Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 08, 2011

Nieuwsoverzicht

Als het de Europese Unie lukt om tegen het midden van de eeuw de omschakeling te maken naar een koolstofarme economie, dan kan dat een besparing opleveren van 175 miljard euro tot 320 miljard euro per jaar. Dat komt overeen met een bedrag van 350 euro tot 640 euro per persoon. Dat schrijft de Europese Commissie in haar stappenplan om tegen het midden van de eenentwintigste eeuw 80 procent minder koolstofdioxide uit te stoten in de Europese Unie. Om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden, moeten alle geïndustrialiseerde landen hun emissie van broeikasgassen met 80 procent inperken. De omschakeling betekent dat er geïnvesteerd zal moeten worden in onder meer hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiënte bouwmaterialen, hybride en elektrische voertuigen en opslag van koolstofdioxide. De volgende vier decennia moet daarvoor jaarlijks 270 miljard euro worden geïnvesteerd.


Vrouwen zijn steeds hoger opgeleid en zijn ook steeds vaker actief op de arbeidsmarkt, maar steeds minder vaak lid van directiecomités. Dat blijkt uit een enquête van het Londense studiebureau Grant Thorntonbij bij middelgrote privébedrijven in negenendertig landen. Wereldwijd namen vrouwen vorig jaar 20 procent van de plaatsen in directiecomités in. Dat is een daling van 4 procent ten opzichte van het jaar voordien. Onder de leidinggevende vrouwen bekleedt slechts 8 procent de functie van algemeen directrice of voorzitster. Georgië is verbazingwekkend genoeg het land met het meest vrouwen in directiecomités (40 procent). Ook Rusland (36 procent), Hongkong en de Filipijnen (35 procent) halen goede cijfers. De laagste percentages opgetekend in India (9 procent), de Verenigde Arabische Emiraten (8 procent) en Japan (8 procent).


De opkomende landen vertonen belangrijke tekenen van inflatiegevaar. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd op een samenkomst van de belangrijkste centrale bankiers in het Zwitserse Bazel. De grondstoffen kennen momenteel sterke prijsstijgingen. Trichet zei dat het belangrijk is de inflatieverwachtingen stevig te verankeren. De toenemende inflatie mag volgens hem niettemin niet algemeen worden. In de geavanceerde economieën moeten tweederonde-effecten, waarbij de lonen door prijsstijgingen omhoog gaan, vermeden worden. Volgens Trichet is het mogelijk om vraag en aanbod weer in evenwicht te krijgen, met name voor voedsel. Met de juiste maatregelen moet het volgens hem mogelijk zijn de voedselproductie aanzienlijk te verhogen, vooral in Afrika. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor de vraag die op lange termijn sterk zal toenemen met de stijgende levensstandaard in verschillende groeilanden.


Bob Diamond, de topman van de Britse bank Barclays, krijgt over het voorbije jaar een bonus van 6,5 miljoen pond toegekend. Diamond krijgt die bonus bovenop zijn jaarsalaris van 250.000 pond.
Volgens een aantal bronnen had Diamond waarschijnlijk aanvankelijk kunnen rekenen op een bonus van 9,5 miljoen pond, maar werd dat bedrag naar beneden herzien met het oog op de belofte die de banksector aan de regering deed. Diamond staat in Groot-Brittannië symbool voor de excessen in de financiële wereld omdat hij voor het uitbreken van de financiële crisis vaak grote bonussen mocht opstrijken. Twee jaar geleden onthield hij zich vrijwillig van zijn bonus naar aanleiding van de discussie rond de torenhoge bonusbedragen in de banksector. Diamond liet recent nog een opmerkelijke uitspraak optekenen toen hij voor een parlementaire commissie verklaarde dat het onderhand maar eens gedaan moet zijn met het aanbieden van verontschuldigingen door de banken.


De Nederlandse bierbrouwer Grolsch, dochter van het Zuid-Afrikaanse concern SABMiller, gaat inkrimpen. Aan de ondernemingsraad is advies gevraagd over een vermindering van veertig banen bij de stafafdelingen en de commerciële divisie. Daarnaast zouden in de betrokken divisies nog eens veertig banen worden uitbesteed. Bovendien wordt er volgens de brouwer nog gekeken naar de productie en de logistieke organisatie. De herstructurering is naar eigen zeggen noodzakelijk door de felle concurrentie en een inkrimpende biermarkt. De Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten zegt in een reactie eerst het nut en noodzaak van de reorganisatie grondig te willen onderzoeken, voordat er met Grolsch over een nieuw sociaal plan kan worden gepraat. De werknemers van Grolsch vrezen dat de brouwer op termijn helemaal uit Nederland zal verdwijnen.


