwachte wapencontracten af te sluiten." Rosoboronexport heeft naar eigen zeggen nog een orderboek voor ongeveer 40 miljard dollar. Rosoboronexport vertegenwoordigt tussen 80 procent en 90 procent van de totale Russische wapenuitvoer.

Anatoly Isaikin, chief executive van de Russische wapenexporteur, zei niet te verwachten dat de politieke onrust in het Midden-Oosten dit jaar een belangrijke impact zal hebben op het orderboek. "We zijn bezorgd over de situatie, maar we denken niet dat die gebeurtenissen een belangrijke invloed zullen hebben op de orders." Eerder had een wapendeskundige gezegd dat Rusland door het geweld in Libië mogelijk 4 miljard dollar aan wapenbestellingen zou mislopen.

De Russische wapenexport heeft de voorbije jaren een opmerkelijke groei gekend. Dat is te wijten aan klanten die een alternatief zoeken voor Amerikaanse wapenleveringen. "Een aantal van die klanten, zoals Venezuela, verzetten zich tegen de Amerikaanse buitenlandse politiek," merkt de krant nog op. "Daarnaast heeft Rusland ook vele wapenrelaties geërfd uit het Sovjet-tijdperk."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home