Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 09, 2011

Russisch fonds moet buitenlande private equity aantrekken

De Russische regering heeft een fonds van 10 miljard dollar opgezet om investeringen door buitenlandse buyout-bedrijven in Rusland te stimuleren. Het project is een samenwerkingsverband van de Goldman Sachs Group en Vneshekonombank, dat zal investeren in partnerships met buitenlandse private equitybedrijven. De Russische overheid wil fondsen zoals Blackstone Group en Carlyle Group aantrekken om te investeren in Rusland.

"Rusland is een markt waar de activiteiten van private equitybedrijven tot nu toe bijzonder beperkt blijven," merkt het persbureau Bloomberg op. "Private equity heeft dit jaar in Rusland voor 1,5 miljard dollar overnames gerealiseerd. Dat is ongeveer de helft van het totaal van 2,9 miljard dollar aan investeringen die in China werden gemeld. "Carlyle, één van de grootste private equitybedrijven van de wereld sloot zes jaar geleden zijn kantoor in Moskou, amper één jaar na de opening. Carlyle voerde daarbij aan dat Rusland te riskant was."

David Rubenstein, mede-oprichter van Carlyle, merkte onlangs nog op dat Rusland geen markt lijkt te zijn waar westerse private equitybedrijven de returns en winsten kunnen realiseren die zouden opwegen tegen de risico's die moeten worden genomen. Vneshekonombank merkt op onder meer in gesprek te zijn met fondsen zoals Temasek Holdings uit Singapore en China Investment. Op dit ogenblik is van de grote internationale fondsen alleen het Amerikaanse TPG Capital actief in Rusland.

Samen met de investeringsbank VTB Capital heeft TPG Capital een belang van 35,4 procent genomen in de Russische retailketen Lenta. De investeerders zijn echter in een juridisch dispuut verzeild geraakt met Svoboda, de grootste aandeelhouder van Lenta, over de controle over de retailketen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home