Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 10, 2011

Nieuwsoverzicht

De Britse en IJslandse autoriteiten hebben in totaal negen arrestaties verricht in een onderzoek naar de omstandigheden rond de instorting van de IJslandse Kaupthingbank ruim twee jaar geleden. In Londen werden zeven mannen opgepakt voor ondervraging, terwijl in de IJslandse hoofdstad Reykjavik twee verdachten werden gearresteerd. In Londen werden onder meer de broers Robert en Vincent Tchenguiz in hechtenis genomen. De broers zijn van Iraanse afkomst en raakten in Groot-Brittannië bekend door hun imperium in de distributie en immobiliën. De broers behoorden tot de belangrijkste klanten van Kaupthing. Volgens de Britse pers zou de instorting van de bank hen veel geld hebben gekost. De broers hebben zich naar eigen zeggen niets te verwijten en zeggen mee te zullen werken met de autoriteiten om hun naam te zuiveren.


Portugal heeft voor 1 miljard euro aan obligaties met een looptijd van twee jaar geveild. De kosten voor Portugal liepen daarbij gevoelig op, want de gemiddelde rente op het staatspapier bedroeg 5,99 procent. Bij een veiling in september was dat nog 4 procent. De vraag lag 1,6 keer hoger dan het aanbod. De rente op tienjarig Portugees waardepapier heeft met een rente boven 7,5 procent inmiddels een nieuwe piek bereikt. Er heerst ongerustheid over de stabiliteit van de Portugese economie. Het land wordt beschouwd als een potentiële kandidaat om net zoals Griekenland en Ierland steun nodig te hebben van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Portugese regering heeft altijd volgehouden geen steun nodig te zullen hebben. Onlangs sloot de Portugese premier José Socrates nogmaals elke interventie uit, want zoiets zou volgens hem een verlies van prestige en waardigheid betekenen voor zijn land.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 1,1 miljard euro. Het luchtvaartbedrijf werd daarbij wel geholpen door een eenmalig belastingvoordeel van 400 miljoen euro. Het jaar voordien werd nog een verlies van 34 miljoen euro opgetekend. De omzet steeg met 22 procent tot 27,3 miljard euro. Lufthansa zegt bijzonder tevreden te zijn met de resultaten, zeker wanneer rekening wordt gehouden met de negatieve impact van de sneeuwrijke maand december. De Duitse luchtvaartmaatschappij zegt tegen de zomer de capaciteit met 11 procent te zullen opdrijven. Lufthansa zegt ook er alle vertrouwen in te hebben dat die extra capaciteit zal kunnen worden ingevuld. Het bedrijf zegt wel dat de cijfers dit jaar de impact zullen ondervinden van de brandstofprijzen, die dit jaar met 500 miljoen euro tot 6,5 miljard euro zouden stijgen.


De Nederlandse bankverzekeraar ING Groep bereidt de verkoop van zijn Amerikaanse internetbank ING Direct USA voor. Dat heeft een woordvoerder van de bankverzekeraar bevestigd. In december had Eric Robels, bij de Nederlandse financiële groep verantwoordelijk voor de opsplitsing van de bank en de verzekeringstak, nog aangegeven dat de voorgenomen afsplitsing van ING Direct USA in de koelkast was gezet. Onder meer de Amerikaanse kredietverstrekker CIT Group zou interesse hebben voor de online bank. Daarbij werd gewag gemaakt van een overnameprijs van 10 miljard dollar. De Nederlandse bankverzekeraar kreeg tijdens de financiële crisis 10 miljard euro steun van de Nederlandse regering. In ruil daarvoor moest ING Groep zijn bankdivisie en verzekeringsactiviteiten van de Europese Commissie echter opsplitsten. Ook moesten de Amerikaanse online bankactiviteiten en de bank WestlandUtrecht worden verkocht.


De Royal Bank of Scotland heeft zware kritiek gekregen nadat bekend was geraakt dat topman Stephen Hester vorig jaar 7,7 miljoen pond aan vergoedingen heeft ontvangen. Hester en acht andere executives van de bank hadden vorig jaar in totaal 28 miljoen pond bonussen en aandelen ontvangen, terwijl de bank omwille van de economische crisis staatssteun had gekregen en meer dan 1 miljard pond verlies maakte. De Britse staat injecteerde 45,5 miljard pond belastinggeld in de bank. De Britse vakbond Unite vraagt dat de Britse overheid, die voor 83 procent eigenaar is van Royal Bank of Scotland, de uitbetaling van de bonussen zou blokkeren. Vakbondsman Len McCluskey voerde daarbij aan dat de hele Britse bevolking zich ongerust maakt over de betaling van de dagelijkse huishoudrekeningen, terwijl deze bankiers hun bundels cash tellen.