De Franse luxeketen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) van Bernard Arnault heeft het Italiaanse merk Bulgari overgenomen. De Franse groep betaalde 3,7 miljard euro voor een belang van 50,4 procent in het Italiaanse accessoiremerk. Bulgari had het al een paar jaren moeilijk door de economische crisis en leek zich ook niet te kunnen herstellen. De familie Bulgari zegt het bedrijf uit handen gegeven te hebben om de toekomst van het merk veilig te stellen. Door de overname van Bulgari wil het Franse concern een sterkere positie verwerven in de juwelenmarkt en zijn activiteiten uitbreiden naar opkomende markten. Analisten vinden de overname een logische stap, want juwelen en horloges zijn altijd een zwak punt geweest van de Franse holding. De familie Bulgari wordt na Arnault de belangrijkste aandeelhouder van de Franse luxeketen.


Het Italiaanse modemerk Prada trekt naar de beurs van Hongkong. Met de beursintroductie zou een bedrag van 2 miljard dollar zijn gemoeid. Dat is de grootste beursgang van een Italiaans familiebedrijf in vijf jaar tijd. Het bedrijf verklaart zijn keuze voor Hongkong doordat het Verre Oosten de snelst groeiende markt is. Prada doet het goed en Azië was voor een groot deel verantwoordelijk voor de omzetstijging van 31 procent vorig jaar. De beslissing van Prada illustreert de moeilijkheden waar de Italiaanse Borsa in Milaan mee kampt. De Milanese beurs, die onderdeel is van de London Stock Exchange Group, slaagt er steeds minder in nieuwe beursintroducties aan te trekken. De voorbije drie jaar is de beurs de helft van haar waarde kwijtgespeeld en bezet nu de zevende plaats in Europa. Vorig jaar koos het Franse cosmeticabedrijf L'Occitane International ook al voor de beurs van Hongkong.


De Nederlandse ING Groep wil in mei vervroegd voor 2 miljard euro eigen aandelen terugkopen van de Nederlandse staat. De aflossing gebeurt naar eigen zeggen onder de voorwaarde dat er geen materiële wijzigingen optreden in de externe marktomstandigheden. De bankverzekeraar moet voor de terugbetaling een premie betalen van 50 procent, waardoor het totaalbedrag uitkomt op 3 miljard euro. In december twee jaar geleden loste ING Groep de eerste helft van de lening af door het terugkopen van een aandelenpakket van 5 miljard euro, inclusief een premie van 606 miljoen euro. ING Groep moest op het hoogtepunt van de kredietcrisis 10 miljard euro lenen van de overheid. De staatssteun heeft grote gevolgen gehad voor het financiële concern. Een voorwaarde voor de staatssteun was een opsplitsing van de bankdivisie en verzekeringsactiviteiten.


De Business Software Alliance (BSA), die voor de software-industrie juridische actie onderneemt tegen piraterij, heeft vorig jaar meer dan drieduizend meldingen gekregen over gebruik van illegale software. De juridische acties leidden er volgens de organisatie vorig jaar toe dat Europese ondernemingen in totaal bijna 13 miljoen euro moesten betalen aan schadevergoedingen en aanschaf van achterstallige licenties. De organisatie is dit jaar een campagne gestart die inmiddels geleid heeft tot een verhoging van het aantal meldingen. Volgens de alliantie blijft de schade van ondernemingen die illegale software gebruiken niet beperkt tot het betalen van schadeloosstelling en achterstallige licenties. Overtreders moeten immers ook rekening houden met onderbreking van werkzaamheden. Bovendien zou het gebruik van illegale software de risico's op onveiligheid van het netwerk en het verlies van cruciale gegevens verhogen.


Het Amerikaanse speelgoedconcern Mattel gaat de Barbiewinkel in de Chinese stad Shanghai sluiten. Het concern zegt dat de verkoop van de winkel niet aan de gestelde verwachtingen voldoet. Shanghai kreeg twee jaar geleden de eerste Barbiewinkel van de wereld. Dat gebeurde naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de speelgoedpop. Het Barbie-complex in Shanghai telde acht verdiepingen en omvatte onder meer onder meer een luxueus kuuroord en twee restaurants. In de centrale showroom stonden niet minder dan negenhonderd vitrines met Barbiepoppen in bijzondere jurken opgesteld. Meisjes konden er zich ook verkleden als een levende Barbiepop. Na de sluitingsuren konden geïnteresseerden terecht in een Barbiebar. Sinds de opening van de winkel heeft Mattel de omzetdoelstellingen echter al met 30 procent moeten verlagen. Mattel kondigt aan om kortelings met een nieuwe merkstrategie voor Barbie in China te komen.


