Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, March 07, 2011

Sociale media nieuwe informatie-bron voor politiediensten

Sociale media vormen steeds meer een belangrijke informatiebron voor politiediensten. Dat zegt Joseph Goldstein, journalist bij de Amerikaanse krant The New York Times. Naarmate sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en andere vormen van elektronische communicatie steeds meer een integraal deel beginnen uit te maken van het dagelijks leven, vormen de geplaatste berichten voor politiemensen en openbare aanklagers volgens Goldstein steeds vaker een bron om bewijzen voor misdrijven te verzamelen.

"Hoewel berichten in sociale media pas onlangs als een element van vervolgingen zijn opgedoken, leert de gerechtelijke sector bijzonder snel dat initiatieven zoals Facebook, MySpace en Twitter bijzonder behulpzaam kunnen zijn om de verblijfplaats of alibi van een betrokkene of verdachte te controleren en klaarheid te scheppen over mogelijke motieven," merkt Goldstein op. "Bovendien kan met berichten in sociale media een eventuele intentie of voorbedachtheid worden bewezen."

De journalist voegt er aan toe dat de online profielen de speurders kunnen helpen om verbanden te leggen tussen verschillende personen, waardoor vaak bewijzen kunnen worden opgebouwd tegen de leden van gangsterbendes. John Browning, auteur van een boek over sociale media en rechtspraak, waarschuwt wel dat er vragen kunnen worden gesteld bij de wettelijkheid van sociale media, eraan toevoegend dat het voor de verdediging wellicht heel moeilijk zal zijn om aan de hand van die berichten zijn onschuld te bewijzen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home