De gedupeerden van de grote Madoff-fraude krijgen in de nabije toekomst een deel van hun geld terug. Dat is door curator Irving Picard bekend gemaakt. De Amerikaan Bernard Madoff werd meer dan twee jaar geleden opgepakt omdat zijn beroemde beleggingsfonds nep bleek te zijn. Hij had tientallen miljarden dollars van bedrijven en personen verkwanseld. De curator zei dat nu ongeveer 2,6 miljard dollar aan contanten is binnengehaald. Daarnaast werd ongeveer 7 miljard dollar gevonden bij de weduwe van Jeffry Picower, de handlanger van Madoff. Maar over dat geld loopt nog een proces. Picard zegt dat de wereldwijde terughaalactie al veel heeft opgeleverd en hij zei ook in de toekomst nog op aanzienlijke sommen te rekenen. Picard hoopt namens de schuldeisers in totaal 20 miljard dollar te kunnen terugvorderen. Madoff werd veroordeeld tot een celstraf van 150 jaar.


Het Europese defensiebedrijf EADS, het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 553 miljoen euro. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 763 miljoen euro, te wijten aan voorzieningen voor de vertragingen bij de oplevering van het militaire transportvliegtuig Airbus A400. De omzet steeg met 7 procent tot 45,8 miljard euro. De winst van het voorbije jaar was volgens het Europese defensiebedrijf in belangrijke mate te danken aan het aantrekken van de vraag naar verkeersvliegtuigen en het terugdringen van de kosten. Over de vooruitzichten voor dit jaar durfde EADS nog geen duidelijke uitspraken te doen. Maar voor volgend jaar verwacht het defensieconcern naar eigen zeggen een duidelijke verbetering met betere verkoopcijfers en hoger prijzen.


Het Duitse energieconcern E.ON heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,85 miljard euro. Dat is een daling met 30 procent tegenover het jaar voordien. De terugval is naar eigen zeggen in belangrijke mate te wijten aan lagere winsten op de verkoop van vaste activa. Ook bijzondere waardeverminderingen op posten in Zuid-Europa in het derde kwartaal bij tot de daling van de nettowinst. De omzet steeg met 16 procent tot 92,86 miljard euro. Het Duitse concern geeft aan dit jaar wellicht aanzienlijk minder winst te zullen boeken dan vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat de omstandigheden ook volgend jaar moeilijk zullen blijven. In Duitsland worden onder meer de inkomsten gedrukt door een afspraak met de overheid over kernenergie, waardoor de kerncentrales langer mogen open blijven, in ruil voor hogere belastingen en een extra heffing voor investeringen in duurzame energie.


De Japanse autoproducent Toyota wil zich in de toekomst sterker richten op opkomende markten. Dat staat in de toekomstplannen van het Japanse concern die door chief executive Akio Toyoda werden voorgesteld. Tegen het midden van het decennium moet de helft van de verkoop van Toyota volgens hem op die groeimarkten worden gerealiseerd. Toyoda merkte ook op dat de winst van het concern zo snel mogelijk op 1 biljoen yen moet uitkomen. Dat komt overeen met 8,6 miljard euro. Dat betekent bijna een verdubbeling van de winst die wordt verwacht in het huidige boekjaar, dat eind deze maand afloopt. De focus in de productplanning tot het midden van het decennium ligt op auto's met een lage uitstoot en betaalbare wagens voor de groeimarkten. Op dat ogenblik wil Toyota ook tien hybride modellen in zijn portefeuille hebben.


Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific uit Hongkong koopt of least in totaal zevenentwintig toestellen bij de vliegtuigconstructeurs Airbus en Boeing. Dit heeft de Aziatische luchtvaartmaatschappij bekend gemaakt. Met de deals is een bedrag gemoeid van 6,5 miljard dollar. Bij het Europese Airbus heeft Cathay Pacific vijftien toestellen van het type A330-300 besteld. Bij de Amerikaanse concurrent Boeing heeft het bedrijf een order voor tien exemplaren van het type B777 geplaatst. Daarnaast wil de maatschappij twee toestellen van het type Airbus A350-900 leasen. Het is de bedoeling dat alle toestellen tegen het midden van het decennium worden geleverd. De luchtvaartmaatschappij meldde over het voorbije jaar een recordwinst te hebben geboekt van 1,8 miljard dollar. Dat is bijna drie keer zoveel als het jaar voordien.