De raad van commissarissen van het Nederlandse bierconcern Heineken heeft beslist om het basissalaris van topman Jean-François van Boxmeer dit jaar met ruim 10 procent te verhogen tot 1,05 miljoen euro. Het huidige salaris zou volgens de commissarissen onder het gemiddelde liggen van internationale branchegenoten. Het voorstel wordt in april ter goedgekeurd voorgelegd aan de aandeelhouders. Vorig jaar gingen de aandeelhouders akkoord met een omstreden verhoging voor de beloningen aan de top. Een groep aandeelhouders met een gezamenlijk belang van 17,7 procent stemde echter tegen, na protesten van onder meer vakbond FNV Bondgenoten. De vakbond vindt naar eigen zeggen de loonsverhoging ook dit jaar een heel slecht signaal in de richting van de werknemers. Er wordt op gewezen dat de winsten van het bedrijf te danken zijn aan constante kostenbesparingen, waar de werknemers veel last van hebben.


Het Duitse Daimler en het Britse Rolls Royce willen samen het Duitse bedrijf Tognum, fabrikant van zware dieselmotoren, overnemen. Tognum is na Caterpillar de grootste maker van dieselmotoren voor de scheepvaart, energie en defensie. Daimler en Rolls willen een meerderheidsbelang verwerven in Tognum. Ze zouden elk een gelijk percentage aandelen van Tognum in handen willen krijgen. Een akkoord over een overname is er nog niet. Wel zouden er volgens Daimler en Rolls Royce constructieve gesprekken plaats vinden met de raad van bestuur van Tognum, waarvan de waarde op dit ogenblik geraamd wordt op 3 miljard euro. Tognum was vroeger een dochterbedrijf van Daimler, dat zijn participatie vijf jaar geleden verkocht aan een private-equityspeler. Na de beursgang van Tognum kocht Daimler zich weer in. Het is nu met een kwart van de aandelen de grootste aandeelhouder.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia.com gaat tweehonderd nieuwe medewerkers aanwerven. Dat heeft Bram Gräber, topman van Transavia, bekend gemaakt. Op dit ogenblik heeft de luchtvaartmaatschappij ongeveer vijfhonderd mensen in dienst. Tijdens het hoogseizoen worden nog een grote groep tijdelijke krachten ingeschakeld. De vacatures gelden zowel voor vast als tijdelijk personeel. Transavia.com, dochter van KLM, heeft zijn vloot met drie nieuwe vliegtuigen uitgebreid en heeft ook zijn aanbod routes en vluchten gevoelig opgedreven. Transavia verhoogt de capaciteit vanaf de luchthavens Schiphol en Eindhoven dit jaar met 11 procent. De luchtvaartmaatschappij hoopt volgens Gräber het aantal passagiers met 15 procent te kunnen uitbreiden. De voorbije jaren diende Transavia.com zijn activiteiten nog gevoelig terug te schroeven.


De holding Exor, waarin de erfgenamen van de familie Agnelli hun industriële belangen hebben samengebracht, is bereid om zijn belang van 30 procent in de Italiaanse autobouwer Fiat te laten verwateren om het bedrijf verder te laten groeien. Dat heeft John Elkann, chief executive van Exor en tevens voorzitter van Fiat, gezegd in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.
Waarnemers zien de uitspraken als een mogelijke voorbode van een fusie tussen Fiat en zijn Amerikaans zusterbedrijf Chrysler. Op dit ogenblik is Fiat al minderheidsaandeelhouder van Chrysler en de Italiaanse groep kan dat belang uitbreiden tot 51 procent als het Chrysler opnieuw winstgevend kan maken. Daarin zal de Italiaanse constructeur volgens analisten ongetwijfeld slagen. Exor bezit op dit ogenblik een belang van 30 procent in Fiat.


De bestuurders van de Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell lopen 10 procent van de bonus over vorig jaar mis door de verwijdering van Shell uit de duurzaamheidsindex van Dow Jones. Dat blijkt uit een brief van Shell-commissaris Hans Wijers aan de aandeelhouders van het olieconcern. Het Brits-Nederlandse energieconcern werd vorig jaar uit de duurzaamheidsindex gezet wegens olielekkages in Nigeria. Wijers is bij Shell verantwoordelijk voor de beloningen en had daarbij vorig jaar een gedeelte van de bonus gekoppeld aan de duurzaamheidsindex. Voor het lopende jaar bepalen duurzaamheidsprestaties opnieuw voor 10 procent de hoogte van de bonussen van de Shell-bestuurders. Wijers laat daarbij wel de koppeling van de bonussen met de duurzaamheidsindex Dow Jones los en legt de criteria op olielekkages, watergebruik en energie-efficiëntie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home