Met een persoonlijk vermogen van 74 miljard dollar blijft de Mexicaan Carlos Slim de rijkste man van de wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van het magazine Forbes. De Mexicaanse miljardair zag zijn persoonlijk vermogen het voorbije jaar met 20,5 miljard dollar toenemen. Op de tweede plaats staat Bill Gates, oprichter van het softwareconcern Microsoft. Derde in de rij is de Amerikaanse belegger Warren Buffett. Ook Gates en Buffett zagen hun persoonlijk vermogen het voorbije jaar toenemen. De top drie bleef in rangorde ongewijzigd tegenover vorig jaar. Volgens Forbes telt de wereld op dit ogenblik 1.210 miljardairs. Dat betekent dat er het voorbije jaar 199 miljardairs zijn bijgekomen. Gezamenlijk hebben deze superrijken een persoonlijk vermogen van 4,5 biljoen dollar, tegenover 3,6 biljoen dollar vorig jaar.


De groep International Lease Finance Corporation (ILFC), dochter van het verzekeringsconcern American International Group, heeft een aantal nieuwe orders geplaatst bij de vliegtuigconstructeurs Airbus en Boeing. Bij het Europese Airbus worden honderd passagiersvliegtuigen van het type A320 besteld. Airbus meldde daarbij dat de leasemaatschappij de eerste klant van de vernieuwde A321-lijn. Daarnaast werden er bij het Amerikaanse Boeing drieëndertig exemplaren van het type 737-800 besteld. De orders hebben gezamenlijk een marktwaarde van meer dan 12 miljard dollar. International Lease Finance Corporation, de grootste leasemaatschappij voor vliegtuigen ter wereld, maakte echter ook bekend een eerder order van tien exemplaren van de Airbus A380 te schrappen. Met die bestelling van de superjumbo's van Airbus was een bedrag gemoeid van 3,75 miljard dollar.


Het Franse concern Lagardere wil zijn belang van 20 procent in de betaalzender Canal Plus France naar de beurs brengen. Dat heeft Arnaud Lagardere, gedelegeerd bestuurder van het Franse concern, bekend gemaakt. Lagardere wil zijn belang in de betaalzender al geruime tijd kwijt en heeft daarover onderhandelingen gevoerd met Vivendi Universal, dat de rest van de aandelen in bezit heeft. Die gesprekken werden echter afgebroken omdat Lagardere van oordeel was dat Vivendi onvoldoende wil bieden voor de betaalzender. Moest Vivendi op het laatste ogenblik alsnog een beter bod doen, zou Lagardere volgens zijn gedelegeerd bestuurder slechts een gedeelte van het belang naar de beurs brengen. Analisten stellen dat Lagardere daarmee vooral wil tonen zich niet onder druk te zullen laten zetten door het mediaconcern Vivendi. De betaalzender past niet meer in de toekomstplannen van Lagardere.


De Franse reclamegroep JCDecaux wil de nodige mogelijkheden achter de hand houden om in te kunnen spelen op potentiële overnamemogelijkheden. Daarom zal het Franse concern dit jaar geen dividend uitkeren. Dat heeft Jean-Charles Decaux, voorzitter van de bestuursraad van de Franse reclamegroep, bekend gemaakt. Onder meer wordt gedacht aan een overname van de Amerikaanse reclamegroep CBS Outdoor. De transactie zou de Franse groep toelaten zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt te versterken. Op dit ogenblik vertegenwoordigt Noord-Amerika slechts 8 procent van de totale omzet van JCDecaux. Leslie Moonves, chief executive van CBS Corporation, gezegd dat dochterbedrijf CBS Outdoor niet langer tot de kernactiviteiten behoort. Het Franse concern realiseerde het voorbije jaar een nettowinst van 173,3 miljoen euro. Dat is zeven keer meer dan het jaar voordien. De omzet steeg met 22 procent tot 2,35 miljard euro.


Het obligatiefonds Pacific Investment Management Company (Pimco) heeft in februari van dit jaar al zijn Amerikaanse staatsobligaties verkocht. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 28,6 miljard dollar. Door die transactie heeft Pimco, het grootste obligatiefonds van de wereld, zijn cashpositie uitgebouwd tot een recordbedrag van 54,5 miljard dollar. In juni vorig jaar had Pimco nog voor 147 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties in handen. Bill Gross, beheerder van Pimco, zegt al langer aan de huidige intrestvoeten geen waarde te zien in Amerikaanse staatsobligaties. Hij vergelijkt het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve zelfs met een Ponzi-constructie en zegt zich af te vragen wat er zal gebeuren wanneer de Amerikaanse centrale bank in juni zijn ondersteunende maatregelen stopzet.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home